Sosyal medya denildiği zaman akla gelen ilk servislerden birisi de hiç kuşkusuz Tumblr. Özellikle blog sahiplerine farklı ve kullanımı kolay mobil çözümler de sunan servis, muadillerine göre daha ”hip” olarak tabir edebileceğimiz yapısı ile de hatırı sayılır bir popülariteye sahip olmuş durumda. Görsellik ve mobilitenin Tumblr’ın iki önemli ayağı olduğu göz önüne alındığı zaman servisten bu alanları kapsayacak yan bir servisin daha gelmesi pek de şaşırtıcı karşılanmıyor. Günümüzde fotoğraf makinesi olarak son derece fonksiyonel olan telefonlar sayesinde her an ve her yerden fotoğraf paylaşmak mümkünken, bu paylaşımın daha geniş çapta olmasını ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacak çözümlerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Tumblr da Photoset uygulaması ile bu çözümlere bir yenisi daha ekledi.
Photoset’in iOS uygulamasının App Store’dan indirilmesinin ardından uygulama başlatıldığı zaman verilen oldukça kısa brifing sayesinde uygulamanın nasıl kullanılacağı hakkında hızlı bir biçimde fikir elde etmek mümkün oluyor. Bu demoda albüm oluşturulması esnasındaki aşamalar tek tek kullanıcıya gösteriliyor. Bu demonun ardından ise kullanıcı kendi albümünü oluşturmaya hazır hale geliyor.
Albümün oluşturulması esnasında eski fotoğraflar arasından seçim yapılabildiği gibi, yeni fotoğrafları da anında çekip albüme eklemek mümkün. Bir albüme eklenebilen maksimum fotoğraf sayısı ise 10. Kullanıcılar fotoğrafları ekledikten sonra fotoğrafların sıralamasında değişiklik yapma hakkına sahip. Zira albümde tüm fotoğraflar aynı boyutta görüntülenmiyor. Mobil cihazlarda herhangi bir fotoğrafın üstüne dokunarak o fotoğrafı tam ekranda görme seçeneği de mevcut olmadığı için, öne çıkarılmak istenen fotoğrafa tahsis edilecek alan daha önemli hale geliyor. Paylaşımın ardından bilgisayardan albüme bakıldığında ise tüm fotoğrafları tam boyutta görmek mümkün.
Fotoğraf seçiminin tamamlanmasının ardından yükleme aşamasına geçmeden önce kullanıcıların seçenekler ekranını da bir kez daha kontrol etmesi önemli. Zira; albüme isim verme, konum belirleme, tarih gibi seçenekler bu sekme üstünden ayarlanıyor. Dileyen kullanıcılar fotoğraf albümüne o günün dışında başka bir tarih de verebiliyorlar. Bu tarihin illa geçmişte olmasının gerekmediğini de belirtelim.
Bu ekran aracılığı ile yapılabilen bir diğer ayar ise albümün yükleneceği alanın seçimi. Photoset her ne kadar Tumblr tarafından geliştirilmiş olsa da uygulamayı kullanmak için bir Tumblr hesabına sahip olma zorunluluğu yok. Tumblr hesabı bulunanlara albümü Tumblr’a yükleme şansı verilirken, yüklemeler için varsayılan alan photoset.com olarak belirlenmiş durumda.
Bütün bu işlemlerin tamamlanmasının ardından ”Upload” düğmesine dokunulması ile beraber yükleme işlemi başlıyor. Albümün yüklendiği alanın tam adresi fotoğrafların sonunda verilirken, Twitter ve e-posta aracılığı ile paylaşma seçenekleri de kullanıcılara sunuluyor. Twitter aracılığı ile yapılan paylaşımlarda albümün ilk fotoğrafı tweette ön plana çıkarılırken, fotoğrafların yer aldığı alanın adresi paylaşılıyor. Photoset üstünden yaratılan albümleri mobilde olmasa bile bilgisayarda Facebook üstünden paylaşmanın mümkün olduğunu da hemen belirtelim. Kullanıcılar silmek istedikleri albümleri ise tıpkı mesaj siler gibi ”Edit” ikonuna tıkladıktan sonra silebiliyorlar.
Fotoğraf paylaşımının gitgide arttığı bir ortamda bu süreci daha hızlı hale getirecek uygulamalar da önem kazanıyor. Görselliğe son derece büyük önem veren Tumblr da Photoset ile bu segmente adım atarken, kendine özgü dokunuşunu da beraberinde getirmeyi ihmal etmiyor.
İlgili >> App Store