İncelemelerManşetler

POCO F6 İncelemesi

Genellikle yüksek fiyat-performans odaklı telefonlarıyla bildiğimiz Xiaomi’nin POCO markası, mayıs ayının sonlarına doğru Dubai’de yeni akıllı telefonları POCO F6 ve F6 Pro’nun resmi tanıtımını yaptı. Teknoblog olarak yerinde takip ettiğimiz lansman sonrasında, test için verilen POCO F6‘yı bir süredir ana telefonlarımdan bir tanesi olarak kullanıyorum. 25 bin TL civarındaki fiyatıyla orta segment telefonların üst sınırında yer alan bu telefon, Qualcomm’un orta-üst seviye işlemcisi Snapdragon 8s Gen 3’ü barındıran ilk akıllı telefon olmasıyla dikkat çekiyor. Bunu büyük ve kaliteli bir AMOLED ekran ve 50 MP çözünürlüklü ve Sony sensörlü ana kamera ile birleştiren F6, gerçekten de fiyatına göre iyi bir deneyim sunuyor gibi görünüyor. Yaklaşık iki hafta süren kullanımından sonra elde ettiğim izlenimler ve yorumlar POCO F6 inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.

Tasarım

POCO F6, selefi F5’e göre biraz daha şık, biraz daha üst sınıf telefon havasında bir telefon. Ön tarafında sağlam Corning Gorilla Glass Victus cam var. Ancak POCO, daha en başta ekran koruyucu filmi yapıştırılmış olarak sunuyor. Bunu çıkarmanıza gerek yok, görsel açıdan herhangi bir gölgelemesi yok. İnce ekran çerçevesiyle telefon gayet hoş bir görünüm sergiliyor, ekranın alt kenarında, çene bölümündeki kalınlık bile, diğer kenarlarına göre bir tık kadar fazla olsa da, bu durum herhangi bir göz tırmalaması yaratmıyor. Telefonun kenarları ve arkası plastikten yapılmış, ancak metal havası iyi biçimde verilmiş. Telefonun arka yüzünün ışığa tutulduğunda parıldayan yapısı hoş bir görünüm oluşturuyor. Siyah, yeşil ve titanyum renkleri var. Titanyum, şu sıralar iPhone 15 Pro ve Galaxy S24 Ultra sayesinde popüler oldu. POCO’nun da bu popüler renge böyle bir selam çakması hoş olmuş ve telefonu da gerçekten epey güzel gösteriyor.

poco f6 inceleme

POCO F6, IP65 ile belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip. Bu açıdan selefi F6’in IP53 derecelendirmesine göre ilerleme gösteriyor. Telefon, bu sertifika sayesinde düşük basınçlı sıvı püskürtmelerine karşı dayanıklılık gösterdiğini kanıtlıyor. Yani, yazın havuz veya deniz kenarındayken biri suya atlasa ve F6’nıza su sıçratsa, herhangi bir zarar gelmeyecektir. Ancak telefonu suya düşürmekten kaçının!

8 milimetrelik gövde kalınlığıyla POCO F6’yı elde tutmak zor değil. Dar ekran çerçeveleri de ergonomiye katkıda bulunuyor. Öte yandan düz arka yüzün kenarlara doğru hafif kavis yapması da ergonomiyi güçlendiren unsurlar arasında. Yine de, bu telefonu kutudan çıkan silikon kılıfıyla kullanmak daha keyifli. Bu kılıf telefonu sarıyor, sağlam biçimde koruyor, aynı zamanda sürtünmeli yüzeyi sayesinde daha fazla tutuş sağlıyor. Bununla birlikte arkadaki kameranın çıkıntısını da telafi ederek telefonun düz bir yüzeyde sabit şekilde kullanılmasına yardımcı oluyor.

poco f6 inceleme

POCO F6’nın arkasındaki kamera modülünde, kamera dizilimleri F5’inkine benzese de, kamera lenslerinin daha büyük şekilde tasarlanması, bu telefona üst sınıf telefonları biraz daha andıran bir hava kazandırıyor. 50 ve 8 megapiksel kameraların yanında, kamera lensi görünümü verilmiş halka flaş da kameraların yanında yer alıyor. POCO logosu da arkadaki düzeni tamamlıyor.

Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve nano SIM kart yuvası var. Üst kenarda ise ikinci hoparlör, ikinci mikrofon ve kızılötesi portu bulunuyor. Sağ kenarda ise ses ve güç tuşlarını görüyoruz. Bu tuşlar çok derin değil, dışa doğru çok çıkıntı yapmıyor, ancak yumuşak ve basmakta da herhangi bir zahmet yok. Bu telefonda kulaklık jakı yok, bu açıdan selefi F5’ten farklılık gösteriyor. 20 megapiksel ön kamera, ekranın üst kısmında, ortalanmış selfie kamera deliğine yerleştirilmiş. Ahize ise ekranın üst kısmında, belli belirsiz görünen bir noktaya konumlandırılmış.

Ekran ve Ses

POCO F6 da selefi F5 gibi 6.67 inçlik bir AMOLED ekrana sahip. Bu ekran 68 milyar renk desteğine, 120 Hz yenileme hızına ve 500 nit tipik parlaklığa sahip. Ekran parlaklığı, yüksek ışık altında 2400 nit seviyesine kadar çıkabiliyor. Gerçekten de güneş ışığının doğrudan ekrana geldiği ortamlarda bile ekranda rahat bir görüş sağlanıyor. Ancak ekran görüşünün Oppo Reno11 F gibi bir telefonun ekranından hafif de olsa geride kaldığını söylemek gerekiyor.

poco f6 inceleme

68 milyar renk desteği boşuna değil, gerçekten de bu telefonun ekranında renkler canlı ve bakarken zevk veren bir seviyede bulunuyor. HDR10+ desteği var, bunun farkını özellikle YouTube videolarında görebilirsiniz. Hatta Netflix’te Dolby Vision desteği var. Gerçekten de bu telefonun ekranında video izlemek bir hayli keyifli oluyor. 1220 x 2712 piksel çözünürlüklü ve 20:9 görüntü oranlı ekran, 446 ppi piksel yoğunluğu ile yüksek bir keskinlik ve netlik sağlıyor. Bu sayede internette gezinmek, Instagram’da fotoğraflara bakmak, YouTube videolarını izlemek gibi işler büyük bir keyifle yerine getiriliyor.

poco f6 inceleme

Ses tarafında da bu telefon güçlü ve ekranın multimedya ve oyun tarafında sağladıklarını iyi biçimde destekliyor. Çift hoparlör yüksek bir ses çıkışı ve çevresel ses etkisi sağlıyor. Dolby Atmos desteği de mevcut. Özellikle Netflix videolarını izlerken sesin etkisini iyi biçimde hissedebiliyorsunuz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, 3.5mm kulaklık jakı yok. Özellikle Google Fast Pair destekli kulaklıklar pratik bir kullanım imkanı sunacaktır.

Performans ve Pil

POCO F6, Qualcomm’un orta üst segment işlemcisi olan Snapdragon 8s Gen 3 ile gelen ilk telefon. Qualcomm’un bu işlemcisi, Snapdragon 8 Gen 3’tekiyle aynı türde çekirdekleri içeriyor. Ancak sekiz tane çekirdeğin çalıştığı hızlar biraz daha düşük seviyede. Aynı zamanda GPU olarak Adreno 735 tercih edilmiş. Ancak bu duruma rağmen, POCO F6’da bu işlemci, fiyatına göre çok iyi seviyede bir performans sunuyor. Benchmark testlerine baktığımızda, örneğin GeekBench 6’da, POCO F6’nın bu işlemcisinin, geçen yılın Snapdragon 8 Gen 2 işlemcisinin barındıran S23 Serisi telefonlarla karşılaştırılabilir seviyelerde sonuçlar aldığını görüyoruz.

poco f6 inceleme

POCO F6’nın 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza ile 12 GB RAM ve 512 GB dahili hafızalı seçenekleri var. Bizdeki ürün ikinci seçenekten ve gerçekten de performans açısından etkileyici bir durumun varlığı söz konusu. POCO F6’nın kullanıcı arayüzünde akıcı biçimde gezinilebiliyor, uygulamalar ve oyunlar arasında geçişler de hızlı. Öte yandan UFS 4.0 desteğinin varlığı, özellikle USB-C portuna bağlanan flaş bellekle aradaki dosya transferini hızlandırıyor. Sonuç olarak Qualcomm’un işlemcisi ve ona eşlik eden diğer unsurlar sayesinde F6 memnun edici bir performans sunmayı başarıyor.

Oyun tarafında da durum gayet iyi. POCO’nun lansmanda da belirttiği gibi, bu telefon PUBG Mobile’da 120 fps’yi destekleyen ilk telefon oluyor. Ve gerçekten de vaat edildiği gibi, oyunu daha gerçekçi biçimde ve yine akıcı şekilde oynayabilirsiniz. Stereo ses sisteminin de hesaba katılmasıyla birlikte POCO F6, etkileyici bir oyun telefonuna dönüşüyor. Bu arada ısınma konusuna da gelecek olursak, telefon yoğun yük altında gerçekten ısınıyor, bunu hissediyorsunuz. Ancak bu sıcaklık makul aralığın ötesine geçmiyor, el yakmıyor.

poco f6 inceleme

POCO F6, 5000 mAh kapasiteli bir pille geliyor. Bu pil, normal yoğunlukta 1.5 günü aşan, daha idareli kullanımla bile iki güne ulaşan bir çalışma süresi sağlıyor. Telefonun kutusundan çıkan 90W şarj adaptörü, prize olan bağlılığı azaltıyor. Telefon açık haldeyken ve aktif kullanımda değilken, yarım saatte yüzde 55’e yakın bir doluluğa ulaşılabiliyor. Bir saat biraz geçen bir sürede ise pil tamamen doluyor. Bu da kablolu şarj için gayet iyi bir performans anlamına geliyor.

Yazılım ve Güvenlik

POCO F6’da Android 14 ve onun üzerinde Xiaomi’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü HyperOS yüklü olarak geliyor. Daha önce Xiaomi ve alt markalarındaki telefonlarda görmüş olduğumuz MIUI kullanıcı arayüzünün yoğun özelleştirmeler içeren yapısı, HyperOS ile biraz daha sadeleştirilmiş. Bununla birlikte, bu kullanıcı arayüzü deneyim açısından saf Android’den uzakta olmayı sürdürüyor.

poco f6 inceleme

Yine de, uygulama ikonlarının şekli, özel duvar kağıtları, ayarlanabilir yazı tipi ve büyüklüğü ve bunun gibi unsurlarla HyperOS, POCO F6’yı kullanmayı daha keyifli hâle getiriyor. Eskiden çeşitli araçların ve haberlerin yer aldığı -1 ekranı Google Keşfet’e verilmiş. Bununla birlikte varsayılan olarak ayarlanmış seçeneği Uygulama Kasası ile değiştirebilirsiniz. Uygulama çekmecesi yerine Ana ekran sayfalarının ön planda olduğu bir yapı var. Ama Ana ekran ayarları içinden bunu uygulama çekmeceli bir düzenle değiştirebilirsiniz. Uygulamalar açmak için genellikle arama motorunu sıklıkla kullanırım. Ne var ki, HyperOS’te böyle kolay ulaşılabilir bir araç göremedim. Ana ekrandayken parmağınızı aşağı sürüklediğinizde kontrol paneli açılırken aşağıdan yukarı sürüklediğinizde ise Haberler, Video ve bunun gibi sekmelere açılmış özel bir portala erişiyorsunuz. Kontrol paneli, iPhone’lar başta olmak üzere, son zamanlarda Android telefonlarda da sıklıkla gördüğümüz, büyük düğmelerle kolay kullanılabilir bir düzende geliyor. Bildirim tepsisine erişmek için ekranın üst kısmında, selfie kamerasının solundan aşağı sürüklemelisiniz.

Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alırken çeşitli uygulamalar ve oyunlar da yüklü olarak sunuluyor. Mi Tarayıcı, Müzik ve bunun gibi yerleşik Xiaomi uygulamaları da yüklü durumda bulunuyor. Bir de GetApps olarak adlandırılan, Google Play Store’un yanında alternatif bir uygulama mağazası daha var. Google Play Store’u andıran görünümüyle bu mağaza, daha çok oyunlara ev sahipliği yapıyor. Temalar ile telefonun kullanıcı arayüzünün görünümünü değiştirebilirsiniz, ancak varsayılan olarak gelen tema gayet güzel. Oyun severler için Game Turbo olarak adlandırılan özel bir bölüm var. Burası telefonda yüklü olan oyunların tümünü görebileceğiniz ve çeşitli oyun ayarlarını kolaylıkla yapabileceğiniz bir başlangıç noktası.

poco f6 inceleme

Güvenlik tarafında bu telefonda ekran içi parmak izi okuyucusu var. Ekrana fazla basınç uygulamadan, hafif bir temasla parmak iziniz okunuyor ve kilitli ekran geçiliyor. Bu yöntem gerçekten pratik ve telefonu kullandığım süre boyunca başvurduğum ana kimlik doğrulama şekli bu oldu. Bu arada daha fazla kolaylık isteyen, yüksek güvenlik seviyesini çok fazla önemsemeyenler için ön kamera ile sunulan yüz tanıma da kullanılabilecek alternatifler arasında yer alıyor. Bu arada telefonda, İkinci Alan olarak adlandırılan, telefonu eline alan herkesin rahatça erişmesini istemediğiniz, şifre ile korunan bir alan bulunuyor. Bunu da Ek ayarlar bölümünden etkinleştirebilirsiniz.

Kamera

POCO F6’nın ana kamerası 50 megapiksel çözünürlükte ve Sony IMX882 sensörü içeriyor. f/1.6 diyafram, optik görüntü sabitleme, faz algılamalı otomatik odak gibi özellikleri var. Bu kameranın yanında 8 megapiksel ultra geniş kamera mevcut. Önde ise 20 megapiksel, f/2.2 diyafram açıklıklı bir selfie kamerası bulunuyor.

poco f6 inceleme

F6’da çoğunlukla ana kamerayı kullanmayı tercih edecekseniz. Gerek yüksek çözünürlüğü gerek farklı ışık koşullarında gösterdiği yüksek performansla bu kamera, telefonun fiyatına göre beklenen seviyede işler ortaya koyuyor. Özellikle HDR kullanımı konusunda kamera sistemi epey aktif ve bu tür fotoğraflarda sonuçlar gayet memnun edici. Yeterli ışık koşullarında gayet canlı ve biraz sıcak tonlarda renklerle göze hoş gelen fotoğraflar çekiliyor. Düşük ışıkta ise gürültü etkisi ve bulanıklık düşük. Özellikle ana kamerada optik görüntü sabitlemenin yer alması, düşük ışıkta bulanıklığı azaltıyor, net fotoğraflar çekmeye izin veriyor. Makro çekimlerde POCO F6’nın performansını beğendik. Ancak portre fotoğraflarda arka plan bulanıklaştırma biraz yapay, yazılım etkisi belli. Ayrıca sınırlarda da özenlikten hafif de olsa yoksunluk gözleniyor. 8 megapiksel ultra geniş kamera, özellikle grup çekimlerinde iş görecektir. Ana kamera ile renk ve parlaklık açısından tutarlılığı gayet iyi görünüyor.

20 megapiksel selfie kamera da farklı ışık koşullarında iyi işler çıkarıyor. Bu kamera video tarafında 1080p çekimlerle idare etmeyi gerekli kılıyor. Ses kayıt kalitesi iyi, durağanlık da çok yüksek olmasa da tatmin edici seviyede bulunuyor. Çeşitli güzelleştirme araçları sayesinde selfie fotoğraflarda görüntünüzde rötuşlar yapabilirsiniz.

Kamera uygulaması kullanışlı, kolay anlaşılır bir arayüze sahip. Fotoğraf ve Video modlarının yanı sıra Portre, Belgeler, Gece gibi, POCO’nun sık kullanılacağını düşündüğü bazı modlar da kolay erişilebilecekler arasına yerleştirilmiş. Daha fazla bölümünde ise 50 megapiksel maksimum çözünürlükte çekim, hızlandırılmış çekim, panorama gibi modlar mevcut. Pro modu ise pozlama telafisi, ISO ve bunun gibi parametreleri elle ayarlayarak size daha fazla hareket alanı sunuyor. Özellikle fotoğrafçılıkla yakından ilgilenenler için bu Pro çekim modu kullanışlı olacaktır.

Video tarafında POCO F6 en fazla 4K / 30fps video kayıt imkanı sunuyor. Optik görüntü sabitleme sisteminin varlığı sayesinde görüntü durağanlığı gayet iyi. Aynı zamanda ses kayıt kalitesi yüksek. Bu performansıyla F6, özel günlerde de video çekim aracı olarak kullanabileceğiniz bir telefona dönüşüyor.

Sonuç

POCO genellikle amiral gemisi telefonlara meydan okuyan cihazlarla bilinir. POCO F6 belki bu tanıma uzak olabilir, ancak 25 bin TL civarındaki fiyatının karşılığını verebilen bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Corning Gorilla Glass Victus cam kullanımı memnun edici ve iç rahatlatıcı. Plastik gövdesine rağmen kesinlikle sıradan hissettiren bir telefon değil. Özellikle POCO’nun bize test için verdiği titanyum renk çok güzel. 6.67 inçlik yüksek çözünürlüklü ve parlak AMOLED ekranı iyi bir görsel deneyim sunuyor. Canlı ve sıcak renkleriyle sadece içerik tüketimi için değil, içerik üretimi için de gayet elverişli bir telefon. Çift hoparlörlü ses sistemi de gayet başarılı.

  • poco f6 inceleme
  • poco f6 inceleme
  • poco f6 inceleme
  • poco f6 inceleme
  • poco f6 inceleme
  • poco f6 inceleme
  • poco f6 inceleme
  • poco f6 inceleme
  • poco f6 inceleme

Snapdragon 8s Gen 3 işlemci ve ona eşlik eden diğer donanım bileşenleriyle bu telefon, orta segment telefonların üstünde bir performansı sağlıyor. Oyun konusunda da çıtayı yükseğe çıkarıyor. PUBG Mobile gibi oyunları bile akıcı grafiklerle, rahatlıkla oynayabilirsiniz. Bunun dışında fotoğraf ve video düzenleme gibi işler için de bu telefon rahatlıkla kullanılabilir. 5000 mAh kapasiteli pili ise iki güne varan bir çalışma süresi sunabiliyor. Özellikle 90W hızlı şarj desteği ve kutudan çıkan bu değerde güç çıkışına sahip adaptörle prize olan bağlılık azalıyor.

HyperOS ile eskisine göre saf Android’e az daha yakın bir deneyim var. Buna rağmen Xiaomi’nin yeni arayüzü yine de yoğun özelleştirmelerle geliyor. Ancak bunlar rahatsız edici değil. POCO F6’yı kullanmak yüklü gelen uygulamalara, farklı araçlara ve kullanıcı arayüzü köşelerine rağmen keyifli.

50 megapiksel ana kamera, fotoğraf ve video çekimlerinde başrolü oynuyor. Sony sensörlü ana kamera, farklı ışık koşullarında iyi bir performans sergiliyor. Video çekimlerinde de bu kamera gayet başarılı. 20 megapiksel ön kameranın da iyi işler çıkardığını söyleyebiliriz. Genel olarak POCO F6, özel günlerinizde fotoğraf veya video çekimleri için güvenebileceğiniz bir telefon.

Sonuç olarak POCO F6, farklı yorumlara rağmen 25 bin TL seviyesindeki fiyatının karşılığını veriyor. Bu fiyata amiral gemisi telefonlara meydan okuyacak bir tasarım, ekran, performans, çalışma süresi ve kamera kullanımı geliyor.

NOT

İnceleme makalesi ve videosunda yer alan ürün POCO Türkiye tarafından ücretsiz olarak temin edilmiştir. Yayım karşılığında POCO Türkiye veya ilgili iştiraklerden herhangi bir ücret alınmamıştır. Yayımdan önce herhangi bir onay süreci bulunmamaktadır.

8.6
Tasarım
8.5
Ekran
8.8
Ses
9
Performans
8.5
Kamera
8.5
Yazılım
8.5
Pil
9