İncelemelerManşetler

Oppo Reno 3 Pro İncelemesi

Oppo Reno 3 inceleme yazısında orta üst segment Android telefonu ile ilgili yorumlar, detaylar, fotoğraflar ve video var.
oppo reno 3 inceleme

Oppo Reno 3 Pro
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Geçen yıl çıkış yapan Oppo Reno serisi, hızlı bir ilerleme gösteriyor. Geçen yılın sonlarında üçüncü nesil üyelerini Çin’de görmüştük. 2020’nin başlarında farklı türevlerini de gördüğümüz Oppo Reno 3 serisi, mayıs ayının başlarından itibaren Türkiye’de de satışa sunuldu. Reno 3 serisi içinde iki model ülkemizde satılıyor. Bunlardan ilki olan Reno 3, orta segment bir telefon ve detaylarını Oppo Reno 3 inceleme yazısında aktarmıştık. Bir diğer ürün olan Reno 3 Pro ise, daha üstün özelliklere ve biraz daha amiral gemisi telefonlara yaklaşan tasarımı ve malzeme kalitesiyle dikkat çekiyor. Ayrıca teknik özellikler de o tarafa doğru kayıyor. Oppo Reno 3 Pro inceleme yazısında, bir süredir deneyimlediğimiz orta üst segment Android telefonla ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Oppo Reno 3 Pro inceleme: Tasarım

Oppo Reno 3 modeli plastik ve cam birleşimi bir gövdeyle geliyor. Buna karşın Oppo, daha yüksek fiyatlı Reno 3 Pro’da cam ve metali kullanarak bu telefonun üst sınıf Android telefonlardakine yakın bir his vermesini sağlamış. Ön ve arka taraf Corning Gorilla Glass 5 camla kaplı. Ekran yanlara doğru kavis yapıyor ve bu sayede ön ve arka taraf simetrik bir görünüm oluşturuyor. Kenarlar ise alüminyumdan yapılmış çerçeveyle çevrili. 175 gram civarındaki ağırlığıyla da nispeten hafif, zaten telefonu elimize aldığımızda da bunu hissediyoruz. Telefon elde fazla bir ağırlık hissi yaratmıyor.

6.5 inç ekrana sahip olan Reno 3 Pro, 7.7 milimetre ile ince bir telefon sayılabilir. Yüzde 89.7 gibi yüksek bir ekran-gövde oranı var. Telefon elde rahat biçimde kavranıyor ve tek elle tutuşta ekranın büyük bir kısmına rahatlıkla ulaşmak ve telefonun temel işlevlerinden yararlanmak mümkün olacaktır. Ekran koruyucu film yapıştırılmış biçimde gelirken kutudan da şeffaf kılıf çıkıyor. Ancak biz Reno 3 Pro’yu kılıfsız kullanmayı tercih ettik. Dikkate değer bir çizik veya aşınma olmadı. Sadece kenarları çevreleyen alüminyum bölümde dikkatli baktığımızda çok küçük deformasyonlar gördük, onlar da göz ardı edilebilecek düzeyde bulunuyor. Aynı zamanda birkaç kez 30-40 cm yükseklikten düşürmemize rağmen gövdeye herhangi bir zarar gelmedi.

Önceki iki nesil Oppo Reno serisi, tasarım anlamında diğer markaların telefonlarından farklıydı. Dikkate değer tasarım unsurları barındırıyordu. Örneğin, köpek balığı yüzgeci biçimindeki açılır selfie kamera mekanizması hem Reno hem de Reno 2 modellerinde kullanılmıştı. Ayrıca arkada bulunan ve kameranın çizilmesini engeleyen küçük bir yarım küre de küçük, ancak hoş bir tasarım unsuruydu. Ayrıca kameraların dışa doğru çıkıntı yapması da dikkat çeken bir ayrıntıydı. Oppo Reno 3 ve Reno 3 Pro’da bunların devamının gelmediğini görüyoruz. Oppo, pazarda gördüğümüz diğer telefonların tasarımını benimsemiş. Belki de şirket, genel olarak kullanıcıların bu tarz tasarımlara ilgi gösterdiğini görüp garantici bir politika izlemeyi tercih etti.

Sonuç olarak karşımızda ön tarafta ekran deliğine yerleştirilmiş bir selfie kamerası, arkada ise sol üst köşede düşey yönde sıralanmış dört kamerayı ve flaşı barındıran ve dışarı doğru hafif çıkıntı yapan kamera modülü bulunuyor. Ancak Oppo, arkadaki renk düzeni konusunda biraz olsun eskiye atıf yapıyor. Reno 3 Pro’yu ışığa tuttuğunuzda az da olsa yansıyan çizgileri görüyoruz. Bu da hoş bir tasarım unsuru olarak kayıtlara geçebilir.

Reno 3 Pro’nun alt kenarında USB-C portu, mikrofon, nano SIM ve microSD kart tepsisi var. Ayrıca hoparlörlerden bir tanesi burada yer alıyor. İkinci hoparlör ise ekranın üst kısmına yerleştirilmiş. Üst kenarda ise ikinci hoparlör bulunuyor. Sağ kenarda güç butonu, sol kenarda ise ses tuşları var. Bunlar telefonu doğal biçimde tuttuğunuzda rahatlıkla erişebileceğiniz noktalarda bulunuyor. Tuş derinliği yüksek değil, hafif direnç hissetsek de rahat kullanıldığını söyleyebiliriz.

Oppo Reno 3 Pro inceleme: Donanım ve Performans

Oppo Reno 3 Pro’da 6.5 inç, 1080 x 2400 piksel çözünürlüklü ekran bulunuyor. 20:9 görüntü oranlı ekran 402ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu değer yeteri kadar keskin ve net bir görsel deneyim için yeterli. Oppo, bu ekranın 500 nit değerine varan bir ekran parlaklığına sahip olduğunun altını çiziyor. Bu değerin ölçümünü yapmadık, ancak Reno 3 Pro’nun ekranı yeteri kadar parlak ve dış ortamda da iyi bir görüş sağlıyor.

AMOLED ekran teknolojisinin kullanımıyla birlikte geniş görüş açıları, güneş ışığı altında da iyi bir görüş, ekran kapalıyken bile sürekli açık ekran özelliklerinden yararlanma gibi imkanlar sağlanıyor. Ekran içi parmak izi okuyucusu da bu avantajlardan bir tanesi. Oppo’nun orta ve üst segment telefonlarında ekran içi parmak izi okuyucuları bir standart hâlini aldı ve iyi şekilde çalışıyor. Aynısı Reno 3 Pro için de geçerli. Telefonu deneyimlediğimiz süre boyunca parmak izi okuyucusunu kullandık ve bu birim gayet iyi çalışıyor. Eğer isterseniz, ekranın sol üst köşesine yerleştirilmiş selfie kamerasının yardımıyla yüz tanımadan yararlanabilirsiniz.

Reno 3 Pro’nun ekranının köşeleri yuvarlatılmış ve telefonun gövdesiyle uyumlu hâle getirilmiş. Sol üst köşedeki selfie kamera deliği mümkün olduğu kadar küçük tutulmuş. Bu sayede tam ekranda video izlerken veya oyun oynarken fazla göz tırmalamıyor. Ekranın uzun kenarları yanlara doğru kavis yapıyor. 90 Hz yenileme hızı da ekranın özelliklerinden bir tanesi. Bu özellik varsayılan olarak otomatik olarak ayarlanmış, içeriğe göre belirleniyor. İsterseniz, 90 Hz seçeneğini tercih edebilirsiniz. Bu yüksek yenileme hızının farkı kullanıcı arayüzünde gezinirken veya internette gezinti sırasında sayfayı kaydırırken görebilirsiniz. Tabii ki, oyunlarda da bu yüksek yenileme hızının farkı görülüyor. Tabii ki, bu durum karşılığında biraz daha yüksek pil tüketimi oluyor.

Oppo’nun orta-üst segment akıllı telefonunda biri alt kenarda, diğeri de önde ve ekranın üst kısmında olmak üzere iki hoparlör var. Telefon iyi ve tatmin edici bir ses çıkış şiddeti sağlıyor. Stereo ses etkisi tam anlamıyla elde edilmiyor, alt kenardaki hoparlörün ses çıkış şiddeti biraz daha yüksek. Yine de, böyle bir telefonda iki hoparlör görmek memnun edici. Yüksek ses şiddetinin yanı sıra bas ve tiz dengesi iyi. Aynı zamanda çevresel ses etkisi de doyurucu. Kutudan çıkan USB-C uçlu kulaklık da tatmin edici bir ses deneyimi elde etmeyi sağlıyor.

Reno 3 Pro’nun Türkiye’de satılan versiyonunda Qualcomm Snapdragon 765G işlemci bulunuyor. 7nm tabanlı bu işlemci pil tüketimi konusunda avantaj sağlıyor. 5G desteği de var, ancak Türkiye’de satılan modellerde bu destek açık değil. Qualcomm’un orta üst segment telefonları hedefleyen bu işlemci, günlük işleri rahatlıkla yerine getirebiliyor. Aynı zamanda oyun konusunda da iyi bir grafik sergiliyor. 12 GB RAM ile de çoklu görev performansı konusunda ihtiyaçları karşılıyor. Telefonda 256 GB kapasiteli depolama alanı mevcut, microSD kart yuvası yok. Ancak bu kadar geniş bir alanın olduğu yerde bellek kartıyla ek depolama alanının ihtiyacını fazla duymayacaksınız.

Benchmark testlerine baktığımızda, Oppo Reno 3 Pro’nun 2020’nin orta ve orta-üst segment amiral gemisi telefonlarından beklenen çizgide olduğunu görüyoruz. Telefon AnTuTu benchmark testinde 330 bin seviyesinde bir puan aldı. Kirin 810 işlemcili Huawei P40 Lite ile aynı seviyede bir puan aldığını görüyoruz. GeekBench 5 testinde elde edilen sonuçlar da bu telefonun 2018’in amiral gemisi telefonu Galaxy S9+ ile aynı seviyede bir tekil ve çoklu görev puanı elde edildiğine tanık oluyoruz.

Pil tarafına baktığımızda Oppo Reno 3 Pro’nun 4025 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu görüyoruz. Günümüzde bu değer çoğu akıllı telefon için ortalama değer olarak kabul edilmeye başlandı. Normal yoğunluklu kullanımda Reno 3 Pro kullanıcılarının bir günü rahat biçimde çıkarmalarına yardımcı oluyor. Hatta biraz daha idareli biçimde kullanıldığı zamanda ikinci günü de epey götürecektir. Hızlı şarj pil tarafında telefonun en büyük silahlarından bir tanesi. Kutudan çıkan VOOC 4.0 hızlı şarj destekli adaptörle sadece yarım saatte yüzde 68-69 seviyesinde doluluğa ulaşılabiliyor. Pil, bir saati biraz aşan bir sürede tamamen şarj edilebiliyor. Böylelikle Reno 3 Pro’yu prize fazla bağlı kalmadan, kesintisiz biçimde kullanma şansınız epey yüksek görünüyor. Her ne kadar arkası cam kaplı olsa da, Reno 3 Pro’da kablosuz şarj özelliği bulunmuyor.

Oppo Reno 3 Pro inceleme: Yazılım

Android 10 ile yüklü olarak gelen Reno 3 Pro’da, Oppo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü ColorOS 7 çalışıyor. Daha önce gerçekleştirdiğimiz Find X2 ve Reno 3 incelemelerinde bu kullanıcı arayüzünün ne gibi yenilikler sunduğunu anlatmıştık. Saf Android’e göre epey farklı bir görünüme sahip olsa da, bu kullanıcı arayüzünü genel olarak düzenli buluyoruz. Anlaşılır bir Ayarlar menüsü var. Aynı zamanda özelleştirme araçları bakımından da Oppo, ColorOS 7 ile birlikte kullanıcılara daha çok seçenek sunuyor.

Bildirim tepsisi üzerinden ulaşılabilen Hızlı Ayarlar içinden telefonun birçok ayarını hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ana ekranın en solunda bulunan Smart Assistant paneli ise Hızlı Fonksiyonlar, Adım İzleyici, Favori Kişiler ve Hava Durumu gibi, elinizin altında bulunmasını isteyebileceğiniz araçlar var. Şimdiye kadar birçok Oppo akıllı telefonu gördük, ancak henüz bu alanda üçüncü taraf uygulama desteği konusunda pek ilerleme kaydedilmedi.

ColorOS 7’deki kullanışlı araçlardan bir tanesi ekranın sağ kenarında yer alan ve ortaya doğru çekince açılan Akıllı Kenar Çubuğu karşımıza çıkıyor. Bu alanda ekran resmi ve ekran videosu alma araçları var. Ayrıca Mesajlar, Dosya Yöneticisi, Hesap Makinesi gibi her an elinizin altında bulunmasının iyi olacağı düşünülen uygulamalar da eklenmiş. Bir de, sık kullandığınız uygulamaları buraya ekleyip hızlı şekilde açabilirsiniz. Üstelik bu akıllı kenar çubuğu, aynı anda iki uygulamayı bölünmüş pencerelerde açmaya da imkan tanıyor. Herhangi bir uygulamadayken bu çubuğu açın ve eklediğiniz uygulamayı ekrana sürükleyin. Eğer uygulama bölünmüş pencereyi destekliyorsa, Reno 3 Pro’nun büyük ekranında iki uygulamayı aynı anda kullanabilirsiniz.

Çeşitli Google uygulamaları yüklü olarak geliyor. Google Play Store’dan da istediğiniz uygulamaları veya oyunları indirebilirsiniz. Çeşitli araçlar da Araçlar klasöründe yüklü bulunuyor. Bunların içinde yer alan Telefon Yöneticisi telefonun performansını optimize etmenize ve daha verimli şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır. Bu arada Office Suite gibi bir ofis uygulaması, Soloop adı verilen otomatik video oluşturma uygulaması ve oyun sırasında performansı ve deneyimi yükselten Oyun Alanı da Reno 3 Pro’da yüklü durumda.

Oppo Reno 3 Pro inceleme: Kamera

Oppo Reno 3 Pro’nun arkasında da dört kamera görüyoruz. Ana kamera 48 megapiksel çözünürlük, f/1.7 diyafram, optik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip. Telefoto kamera ise 13 megapiksel çözünürlük, f/2.4 diyafram, 2 kat optik yakınlaştırma gibi özellikler sunuyor. Ultra geniş açılı lens ise 8 megapiksel ve f/2.2 diyafram gibi özelliklere sahip. Oppo dördüncü kamerada tercihini monokrom lensten yana kullanmış ve bu da 2 megapiksel çözünürlük desteğine sahip. Çift renkli LED flaş da kamera sistemini tamamlıyor.

Kamera uygulamasına baktığımızda düzenli bir tasarım görüyoruz. Ekranın bir kenarında her an elinizin altında bulunmasını isteyeceğiniz filtreler, HDR, flaş, parlak renk gibi araçlar var. Diğer tarafta ise Fotoğraf, Portre, Gece ve diğer çekim modları arasında geçişi sağlayan bir çubuk var. Geniş açıya geçiş veya yakınlaştırma için de vizörün üzerinde bir kontrol mevcut. Yüz güzelleştirmeyi arka kamera için de kullanabilirsiniz.

Yeterli ışık şiddeti olduğunda, içte veya dışta, Reno 3 Pro ile parlak ve canlı fotoğraflar çekebilirsiniz. Fotoğraflar detaylar konusunda da gayet iyi. Düşük ışıkta çekilen fotoğraflarda da gürültü etkisi düşük. Aynı zamanda bulanıklığa da pek rastlamıyoruz. HDR performansı da iyi, aydınlık ve karanlık bölgelerin bir arada olduğu noktalarda ışığın dağılımı dengeli, karanlık alanlarda bile detaylar tespit edilebiliyor. Makro çekimlerde de netleme iyi şekilde yapılıyor. Renkler tarafında biraz sıcak tarafa gidiliyor, ancak genellikle canlı renklere sahip fotoğrafları sevenler, Oppo Reno 3 Pro’nun performansından memnun kalacaktır. Arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflarda da Reno 3 Pro tatmin edici bir performans ortaya koyuyor. Ön ve arka planın sınırının belirlenmesi iyi, ince saç tellerindeki kayıpları bir kenara koyarsak, genel performansın memnun edici seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Ön tarafta yer alan 32 megapiksel selfie kamerası da HDR desteğine sahip. Işığın ters geldiği yerlerde bile bu sayede biraz daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün oluyor. Selfie kamera düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde de iyi sonuçlar çıkaracaktır.

Video tarafında da en fazla 4K video kaydının yapıldığını ve bunun da saniyede 30 kare hızında olduğunu görüyoruz. Sadece ana kamerada optik görüntü sabitleme olsa da, elektronik görüntü sabitlemenin yardımıyla sadece normal şekilde çekim yaptığınızda değil, yakınlaştırma yaptığınızda da durağan görüntüler elde ediyorsunuz. Ses kayıt kalitesi de iyi seviyede bulunuyor.

Oppo Reno 3 Pro inceleme: Sonuç

Oppo Reno 3 Pro’nun cam ve metal birleşimi tasarımı üst sınıf telefonları verdiği hissi ve görünümü aratmıyor. Ekran konusunda da bu telefon tatmin edici bir görsel deneyim sunuyor. Yüksek çözünürlüklü, dışarıda rahat görüş, kavisli kenarlar ve 90 Hz yenileme hızı gibi, üst sınıf telefonlarda gördüğümüz özelliklerin hepsi Reno 3 Pro’nun ekranında var. Snapdragon 765G işlemci, belki bir amiral gemisi telefon seviyesinde değil, ancak günlük işlerin ötesindeki ihtiyaçları karşılayacak ve iyi bir oyun performansı sunabilecek seviyede. 4020 mAh kapasiteli pil de bir günü rahatlıkla çıkarıyor. VOOC 4.0 hızlı şarj da Reno 3 Pro’nun güçlü olduğu yanlardan bir tanesi olarak kayıtlara geçiyor.

Android 10 ile gelmesi artılardan bir tanesi. ColorOS 7 saf Android sevenlerin çok hoşuna gitmeyebilir, ancak özelleştirme imkanı zengin. Bu sayede hoşunuza gidecek bir düzeni oluşturabilirsiniz. Öte yandan Oyun Alanı da, bu telefonda oyun oynamak isteyenler için biraz daha elverişli ortam sağlıyor. Dörtlü kamera sistemi de iyi işler ortaya koyuyor. Sadece günlük hayatta değil, özel günlerinizde de Oppo Reno 3 Pro ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Normalde orta-üst segment telefonlar için 5000-6000 TL arası kabul edilebilir seviyelerdi. Ancak dövizin durumu nedeniyle bu segmentte de artık “yeni normal” olarak kabul edilecek aralık 6000-7000 TL arası oldu. Bu nedenle, özellikleri ve sunduğu deneyime ve performansa bakıldığında, 6599 TL’nin karşılığının alındığını söyleyebiliriz.

Oppo Reno 3 Pro
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.