Oppo Reno 7
Oppo Türkiye pazarında genellikle A serisi giriş ve orta segment telefonlarıyla rekabetçi görünüyor. Üst segmentte 2020 yılının başlarında Find X2’nin geldiğini gördük, ancak şirket daha sonra bunun devamını getirmedi. Orta üst segmentte ise Reno serisi, A serisine göre daha yüksek performans ve kaliteli bileşenler isteyenlere hitap eden oyuncu oldu. Geçen yıllarda yılın her bir yarısına bir Reno serisi sığdıran Oppo, bu yıl ise Reno 7’nin piyasaya çıkışını biraz daha geç bir zamanda, yılın ikinci yarısının hemen başında yaptı. 4G destekli Oppo Reno 7, 9000 TL civarında fiyatlarla alıcı buluyor. Oppo Reno 7 inceleme videosu ve yazısında, birkaç gündür deneyimlediğimiz telefonla ilgili yorumlar ve izlenimler var.
Oppo Reno 7 inceleme: Tasarım
Oppo birkaç nesil sonra Reno serisinin tasarımında radikal bir değişiklik yaptı. Daha önce gördüğümüz kenarlara doğru kavis yapan arka yüz ve yuvarlatılmış kenarların yerini düz kenar ve arka yüz tasarımı alıyor. Önde Corning Gorilla Glass 5 cam kullanılmış. Kenarlar metal görünümlü plastikle çevrelenmiş. Arkada ise fiberglass deri kaplama var. Yumuşak ve pürüzlü yüzeyiyle hoş bir kullanım hissi ve görünüm oluşturuyor. Turuncu renk bir hayli hoş görünüyor. Arka yüzün bu kalite hissi veren görünümünü şık biçimde tasarlanmış ve dışa doğru hafif çıkıntı yapan kamera modülü tamamlıyor. Bu arada, arkadaki “Made in Turkey” ibaresine de dikkat çekmeden geçmeyelim.
Reno 7’nin 7.5 milimetrelik gövde kalınlığı ve ince ekran çerçevesi bu telefonu tek elle tutup kullanmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca 175 gram ağırlığıyla hafif olarak nitelendirebileceğimiz bir telefon. Gerçekten de elinize aldığınız zaman hafifliğini hissediyorsunuz. Sağlamlığı ve şıklığı bir arada sunmasıyla kullanımı keyifli bir telefon. IPX4 derecelendirmesiyle sıvı sıçramalarına karşı dayanıklı. Yani hafif yağmur altında veya havuz kenarında kullanmanızda sıkıntı olmaz. Öte yandan Oppo, Reno 7’yi daha fazla gönül rahatlığıyla kullanmak isteyenler için kutuya bir adet şeffaf silikon kılıf da eklemeyi ihmal etmemiş.
Reno 7’nin sağ kenarında güç butonu var. Sol kenarında ise ses tuşları var. Bu tuşlar sağ veya sol elle tutuşta telefonu avuç içinde hareket ettirmeye gerek olmayacak biçimde konumlandırılmış. Sol kenarda üst tarafa doğru microSD ve nano SIM kart tepsisi var. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Üstte ise ikinci mikrofon bulunuyor.
Oppo Reno 7 inceleme: Ekran, Ses, Performans ve Pil
Oppo, Reno serisi telefonlarında AMOLED ekrana yer vermeyi sürdürüyor. Reno 7’nin 6.43 inç ekranı 1080 x 2400 çözünürlükle 409 ppi gibi fazlasıyla yeterli bir piksel yoğunluğu sunuyor. Yazılar keskin, görseller fazlasıyla net. Ekranın parlaklığı 800 nit seviyesine kadar çıkabiliyor ve bu durum dışarıda da rahat kullanım sağlıyor. Ekranın sol üst köşesinde selfie kamera deliği var, ancak tam ekranda video izlerken ya da oyun oynarken göz tırmalamıyor. Reno 7’nin 20:9 ekranı dikey konumda internette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma için yeterli. Yatay modda videoların her iki kenarında geniş çubuklar olsa da, bunda pek sıkıntı yok. Netflix, Disney+ gibi platformlardaki HD içerikleri de net ve yüksek çözünürlükte izlemek mümkün.
Ekran, daha önceki Reno serisi telefonlarında gördüğümüz şekilde 90 Hz yenileme hızını destekliyor. Kullanıcı arayüzünde geçişlerde veya web sayfalarında kaydırmalarda bu akıcılık hissediliyor. Pil tasarrufu için 60 Hz yenileme hızına geri dönme imkanınız da var. Ekranın renk profili Canlı olarak ayarlanmış ve bu şekilde gerçekten de canlı ve göz alıcı bir görsellik sunuluyor. Ekran ayarları içinden Doğal renk modunu seçebilirsiniz, ancak bu ayarda renkler biraz daha soğuk ve solgun görünüyor. Oppo, ekranın renk dengesini sıcak veya soğuk arasında dilediğiniz şekilde ayarlama imkanı da sunuyor.
Ses tarafına geldiğimizde, alt kenarda tek bir hoparlör var. Bu hoparlörün ses çıkış şiddeti ve netliği bizi şaşırttı. Tek hoparlör olmasına rağmen gayet doyurucu ve dolgun bir ses var. Harici hoparlöre ihtiyaç duymadan video izlemek veya müzik dinlemek için yeterli. Bu arada alt kenarda 3.5mm kulaklık jakı var. Böylelikle istediğiniz kulaklığı rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Türkiye’de satılan Oppo Reno 7 sadece 4G desteğine sahip ve Snapdragon 680 4G işlemciyle geliyor. 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza var. RAM genişletme sayesinde saklama alanından 5 GB’a kadar olan kısmı RAM için ayırabilirsiniz. Bunun etkisiyle aynı anda birkaç tane uygulamayı, yeniden yüklenme gerekmeden çağırmak, aynı anda birden fazla uygulamayla kesintisiz çalışmak mümkün oluyor. 128 GB çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır, ancak arzu edenler için microSD kart yuvası da var. Bu arada microSD kart tepsisinde iki tane nano SIM kart yuvası göreceksiniz. Aynı anda iki hattı Reno 7 ile kullanabilirsiniz. Üstelik her iki hat da 4.5G kullanımı sağlıyor, ancak hangisinin bağlantısını kullanacağınızı seçmeniz gerekiyor.
Snapdragon 680 işlemci günlük işler için fazlasıyla yeterli. GeekBench 5 testinde çok parlak sonuçlar olmasa da, gerçek hayatta akıcı bir gezinti ve kullanım sağlıyor. Oyun konusunda da Reno 7’yi iyi bulduk. PUBG Mobile’ı ortalama ayarlarda rahatlıkla oynamak mümkün. Üstelik Yüksek Performans moduna geçiş yaparak performansı gerekli durumlarda yükseltebilirsiniz. Oyun oynarken ekranda göreceğiniz çekmeceyi ortaya sürükleyerek çeşitli oyun araçlarına erişebilirsiniz. Performansı artırma, odak modunu açarak bildirimleri engelleme gibi işlevler bu bölüm sayesinde sunuluyor. Üstelik oyun sırasında WhatsApp veya Messenger’ı da bir pencerede açabilirsiniz.
Reno 7’de 4500 mAh kapasiteli pil var. Bu gövdeye göre iyi kapasitede bir pilin olduğunu söyleyebiliriz. Normal yoğunluklu kullanımda iki güne varan bir çalışma süresi elde edebilirsiniz. Biz Reno 7’yi ekranı 5 buçuk saat boyunca açık tutarak iki buçuk gün boyunca kullanmayı başardık. Bu, gerçekten etkileyici bir performans. Üstelik Oppo, pil optimizasyonu ve tasarrufu tarafında da zengin araçlar sunuyor. Telefonda 33W hızlı şarj desteği var, ancak kutudan şarj adaptörü çıkmıyor. Sadece bir USB-C kablosu var. Eğer daha önce bir Oppo telefonu kullandıysanız, oradan kalan adaptörü kullanabilirsiniz. Aksi takdirde USB-A çıkışlı bir adaptör edinmeniz iyi olur.
Oppo Reno 7 inceleme: Yazılım ve Güvenlik
Oppo Reno 7’de Android 12 yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde Oppo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü olan ColorOS 12 var. Daha önce incelediğimiz Oppo telefonlarında gördüğümüz yüklü uygulamalar, araçlar, görsel öğeler çoğunlukla korunmuş. Bununla birlikte bazı yenilikler de dikkat çekiyor. Örneğin ana ekranın en solundaki Smart Assistant değişen tasarımla geliyor. Buna rağmen sunulan araç seçenekleri öncekiyle hemen hemen aynı. Kişiselleştirmeler konusunda ise ColorOS 12 fazlasıyla zengin. Duvar kağıdı, her zaman açık ekran tasarımı, simgeler, hızlı ayarlar, renkler, yazı tipi ve boyutu, parmak izi animasyonu… Bunların hepsini isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Bu arada Reno 7’nin arkasında, kameralardan bir tanesinin etrafında bir ışık halkası var. Oppo bunu Solunum Işığı olarak adlandırıyor. Bildirim geldiğinde veya bir telefon çağrısı aldığınızda bu ışık yanıyor ve sizi haberdar ediyor. Bunun ayarlarını da Kişiselleştirmeler bölümünden yapabilirsiniz.
ColorOS 12’de birçok farklı araç ve ayar var. Boş zamanınızda Ayarlar bölümünde gezinmeniz, Özel özellikler ve Akıllı hizmetler gibi bölümlere göz atmanız yerinde olacaktır. Buralarda telefonunuzun verimliliğini artıracak çeşitli ayarları ve araçları bulabilirsiniz. Örneğin tek elle kullanımı rahatlatacak şekilde, parmağınızı ekranın sol veya sağ alt köşesinde ortaya doğru sürükleyerek ekrandaki uygulama ikonlarını ekranın altına çekebilir, parmağınızı ekrandan çekmeden bunların üstünde hareket ettirerek istediğiniz uygulamayı kolayca açabilirsiniz. Ya da kilit ekranındayken parmak izi okuyucusuna bastırıp ekran kilidini açtıktan sonra parmağınızı çekmeyerek, açılan kestirmelerden dilediğinizi seçebilirsiniz. Bu kestirmeler sık kullandığınız bir uygulama, yaptığınız işlev veya aradığınız kişi olabilir. Bu arada Reno 7’yi satın alacakların Android 13 ve ColorOS 13 için de fazla beklemeyeceklerini söyleyelim. ColorOS 13’ü tanıtan Oppo, ekim ayında bu güncellemeyi Reno 7 için de sunmayı planlıyor.
Güvenlik tarafına geldiğimizde, AMOLED ekranın varlığının bir sonucu olarak ekran içi parmak izi okuyucu var. Optik sensör kullanıldığı için parmak izinizi okuturken ekrana hafifçe bastırmalısınız. Genel olarak isabet oranı yüksek, kullanması kolay. Daha pratik bir çözüm isterseniz yüz tanımayı da tercih edebilirsiniz.
Oppo Reno 7 inceleme: Kamera
Kamera tarafında Oppo, Reno 7’yi farklı ve diğerlerinden ayrılacak özelliklerle donatmış. Öncelikle 64 megapiksel, f/1.7 kamera var. Bu kameranın yanında 2 megapiksel derinlik sensörü ve yine 2 megapiksel mikroskop lens var. Bu segmentteki çoğu telefonda gördüğümüz ultra geniş açılı lens veya makro lens yok. Ana kamera farklı ışık koşullarında iyi işler çıkarıyor. Yapay zekânın desteğiyle parlaklık ve renk fazla aşırıya kaçmadan ayarlanıyor. Arka planda Oppo’nun kamera yazılımının güzel işler yaptığını söyleyebiliriz. Düşük ışıkta gürültü etkisi yüksek değil, ancak detaylara inildiğinde pürüzsüzleştirmeler var. Derinlik kamerasının yardımıyla portre veya yakın çekimlerde bokeh etkisi iyi biçimde veriliyor. 64 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar çekmek isterseniz, buna da hızlıca geçebilirsiniz.
Mikroskop lens ise Reno 7 ile eğlenceli işler çıkarmanıza yardımcı olabilir. Bu kamerayı daha önce Oppo’nun kardeşi Realme’nin GT 2 Pro modelinde görmüştük ve neler sunduğuna bir ön bakış atmıştık. Reno 7’yle birlikte ikinci kez bu tarz bir lensi kullanma imkanı elde ediyoruz. Yaprak, kumaş, deri gibi sıradan yüzey ve nesnelerin detaylarını görmek ilginç oluyor. Net bir görüntü elde etmek için Reno 7’yi nesneye neredeyse yapıştırmanız gerekiyor.
Ön tarafta yer alan 32 megapiksel selfie kamerasını da beğendik. Oppo, bu kamerada Sony IMX709 sensör kullanıldığının altını çiziyor. Sonuçlar başarılı. Ters ışıkta bile dengeli bir dağılımla iyi selfie fotoğraflar çekilirken gece çekimlerinde de Reno 7 başarılı selfie’ler ortaya koyuyor. Video tarafında ise en fazla 1080p video kayıt imkanı var ki, bunu gördüğümüze biraz şaşırdık. Bu fiyat segmentinde 4K video kaydı yapabilen modeller mevcut. Her ne olursa olsun, durağan ve ses kalitesi iyi çekimler yapmak mümkün. Reno 7 hem fotoğraf hem de video çekimlerinde, günlük hayatta ve özel durumlarda işinize yarayacaktır.
Oppo Reno 7 inceleme: Sonuç
Oppo Reno 7, özellikle tasarımı ve ekranıyla beğenimizi kazandı. Elinize aldığınızda hafifliği etkiliyor, malzeme kalitesi de kullanım zevkini artırıyor. Full HD+ AMOLED ekranı iyi bir görsel deneyim sağlıyor. Video izlerken veya internette gezinirken sıkılmazsınız. Snapdragon 680 işlemci günlük işler için yeterli, üstelik tatmin edici bir oyun performansı da sunuyor. 4500 mAh kapasiteli pil ve Oppo’nun güçlü optimizasyon teknolojisi ile tek bir şarjla iki güne varan, hatta üçüncü güne de yaklaşan bir kullanım elde edebilirsiniz. ColorOS 12, göze hoş gelen simgeleri ve zengin kişiselleştirme seçenekleriyle kullanıcılara esneklik sağlıyor. Derinlere indiğinizde birçok farklı ve kullanışlı aracı göreceksiniz. Yakında gelecek ColorOS 13 de daha fazla kullanışlı özelliği sunacak. 64 megapiksel kamera beğenimizi kazanan kareler ortaya koyarken mikroskop lens ise iyi bir eğlence aracı olacaktır.
Bu arada Reno 7’nin sadece 4G desteğine sahip olduğunu belirtelim. Önümüzdeki yıldan itibaren 5G şebekelerinin Türkiye’de faaliyete geçmesi bekleniyor. Şimdiden piyasada 5G destekli modeller var ve Reno 7 ile aynı fiyat segmentindeki modellerde de bu desteği görüyoruz. Şimdi alacağı telefonla 5G’ye hazırlık yapmak isteyenler için Oppo Reno 7’nin sadece 4G desteği sunması bir soru işareti oluşturabilir.
Oppo Reno 7
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.