Panasonic 2012 yılında çıkardığı Lumix GH3 ile profesyonel fotoğrafçıları geliştirilmiş video kodlayıcıları, gelişmiş kontroller, zaman kodlama işlevleri gibi özelliklerle kendisine çekmeye çalışmıştı. Yeni duyurulan Lumix GH4 ile birlikte birkaç adım öteye hamle yapılıyor ve 4K çözünürlükte video çekimi sağlayan ilk değiştirilebilir lensli aynasız kamera sunuluyor.
GH3’e çok benzeyen bir görünüme sahip olan Lumix GH4 aslında DSLR’ın görüntüsünü taklit ediyor, ancak ondan biraz daha küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor. Magnezyum gövdesi sıvı sıçramalarına ve toza karşı dayanıklılığa sahip. 16 megapiksel çözünürlük desteği sayesinde GH3’teki gibi fotoğraflar çekmek mümkün oluyor, ancak Panasonic GH4’ün yeni Micro Four Thirds sensörünün “rolling shutter” efektlerini gidermede daha iyi iş çıkardığını ve daha yüksek dinamik aralığı sunduğunun altını çiziyor.
Makinenin dört çekirdekli yeni işlemcisi 25600’e kadar ISO hassasiyeti ve saniyede 12 karelik çekim imkanı sağlıyor. Panasonic bu makinenin geliştirilmiş renk üretim sistemine ve nesnenin gözlerine otomatik olarak odaklanan Eye Detection otomatik odaklama sistemine vurgu yapmadan geçmiyor.
Yine de, GH4’ün en dikkat çekici özelliği olarak saniyede 24 veya 30 kare hızlarında 4K video çekimi yapabilmesini göstermek gerekiyor. Lumix GH4 çıkmadan önce 4K video çekimi için Canon EOS-1D C gibi bir makine ve onun özel aksesuarlarına veya Sony FDR-AX100 gibi sabit lens ve kısıtlı kontrollere sahip bir video kameraya para ödemek gerekebilirdi. Aslında Panasonic Lumix GH4’ün fiyatını henüz açıklamadı, ancak GH3 ve GH2’nin fiyatları genellikle 4 bin TL’nin altındaydı. GH4’ün de aynı çizgide fiyatlandırılmasını bekleyebiliriz.
Yüksek çözünürlüğün yanı sıra GH4, harici kaydedicilere video aktarımında 200 Mbps’ye kadar varan yüksek veri hızlarına da ulaşabiliyor. Ayrıca Panasonic’in yeni çıkardığı ve opsiyonel olarak sunulacak kutuyla 10-bit 4:2:2 videonun monitöre aktarımı yapılabiliyor. Yeni Arayüz Birimi de ses kaydı için XLR girişleri sunuyor, ayrıca daha uzun süreli video çekimleri için makineyi endüstriyel pillere bağlamayı mümkün kılıyor. GH4’te 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofon girişi de bulunuyor.
Panasonic OLED elektronik vizörün şu anda piyasada bulunan GH3’tekine göre daha yüksek çözünürlük ve mükemmel görüş sunduğunu da kaydediyor. Arkada yer alan OLED monitör de dokunmatik kontroller sunuyor, farklı çekim pozisyonlarında ekranı oynatarak ayarlama yapmak mümkün oluyor. Wi-Fi ve NFC bağlantı destekleri sayesinde makineden doğrudan görüntü paylaşımı, akıllı telefon veya tableti uzaktan kumanda olarak kullanma gibi işlevler de sunuluyor.
Panasonic’in GH2 ve GH3 modellerinin her biri özelleştirilebilir olmaları ve yüksek video kalitesini küçük gövdelerde buluşturmalarıyla beğeni kazanmıştı. GH4 de video çekimiyle uğraşanlardan benzer övgüleri alabilir.
İlgili >> Panasonic