Stratosferden sonunda iyi bir haber geldi. The New York Times’ta yer alan habere göre, ozon tabakası üstündeki delik küçülmeye başladı. Uzun süredir tabakayı gözlemleyen araştırmacıların ortaya çıkardığı bu sonuç, 1987’de küresel çapta uygulanmaya başlayan kloroflorokarbon yasağının aslında etkili olduğunu ortaya koyuyor.
Kaydedilen ilerleme umut vadedici olsa da, ozon tabakasındaki deliğin yüzyılın ortalarından önce tamamen kapanması beklenmiyor. Delikteki küçülmeyi ortaya koyan çalışmanın yazarları da bu düşünceyi destekliyor.
The New York Times’a konuşan atmosferik kimyager Dr. Susan Solomon, tabakanın ciddi hastalığa yakalanmış bir kişi gibi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Durumun ilk başta kötüye gittiğini söyleyen Solomon, sonrasında kötüye gidişin durduğunu dile getirdi. Mevcut durum ise “stabil ama kötü” şeklinde tanımlandı. Geçtiğimiz yazın ve sonbaharın başlarında ozon tüketiminin yükseldiği dönemde, ozon tabakası üstündeki deliğin en büyük noktasına geldiği de ayrıca belirtilen noktalar arasında.
Önlem alınmasaydı ozon tabakası tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirdi
Araştırmalar, ozon deliğinin 2000 yılına kıyasla da yaklaşık 2.4 milyon kilometrekare küçüldüğünü gösteriyor. NASA tarafından hazırlanan bir simülasyon ise 1987’de alınan önlemlerin önemini gösteriyor. Simülasyon, Montreal Protokolü uygulanmasaydı 2050 itibarıyla ozon tabakasının tamamen yok olacağını ortaya koyuyor.