Bugünün 3D TV dünyasında, 3D TV setleri iki farklı tip gözlüklerle kullanılabiliyor: Batarya kullanan aktif 3D gözlükler ve batarya kullanmayan pasif 3D gözlükler. Aslına bakarsanız, her iki tip gözlükle de hemen hemen birbirine yakın bir 3D deneyimi yakalamk mümkün. TV üreticileri şimdiye kadar aktif 3D gözlükleri satın almaya teşvik ederek fiyatı 200-250 TL seviyesinde olan bu gözlüklerden de ek gelir hedefliyor olmalı.
3D TV üreticileri arasında yer alan LG gibiler de, aktif gözlükler yerine pasif 3D gözlüklerin kullanımına teşvik ediyor. Pasif gözlükler hem hafif hem de aktif gözlüklere göre çok daha ucuz. Gönlümüz pasif gözlüklerin yaygınlaşmasından yana, ancak TV üreticileri tatlı paradan kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Aktif 3D gözlükler için Full HD 3D Gözlük Girişimi adında yeni bir oluşum yapılandırıldı; Panasonic, Samsung, Sony ve Xpand 3D gibi büyük oyuncular da bu girişimi destekliyor. Girişimin hedefiyse bu dört şirket arasında gözlük teknolojisinin standardının belirlenmesi.
Standardizasyon, 3D gözlükler ve ekranlar arasında çeşitli IR sistem protokol tiplerinin kullanımını da içeriyor. Bu dört şirketin kullandıkları protokoller de standardın içinde yer alacak. Sonuç olarak oluşturulacak evrensel 3D gözlükleriyse Bluetooth bağlantısını kullanacak ve kullanıcılara aynı 3D gözlükten farklı marka 3D TV setlerinde bile yararlanma fırsatı sunacak.
İlgili ? Electronista