Panasonic dendiğinde aklımıza ilk gelen plazma televizyonlar oluyor, ancak Japon şirketin 2012 ürün serisi içerisinde LED TV’ler de hatırı sayılır bir yere sahip. T50E LED TV serisi hem göze hitap eden hoş tasarımıyla hem de sunduğu görüntü kalitesiyle kullanıcıların beğenisini kazanabilecek bir ürün. Test merkezimize gelen 42 inç’lik TX-L42DT50E modeli T50E serisinin en küçük serisi olarak dikkat çekiyor. Bunun dışında aynı seride 47 inç ve 55 inç’lik panele sahip modeller de yer alıyor.
Panasonic TX-L42DT50E zengin bağlantı seçeneklerini üç boyutlu görüntü desteğiyle buluşturuyor. Aynı zamanda sahip olduğu Wi-Fi desteği sayesinde internete bağlanma ve Smart Viera altında yer alan akıllı TV uygulamalarına ve içeriklerine erişme şansı da tanıyor. Boyut itibariyle yaklaşık 25-30 metrekarelik büyüklükteki oturma odaları için ideal görünen bu 3D LED TV ile ilgili izlenimlerimizi yazının devamında yer alan detaylı inceleme yazısında bulabilirsiniz.
İnceleme Başlıkları
Tasarım – TV Yayınları – Ekran ve Ses – 3D – Akıllı TV ve Multimedya – Aksesuar – Sonuç
Galeri: Panasonic VIERA TX-L42DT50E
[nggallery id=1145]
Tasarım
Erkekler için tasarım çok önemli olmayabilir, ancak kadınların bu unsura bir hayli önem verdiğini, tasarladıkları oturma odası veya salona uyum sağlayacak bir seti tercih ettikleri gerçek. İşte bu noktada Panasonic TX-L42DT50E gerçekten beklentileri karşılayacak bir ürün. TV üreticilerinin ekranı çevreleyen çerçeveleri inceltme konusundaki istekleri malum, Panasonic’in 42 inç’lik TV’si de yaklaşık 1 cm. kalınlığındaki çerçevesiyle bu alanda iddialı sayılır. Gümüş renkli bu çerçeve televizyonun bulundukları ortamlarda bir hayli hoş ve uyumlu görünmesini sağlayacaktır. Ürünle birlikte gelen ayak da ekran çerçevesine uyum gösterecek şekilde aynı renk ve malzemeden yapılmış.
Televizyonun altında camdan yapılmış şeffaf bir şerit var. Bu şeridin ortasında Panasonic logosu yer alıyor. Sol kenardaysa VIERA logosu ve TV bekleme konumundayken kırmızı, açıkken ise yeşil renkte yanan küçük bir lamba yer bulunuyor. Bu cam şeridin gümüş renkli çerçeveyle hoş bir ikili oluşturduğunu söylemeliyiz. Bu ultra ince çerçeveyi sadece 27 mm.’lik kalınlığa sahip olan kasa destekliyor. Sonuç olarak karşımızda ince ve şık bir ürün duruyor.
TV Yayınları
Panasonic TX-L42DT50E temel işlevi olan TV yayınlarını izleme konusunda sahiplerine bir hayli zengin destek sunuyor. Sayısal karasal (DVB-T (MPEG-4, AVC [H.264])), sayısal uydu (DVB-S/S2 (MPEG4-AVC [H.264])) ve sayısal kablo (DVB-C (MPEG4-AVC [H.264])) yayınları bu TV’nin doğal desteği arasında bulunuyor. Bu sayede arada herhangi bir alıcı cihaza ihtiyaç duymadan, antenden veya şebekeden gelen kabloyu doğrudan TV’ye bağlayarak yayınları izleme imkanına sahip olacaksınız.
Tabii ki uydu alıcısı, kablo alıcısı, Blu-ray oynatıcı, harici medya oynatıcı, ses sistemi gibi ev elektroniği cihazlarını da TX-L42DT50E’ye bağlamak ve yayınları izlemek mümkün. Televizyonun sahip olduğu dört adet HDMI portu bu noktada bir hayli yardımcı olacaktır. Televizyon 1080p, 1080i, 720p HD TV görüntü formatlarını destekliyor.
Ekran ve Ses
Panasonic TX-L42DT50E’nin 42 inç’lik paneli IPS LED LCD teknolojisini barındırıyor. IPS teknolojisi sayesinde sağdan ve soldan 178 derece gibi oldukça yüksek görüş açılarına ulaşmak mümkün. Bu, oturma odasında TV’ye çapraz konumda oturanların da görüntüleri düzgün şekilde görmesine olanak sağlıyor. Yatay yöndeki yüksek görüş açısı performansının dikeye aynı oranda taşınmadığını söylemek gerek, bu durumda TV’yi duvara monte etmeyi düşünüyorsanız, tabandan yüksekliğin çok da fazla olmamasında fayda var.
Maksimum 1080p çözünürlük desteğine sahip olan panel 1600 Hz arka ışık taramalı sürücü barındırıyor. Parlak kontrast ve Clear Panel Pro filtre gibi teknolojileri de barındıran 42 inç’lik ekranın keskin görüntüler, canlı renkler ve etkileyici derecede siyah renk seviyeleri sunduğu söylenebilir. Hareketli görüntülerde çözünürlüğü en iyi dereceye getirmek için TV’de yer alan Akıllı Çerçeve Oluşturma modunu açıp bunu minimum ayara getirebilirsiniz. Bu durumda hareketli 1080p görüntülerde netliği artıracak, hareket nedeniyle oluşması muhtemel bozulmaların mümkün olduğu kadar önüne geçmiş olacaksınız.
Görüntüden ses tarafına geçecek olursak Panasonic TX-L42DT50E iki adet 8 train ön hoparlör ve bir adet woofer barındırıyor. Müzik, konuşma ve kullanıcı gibi üç farklı ses modunun yanı sıra Sanal Çevre ve V-Ses ProSurround 2.1 gibi ses profilleri de mevcut. Dolby Digital/DTS, Dolby Digital Plus, Dolby Pulse ve DTS 2.0 gibi ses teknolojilerini de unutmayalım.
Panasonic TX-L42DT50E düzgün bir ses çıkışı sunuyor. Sahip olduğu zengin hoparlörlerin ve woofer’ın bunda büyük bir katkısı olduğu gerçek. Ses modlarının kısıtlı tutulması kullanıcıların kendileri için uygun olan ses profilini elle ayarlamasını gerekli kılıyor. Ancak müzik profilinin ses şiddeti ve kalitesi açısından tercih edilebilir olduğunu söyleyebiliriz. Çevresel ses modlarının ses çıkışına belirli bir etkisi var, ancak çok büyük farklar yarattığını söylemek zor.
3D
TX-L42DT50E sahiplerine üç boyutlu görüntü keyfini de sunmasıyla dikkat çekiyor. Televizyon üç boyut teknolojisi olarak aktif 3D teknolojisini kullanıyor. Bu, fiyatı nispeten daha yüksek olan ve opsiyonel olarak sunulan radyo frekans tabanlı aktif 3D gözlüklerle üç boyutlu içeriklerin izlendiği anlamına geliyor. Her ne kadar aktif 3D gözlükler yarattıkları hafif titreşimle bir süre sonra izleyicide baş ağrısı veya sarhoşluk duygusu gibi yan etkilere neden olsa da, sundukları görüntü kalitesinin pasif alternatife göre çok daha iyi olduğu da bir gerçek. Panasonic’in TV’sinde yer alan aktif 3D çözümünde de bu durum değişmiyor.
TV’ye 3D içerik aktarımı yapmak için 3D içerik kaynağıyla TX-L42DT50E arasında HDMI 1.4 standardında bir kablo kullanmakta fayda var. Herhangi bir 3D TV kanalını açtığınızda veya 3D içeriği oynatmaya başladığınızda TV bir 3D sinyalinin algılandığını ve gözlüğünüzü takmanız gerektiğini size haber veriyor. Gözlüğü takmadan hemen önce kumandada yer alan 3D tuşuna basmayı ve 3D görüntünün desteklediği modu ayarlamayı unutmayın. Sonrasında da aktif 3D gözlüğü üstünde yer alan güç anahtarıyla açıp üç boyutlu görüntü keyfini hemen yaşamaya başlayın. Aktif 3D gözlük yapısı itibariyle pille çalışıyor. Pil bittiğinde kutudan çıkan microUSB kablosunu kullanarak TV veya bilgisayar üzerinden bu gözlüğü şarj edebilirsiniz.
Eğer elinizde 3D içerik yoksa mevcut iki boyutlu görüntüyü üç boyutluya çevirip bir şekilde üç boyutlu görüntülerin tadına bakabilirsiniz. TV’de yer alan 2D-3D dönüştürücüsü buna izin veriyor. Sadece HD değil standart çözünürlükteki görüntüleri de bu yolla üç boyutluya çevirebilirsiniz. Her ne kadar bu yöntemle çevrilen görüntüler gerçek 3D keyfini vermese de, ona bir hayli yakın olduğunu söylemeliyiz. Panasonic TX-L42DT50E sadece HD değil SD görüntülerde de oldukça başarılı bir 3D dönüştürme performansı sunuyor. Aktif 3D teknolojisinin de buna yardımcı olduğu gerçeğini unutmamak gerek.
Akıllı TV ve Multimedya
Akıllı TV özellikleri artık tüm TV’ler için aranan özelliklerden oldu. Panasonic TX-L42DT50E de sunduğu dahili Wi-Fi desteği sayesinde herhangi bir kabloya veya ek aksesuara ihtiyaç duymadan ağa bağlanma fırsatı sunuyor. Kumandada yer alan yeşil renkli VIERA TOOLS butonuna bastığınızda karşınıza çeşitli multimedya ve bağlanabilir TV özelliklerinin bulunduğu bir menü çıkacak.
Cihazda yer alan üç adet USB portundan bir tanesine bağlayacağınız USB veya taşınabilir sabit disk üzerindeki müzik, fotoğraf veya videoları TV üzerinden oynatabilir, görüntüleyebilirsiniz. Fotoğraflar için slayt fon müziği desteği sunulurken videolar için de klasör içinde ön izleme imkanı tanınıyor. 1080p formatında MKV videolar bile düzgün bir şekilde oynatılıyor. Türkçe alt yazı desteği de mevcut. Bunun dışında TX-L42 DT50E sahip olduğu DLNA desteği sayesinde aynı ağdaki bilgisayar, tablet veya akıllı telefonlardaki dosyaları da oynatabilme özelliğine sahip. Televizyona USB üzerinden bağlayacağınız bir sabit disk sayesinde TX-L42DT50E’yi bir kaydedici cihaza dönüştürebilir, dijital uydu veya kablo yayını üzerindeki kanallarda yer alan programları kaydedebilirsiniz.
Kumandada yer alan INTERNET tuşuysa sizi doğrudan Smart Viera portalına götürüyor. Kullanıcı arayüzü birkaç yıldır aynı olan bu akıllı TV portalının ortasında canlı TV içeriği yer alırken etrafında da akıllı TV uygulamalarına ait kısayollar yer alıyor. Bu kutucuklar hem birer kısayol hem de anlık bilgi görüntüleme aracı olarak kullanılabiliyor. Panasonic’in akıllı TV platformunda YouTube, Eurosport, Dailymotion, Twitter ve Facebook gibi kullanışlı uygulamalar var. Ayrıca VIERA Connect Market uygulama mağazası içinde yer alan birçok seçenekten dilediğinizi de TV’ye kurabilirsiniz. YouTube uygulamasını Android uygulaması veya YouTube Remote uygulamasıyla etkileşim kurması açısından beğendik, zaten Panasonic’in kullandığı YouTube uygulaması Google tarafından hazırlanmış ve diğer platformlarda da aynı şekilde yer alan uygulama. Skype uygulaması da TV’de yüklü geliyor, ancak USB portu üzerinden destekleyen bir kamera bağlamanız gerekiyor. Bunu yaptığınız takdirde TV karşısına geçip arkadaşlarınızla veya aile bireyleriyle görüntülü görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz.
Aksesuar
Panasonic TX-L42DT50E’nin kutusundan çıkan uzaktan kumanda biraz kalın, ancak ergonomik yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Kumandanın sağ üst köşesinde yer alan aydınlatma tuşu karanlık ortamlarda kumandayı kullanmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca kumanda Smart Viera araçlarına kolay yoldan ulaşmayı sağlıyor. Ses ve kanal değiştirme tuşları epey büyük tasarlanmış, en çok kullanılan tuşların bunlar olduğunu düşünecek olursak isabetli bir düşünce olmuş.
Çalma kontrolleri USB veya harici disk üzerinden içerik oynatımı sırasında işleri kolaylaştırırken, kayıt tuşu da USB diske kayıt esnasında işe yarıyor. Aslında kumanda Viera Link desteği sayesinde Panasonic’in Viera Link destekli diğer cihazlarını da kontrol etmeye yarıyor. Yani, bahsettiğimiz tuşlar herhangi bir Blu-ray oynatıcı veya bunun gibi kumanda edilebilir cihazlarda da işliyor.
Sonuç
Düz ekran TV pazarında büyük bir rekabet söz konusu. Fiyatlar gitgide düşüyor, farklı özellikleri bünyesinde barındıran birçok çeşit piyasaya sürülüyor. Böyle bir ortamda Panasonic TX-L42DT50E için belirlenmiş olan 3000 TL civarındaki fiyat biraz yüksek gelebilir. Ancak TV’nin görüntü kalitesi, 3D performansı, zengin multimedya format desteği ve araçları, geniş olarak nitelendirebileceğimiz Smart Viera ekosistemi, geniş bağlantı seçeneği gibi unsurlar bu TV için verilen parayı boşa çıkarmayacaktır.
Eğer 42 inç tercih ettiğiniz model değilse bunun yerine 47 inç ve 55 inç’lik DT50E modellerini de tercih edebilirsiniz. Tabii ki, ekran büyüklüğü arttıkça fiyat da yükseliyor. Bunun dışında o modeller de aynı özellikleri barındırıyor ve benzer kullanıcı deneyimi sunuyor.