Windows 11 Mac bilgisayarlara geliyor, üstelik Boot Camp kullanma imkanı olmayanlar için bile bu imkan bulunuyor. Parallels Desktop 17, Mac kullanıcılarının Microsoft’un bir sonraki Windows sürümünü Mac masaüstündeki bir pencerede deneyimlemelerine olanak tanıyor. Parallels hem Intel hem de M1 Mac’leri destekliyor. Ancak Arm tabanlı makineleri çalıştıranlar için dikkat çekilen bir husus var. Bu arada beklemek istemeyenler, Windows 11 önizleme sürümünü çalıştırmak için de bu yazılımdan yararlanabilir.
M1 Mac kullanıcıları için dikkat çekilen husus, Parallels’in Apple’ın en yeni makineleri için ilk desteği eklediği zamankiyle aynı. Yalnızca Arm tabanlı işletim sistemlerini çalıştırmak mümkün olacak, yani Windows Arm sürümüyle sınırlı olacaksınız. Arm makineleri için bir Windows 11 önizlemesi yüklemek mümkün görünse de, muhtemelen dikkatli davranmak isteyeceksiniz. Windows on Arm’ın x86 öykünmesi biraz zorlu bir yol oldu ve x64 uygulama öykünmesi için hâlâ çalışmalar devam ediyor. Temel olarak, M1’inizde Windows’un sanallaştırılmış bir sürümünü çalıştırmak istiyorsanız, Windows’u diğer Arm makinelerinde çalıştırırken ortaya çıkacak aynı zorluklarla ve uyarılarla uğraşmak zorunda kalacaksınız.
M1 kullanıcıları Windows Arm versiyonuyla uğraşmak zorunda olsalar da, Parallels 16’dan geçiş yaptıkları takdirde bazı performans iyileştirmeleri de görecekler. Parallels, yeni sürümün M1 Mac’lerin yüzde 28’e kadar daha iyi DirectX 11 performansına izin vereceğini söylüyor. Ayrıca Arm Insider Önizleme VM’lerinde Windows 10 için başlatma süreleri yüzde 33’e varan oranda kısalacak. Bu, yüzde 25’e kadar daha hızlı 2D grafiklerin yanı sıra, Parallels’in söylediğine göre desteklenen tüm Mac’lerde, Intel ve M1’de Windows VM’lerine geleceğini söylediği 6 kata kadar daha hızlı OpenGL performansıyla geliyor. M1 kullanıcıları, sanallaştırılmış bir TPM sayesinde BitLocker ve Secure Boot’u da kullanabilecekler.
Parallels 17 ile gelen başka temel geliştirmeler de var. Örneğin, artık evrensel bir uygulama ve bu durum BT departmanlarının hayatını kolaylaştıracaktır. Ayrıca macOS Monterey için de destek geliyor. Sanallaştırma yazılımı, üzerinde çalışabilecek macOS 12 bilgisayarların yanı sıra sanal olanlarını da oluşturabilecek.
Parallels Desktop 17’nin normal sürümünü istiyorsanız, yıllık 79,99 avro karşılığında abonelik veya 99,99 avro karşılığında kalıcı lisans alma seçeneğiniz var. Parallels’in önceki bir sürümü için kalıcı lisansınız varsa, 49,99 avroya 17’ye yükseltebilirsiniz. Ayrıca yılda 99,99 avroya mal olan Pro sürümü de mevcut. Üstelik bu sürüm de şu anda 49,99 avroluk indirimli fiyatıyla sunuluyor. Parallels, yazılımı web sitesinde satıyor. Ancak herhangi bir para yatırmadan önce, Parallels’te ne kadar iyi çalıştığını görmek için Windows 11’in, muhtemelen ekim ayında dağıtıma çıkmasını beklemeye değer olabilir.