Staybl adlı yeni bir ücretsiz uygulama, Parkinson hastalığı gibi durumlar nedeniyle istemsiz el titremeleriyle uğraşanların kullanımını kolaylaştırmak için iPad’deki mevcut teknolojileri kullanıyor.
Küresel reklamcılık şirketi Havas Creative’in New York ve Almanya’daki ofisleri; bu uygulamayı, Alman Parkinson Derneği uzmanları ile iş birliği çerçevesinde, Almanya ve ABD’deki Parkinson hastalarıyla iki yıllık çalışmanın ardından oluşturdu. Buradaki temel amaç, Parkinson hastalığı ve titremeye neden olan diğer sağlık sorunlarıyla uğraşanların teknolojiye erişimini iyileştirmektir.
Uygulama şu anda yalnızca Apple’ın iPad’inde kullanılabilirken, yapımcıları onu gelecekte diğer dijital cihazlara ve platformlara getirmeyi hedefliyor. Ayrıca uygulamaya henüz Türkiye’den erişim bulunmuyor.
Havas’ın Almanya’daki kreatif direktörü Eric Schoeffler, “Her zaman teknolojinin hayatımızı nasıl iyileştirmesi gerektiği hakkında konuşuyoruz, ancak doğal olarak herkesi bu avantajlara dahil etmiyoruz.” dedi. “Staybl bir ilaç değil, tedavi de değil. Ancak bu, tüm Parkinson ve titreme hastaları için dijital dünyaya daha kolay erişim sağlayabilecek teknolojik bir çözüm” diye ekledi Schoeffler.
Titremeler, merkezi sinir sistemini etkileyen ve tedavi edilemez bir nörodejeneratif bozukluk olan Parkinson hastalığının en erken semptomlarından biridir. Zaman içinde, genellikle elleri etkileyen bu titremeler, kıyafet giymek veya mobil cihazlar kullanmak gibi basit görevlerin yerine getirilmesini zorlaştırabilir ve kişinin genel yaşam kalitesini etkileyebilir.
Staybl, iPad’in ivmeölçerini kullanarak, cihazın titreme nedeniyle sarsıldığını algılayabilir ve ardından ekrandaki web tarayıcısını ters yönde hareket ettirerek buna hemen yanıt verebilir. Bu durumda, kullanıcının web sayfasını kolayca görüntüleyebilmesi ve cihazı sabit tutabilmesi için ekran sabitlenir.
Buna ek olarak, uygulamanın internet tarayıcısı, el titremeleriyle uğraşanların iPad’i kullanmalarını kolaylaştıran başka özelliklerle birlikte geliyor. Örneğin, gezinme için kaydırma ve sürükleme hareketlerini bir kenara bırakır, basılması daha kolay olan daha büyük düğmeler sunar. Üstelik gün boyunca değişebilen titreme semptomlarına uyum sağlamak için özelleştirilebilir ayarlara sahiptir.
Uygulama yurt dışında App Store’dan ücretsiz olarak dağıtılırken, şu anda sadece iPadOS 14 veya daha yeni sürümle çalışan iPad’lerle uyumlu durumda bulunuyor.
Öte yandan ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi tarafından 2019’da yayınlanan bir patent başvurusu, Apple’ın mobil cihaz kullanıcısının elleri titrediğinde bir iPhone’un ekranını nasıl sabit tutacağını da araştırıyor olabileceğini gösteriyor. Görünüşe göre teknoloji devi, ani hareketlere karşı koymak için dinamik görüntü sabitleme devresi ve hareket sensörleri kullanmayı düşünmüş, böylece sistem her sarsıntı olduğunda ekrandaki içeriği ekranın merkezine geri çevirebiliyor.
Bu arada Apple’ın hâlihazırda sunduğu ve bazılarını web sitesinin erişilebilirlik bölümünde listelediği mevcut birkaç özellik bulunuyor. Ve bunlar el titremesiyle uğraşanlar için mobil cihazları kullanmayı biraz daha kolaylaştırabilir. Örneğin Apple, iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod ve iPod Touch’ta “Dokunma Kolaylıkları” altında bulunan bir “Tutma Süresi” ayarı sunuyor. Bu, kullanıcıların, telefon tanımadan ve işlemeden önce ekrana dokunmaları için gereken süreyi ayarlamasını mümkün kılıyor.