EğlenceManşetler

Periscope canlı yayınları silmeyecek, arama çubuğu ekleyecek

periscope

Facebook canlı video yayınlarında yaptığı kapsamlı iyileştirmelerle birlikte Twitter’ın sahibi olduğu canlı yayın platformu Periscope için ciddi bir tehdit hâline gelmişti. Facebook’un geniş kitlesi ve medya şirketlerinin orada yayın yapmak için yatırım yapma istediği de birlikte düşünüldüğünde, Twitter’ın video stratejisi tehlikeye girmişti. Persicope, duyurduğu yeni özelliklerle eksik taraflarını kapatmaya çalışıyor. Kalıcı canlı yayınlar, arama özelliği ve DJI drone’larla entegrasyon geliyor.

Üç hafta içinde gelecek güncellemeyle birlikte Periscope yayınları varsayılan olan 24 saat sonrasında kaybolmayacak. Bunun yerine yayıncılar canlı yayınları kendi profillerinde sürekli gösterebilecek, aynı şekilde paylaştıkları tweet’ler içinden de canlı yayınların tekrarını izlemek mümkün olacak. Kullanıcılar eğer isterlerse canlı yayın kayıtlarını kaybolacak şekilde ayarlayabilecekler ve hatta istedikleri zaman da canlı yayın kaydını silebilecekler.

Uygulama güncellemesi gelinceye kadar Periscope kullanıcıları canlı yayınlarını, yayına başlamadan önce açıklama kısmının sonuna #save etiketini ekleyerek yayınlarını şimdiden kalıcı hâle getirebilecekler.

periscopeCanlı yayınlar için kalıcı olmayı varsayılan olarak belirleyen Twitter böylelikle daha fazla videoyu bünyesinde tutmayı hedefliyor. Bu arada Periscope, bireysel tüketicilere yönelik ilk drone işbirliğini de DJI ile gerçekleştiriyor. Güncel DJI Phantom modelleri ile Periscope üzerinden canlı yayın yapmak mümkün olacak. Canlı yayını telefonlarıyla kontrol eden drone sahipleri servis üzerinden de aynı anda canlı yayın gerçekleştirebilecek.

Ayrıca Periscope ilk kez uygulamaya bir arama çubuğu ekliyor ve bazı yayıncıları da kategoriler hâlinde sınıflandırmaya başlıyor. Etiketler için arama yaparak, örneğin drone’lar ile çekim yapan yayıncıları bulmak veya ilk kez yayın yapan kişilerin listesini görmek mümkün olacak. Ayrıca müzik, sanat, yemek, seyahat gibi kategoriler içinde de arama yapılabilecek. Bu kategoriler içine canlı yayınlarını eklemek isteyen yayıncıların canlı yayın başlığına kategoriye ait konu etiketini eklemeleri gerekecek.

Periscope bir de genel yayın yönetmeni getirdi

Bunlara ek olarak Periscope eski Wired çalışanı olan ve son olarak Medium’da editör olarak çalışan Evan Hansen’i de işe aldı. Hansen genel yayın yönetmeni olarak görev yapacak ve şimdiden uygulama içinde editoryal ürünler geliştirecek bir ekibin kurulması için kolları sıvadı. Ayrıca medya kuruluşlarıyla ilişkiler kurularak onları Periscope’ta daha fazla canlı yayın yapmak için teşvik etmeye çalışacak.

Canlı video yayını gitgide sosyal medya platformlarının evrensel özelliği hâline gelmeye başladı. Her bir servis diğerinden özellikler alıyor, aslında bu durum canlı yayın yapma işini biraz daha ucuz hâle getiriyor. Yine de, canlı yayın tabanlı sosyal ağın yeni özelliklerini Facebook ile aradaki farkı kapatmak ve sağlam bir kitle oluşturmak yolunda önemli adımlar olarak nitelendirebiliriz.