Her gün web üzerinde binlerce haber ve makale yayınlanıyor. Kullanıcıların bunların içinde ilgi çekici olanları hemen okumak gibi bir şansı olmayabilir. Eskiden bunları internet tarayıcısının yer imlerine ekler ve daha sonra fırsat bulduğumuzda yer imleri üzerinden ilgili sayfayı açıp okurduk. Neyse ki, sonra okuma servisleri ortaya çıktı ve bu sayede web’de karşılaştığımız her türlü yazıyı sonra okuma veya arşivleme amacıyla saklama fırsatına eriştik.
Bu sonra okuma servisleri içinde Instapaper ve Read It Later öne çıkanlardandı. İkincisi bir süre önce değişimden geçti, hem tasarımı hem de adı değişti. Pocket adını alıp ücretsiz hâle gelen okuma servisinin iOS ve Android versiyonları ilgili mağazalarda yayınlandı. Böylelikle daha önce kullanmak için ücret ödemek zorunda kaldığımız işlevlere bedava erişme fırsatı bulduk. Pocket Android uygulamasıyla ilgili detayları inceleme yazımızda bulabilirsiniz.
Pocket, iOS’te sunulan kullanıcı deneyimini fazla bir değişiklik olmadan Android platformuna da taşıyor. Uygulamayı ilk açışınızda karşınıza kullanıcı girişi ve üyelik kaydı butonları çıkıyor. Eğer daha önce Pocket servisine üye olmuşsanız, giriş bilgilerinizi kullanarak daha önce sakladığınız kayıtlara hemen erişebilirsiniz. Yeni üyelik kayıt sayfası da oldukça sade tutulmuş, üstelik sadece kullanıcı adı, şifre ve e-posta adresi bilgileriyle üyelik kaydını gerçekleştirmek ve servisi hemen kullanmaya başlamak mümkün.
Uygulamayı ilk kez açtığınızda kullanım hakkında çeşitli bilgiler veren ipuçlarıyla karşılaşacaksınız. Bu ipuçları Pocket üzerinde içerikleri nasıl saklayacağınız veya sakladığınız içerikleri nasıl okuyacağınız konusunda size yardımcı olacak. Pocket’a içerik gönderimini e-posta göndererek yapmak mümkün. Ancak bundan daha güzel, Pocket üzerinde saklama seçeneğinin internet tarayıcısı ve bunun gibi paylaşım araçlarına otomatik olarak eklenmesi. iOS kullanıcıları Safari’de Pocket’a ekleme işlevini kullanmak için zahmetli adımları uygulamak zorunda, halbuki Android’in internet tarayıcısında sayfayı paylaşma seçenekleri arasında Pocket’ta saklama seçeneğini de bulacaklar.
Pocket uygulamasının kullanıcı arayüzü Android 4.0’a uygun şekilde tasarlanmış. Sağ üst köşede Ice Cream Sandwich sayesinde tanıştığımız menü ikonu bulunuyor. Buradan kayıtları çoklu düzenleme ve uygulama ayarlarına ulaşmak mümkün. Menü tuşunun yanında yenileme ve filtreleme tuşları yer alıyor. Filtreleme özelliği sayesinde sadece sakladığınız yazıları, videoları veya fotoğrafları görüntülemeniz mümkün. Sol üst köşede yer alan Pocket logosuna dokunduğunuzda ana sayfaya atlamanız, favorilerinizi görüntülemeniz veya arşivlediğiniz eski kayıtlara ulaşmanız mümkün.
Pocket’ın ana sayfasında eklediğiniz son kayıtları aşağı doğru akacak şekilde görüntülemeniz mümkün. Kayıtlar küçük resimleri ve başlıklarıyla birlikte görüntüleniyor, böylelikle kullanıcılara kolay bulma imkânı sunuyor. Menüden ulaşacağınız çoklu düzenleme aracını kullanarak bu kayıtları kaldırmak, favorileri belirlemek, etiketlemek veya okundu olarak işaretlemek mümkün. Okundu olarak işaretlemeniz durumunda ilgili yazı okuma listesinden kaldırılıyor. Ancak bu içerik kayboldu diye üzülmeyin, çünkü Arşiv bölümünden ilgili kayda her zaman ulaşmanız mümkün. Etiketleme işlevi de içeriğe kolaylıka ulaşma imkânı sağlıyor.
Okuma sayfası iOS versiyonununkinden çok farklı sayılmaz. Yazı tipini değiştirmek, yazı boyutunu artırıp azaltmak, arkaplanı siyah, yazıları beyaz renkli hâle getirmek, hizalamayı değiştirmek mümkün. Okumak istediğiniz yazıyı okuyucu görünümünün yanı sıra web sitesi üzerinden okuyacak şekilde açmanız da mümkün. Üstteki çubukta solda yer alan iki buton bu işlevleri yapmanızı sağlıyor. Sağ üst köşeye de bir yenileme ikonu yerleştirilmiş. Ekranın altında yer alan çubukta okundu olarak işaretleme, favorilere ekleme, görüntüleme ayarları ve paylaşım tuşları bulunuyor. Android’in paylaşım sistemi kullanılıyor ve yüklediğiniz uygulamalara göre farklı paylaşım kanallarından faydalanmak mümkün. Uygulamayı dikey yönün yanı sıra yatay yönde de görüntülemek mümkün.
Ayarlar bölümüne baktığımızda ses tuşu yardımıyla sayfada kaydırma işlevini etkinleştirme seçeneğinin kullanılabileceğini görüyoruz. Bunun yanında en iyi görünümü cihaza indirme, sadece Wi-Fi bağlantısının bulunması durumunda içerik indirme, önbellekte tutulan yazı kayıtlarını SD kart üzerinde depolama, web sitesi görünümünde mobil web versiyonunu tercih etmek gibi ayarlar da kontrol edilebilir durumda.
Galeri: Pocket Android Uygulaması
[nggallery id=903]
Pocket uygulamasının Ice Cream Sandwich ile uyumlu olacak şekilde geliştirilmiş kullanıcı arayüzü kolay bir kullanım sağlıyor. Bu arada tabletler için de daha büyük boyutlu ekranlarla uyumlu özel bir versiyon bulunuyor. Tablet versiyonunda okuma listesindeki yazıları dergi tarzında görüntülemek mümkün. Ücretsiz olarak sunulan Pocket Android uygulamasını Google Play Store’dan indirebilirsiniz. Uygulama Android 2.2 ve üzeri sürümle çalışan cihazlarda kullanılabilir.