Google, yakında çıkacak olan Pixel 6 ve Pixel 6 Pro telefonlarında ilk kez kendi bünyesinde geliştirdiği akıllı telefon yonga seti olan Tensor SoC’yi kullanmaya hazırlanıyor. Ve eğer XDA-Developers tarafından verilen son haber doğruysa, Tensor’un CPU kurulumu, Google standartlarına göre bile çok garip olabilir.
Şimdiye kadar Google, Tensor SoC’nin yapay zekâ performansından büyük övgüyle bahsediyordu. Ancak çipin temel CPU ve GPU özellikleri hakkında herhangi bir bilgi açıklamamıştı. Bununla birlikte Tensor’ün bileşenlerinin bazı yönleri daha önce gün ışığına çıkmıştı. Daha önce çıkan bir XDA haberi, Pixel 6’nın büyük olasılıkla, kullanıma hazır Arm Mali-A78 GPU tasarımını (Samsung’un amiral gemisi işlemcisi Exynos 2100’de kullandığı) kullanacağını belirtirken Reuters, Google’ın 5G modemini Samsung’dan alacağını bildirmişti.
Ne var ki XDA, hem Geekbench puanına hem de gerçek bir Pixel 6 Pro’ya sahip olduğunu iddia eden bir kaynağa dayalı bir haber yayınlayana kadar CPU özellikleri bir gizem olarak kalmıştı. Haber, Tensor üzerindeki CPU kurulumunun 2.802GHz hızında çalışan iki Cortex-X1 performans çekirdeğinden, 2.253GHz hızında çalışan iki Cortex-A76 performans çekirdeğinden ve dört Cortex-A55 verimlilik çekirdeğinden oluşacağını iddia ediyor.
Büyük amiral gemisi telefonlarda yer alacak akıllı telefon çipleri geliştiriyorsanız, Google’ın seçimleri, güçlü yeni çekirdekleri daha zayıf eski çekirdeklerle karıştıran görmek için çok garip bir liste.
Çoğu akıllı telefon yonga üstü sistem tasarımına baktığımızda, bunların genellikle iki ana bölümden oluştuğunu görüyoruz: Performans odaklı CPU çekirdekleri ve verimlilik odaklı CPU çekirdekleri. Arm tabanlı tasarımlar, e-postanızı kontrol etmek gibi zorlu olmayan görevleri yerine getirirken verimlilik çekirdeklerini kullanır ve pil tasarrufu yapar, oyun gibi yoğun şeyler için daha güçlü çekirdekleri kullanır. Bu mimari big.LITTLE olarak da adlandırılır.
Tipik bir Arm tabanlı tasarım, dört performans çekirdeği (Cortex-A78 gibi) ve dört verimlilik çekirdeği (Cortex-A55 gibi) içerebilir. Ancak geçen yıl Arm, yonga üreticilerinin kullanması için yeni, daha da güçlü bir performans seçeneği olan Cortex-X1’i de ekledi.
Bu nedenle, 2021’in en iyi akıllı telefonları üçlü küme tasarımı sunma eğilimindedir. Örneğin Snapdragon 888, tek bir Cortex-X1, üç Cortex-A78 ve dört Cortex-A55 çekirdeğinin kısmen özelleştirilmiş sürümlerini kullanırken Samsung’un Exynos 2100 modeli benzer bir yapılandırma kullanır. Öte yandan Tensor’un iki Cortex-X1 çekirdeği, iki Cortex-A76 çekirdeği ve normal dört Cortex-55 çekirdeği sunduğu söyleniyor.
Bu da üçlü küme tasarımının çok daha garip bir versiyonunu oluşturuyor. Bir değil iki Cortex-X1 performans çekirdeği dahil ederek, Tensor teorik olarak Qualcomm ve Samsung’un en iyi yongalarını bile kağıt üzerinde geride bırakıyor. Google’ın iki adet daha eski Cortex-A76 çekirdeği kullanması ise hiçbir anlam ifade etmiyor.
XDA’nın belirttiği gibi, Cortex-A76 2018’de çıkarıldı ve 2021’in amiral gemisi yongalarında kullanılan Cortex-A78 tasarımının tam iki nesil öncesidir. Google’ın da eski tasarımı kullanmasının mantıklı bir nedeni yok. Cortex-A78, daha eski muadilinden hem daha hızlı hem de daha verimlidir, bu da onu Tensor CPU kümesinin bir parçası olarak dahil etmek için son derece garip bir seçim haline getirir, özellikle de Google zaten iki X1 çekirdeğiyle çıkıyorsa…
Google’ın Geekbench skorunda CPU tasarımını basit bir şekilde karartması ihtimali var, ancak haber bunun olası olmadığını belirtiyor.
Ancak şimdilik, Pixel 6’nın sahip olacağı Tensor işlemcisi daha da gizlemli bir hâle geldi. Telefonlar ilerleyen haftalarda tanıtılıncaya ve Google daha fazla bilgi verinceye kadar da durum böyle devam edecek.