Teknoloji

Panasonic, Lumix S9 ince gövdesi ve LUT butonuyla geliyor

panasonic lumix s9

Panasonic, Lumix serisine eklediği yeni modeli Lumix S9 ile fotoğrafçılık dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi hedefliyor. 1.500 dolarlık yurt dışı fiyat etiketiyle piyasaya sürülen Lumix S9, tam kare sensörlü ve değiştirilebilir lensli aynasız bir kamera olarak öne çıkıyor. Bu model, Lumix S5 II’nin birçok özelliğini daha ince ve taşınabilir bir gövdede sunarken, arkasında yer alan özel “LUT” butonuyla fark yaratıyor.

LUT (Look Up Table), görüntülerin renk ve görünümünü matematiksel formüllerle değiştiren bir sistemdir. En basit ifadeyle, bu sistem, gelişmiş bir filtre olarak tanımlanabilir. Lumix S9, dahili olarak 40 farklı LUT depolayabiliyor ve bunlardan biri kalıcı olarak V-log to 709 LUT’a ayrılmış durumda.

Yeni Lumix Labs uygulaması, kullanıcılara özel filtreler oluşturma imkanı tanıyor. Kullanıcılar, seçkin içerik üreticileri tarafından oluşturulan 80’den fazla farklı filtreyi inceleyebilir ve beğendiklerini doğrudan S9’a indirebilir. Panasonic, Fujifilm X100VI’nin film stoklarını taklit eden geniş filtre seçenekleriyle tanınmasını örnek alarak, kullanıcıların fotoğraflarını sonradan düzenleme ihtiyacını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Panasonic, bu yenilikçi fikrin kullanıcıların kamerada daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlayacağını belirtiyor. Uygulamanın içinde çekici seçeneklerin yer almasının başarı için kritik olduğunu vurgulayan şirket, renk standartlarını yüksek tutmak için filtreleri yavaş yavaş ekleyeceklerini ifade ediyor. Instagram benzeri aşırı grenli veya abartılı tonlara sahip filtrelerin yer almayacağı da belirtiliyor.

Lumix S9, sadece filtre özellikleriyle değil, aynı zamanda gösterişli dış tasarımıyla da dikkat çekiyor. Kamera, siyah, kırmızı, koyu zeytin yeşili ve klasik mavi olmak üzere dört farklı renk seçeneğiyle sunuluyor. Bu renk seçenekleri, kullanıcıların tarzını yansıtacak şekilde özenle tasarlanmış durumda.

Bununla birlikte Lumix S9’un bazı eksiklikleri de bulunuyor. Öncelikle, kameranın ön kısmında herhangi bir tutma yeri bulunmuyor. Bu durum, sağ elin en önemli temas noktası olan kameranın ön kısmını düz yapma tercihine şaşırtıyor. Arka tarafta yer alan küçük başparmak dayanağı ise uzun süreli kullanımlar için yeterli değil.

Hibrit bir fotoğraf ve video cihazı olarak konumlandırılan bir kamerada vizör eksikliği de hissediliyor. Dönebilen ekran çoğu çekim pozisyonunu karşılayabilir, ancak çerçeveyi bulmak için gözünüzü bir vizöre dayamanın deneyimi başka bir şeydir. Lumix S9’un ön tarafındaki tutma yerinin eksikliği, uzun süreli kullanımlarda kamerayı tutmayı zorlaştırıyor.

Lumix S9, iç yapısında Lumix markasının bilinen etkileyici video özelliklerine sahip. Bu özellikler arasında 24.2 megapiksel sensör, 6K’ya kadar çekim yapabilen, 30FPS 4:2:0 10-bit video ve etkileyici stabilizasyonuyla bilinen 5 eksenli IBS ünitesi yer alıyor. Ancak, daha küçük boyutlu bu kamerada Lumix S5II’nin soğutma fanlarına yer verilememiş, bu nedenle gelecekteki kullanımlarda aşırı ısınma sorunlarına dikkat edilmesi gerekiyor.

Lumix S9, çarşamba günü itibarıyla yurt dışında 1.500 dolar fiyatla satışa sunuldu. Lumix S5 II’nin gücünü daha küçük bir gövdede isteyen Lumix hayranları için yeşil, kırmızı, mavi ve siyah renk seçenekleri bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER