Teknoloji

Yeni veriler dokuzuncu gezegenin var olabileceğini gösteriyor

Planet Nine

Araştırmacılar, yeni veriler doğrultusunda Dünya’nın 10 katı büyüklüğünde olan ve Güneş’in etrafını 10 ila 20 bin yıl arasında turlayan devasa bir gezegenin varlığının muhtemel olduğunu açıkladı. Şu an için “Planet Nine” olarak adlandırılan gök cisminin Güneş Sistemi’nin çok uzak bir noktası olan Kuiper Kuşağı’nda bulunuyor olabileceği belirtilirken, henüz kimsenin bahsi geçen cismi gözle görmediğinin altı çiziliyor.

Elde edilen yeni verilerin altında gökbilimciler Mike Brown ve Konstantin Batygin’in imzası bulunuyor. Bulgu ve görüşlerini Astronomic Journal için kaleme aldıkları bir makaleyle paylaşan ikili, Kuiper Kuşağı nesnelerinin hareket biçiminin dokuzuncu gezegenin varlığı için bir işaret olabileceği belirtildi. Brown ve Batygin’in bulguları, diğer araştırmacıları ikiye bölmüş durumda. Bir grup ortadaki kanıtların çok güçlü olduğunu savunurken, diğer grup bu denli büyük bir gezegene şüpheyle yaklaşıyor.

Dokuzuncu gezegenin varlığına ilişkin fikirler yeni değil. Söz konusu iddialar ilk olarak 2014’te gündeme gelmişti. Dokuzuncu gezegenin yörüngesinin büyüklüğü nedeniyle çoğunlukla Güneş’ten fazlasıyla uzak bir noktada olduğuna dikkat çekiliyor. Dev gök cisminin en yakın olduğu zamanda bile Güneş’e uzaklığının 200 astronomik birim olduğu ifade ediliyor. Plüton’un en uzak yörünge noktasında Güneş’e 48 astronomik birim uzaklığında olduğu düşünülünce mesafeler hakkında daha somut bir fikir edinmek mümkün oluyor. Bütün bu etkenlerin bir araya gelmesi, net bir Planet Nine görüntüsü yakalanmasını fazlasıyla zor hâle getiriyor.

Ancak bütün bu zorluklar, araştırmacıların gereken denemeleri yapmadığı anlamına gelmiyor. Brown ve Batygin, Hawaii’de bulunan Subaru teleskobu aracılığıyla gezegeni görüntülemeye çalışsalar da, başarılı olamadılar. Daha gelişmiş teleskopların inşasıyla birlikte bu konudaki şansın biraz daha artması muhtemel gözüküyor.