Teknoloji

Plüton’un kuzey kutbu NASA’nın paylaştığı yeni fotoğrafla keşfediliyor

pluton

NASA tarafından paylaşılan yeni bir fotoğraf sayesinde Plüton’un kuzey kutup bölgesinde bulunan donmuş kanyonlar, vadiler ve çukurlar çok daha net biçimde görülebiliyor. Bölgenin dağınık fiziksel yapısını gösteren fotoğrafı, geçtiğimiz temmuz ayında gök cisminin üstünde alçak uçuş gerçekleştiren NASA’nın New Horizons uzay aracı çekti.

NASA, söz konusu fotoğrafı paylaşırken hangi şekillerin hangi bölgede görüldüğünü renkli biçimde göstermeyi ihmal etmedi. Fotoğrafta sarı renkle gösterilen bölgede, kutup bölgesinin en büyük kanyonu yer alıyor. Kanyonun genişliği 72 kilometreyi buluyor. Kanyonun içinde bulunan vadi ise mavi renkle gösteriliyor. Yeşil renkle gösterilen diğer üç kanyonun her birinin genişliği ise yaklaşık 10 kilometreyi buluyor. Pembeyle gösterilen bölgede de başka bir vadi bulunuyor. Kırmızıyla gösterilen bölgelerde ise çukur kümeleri yer alıyor. NASA, söz konusu çukurların yüzeye yakın vaziyetteki buzun erimesi veya süblimleşmesinden kaynaklanan zemin çökmeleri sonucunda meydana gelmiş olmasını muhtemel görüyor.

pluton-kuzey-kutup-nasa-260216-1

Çekilen fotoğrafta NASA’yı en çok şaşırtan unsur ise, kuzey kutup bölgelerindeki yükseltilerin sayısındaki fazlalık oldu. Söz konusu yükseltiler, tozlu sarı tonlarıyla fotoğrafta rahatlıkla fark edilebiliyor. Bu fiziki şekillere Plüton’un yüzeyinde başka bir bölgede rastlanmaması, ortada özel bir yüzey kompozisyonunun olabileceğini gösteriyor.

New Horizons tarafından gerçekleştirilen kızıl ötesi ölçümler, kutup bölgesinde metan buzunun gezegenin yüzeyinin büyük kısmını kaplayan nitrojen buzundan daha fazla olduğunu ortaya koymuştu. NASA, söz konusu yükseltilerin farklı renkte gözükmesinde Güneş’in radyasyonuna diğer bölgelerden daha fazla maruz kalmalarının da etkili olmuş olabileceğini belirtiyor.