Teknoloji

Orijinal iPad prototipinde ortaya çıkan ilginç şarj portu ayrıntısı

ipad 30-pin konnektör

Birinci nesil iPad ile birlikte Apple, şimdiye kadar değiştirmediği bir tasarım kararını vermişti. iPad’in şarj edilmesini ve bilgisayara bağlantısını sağlayan port, düşey tutuşta altta kalacak kısa kenara yerleştirilmişti. Halbuki Apple, iPad’i piyasaya çıkarmadan önce bu tabletin uzun kenarına da bir 30-pin bağlantı portu yerleştirmeyi düşürmüş.

Eğer uzun kenarda da bir bağlantı portu olsaydı, cihazın hem yatay hem de dikey modda şarj edilmesi daha kolay olacaktı. Bundan daha önemlisi, Apple’ın orijinal iPad için çıkarmış olduğu, 30-pin portuyla uyumlu olan klavye aksesuarını sadece düşey değil, yatay modda da kullanma imkanı olacaktı.

Nadir bulunan Apple cihazlarının koleksiyonunu yapan Giulio Zompetti adlı Twitter kullanıcısı, Apple’ın prototip niteliğindeki iPad’inin fotoğraflarını paylaştı.

https://twitter.com/1nsane_dev/status/1375815510819012612

AppleInsider’a göre, çift şarj sistemine sahip olan benzer bir iPad prototipi 2012 yılında eBay’de satışa çıkarılmıştı. Apple, bu portun gerçekten gerekli olmadığına karar verdiği için ekstra portu kaldırmış olmalı. Sonuçta kullanıcılar kabloyu biraz daha uzatıp bükerek tabletlerini şarj edebilirler. Ne var ki, yukarıda belirttiğimiz klavye aksesuarı için uzun kenara için de bir port eklense, bu aksesuar ile dizüstü bilgisayar şekline daha yakın bir kullanım elde edilebilirdi.

Apple’ın birinci nesil iPad modeli 2010 yılında çıkmıştı. Prototip de o yıla veya bir yıl öncesine dayanıyor olmalı. Apple, birkaç iPad nesli boyunca 30-pin şarj adaptörünü kullanmaya devam etti. Ancak 2012 sonlarında çıkardığı dördüncü nesil iPad ile birlikte Lightning portuna geçiş yapmıştı.