İncelemeler

Philips Fidelio E6 İncelemesi

Büyük ekran TV’nin yanına yakışacak, ona en arkadaşlık edecek en güzel cihazlardan bir tanesi güçlü bir ev sinema sistemidir. Bu ikili sayesinde film keyfini evde, sinemadaymış hissiyle yaşamak mümkün oluyor. Ev sinema sistemlerinin en büyük zorluklarından bir tanesi çok fazla sayıda hoparlör ve fazla miktarda kablo gerektirmesidir. Her parça büyük bir incelikle yerleştirilmeli, böylelikle sesin en iyi şekilde yayılması sağlanmalıdır. Son yıllarda çıkan ürünlerde kablo miktarı, kablosuz birimlerle birlikte biraz daha azalıyor. Philips Fidelio E6 da bu gruba giren bir 5.1 çevresel ses sistemi. Sistemin içinde bir çift stereo hoparlör ve bir derin bas hoparlörü bulunuyor. Bir süredir oturma odamızda deneyimlediğimiz bu sistemle ilgili detayları Philips Fidelio E6 inceleme yazısında bulabilirsiniz.

Philips Fidelio E6 inceleme: Tasarım

Philips Fidelio E6 ev sinema sistemi iki ana hoparlör birimi, iki adet uydu hoparlör ve bir adet derin bas hoparlöründen oluşuyor. Amplifikatörler ve işlemciler hoparlörlerin içine yerleştirilmiş. Fazla gösterişli olmayan, bununla birlikte sıradan olmadığı da açık şekilde belli olan her bir parçanın tepesinde gri renkli ahşap kaplama bulunuyor. Ana hoparlör birimleri çok büyük değil, ancak büyük bir TV’niz varsa, bunları doğru şekilde, uygun yükseliğe yerleştirmek için sehpa ya da benzeri bir platforma ihtiyaç duyabilirsiniz.

Uydu hoparlörler stereo modu tercih edildiği zaman sol ve sağ ana hoparlörlerin tepesine yerleştiriliyor. Bunların üstünde yer alan kahverengi deri tutacaklar sayesinde rahatlıkla taşınabiliyor. Bunların içinde dahili piller mevcut, hoparlörlerin üstüne yerleştirildiklerinde ise şarj ediliyor. Bu uydu hoparlörlerin şarjı, 2-3 saat arası uzunluğa sahip bir filmi bile rahatlıkla çıkarıyor. Her bir uydu hoparlörün içinde, ön tarafa yerleştirilmiş küçük LED lambalar bulunuyor. Bunlar sayesinde hoparlörlerin aktif olduğu anlaşılıyor. Pili zayıfladığında da ışığın rengi kırmızıya dönüyor.

Derin bas hoparlörüne geçtiğimizde ise, uzunca ve şık görünümlü bu birim ana hoparlörlerin görünüşüyle uyum sergiliyor. Diğer hoparlörler gibi gayet sağlam görünüyor ve her odaya da rahatlıkla uyacak, mekanın şıklığına aykırı kaçmayacaktır.

Ana hoparlörlere güç sol ana hoparlörden sağlanıyor. DIN kablosu yardımıyla elektrik enerjisi sağa hoparlöre aktarılıyor. Bağlantı birimleri sağ ana hoparlörün arkasında bulunuyor. İki adet standart HDMI 1.4 portu mevcut. Ayrıca ARC destekli üçüncü bir HDMI portu daha var. Ses bağlantılarına baktığımızda ise dijital optik, koaksiyel ve 3.5mm mini jak girişlerini görüyoruz. Bunlara ek olarak USB ve Ethernet bağlantıları da bulunuyor.

HDMI 2.0 desteğinin sunulmuyor olması, bu sistemin zayıf noktalarından bir tanesi olarak öne çıkıyor. Bu durum 4K/60p, HDR veya HDCP 2.2 gibi Ultra HD Blu-ray ve benzeri son teknoloji sistemlerin sağladığı çıkışların desteklenmediğini gösteriyor. Fiyatı 4000 TL’ye yaklaşan bir üründe söz konusu son HDMI teknolojilerinin de desteklendiğini görmek güzel olurdu.

Sistemle birlikte uydu alıcılarının kumandasıyla hemen hemen aynı büyüklüğe sahip bir uzaktan kumanda da geliyor. Bu kumanda sayesinde girişleri değiştirmek, ses seviyesini ayarlamak ve benzeri işleri gerçekleştirmek mümkün oluyor.

Philips Fidelio E6 inceleme: Özellikler

Ana hoparlörlerde 19mm soft dome tiz hoparlörü ve iki adet 3 inç tam aralıklı derin bas hoparlörü barındırıyor. Uydu hoparlörlerde ise 2.5 inç, alt hoparlörde ise 6.5 inç derin bas hoparlörleri yer alıyor. Altı dahili amplifikatör ise toplam 270 vat güce ulaşıyor, bunların 90 vatı alt hoparlörler, diğer 180 vatlık kısmı ise uydu ve ana hoparlörler tarafından sağlanıyor.

Dahili Dolby Digital ve DTS desteği mevcut. Aynı zamanda Dolby Pro Logic II ile stereo kaynakları pseudo 5.1’e genişletmek mümkün oluyor. Film, Müzik, Gece modları, ayrıca Otomatik Ses Seviye Ayarı, Otomatik Ses ve Akıllı Ses ayarları da bulunuyor. Tiz ve bas seviyeleri elle ayarlanabiliyor, ayrıca dudak hareketleriyle sesin uyuşmaması durumunda ses gecikmesi de belirlenebiliyor.

Fidelio E6’yı ev ağına Wi-Fi ya da Ethernet üzerinden bağlayabilirsiniz. Spotify Premium aboneleri Spotify Connect üzerinden müzik dinleyebiliyor. Benzer şekilde Deezer, TuneIn ve Google Play Müzik gibi uygulamalar da destekleniyor. Ayrıca Philips Fidelio E6 Google Cast desteğine sahip. Böylelikle ses uyumlu akıllı telefonlardan hoparlörlere yayınlanabiliyor.

Ağ kurulumu Philips’in iOS ve Android cihazlara özel HCWeSet uygulaması yardımıyla gerçekleştiriliyor. Bu uygulama sayesine E6’yı ev ağına ekleyebilirsiniz. Daha sonra istediğiniz müzik uygulamasını kullanarak müzik keyfini yaşayabilirsiniz. Eğer PC veya NAS sürücülerden müzik yayını yapmak isterseniz, bunun için başka bir uygulama kullanmanız gerekiyor.

Bu arada dahili Bluetooth desteği de mevcut. Üstelik sağ ana hoparlörün kenarına yerleştirilen NFC alanı sayesinde bu desteğe sahip akıllı telefonlarla kolaylıkla eşleştirme yapabilir, müzik dinlemeye hemen başlayabilirsiniz. Bu arada aynı bölümde ses, giriş kontrolleri de bulunuyor. Eğer uzaktan kumandayı bulamazsanız, buradan da temel kontrolleri gerçekleştirebilirsiniz.

Philips Fidelio E6 inceleme: Kurulum ve Kullanım

Sistemin kurulumu oldukça basit ve anlaşılır, üstelik çok uzun sürmüyor. İki metrelik, dokuz pinli DIN kablosu sayesinde sağ ve sol ana hoparlörler birbirine bağlanıyor. Uydu hoparlörler ise kablosuz olarak bağlanıyor. İhtiyaç duyulabilecek tüm kablolar kutudan çıkıyor, böylelikle ek bir kablo arayışına gerek kalmıyor.

Tabii ki, Fidelio E6 ile birlikte ev eğlence sisteminizin arkasına gizlediğiniz kablo miktarı artacaktır. Uzun DIN kablosu, aynı zamanda HDMI, optik ve güç kablolarıyla arka tarafın düzensizliği biraz daha artacaktır. Neyse ki, uydu hoparlörleri kablo düzenleme zahmetinden kurtarıyor.

E6’da yer alan Mekansal Kalibrasyon sistemi sayesinde hoparlörleri nereye yerleştirirseniz yerleştirin, en iyi ses dengesini elde ediyorsunuz. Bir dizi test tonu kullanan bu sistem kurulum için en uygun ses çıkış seviyesini belirliyor.

Uydu hoparlörlerini yuvalarından çıkardığınızda sistem stereo modundan çevresel moda geçiyor. Uydu hoparlörler ile ana hoparlörlerin bağlantısı daha önceden yapıldığı için ek bir işlem yapmak gerekmiyor. Benzer şekilde, sistem bağlantılarını tamamlandıktan sonra, ana hoparlörler ile alt hoparlör arasındaki bağlantı otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Alt hoparlör Müzik modunda otomatik olarak kapanırken, Film moduna geçildiğinde aktif hâle geliyor.

Sistemi evinizdeki ağa bağlamak için Philips’in HCWeSet uygulamasını kullanmanız gerekiyor. Bu uygulama ile birkaç dakika içinde bağlantıyı tamamlayabilirsiniz. Uygulama, sadece bağlantı kurulumu ve desteklenen müzik uygulamalarına geçişi sağlıyor. Uzaktan kumanda veya benzeri işlevler sunmuyor.

Philips Fidelio E6 inceleme: Performans

Philips Fidelio E6 stereo modunda işini mükemmel şekilde yapıyor. Genel olarak ses çıkışı gayet güçlü ve temiz. Aynı zamanda ses çıkış seviyesi de yüksek. Benzer durum bas çıkışı için de geçerli. Eğer komşularınızı çok rahatsız etmek istemiyorsanız, çoğu zaman bas seviyesini en üst seviyede tutmamanızda fayda olacaktır.

E6’nın hem Spotify Connect hem de Google Cast desteklediğini belirtmiştik. Böylelikle destekleyen cihazlar üzerinden kablosuz müzik dinlemeniz mümkün oluyor. Aynı zamanda Bluetooth bağlantısı aracılığıyla da kablosuz müzik keyfi yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda USB sürücü bağlayıp onun içindeki şarkıları da dinleyebilirsiniz. 3.5 mm. kulaklık jakı ise var olan tek analog giriş ve bu da CD çalar ve benzeri cihazların bağlanmasını zorlaştırıyor. Anlaşılan o ki, Philips Fidelio E6 dijital yaşam düşünülerek tasarlanmış, Hi-Fi tutkunları pek düşünülmemiş.

E6’nın stereo sistem olarak çok iyi çalıştığını söylemiştik. Ancak “surround on demand” olarak adlandırılan çevresel ses modu da bir o kadar etkileyici. Kablosuz uydu hoparlörleri ana hoparlörlerden ayırıp oda içinde istediğiniz yerlere yerleştirebilirsiniz. Kurulumu hızlı şekilde yapılıyor ve 5.1 sinema keyfi anında başlıyor. Geleneksel ses sistemlerinde çevresel etkiyi en iyi şekilde verebilmek için çevresel ses hoparlörlerinin en uygun noktaya yerleştirilmesi gerekiyor. Ancak E6’nın uydu hoparlörlerinde böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Sistem bulunduğu konuma göre ses çıkış dengesini ayarlıyor. Böylelikle aslında olmaları gerektiği yerdelermiş gibi işleyebiliyor.

Anlayacağınız, E6’nın uydu hoparlörlerini oda içinde istediğiniz her yere yerleştirebilirsiniz. Yerinden bağımsız olarak, yine mükemmel şekilde çalışmaya devam edecektir. E6’nın uydu hoparlörlerini oda içinde yakınımıza veya uzağımıza konumlandırıp çeşitli filmleri izlediğimizde, gerçekten de çevresel etki bakımından çok büyük farklar sezinlemedik. Tabii ki en ideali, her bir uydu hoparlörünün film izleyenlerin başına yakın ve baş hizasında olması, aynı zamanda ana hoparlörlere de çok uzak olmaması olacaktır. Kablosuz hoparlörlerde kablolu hoparlörlere göre ufak bir gecikme beklenir, ancak Fidelio E6’da böyle bir gecikme hissetmedik.

Bu arada uydu hoparlörler sadece film izlerken işlev görmüyor. Aynı zamanda her birini bağımsız Bluetooth hoparlörler olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca ikisini birbirine eşleyerek stereo Bluetooth sistemi de elde edebilirsiniz. Her ne kadar ana ünitenin ses gücü eksilse de, bu uydu hoparlörler tek başlarına da fena iş çıkarmıyor. Eğer dışarıdaysanız veya yatak odanızda bilgisayarınızdan veya tabletinizden film izleyecekseniz, bu küçük ve taşınabilir hoparlörler ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaktır.

Uydu hoparlörlerin sinema etkisi oluşturmak için akıllı şekilde çalışmasına benzer şekilde, sağ ve sol ana hoparlörler de işlem yeteneğini kullanarak sanal merkezi hoparlör oluşturma başarısını gösteriyor. Her bir birimin içinde yer alan açılı sürücü merkezi ses kanalını yansıtarak merkeze doğru yoğunlaştırılmış bir ses çıkışı sağlıyor. Uydu hoparlörlere birleşince, Philips Fidelio E6’nın gerçekten iyi bir ses çıkışı sunduğu görülüyor.

Philips Fidelio E6 inceleme: Sonuç

Çıkarılabilir uydu hoparlörleri ve kablosuz alt bas hoparlörüyle, Fidelio E6 kablo karmaşasından nefret eden tüketiciler için mükemmel bir ev sinema sistemi olma özelliğini taşıyor. Sistemi istenildiği zaman stereo, istenildiği zaman çevresel ses sistemi gibi kullanmak da büyük esneklik sağlıyor. Böylelikle evin içinde, kanepenin arkasında sabit şekilde duran uydu hoparlörler kullanmak yerine, normalde ana hoparlörlerin üstünde bekleyen, aynı zamanda şarj olan hoparlörleri kullanarak dağınıklığın da önüne geçiliyor.

Philips Fidelio E6, yerleştirildiği odayı dolduran, pürüzsüz, tatmin edici seviyenin de ötesinde baslara ve optimum tiz seviyesine sahip ses çıkışı sunuyor. Bunlara ek olarak çekici ve şık görünüme sahip. Tüm bunlar 4 bin TL’ye yakın bir fiyat etiketiyle geliyor. Tasarımı, özellikleri ve performansı; kendisi için altına girilen yüksek maliyetin karşılığının alındığını hissetirecektir.