İncelemelerManşetler

Poco X3 Pro İncelemesi

Xiaomi’nin çatısı altındaki markalardan biri olan Poco, akıllı telefon pazarının son yıllardaki aktif oyuncuları arasında yer alıyor. Özellikle orta segmente yoğunlaşan şirket, bu alandaki portföyünü yeni üyelerle genişletmeye devam ediyor. Söz konusu yeni üyelerden birisi de geçtiğimiz mart ayında tanıtılan Poco X3 Pro. Akıllı telefon, uygun fiyat karşılığında üst sınıf bir deneyim vadederken hedef kitlesine oyuncuları da koyuyor. Poco X3 Pro inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Poco X3 Pro inceleme: Tasarım

Poco X3 Pro, tasarım konusunda Poco X3 NFC ile aynı yerde duruyor. Poco X3 NFC, Poco’nun kendi tasarım dilini oluşturma yolculuğunda piyasaya çıkan ilk cihazlardan biriydi. Poco X3 Pro, bu tasarımı ekstra özellikler eşliğinde kullanıcılarına sunuyor.

Poco X3 Pro’nun tasarımı itibarıyla pek de sıra dışı bir cihaz olmadığı söylenebilir. Akıllı telefonda ekranı Gorilla Glass 6 cam korurken, plastik arka panel de dinamik görüntüsüyle göze çarpıyor. Parlak çerçeve de plastik gibi görünüyor. Telefonun toza ve su sıçramalarına karşı IP53 dayanıklılık sertifikasına sahip olduğunu belirtmekte de fayda var.

Arka paneldeki kamera düzenlemesi, Poco X3 Pro’yu Redmi’nin cihazlarından ayırıyor. Yuvarlak gibi görünen ama aslında kenarları yuvarlatılmış bir dikdörtgen şeklindeki kamera adası, Poco’nun Xiaomi bünyesindeki diğer markalardan ayrılmasına yardımcı oluyor. Kamera adasında dört sensörün yanı sıra LED flaş yer alıyor. Bu kameraların özelliklerine ilerleyen bölümlerde değineceğiz.

Poco’nun telefonun fark edilmesi için parlak bir arka panel tasarımı hazırladığı ve bu amacına ulaştığı söylenebilir. Kavisli plastik arka panelde üç belirgin şerit göze çarpıyor. Kenarlardaki iki mat şeridi ortadaki parlak şerit tamamlıyor. Bu ton farklılıkları test merkezimize gelen siyah modelde de fark ediliyor.

Ortadaki parlak şerit kamera adasını ve Poco logosunu barındırdığı için biraz daha geniş. Bu alan ışığı da havalı şekilde yansıtıyor. Arka panelin genel itibarıyla havalı göründüğü rahatlıkla söylenebilir.

Poco X3 Pro’da telefonun üst kenarında kızılötesi sensörü, ikinci mikrofon ve küçük bir ek hoparlör yer alıyor. Bu hoparlör telefondan daha kaliteli ve yüksek ses gelmesine yardımcı oluyor. Sol kenarda ise telefonun microSD kart ve nano SIM kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor.

Sağ kenarda kullanıcıları güç butonu ve ses kontrol tuşları karşılıyor. Güç butonu telefonun parmak izi tarayıcısına da ev sahipliği yapıyor. Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, USB-C girişi, mikrofon ve hoparlör ızgarası sıralanıyor.

9.4 mm. kalınlığı ve 215 gram ağırlığıyla Poco X3 Pro’nun büyük bir telefon olduğu söylenebilir. Akıllı telefon ele oldukça iyi oturuyor ve kullanım sırasında bir sorun yaşatmıyor. Ancak özellikle yaz günlerinde telefonu şort ceplerinde taşımanın pek kolay olmadığını söylemekte fayda var.

Poco X3 Pro inceleme: Ekran

Poco X3 Pro’da 6.67 inç büyüklüğünde bir IPS LCD ekran mevcut. Bu ekranın çözünürlüğü 2400 x 1080 piksel. Görüntü oranı 20:9 olan ekran, ön panelin yüzde 84.6’lık kısmını kaplıyor. Ekranın orta üst kısmında telefonun ön kamerasına ev sahipliği yapan yuvarlak bir delik bulunuyor. Piksel yoğunluğu ise 395 ppi.

Poco X3 Pro’nun ekranının en dikkat çekici özelliği, yenileme hızının 120 Hz olması. Ekranın dokunuş örnekleme hızı da 240 Hz. Söz konusu iki özelliğin oyuncular tarafından takdir edileceği söylenebilir. HDR10 desteği de ekranın özellikleri arasında yer alıyor. Ancak Netflix ve Amazon Prime Video, en azından hâlihazırda cihazı HDR ile uyumlu olarak algılamıyor. YouTube’da ise HDR10 desteğinden faydalanmak mümkün.

Poco X3 Pro’nun ekran parlaklığı manuel olarak ayarlandığında 458 nit seviyesine kadar çıkıyor. Otomatik ayarlamaya geçildiğinde ve parlak ışık altında kalındığında ise 534 nit seviyesine kadar ulaşılıyor. Siyahları yeterince derin olan ekranın kontrast performansı ise oldukça iyi.

Poco X3 Pro’da ekran için üç farklı renk şeması seçeneği sunuluyor. Bunlar Otomatik, Doygun ve Standart adını taşıyor. Varsayılan ayar olan otomatikte renkler mevcut ışıklandırma koşullarına göre ayarlanıyor. Doygunda renkler her zaman iyileştiriliyor. Standartta ise kontrast sabit değerlerde kalıyor.

Yenileme hızı, yukarıda da belirttiğimiz gibi Poco X3 Pro’nun ekranının en dikkat çeken yönü. Burada kullanıcılara standart (60 Hz) ve yüksek (120 Hz) olmak üzere iki seçenek sunuluyor. Yüksek modun uyarlanabilir olduğunu belirtmek gerekiyor. Kullanıcılar ekrana dokunduklarında ve arayüzde gezindiklerinde hız 120 Hz seviyesine çıkıyor. Ekranla etkileşim durduktan sonra ise 60 Hz seviyesine geri dönüyor. Ancak bu dönüş her zaman yapılmıyor.

Bu düzen uygulamadan uygulamaya değişiyor. Ancak YouTube, Netflix ve Amazon Prime Video gibi uygulamalarda 120 Hz seviyesinin görülmediğini belirtmek gerekiyor. Oyunlarda ise daima 60 Hz seviyesinin üstüne çıkılıyor.

Poco X3 Pro inceleme: Donanım ve Performans

Poco X3 Pro’nun kalbinde Qualcomm Snapdragon 860 işlemci bulunuyor. X3 Pro, Snapdragon 860 işlemciyle gelen ilk telefon olma unvanının da sahibi. 2019 model Snapdragon 855 Plus’ın hızlandırılmış versiyonu olan Snapdragon 860, 5G desteğine sahip değil.

Poco X3 Pro için 6 ve 8 GB olmak üzere iki RAM seçeneği sunuluyor. Test merkezimize gelen modelde 8 GB RAM mevcut. Telefonun dahili depolama alanı kapasitesi ise 256 GB. Depolama alanı microSD kart yardımıyla genişletilebiliyor.

Bu üçlü, Poco X3 Pro’nun günlük standart işleri rahatlıkla yapması için fazlasıyla yeterli oluyor. Kullanıcılar sosyal medya uygulamalarında, internette gezinirken bir sorun yaşamıyor. Arayüz geçişlerini başarıyla yapan telefonda uygulamalar da rahatlıkla başlatılıyor.

Ancak ekranın yenileme hızı 120 Hz iken arayüzde bazı takılmalarla karşılaşılabiliyor. Bu takılma bildirim paneli ortaya çıkarken, menüde veya uygulamalar arasında hızlı şekilde geçiş yapılırken fark ediliyor. Bu durum işlemcinin zayıflığından ziyade ekran kalitesinin en üst seviyede olmamasından kaynaklanıyor.

Poco, X3 Pro’yu bir oyun telefonu olarak lanse ediyor. Akıllı telefonun oyun performansının da kullanıcıları yarı yolda bırakmayacak seviyede olduğu söylenebilir. PUBG Mobile gibi oyunlar X3 Pro’da belirgin bir takılma olmadan oynanabiliyor. Oyun sırasında telefonun çok fazla ısınmadığını da belirtmek gerekiyor. 120 Hz yenileme hızının oyun deneyimine olumlu bir katkı yaptığını da bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

poco x3 pro incelemePoco X3 Pro’da kullanıcılara iki biyometrik doğrulama çözümü sunuluyor. Bunlardan biri, telefonun sağ kenarındaki güç butonuna yerleştirilen parmak izi tarayıcısı. Parmak izi tarayıcısına sağ elin baş parmağı ve sol elin işaret parmağıyla rahatlıkla erişilebiliyor. Tarayıcı parmak izini algıladığında ekran kilidi çok kısa bir süre içinde açılıyor.

Yüz tanıma özelliği ise ortamın yeterince aydınlık olduğu senaryolarda sorunsuz şekilde işliyor. Ancak tamamen karanlık ortamlarda yüz tanıma özelliğinin çalışmadığını belirtmekte fayda var.

Poco X3 Pro inceleme: Pil

Poco X3 Pro’ya ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5160 mAh kapasiteli pil veriyor. Hızlı şarj desteğine sahip bu pil, telefonun kutusundan çıkan 33W şarj adaptörüyle dolduruluyor.

Akıllı telefon, bekleme vaziyetindeyken 112 saat boyunca açık kalabiliyor. Neredeyse 33 saat boyunca telefon görüşmesi yapmayı mümkün kılan bu pil, 17,5 saat boyunca internette gezinmeyi veya yaklaşık 12 saat boyunca video izlemeyi de sağlıyor.

5160 mAh kapasiteli pil, bir günü çıkarmak için fazlasıyla yeterli oluyor. Ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda neredeyse 36 saat boyunca telefonu şarj etmek gerekmiyor. Bu senaryoda oyun oynamak ve video izlemek gibi pil tüketimini hızlandıran eylemler de bulunuyor.

Poco X3 Pro’nun 5160 mAh pilini son derece hızlı şekilde doldurmak mümkün. Telefonun kutusundan çıkan 33W şarj adaptörüyle pil tamamen boşken 30 dakika içinde yüzde 50 oranında dolduruluyor. Tam şarj içinse 68 dakika yeterli oluyor.

Poco X3 Pro inceleme: Yazılım

Poco X3 Pro kutusundan Android 11 işletim sistemi ve MIUI 12 kullanıcı arayüzüyle çıkıyor. Bir süredir kullanımda olan MIUI 12 de kullanıcıların karşısına Android’in saf versiyonundakine kıyasla daha farklı bir sistem teması ve ikonlar çıkıyor. Ancak kullanıcılara beğenmedikleri takdirde bu tema ve ikonları değiştirme imkanı veriliyor.

Poco X3 Pro’nun ana ekranında kullanıcıları aşina oldukları unsurlar karşılıyor. Burada çok sayıda kısayol, klasör ve araç takımı yer alıyor. Poco X3 Pro’da Süper Duvar Kağıtları özelliğinin bulunmadığını da belirtmekte fayda var.

MIUI 12’de bir uygulama çekmecesi mevcut. Ancak Redmi telefonların aksine, Poco X3 Pro’da uygulama çekmecesini devredışı bırakmak mümkün olmuyor. Uygulama çekmecesi uygulamaları otomatik olarak kategorilere ayırıyor. Bu kategoriler arasında ekranın üst kısmındaki sekmeler üzerinden geçiş yapılıyor.

Tümü başlığı altında telefondaki tüm uygulamaları görmek mümkün oluyor. Diğer kategoriler ise Haberleşme, Eğlence, Fotoğraf, Araçlar, Haberler & Okuma ve Alışveriş olarak sıralanıyor. Kullanıcılar bu kategorileri düzenleyebiliyor veya tamamen devredışı bırakabiliyor.

MIUI 12’de kullanıcılara bildirim ve kontrol merkezi tarzı konusunda iki farklı seçenek sunuluyor. Bunlardan biri daha önceden de aşina olunan eski sürüm. Burada araçlar ve bildirimleri görüntülemek için durum çubuğunu aşağıya çekmek yeterli oluyor.

Yeni sürümde ise iOS’tekine benzer bir tasarım söz konusu. Kullanıcılar durum çubuğunu sol taraftan aşağıya çektiklerinde bildirimleri, sağ taraftan aşağıya çektiklerinde ise kontrol merkezini görebiliyor. Yeni kontrol merkezi iOS’in kontrol merkezine bir hayli benziyor. Poco X3 Pro’da varsayılan tercih olarak eski sürüm geliyor.

Görev yöneticisi tarafında ise somut bir değişiklik söz konusu değil. Son kullanılan uygulamalar yine iki sütuna dağıtılmış şekilde gösteriliyor. Bir karta uzun süre dokunulunca bölünmüş ekran görünümüne geçilebiliyor. Kartı sola veya sağa doğru sürüklemek ise o uygulamanın kapatılmasını sağlıyor.

Temalar MIUI deneyiminde önemli bir yere sahip. MIUI 12’de de kullanıcıların karşısına çok sayıda tema seçeneği çıkıyor. Kullanıcılar Temalar mağazası üzerinden tema indirebiliyor. Bu temalarla duvar kağıdını, sistem ikonlarını ve yazı tipini değiştirmek de mümkün oluyor.

MIUI 12’de kullanıcılara ekstra gizlilik seçenekleri de sunuluyor. Kullanıcılar fotoğraf veya video paylaşırken konum bilgisi ve üst veri paylaşımını devredışı bırakabiliyor. Bunun ekstra gizlilik arayanlar için bir hayli anlamlı olduğu söylenebilir.

MIUI 12’de Güvenlik uygulaması da mevcut. Bu uygulama telefonda zararlı yazılım taraması yapabiliyor, kara listeyi düzenleyebiliyor, veri tüketimini yönetebiliyor veya sınırlandırabiliyor, pil hareketini yapılandırabiliyor ve bellek temizliği yapabiliyor. Yüklenen uygulamalara verilen izinler de buradan yönetilebiliyor.

MIUI 12 özelleştirilmiş bir arayüz olsa da, Google uygulamalarının bazı konularda varsayılan çözüm olması dikkat çekiyor. Google’ın Chrome, Gmail, Mesajlar ve Telefon uygulamaları, hizmet verdikleri alanda varsayılan çözüm olarak sunuluyor. Ana ekrandaki Google klasöründe de Gmail, Haritalar, YouTube, Google Drive ve Duo gibi uygulamaları bulmak mümkün.

Poco X3 Pro’nun ana ekranındaki Araçlar klasöründe ise FM Radyo, Pusula, Ekran Kaydedicisi ve Ses Kaydedicisi gibi araçlar yer alıyor.

Poco X3 Pro inceleme: Kamera

Poco X3 Pro’nun arkasında dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel makro kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü sistemi tamamlıyor. Telefonun önünde ise 20 megapiksel ön kamera mevcut.

Akıllı telefonun 48 megapiksel ana kamerası, 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekemeye ayarlanmış şekilde geliyor. Bunun orta segment bir telefon için doğru bir tercih olduğu rahatlıkla söylenebilir. Çözünürlük kaynaklı detaylar yeterli olsa da, çok etkileyici görünmediklerini belirtmek gerekiyor. Çimen gibi karmaşık detaylar lekeliymiş gibi görünebiliyor. Dinamik aralık ise iyi seviyede. Ancak otomatik HDR aktif olmasına rağmen, bazı senaryolarda HDR devreye girmeyebiliyor.

Renkler gerçekteki gibi görünüyor. Gürültü ise oldukça az. Hatta gürültü azaltma işleminin bazı ince detayları süpürdüğü bile söylenebilir. Ancak bunun yayınlanacak bir güncellemeyle gelecek işleme ince ayarıyla düzeltilebilecek türden olduğunu söylemek gerekiyor. Keskinleştirme konusunda ise bir sorun görünmüyor.

Poco X3 Pro’nun kamerasıyla 48 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekmek de mümkün. Ancak ortaya çıkan sonuçların biraz karışık olduğu söylenebilir. Görüntü işlemesi azalsa da, gürültü artıyor. Özellikle gölgelerde gürültü daha net şekilde fark ediliyor. Dinamik aralık ise biraz daha iyileşiyor.

8 megapiksel ultra geniş açılı kamerayla yeterince detaya sahip güzel fotoğraflar çekilebiliyor. Ortalama dinamik aralık ve iyi kontrast geniş açılı fotoğrafların özellikleri arasında yer alıyor. 2 megapiksel makro kameranın performansı ise diğer iki kameranın gölgesinde kalıyor.

Poco X3 Pro’da gece modu görüntü kalitesini çok fazla artırmıyor. Ancak daha dengeli kareler yakalamaya yardımcı oluyor. Gece moduyla çekilen kareler çok parlak olmasa da, gürültü azaltılıyor ve çözülmüş detaylar biraz daha artıyor.

Yapay zekâ ile çekilen fotoğraflarda renklerin daha canlı ve doygun göründüğünü söylemek gerekiyor. 20 megapiksel ön kamera ise yeterli seviyede detay sağlıyor. Telefonun ana kamerasıyla 4K 30 fps video kaydı da yapılabiliyor.

Poco X3 Pro inceleme: Sonuç

Poco X3 Pro, üst segment telefonlarda bulunabilecek özellikleri uygun bir fiyat karşılığında sunmayı vadediyor. Özellikle görünmeyen bileşenleriyle Poco X3 Pro’nun üst segmente esaslı bir selam çaktığı rahatlıkla söylenebilir.

Akıllı telefonun 120 Hz yenileme hızına sahip büyük ekranı, en önemli özelliklerden biri olarak ön plana çıkıyor. HDR10 desteği de henüz tüm uygulamalarda aktif olmasa da, ekrana biraz daha katma değer kazandırıyor.

poco x3 pro inceleme5000 mAh kapasiteli pil, telefona uzun bir kullanım ömrü sağlıyor. Hızlı şarj desteği de kısa süre içinde pili doldurmayı mümkün kılıyor. Telefonun hoparlörlerinden çıkan ses de oldukça yüksek ve kaliteli.

Poco X3 Pro’nun tasarım itibarıyla çok etkileyici bir cihaz olmadığını belirtmek gerekiyor. Kalın ve hantal bir cihaz olan X3 Pro, elde rahat tutulsa da cepte pek kolay taşınamıyor. Ancak IP53 sertifikası telefonun dayanıklılığını göstermesi açısından önem taşıyor.

Poco X3 Pro’nun Snapdragon 860 işlemcinin etrafında kurulan teknik donanımı ise oldukça iyi bir performans sergiliyor. Günlük görevleri sorunsuzca yerine getiren telefon, oyunlarda da kullanıcıları yolda bırakmıyor. Poco X3 Pro, kullanıcılara sürprizlerden uzak bir deneyim vadediyor.