Teknoloji

Plüton uçuşundan toplanan verilerin yarıdan fazlası henüz New Horizons’ta

pluton

New Horizons 14 Temmuz 2015 tarihinde Plüton gezegeninin yakınından geçerken bir sürü veri topladı. Ne var ki, uzay aracı bu topladığı verileri dünyaya sadece 1-2 Kbps seviyelerinde veri transfer hızı ile gönderebiliyor. Bu da tarihi Plüton geçişiyle ilgili verilerin yarısından fazlasının henüz New Horizons üzerinde olduğunu gösteriyor.

New Horizons şu anda dünyadan yaklaşık 5.3 milyar kilometre uzakta ve dünyadan daha uzağa doğru yol almayı sürdürüyor. NASA ise tüm verileri bir şeyler yanlış gitmeden önce topladığından emin olmak istiyor. ABD’nin Colorado eyaletinde bulunan Boulder şehrindeki Southwest Araştırma Enstitüsünde görevli Emma Birath, New Horizons blogunda yayınladığı bir yazıda verinin dünyaya mümkün olduğu kadar verimli şekilde gelmesi için çalıştıklarını kaydetti. Fazla uzun olmayan yazıda Güneş sistemiyle ilgili çığır açıcı bilgilerin alımı sırasında çevirmeli bağlantıdan bile çok daha yavaş olan bir bağlantıyla verileri almanın zorlukları anlatılıyor.

Geçtiğimiz aralık ayında New Horizons’ın Plüton uçuşuyla ilgili bütün verilerin dünyaya gönderilmesinin 16 ayı bulacağı söylenmişti. Yani şimdiye kadar gördüğümüz yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, coğrafi haritalar, atmosferik modeller ve daha birçok etkileyici içerik gördüklerimizin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Uzay aracının hafızasında daha birçok değerli veri ve fotoğraf gizli ve umarız New Horizons’ın başına bir şey gelmeden bunları almak mümkün olur.