İncelemelerManşetler

Oppo Reno 5 İncelemesi

oppo reno 5 inceleme

OPPO RENO 5 SATIN AL (GİTTİGİDİYOR)

Oppo yılın iki yarısında birer Reno telefon serisi çıkarma geleneğini 2021 yılında da sürdürüyor. 2019’un başıyla birlikte başlayan Reno serisinde sıra Reno 5 serisine geldi. Reno 5 serisinde geçen yıllardan farklı olarak Reno 5 ve Reno 5 Lite olmak üzere iki farklı model görüyoruz. Oppo, bu sefer Reno 5 Pro modelini getirmemeyi tercih etti ki, 5G’nin henüz faaliyete geçmediğinden bu karar anlayışla karşılanabilir. Bir taraftan da bu durum, Reno 5 ile Reno 5 Lite arasında seçim yapmayı biraz daha kolay hâle getiriyor. Şık tasarım, kaliteli bir ekran, dört arka kamera ve diğer özellikleriyle bu telefonu birkaç haftadır deneyimliyorum. İzlenimlerim ve yorumlar Oppo Reno 5 inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.

Oppo Reno 5 inceleme: Tasarım

Tasarım açısından Oppo Reno 5’te seleflerine göre çok fazla değişen bir şey olmadığını söyleyebiliriz. Oppo Reno 3 serisinden beri gördüğümüz, klasik orta segment telefon unsurları Reno 5’te de devam ettiriliyor. Buna rağmen Oppo’nun Reno serisini diğerlerinden ayıran birtakım tasarım unsurları ve malzeme seçimi de dikkat çekiyor. Öncelikle Oppo Reno 5’in de selefleri gibi ince bir telefon olduğunu söyleyelim. 7.7 milimetrelik gövde kalınlığı Reno 4’ünkiyle aynı. Ağırlık açısından 171 gr ile 6 gramlık bir artış söz konusu, buna rağmen ekran büyüklüğü 6 inçin üzerinde olan bir telefon için bu ağırlığın ortalamanın altında olduğunu söyleyebiliriz.

oppo reno 5 inceleme

İnceliği ve hafifliği Oppo Reno 5’i hem cepte taşımayı kolaylaştırıyor, hem de kullanımını daha rahat ve zahmetsiz hâle getiriyor. Arka yüzünün kenarlara doğru kavis yapan tasarımını ince profille birleştirdiğimizde, Reno 5’in gayet ergonomik bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Telefonun yüzey alanı, Reno 4’ünkine göre biraz küçülmüş, aslında boyu uzalmış, buna karşın daralmış. Daralan yapısı da tek elle kullanıma yardımcı oluyor. Tabii ki, tek elle kullanımda baş parmağınız ekranın tüm noktalarına erişemeyecektir. Yine de, tek elle de nispeten rahat bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz.

Telefonu kutusundan çıkarır çıkarmaz ekran koruyucu filmin Corning Gorilla Glass 3 ekran camının üstüne yapıştırıldığını gördük. Telefonu da bu şekilde kullandık. Ekran koruyucu film ne görsel açıdan ne de dokunmatik ekranın işleyişi açısından herhangi bir sıkıntı çıkarmadı. Telefonun alt kısmına doğru oluşan ufak tefek küçük çiziklerin dışında ekran koruyucu filmin sağlam kaldığını görüyoruz. Bunun dışında, kutudan çıkan şeffaf kılıfı da kullanabilirsiniz. Bu sayede, eğer benim gibi galaktik gümüş renk telefon kullanıyorsanız, telefonun arka yüzünün güzelliğini daha iyi biçimde gösterebilirsiniz.

Söz arka yüzden açılmışken, Oppo Reno 5’in mat ve pürüzlü bir arka yüzü var. Normalde parlak ve pürüzsüz arka yüzler daha çekici görünür, ancak Oppo mat yüzeyde bile ortaya oldukça iyi bir iş çıkarmış. Telefonun ışığı yansıtan arka yüzü, oldukça hoş bir ışık oyunu oluşturuyor. Oppo, önceki telefonlarıyla da etkileyici ışık ve renk oyunlarını oynamayı iyi bilirdi. Aynı alışkanlığın Oppo Reno 5’te de sürdürüldüğünü görüyoruz. Orta segment telefonlarda suya ve toza dayanıklılık özelliğini pek görmeyiz. Aynı durum Reno 5 için de geçerli. Bu nedenle suya veya sıvıya yakın olduğunuz durumlarda telefonunuzu iyi şekilde korumanızda fayda var.

oppo reno 5 inceleme

Reno serisinin “Pro” modellerinde kavisli ekran kullanan Oppo, Reno 5’te de seleflerinde olduğu gibi düz ekranı tercih ediyor. Oldukça ince bir ekran çerçevesi var, bu da 6.4 inç ekranlı telefonun normale göre daha düşük bir yüzey alanına sahip olmasına vesile oluyor. Telefonun alt kenarında hoparlör, mikrofon, USB-C portu ve 3.5mm kulaklık jakı var. Üst kenarda ikinci mikrofon bulunurken sol kenarda microSD ve nano SIM kart tepsisi ile ses tuşlarını görüyoruz. Sağ kenarda ise güç düğmesi var. Ses tuşları ve güç düğmesi normal tutuşta rahatlıkla erişebileceğiniz konumlarda bulunuyor. Tuşların basma mesafesi ve sertliği de iyi şekilde ayarlanmış.

Oppo Reno 5 inceleme: Ekran ve Ses

Oppo’nun sevdiğimiz yanlarından bir tanesi, orta segment Reno serisinde AMOLED ekranı bir klasik hâline getirmiş olması. Oppo Reno 5’te de AMOLED ekran yer alıyor. Üstelik 90 Hz gibi, ortalamanın üstünde yenileme hızına sahip bir ekran var. Bu yüksek yenileme hızının farkını çeşitli oyunlarda veya kullanıcı arayüzünde gezinirken görebilirsiniz. Belki günlük hayatta çok büyük farklılık yaratmıyor, ancak ekranda gezinirken, web sayfalarında bir şeyler okunurken daha akıcı kaydırma efektleri hoşunuza gidebilir. Ekranın 430 nitlik tipik parlaklık değeri mevcut ve maksimum 600 nitlik parlaklık seviyesine çıkabiliyor. Bu, parlak güneş ışığı altında ekranı iyi şekilde görmenin yanı sıra YouTube’da HDR videoları izleme imkanı sunuyor.

oppo reno 5 inceleme

6.4 inç ekranın 1080 x 2400 piksel çözünürlüğü, 411 ppi gibi bir piksel yoğunluğunu beraberinde getiriyor. Bu, piksellerin seçilmediği, gayet net ve keskin bir görsel deneyimin elde edilmesini sağlıyor. Yazılar fazlasıyla keskin ve okunaklı, benzer bir durum fotoğraflar ve videolar için de geçerli. Üstelik ekranın görüntü alanı da videolar, fotoğraflar, web sayfaları için yeterli. Ekranın sol üst köşesinde bulunan selfie kamera deliğinin de göz tırmalamadığını belirtmeden geçmeyelim.

Oppo, ekranın renk sıcaklığını elle ayarlamaya izin veriyor. Bunun yanı sıra mavi renk şiddetini azaltan göz rahatlığı modu da mevcut. Otomatik ekran parlaklığı da ortamdaki ışık şiddetine göre parlaklığı ayarlamayı ve pilden tasarruf etmeyi sağlıyor.

Oppo Reno 5’in AMOLED ekranı ve ekranının büyüklüğü YouTube veya Netflix’teki videoları izlemek için yeterli. YouTube’daki 4K videoları izlerken takılmalar oluyor, ancak 1440p veya 1080p videoları izlemekte sorun bulunmuyor. Netflix veya Amazon Prime Video’da ise HDR içerik oynatımı yok. Ancak bu iki platformda da HD içerik oynatma desteği mevcut.

oppo reno 5 inceleme

Sonuç olarak Reno 5 görsel açıdan yeterli bir multimedya deneyimi sunuyor. Alt kenarda tek bir hoparlörü bulunsa da, ses tarafında da yeterli gücü sunduğunu görüyoruz. Bu tek hoparlör bir akıllı telefon için fazlasıyla yeterli bir ses çıkış şiddeti sunuyor. Maksimum ses seviyesinde patlama veya parazitlenme yok, belirli bir çevresel ses etkisi de sunuluyor. Stereo ses deneyimi eksik olsa da, tek bir hoparlör için fazlasıyla yeterli ve memnun edici bir ses çıkışı sunulduğunu görüyoruz.

3.5mm kulaklık jakının bulunması çoğu kullanıcı için iyi bir haber. Bu sayede istenilen kulaklığı kullanma veya harici hoparlörü kabloyla bağlama konusunda daha rahat hareket fırsatı elde edebilirsiniz. Kutudan çıkan klasik Oppo kablolu kulaklığı da yeterli bir ses kalitesi sunuyor. Bunun dışında bir kulaklığa pek ihtiyaç duymazsınız diye düşünüyoruz.

Oppo Reno 5 inceleme: Performans ve Pil

Oppo, Reno 5’te de selefi Reno 4’te olduğu gibi Snapdragon 720G işlemci kullandığını görüyoruz. Snapdragon 720G, nispeten yaşlı bir işlemci olsa da, üreticilerin 2021 model amiral gemisi telefonlarında hâlâ bu yonga seti kullanmaya devam ettiğini görüyoruz. Maliyet, stoklardaki rahatlık, bu gibi nedenler tercihin 720G’den yana yapılmasında etkili olabilir. İşin tüketici tarafından görünen durumuna baktığımızda, 2021 model telefonda artık yaşlanmış bir işlemciyi görmek pek de hoşa giden bir durum olmayabilir. Ancak performans açısından Snapdragon 720G, bir orta segment telefondan beklenen performansı rahatlıkla sunuyor. Bu açıdan kullanıcıların fazla bir sıkıntı yaşamayacağını söyleyebiliriz.

GeekBench 5 ile gerçekleştirdiğimiz benchmark testlerinde Oppo Reno 5, Redmi Note 9 ve bunun gibi Snapdragon 720G işlemcili diğer telefonlarla aşağı yukarı aynı puanları aldı. Pratikteki kullanıma baktığımızda da 720G işlemcinin yeteri kadar akıcı bir gezinti ve hız sunduğunu görüyoruz. Web sayfaları hızlı şekilde yükleniyor, kaydırma da akıcı. Uygulamalar ve oyunlar da açılırken bekletmiyor. YouTube’da 4K videoları oynatmada gördüğümüz aksamaların ve takılmaların dışında, 720G işlemci sıkıntı yaratmayan bir performans sunuyor. Oyun tarafında da bu telefonun iyi bir grafik sergilediğini, PUBG Mobile’ı da akıcı bir şekilde oynama imkanı sunduğunu görüyoruz. Isınma konusunda da makul sınırlar içinde geziniyor.

128 GB dahili hafıza fotoğraflar, videolar ve dosyalar için yeterli olacaktır. Daha fazlasına ihtiyaç duyanlar için de microSD kart yuvası mevcut. 8 GB RAM de performans konusunda önemli bir katkı sağlıyor. Çoklu görev konusunda telefonun iyi şekilde işlemesine destek veriyor. Aynı anda birden fazla uygulama arasında gidip gelmeniz gerekirse, yüksek bellek kapasitesi sayesinde her bir uygulamada kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Pil tarafına geldiğimizde, Oppo Reno 5’in Türkiye’de satılan 4G destekli versiyonunda 4310 mAh kapasiteli pil var. Bu pil iyi bir performans sergiliyor. Normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Çoğu durumda iki günde bir şarj etmek bizim için yeterli oldu. Şarj demişken, telefonun hızlı şarj performansı da etkiliyor. Kutudan çıkan SuperVOOC hızlı şarj teknolojisi destekli 65W şarj adaptörüyle telefonun pilini yaklaşık 50 dakikada şarj etmek mümkün oluyor. Sadece yarım saatte ise yüzde 60’ı aşan bir bölümü şarj oluyor. Bu şarj performansı sayesinde Reno 5’in gün içinde yarı yolda bırakması pek mümkün olmuyor. USB-C portu üzerinden başka cihazları şarj etmesini de pil tarafındaki dikkate değer artılardan biri olarak nitelendirebiliriz.

oppo reno 5 inceleme

Telefon görüşmelerinin kalitesi açısından da Oppo Reno 5 iyi durumda. Karşı tarafın sesini iyi şekilde duymak mümkün oluyor. Birden fazla mikrofonun varlığı sayesinde dış ortamdaki gürültünün bastırılması ve sizin sesinizin de karşı tarafa iyi şekilde iletilmesi sağlanıyor. Reno 5 ile yaptığımız telefon görüşmelerinde karşı tarafla birbirimizi anlayamama konusunda bir sıkıntı yaşamadı.

Kablosuz bağlantılar tarafında da Oppo Reno 5 yeterli görünüyor. Çift bant Wi-Fi desteği var, 802.11ac protokolü de destekleniyor. Bluetooth 5.1; GLONASS, GALILEO, A-GPS gibi farklı GPS sistemleri de destekler arasında bulunuyor. NFC’nin bulunması da son zamanlarda artan İstanbul Kart yükleme ve benzeri işler için kullanışlılık sağlayacaktır.

Oppo Reno 5 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Oppo Reno 5’te Android 11 yüklü olarak geliyor. Onun üzerinde de Oppo’nun ColorOS 11 kullanıcı arayüzü var. Daha önce yayınladığımız ColorOS 11 ön incelemesinde bu kullanıcı arayüzünün getirdiği yeniliklere göz atmıştık. Özelleştirilebilir uygulama ikonları, yuvarlatılmış köşelere sahip simgeler ve kutucuklarla Reno 5’in AMOLED ekranında güzel görünen ve kullanım zevkini artıran bir arayüzün sunulduğunu söyleyebiliriz.

oppo reno 5 inceleme

Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. Gmail, Haritalar, YouTube, Duo, YT Music gibi Google uygulamalarına ana ekrandan kolaylıkla erişebilirsiniz. Ana ekranın en solundaki panel ise Smart Assistant olarak adlandırılan panele ayrılmış. Oppo burayı uzun zamandır telefonlarında tutuyor, ancak çok fazla araç yok. Adım izleyici, Hava Durumu, Favori Kişiler gibi çeşitli araçlar var. Açık tutmanızda bir sakınca yok, bu araçlar da iş görüyor. Zaten bu paneli kapatmak gibi bir imkanınız da bulunmuyor.

Kullanıcı arayüzünü özelleştirme konusunda Oppo, ColorOS 11 içinde birçok araç sunuyor. Uygulamaların diziliş düzeninden ikonların sıralanması için kullanılacak ızgara düzenine, geçiş efektlerinden temalara kadar birçok farklı seçenekle Reno 5’in kullanıcı arayüzünü farklılaştırabilirsiniz. Android’in klasik uygulama çekmecesi görünümünü isteyenler için de buna geçiş imkanı sunuluyor.

oppo reno 5 inceleme

Araçlar klasörü altında Telefon Yöneticisi, Ses Kaydedici, Hesap Makinesi, Telefon Kopyalayıcı ve FM Radyo gibi uygulamalar bulunuyor. Rahatlamanızı veya uykunuzun gelmesini sağlayacak O Relax uygulaması da mevcut. Netflix, WhatsApp, Facebook gibi popüler uygulamlar ön yüklü olarak sunulurken daha fazlasını da Google Play Store’dan yükleme imkanınız bulunuyor. Bu arada Android Auto desteğinin bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

AMOLED ekranın varlığı sayesinde her zaman açık ekran özelliğinden yararlanabilirsiniz. Ekran kapalıyken saati göstermek için kullanabileceğiniz çeşitli görseller var. Bunun yanı sıra farklı görselleri de hep açık ekranda değerlendirebilirsiniz. Bunun pil ömrüne de olumsuz bir katkısı bulunmuyor.

oppo reno 5 inceleme

Güvenlik tarafına geldiğimizde, ekran içi parmak izi okuyucusu ana kimlik doğrulama yöntemi olarak karşımızda. İlk kurulum esnasında veya daha sonra parmak izinizi ekleyebilirsiniz. Reno 5’i kullandığımız süre boyunca parmak izi okuyucusu başlıca yöntemimiz olduğu ve çoğu durumda işini iyi şekilde yaptı. İsabet oranı yüksek, hızı da iyi, fazla sıkıntı çıkarmadı. Daha fazla kolaylık isteyenler için yüz tanıma da seçenekler arasında bulunuyor.

Oppo Reno 5 inceleme: Kamera

Kamera tarafında Oppo Reno 5’in önde ve arkada farklılık gösterdiğini görüyoruz. Öncelikle arka taraftaki kamera dizisine bakalım. Burada yine dört tane kamera var. 8 megapiksel, f/2.2 ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel makro lens ve 2 megapiksel derinlik sensörü bir değişiklik göstermiyor. Ancak ana kameranın çözünürlüğü 48 megapikselden 64 megapiksele çıkarılmış. f/1.7 diyafram açıklığı değeri ise yine korunuyor. Çözünürlükteki artış, kağıt üstünde düşük ışık performansını biraz daha yukarı çıkarabilir.

oppo reno 5 inceleme

Oppo Reno 5 ile çekilen fotoğraflara baktığımızda, yeterli ışık koşulları altında gayet parlak ve canlı fotoğraflar ürettiğini görüyoruz. Renklerin canlılığı memnun edici, sıcak veya soğuk tarafa aşırı yönde bir kaçış bulunmuyor. Fotoğraflarda yakınlaştırma yaptığımızda detaylarda biraz eksilme görüyoruz, biraz yazılımın etkisi gözleniyor. Yine de, sosyal medyada paylaştığınızda bol beğeni toplayacak fotoğrafları çekebilirsiniz. Ultra geniş açılı kameranın performansı da iyi, ancak renk sıcaklığı ana kameranınkine göre biraz daha sıcak tarafa doğru kaçıyor. Makro çekimlerde genel olarak iyi bir performans ortaya koyuyor, ancak süjeye çok yaklaşırsanız netlemede sorunlar görebilirsiniz. Bu durumda, çözünürlükten ve diğer unsurlardan fedakarlık ederek makro lensi kullanabilirsiniz.

Gece çekimlerinde de Reno 5’in genel olarak iyi performans sunduğunu görüyoruz. Hafif de olsa bir kumlanma ve bazı renk tonlamalarında dikkate değer bantlar görünse de, Reno 5 ile çektiğimiz gece manzara fotoğrafları başarılı. Gece modu da iyi işler çıkarıyor. Düşük ışıkta da kumlanma düşük seviyede kalıyor. Bazı karanlık noktalardaki detaylar yakalanamasa da, ışığı ve renkleri gerçeğe yakın biçimde yansıtma konusunda Reno 5’in kamera sistemi iyi işler çıkarıyor.

Öndeki kameranın çözünürlüğü yine 44 megapiksele çıkarılmış ve Reno 3’ün çizgisine gelinmiş. Bu yüksek çözünürlüklü kamera, piksel birleştirmenin yardımıyla düşük ışıklı ortamlarda yeterli parlaklıkta ve netlikte selfie fotoğraflar çekme imkanı sunuyor. 1080p Full HD video çekimlerinde de yeterli bir durağanlık var. Bu açıdan VLOG veya video hikâye çekenlerin de işini görecektir.

Arka kamera ile saniyede 30 kare hızında 4K video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Bu formatta yapılan çekimlerde parlaklık ve renk sıcaklığı biraz yüksek. Aynı zamanda el hareketlerinin görüntüye etkisi yoğun biçimde hissediliyor. Daha durağan görüntüler için 1080p çözünürlükte yararlanabileceğiniz Ultra Steady modunu kullanabilirsiniz. Video çekimlerinde ses kaydı tatmin edici, ancak dış ortamlarda rüzgar uğultusunun etkisi açık biçimde hissediliyor.

Kamera uygulaması, daha önceki Oppo telefonlarında gördüğümüz düzeni muhafaza ediyor. Fotoğraf, Video, Portre, Gece gibi sık kullanılan çekim modları ekranın bir kenarında yer alıyor. Diğer tarafta ise efektler, flaş, HDR, Görsel Zekâ modları ve Ayarlar gibi kontroller var. Video tarafında da Ultra Steady modu için bir kontrolün eklendiğini görüyoruz. Daha fazla bölümünde ise makro, metin tarayıcı, Pro, Panorama gibi farklı çekim modları var.

Oppo Reno 5 inceleme: Sonuç

Oppo Reno 5, öncelikle sahip olduğu tasarımı ve malzeme seçimiyle ilgimizi çekti. İnce ve hafif oluşu kullanmayı daha zevkli hâle getiriyor. Plastik ve cam birleşimi bir telefon olsa da, daha değerli bir telefon olduğunu hissettiriyor. Aslında bu telefonun daha değerli hissedilmesinde sahip olduğu AMOLED ekranın da rolü var. Bu ekran yeterli çözünürlük, yüksek parlaklık ve canlı renklerle kullanımı daha zevkli hâle getiriyor. Tek hoparlörlü de beklenenden daha iyi bir ses çıkışı sağlıyor. Snapdragon 720G gibi eskimeye başlamış bir işlemci kullanılması kafaları karıştırabilir, yine de bir orta segment telefondan beklenen performans sunuluyor. 8 GB RAM de bu noktada önemli bir katkı yapıyor. 128 GB dahili hafıza da çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Pil performansı, özellikle de hızlı şarj özelliği fazlasıyla memnun edici oluyor.

Android 11 ile gelmesi memnun edici. Üstünde yer alan ColorOS 11 için her kullanıcı farklı görüşte olabilir. Bazıları Oppo’nun özelleştirmelerini fazla buluyor, ancak bunlar gözü tırmalamayan, telefonun görünüşünü daha da etkileyici hâle getiren unsurlar. Zengin özelleştirme seçeneklerinin bulunması kullanıcıların hoşuna gidebilir. Ekran içi parmak izi okuyucusu iyi şekilde çalışıyor, hep açık ekran da kullanışlı bir özellik.

Kamera tarafında da Oppo Reno 5, fiyat çizgisindeki telefonlardan beklenenleri sunuyor. Özellikle fotoğraf tarafında ihtiyaçları karşılıyor. Her ortamda memnun edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Video tarafında ise, fotoğrafa göre biraz daha geride kalıyor. Günlük hayatta, karşınıza çıkabilecek kareleri yakalama konusunda yeterli olur, ancak özel günlerinizde video çekecekseniz, farklı bir çözüm düşünmek iyi olabilir.

Sonuç olarak Oppo Reno 5, kendisi için biçilen fiyatın karşılığını çok büyük oranda veriyor. Bütçenizi zorlamadan kullanışlı ve şık görünen, rahatlıkla taşıyabileceğiniz bir telefon isterseniz, Reno 5 seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER