Teknoloji

Philae gölgede kaldığı için güneş enerjisini toplayamıyor

philae-ilk-foto-131114

Philae uzay aracı geçtiğimiz çarşamba günü kuyruklu yıldız yüzeyine inişini biraz zor da olsa gerçekleştirmiş ve ilk görüntülerini ve verilerini geçmeye başlamıştı. Ne var ki, Avrupa Uzay Ajansı’ndan gelen son haberlere göre, Philae’den gelen ilk telemetre verileri ve fotoğraflar kesintiye uğradı, çünkü uzay aracı bir kayanın dibinde kaldı ve kayanın gölge yapmasından dolayı göreve devam için gerekli olan güneş enerjisinin toplanması gerçekleştirilemiyor.

Ajans yetkilileri mevcut pozisyonda gezegenin 12 saatlik dönüş periyodu içinde sadece 1.5 saatlik güneş ışığının alınmasının beklendiğini, bunun da başlangıçta planlanın yarısından bile az olduğu kaydedildi. Sistemin güneş enerjisinden yararlanmaya başlamadan önce uzay aracının kullanacağı ana pilin 64 saatlik bir ömrü bulunuyordu.

Güç gereksinimi tek sorun değil. Philae’nin zıpkınları evvelki gün gerçekleştirilen inişte ateşlenmedi, bu da yüzeye güvensiz bir iniş yapılmasına neden oldu. Bu durum ileride sondaj yapmaya sıra geldiğinde sorun yaratabilir, sondajı yüzeyden çıkarmak da probleme yol açabilir. Ayrıca bu zıpkınlarla uzay aracını yıldız yüzeyine sabitleme girişimi yapmanın da çok geç olabileceği belirtiliyor, çünkü kuyruklu yıldızın aşırı miktarda düşük yer çekimi nedeniyle uzay aracı uzaya fırlayabilir. Aslında çarşamba günkü inişte tam da bu oluyordu, arazi aracının itici motorlarının soğuk gaz sistemindeki problem yaşanması ve bu nedenle sondayı yastıklayamaması nedeniyle Philae yüzeye değdikten sonra yeniden uzaya doğru zıplamıştı.

Yaşanan bu problemelere rağmen, Philae’yi kuyruklu yıldızın yüzeyine indirmek “tarihi” niteliğini korumayı sürdürüyor. Hareket eden bir kuyruklu yıldızın yüzeyine yapılan ilk yumuşak iniş denemesi olan bu görevin sonucunda kuyruklu yıldızın yüzeyindeki buz, kaya ve donmuş gazlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olunması hedefleniyor.

Philae’nin yüzeyine indiği, 67P olarak da bilinen Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı 1969 yılında Klim Ivanovich Churyumov ve Svetlana Ivanovna Gerasimenko adlı bilim insanları tarafından keşfedilmişti. Her 6.5 yılda bir güneş etrafında dönüşünü tamamlayan bu kuyruklu yıldıza seyahat eden Philae’nin Avrupa Uzay Ajansı tarafından uzaya fırlatılan Rosetta uzay aracı içindeki yolculuğu hemen hemen 11 yıl önce başlamıştı.