İncelemelerManşetler

Oppo Reno 3 İncelemesi

Oppo Reno 3 inceleme yazısında orta segment Android telefon ile ilgili detaylar, yorumlar, fotoğraflar ve video var.

oppo reno 3 satın alOppo Reno 3
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Oppo akıllı telefon pazarının son zamanlardaki en aktif oyuncuları arasında yer alıyor. Çinli üreticinin portföyünde farklı fiyat kategorilerini kapsayan çok sayıda cihaz bulunuyor. Ancak özellikle orta segment telefonlar, bu portföyde önemli bir yer tutuyor. Şık tasarımı, güçlü teknik özellikleri görece uygun fiyatlarla sunmaya önem veren şirket, bu yaklaşımını Reno 3 ile de sürdürüyor. Oppo Reno 3 inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Oppo Reno 3 inceleme: Tasarım

Oppo Reno 3, tasarım bakımından doğrudan takipçisi olduğu Reno 2F’ten ziyade diğer F serisi telefonları hatırlatıyor. Ekranının üstünde damla şeklinde bir çentik bulunan telefonun arkasında da sol üst köşeye dikey olarak yerleştirilmiş dörtlü bir kamera sistemi yer alıyor. Reno 2F’te ön kamera, telefonun üstündeki açılır mekanizmaya yerleştirilmişti. Reno 3’ün arka kamera sisteminin de panele oturmaktan ziyade belirgin bir çıkıntı yaptığı söylenebilir.

oppo reno 3 incelemeOppo Reno 3’ün şık bir telefon olduğunu belirtmekte fayda var. İçinde bulunduğu fiyat segmentinde Reno 3’ten daha havalı görünen telefonlar olsa da, Reno 3’te tanıdık bir tasarım formülünün başarılı biçimde uygulandığı görülüyor. Buna ek olarak, Oppo Reno 3’ün kenarlara doğru kavis yapan cam arka panelinin hem görünüş açısından şıklığı artırdığını hem de kavisin telefonun ele iyi oturmasını sağladığını söylemekte fayda var.

Reno 3’ün arka panelinde de ışığa göre değişen bir renk işçiliği uygulanmış. Test merkezimize gelen “Kuzey Işıkları” olarak adlandırılan renk seçeneğinde de mavinin farklı tonlarını görmek mümkün oluyor. Telefonun ön ve arka panellerini birleştiren çerçevenin plastik olması ise cam arka panelin ve diğer tasarım tercihlerinin yarattığı “üst sınıf etkisi”ni aşağıya çekiyor.

Oppo Reno 3’ün önünde teknik detaylarına daha sonra değineceğimiz 6.4 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Telefonun ön panelinin yüzde 84.2’lik kısmını kaplayan ekranın üstünde daha önce belirttiğimiz gibi, ön kameraya ev sahipliği yapan bir damla çentik bulunuyor. Bu ekranı ince bir çerçeve sarıyor. Söz konusu çerçeve, alt kenara inildiğinde biraz daha kalınlaşılıyor. Çerçeveyle damla çentiğin buluştuğu noktaya telefonun ahize hoparlörü de ustalıkla gizlenmiş.

Oppo Reno 3’ün parmak izi tarayıcısı da ekranın içine yerleştirilmiş. Bu tarayıcının performansına dair detaylara da incelememizin ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.

Oppo Reno 3’ün sol kenarında nano SIM ve microSD kart tepsisine ev sahipliği yapan yuva ve ses kontrol tuşları bulunuyor. Karşı kenarda ise sadece telefonun güç butonu yer alıyor. Bu butonun üzerinde ayırt edilmesini kolaylaştıran yeşil bir çizginin varlığı da göze çarpıyor. Telefonun ikinci mikrofonu ise üst kenara yerleştirilmiş.

Oppo Reno 3’ün alt kenarı ise diğer kenarlara göre oldukça kalabalık. Bu kenarda soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor. Oppo Reno 3’ün hoparlöründen çıkan sesin oldukça yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. Müzik deneyimi için hoparlörden çıkan sesin kalitesi çok iyi olmasa da, burada önceliğin yüksek seste olduğunu unutmamak gerekiyor.

Oppo Reno 3’ün arkasında ise sadece sol üst köşeye yerleştirilmiş dörtlü bir kamera sistemi, LED flaş ve sağ alttaki Oppo logosu bulunuyor. Oppo Reno 3’te parmak izi tarayıcısının daha önce de belirttiğimiz gibi ekranının içine yerleştirilmesi, telefonun görüntüsünü daha “derli toplu” hâle getiriyor ve şıklığını artırıyor.

Oppo Reno 3 inceleme: Ekran

Oppo Reno 3, yukarıda da belirttiğimiz gibi 6.4 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Görüntü oranı 20:9 olan bu AMOLED kapasitif ekran, ön panelin yüzde 84.2’lik kısmını kaplıyor ve kullanıcılara 2400 x 1080 piksel çözünürlük sunuyor. Ekranın piksel yoğunluğu ise 441 ppi. Ekranın üstünde 44 megapiksel çözünürlüklü ön kameraya ev sahipliği yapan damla çentik bulunuyor.

Oppo Reno 3’ün ekranının 60Hz yenileme hızı sıra dışı olmasa da, genel itibarıyla beklentileri karşılıyor. Genel kalitesi oldukça iyi olan ekran panelinde renkler epey canlı görünüyor. Ancak bu canlılığın yapay bir hava oluşturmadığını da belirtmek gerekiyor. Ekranın görüntüleme açıları da yeterli genişlikte. Bu sayede ekrana başka bir kişiyle birlikte bakmak sorun teşkil etmiyor.

Oppo Reno 3’ün ekranının parlaklık seviyesi de oldukça iyi. Bu sayede ekranı güneş ışığının altında görmek de bir sorun teşkil etmiyor. Buna ek olarak; pek çok telefonda olduğu gibi, Oppo Reno 3’te de ekranın parlaklığı ortamdaki ışık seviyesine uygun şekilde otomatik olarak ayarlanabiliyor.

Oppo Reno 3’ün ayarlar menüsü içindeki Ekran & Parlaklık sekmesi de telefonun ekranıyla ilgili farklı seçenekleri görmeyi sağlıyor. Koyu Mod’un aktivasyonu kontrol panelinin yanı sıra buradan da yapılabiliyor. Buna ek olarak, “Göz Bakımı” olarak adlandırılan mavi ışık filtresinin ayarlarına da bu sekme üzerinden erişiliyor. Her iki özellik de bir takvime bağlı şekilde çalışacak biçimde ayarlanabiliyor.

Oppo Reno 3’ün ekranında OSIE Görme Efekti olarak adlandırılan bir özellik de mevcut. Oppo’nun akıllı telefonlarında sunduğu bu özellik, yapay zekâdan da yararlanarak desteklenen uygulamalardaki görme deneyimini kuvvetlendiriyor. Bu özellik aktif hâle getirildiğinde pil tüketimindeki yoğunluğu biraz artırsa da, bunun kullanım süresini çok da olumsuz etkilemediğini belirtmekte fayda var.

Oppo Reno 3’ün ekranının hem oyun oynamak hem de video izlemek için fazlasıyla yeterli olduğu da rahatlıkla söylenebilir.

Oppo Reno 3 inceleme: Donanım ve Performans

Oppo Reno 3’ün kalbinde MediaTek’in Helio P90 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemciye 8 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. 128 GB’lık depolama alanının yaklaşık 21 GB’lık kısmı, Android işletim sistemine ayrılmış durumda. Bu nedenle kullanıcılara 107 GB’lık bir alan kalıyor. Bu alanın genel itibarıyla ortalama bir kullanıcı için yeterli olduğunu söylemek gerekiyor. Dileyenler microSD kartla bu alanı büyütebiliyor.

Oppo Reno 3, günlük kullanımda tepkiselliği yüksek ve hızlı bir telefon profili çiziyor. Ekranın yenileme hızı yüksek olmasa da, bu hız kullanıcıya da yansıyor. Orta segmentte konumlanmasına rağmen Reno 3’teki arayüz geçişlerinin ve uygulama başlangıçlarının hızının etkileyici olduğu söylenebilir.

Oppo Reno 3’te 8 GB RAM bulunuyor. 8 GB RAM’in varlığı, akıllı telefonun çoklu görev konusunda sıkıntı yaşamamasını sağlıyor. Reno 3’te aynı anda birden fazla uygulama rahatlıkla çalıştırılabiliyor. Oppo Reno 3’te arka planda Spotify çalışırken Instagram veya Twitter’da takılmak ya da internette gezinmek bir sorun teşkil etmiyor.

Oppo Reno 3’ün kalbinde yukarıda da belirttiğimiz gibi Helio P90 işlemci bulunuyor. 2019 çıkışlı bir işlemci olan Helio P90’nun odak noktasında yapay zekâ ve kamera konusunda yapılan iyileştirmeler yer alıyordu. Kısacası P90’ın öncelikleri arasında oyun bulunmuyor. Buna rağmen, Oppo Reno 3’le en yeni oyunlar orta ve maksimum grafik ayarlarla oynanabiliyor.

Testlerimiz sırasında telefonda Call of Duty: Mobile ve PUBG Mobile oynadık. Bu iki oyun arasında Call of Duty: Mobile’daki deneyimimizin daha pürüzsüz olduğunu söyleyebiliriz. Oyunlar sırasındaki ısınmanın ise rahatsız edici düzeyde olmadığını belirtmekte fayda var.

Oppo Reno 3’te biyometrik güvenlik çözümü olarak yüz tanıma özelliği ve ekrana entegre parmak izi tarayıcı bulunuyor. Reno 3’ün yüz tanıma özelliği, oldukça hızlı çalışıyor. Karanlık ortamlarda bile kullanıcıların yüzünü hızla tanıyan Reno 3, ekran kilidini kısa süre içinde açıyor.

Oppo Reno 3’ün ekranının içine yerleştirilen parmak izi tarayıcısının performansı da oldukça hızlı. Kullanıcılar ekranın alt kısmındaki işaretli bölgeye dokunduklarında kilit kısa süre içinde açılıyor. Reno 3’ün parmak izi tarayıcısına her iki elin baş parmağıyla rahatlıkla erişilebiliyor.

Oppo Reno 3; Geekbench’in benchmark testinde tek çekirdekte 403, çok çekirdekte ise 1478 puan alıyor.

Oppo Reno 3 inceleme: Pil

Oppo Reno 3’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4025 mAh kapasiteli pili sağlıyor. Günümüzde bundan daha yüksek kapasiteli pillere sahip telefonlar da yaygınlaşmış durumda. Ancak Reno 3’ün pil kapasitesi de yapılan optimizasyonlar sayesinde bir günü çıkarmak için fazlasıyla yeterli oluyor.

Reno 3’ün pili; sosyal medya uygulamalarında gezinmek, birkaç telefon görüşmesi yapmak, Facebook Messenger’da mesajlaşmak, Chrome ile internette dolaşmak, YouTube ve Netflix’te video izlemek, Spotify’da müzik dinlemek ve PUBG ya da Call of Duty Mobile oynamak gibi eylemlerin bulunduğu yoğun bir kullanım senaryosunda bile günü tamamlamayı başarıyor.

Kullanım yoğunluğu azaldıkça pilin telefonu çalışır vaziyette tutma süresi de uzuyor. Reno 3’ün pili ortalamanın biraz altında yoğunlukta bir günden uzun bir süre boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Hepimizin evde kalmaya özen gösterdiği bu dönemde sürekli kablosuz ağa bağlı olmanın da telefonun pil ömrüne olumlu bir etki yaptığını söylemekte fayda var.

Oppo Reno 3’te 30W VOCC 3.0 hızlı şarj desteği mevcut. Oppo’nun verdiği değerler, telefonun pilinin tamamen boşken 30 dakika içinde yüzde 50 oranında dolduğunu, 70 dakikada ise tam doluluğa ulaştığını gösteriyor.

Yaptığımız testte, pili yüzde 9 oranında dolu olan Oppo Reno 3’ü saat 15:01 itibarıyla şarja taktık. Saat 15.34 itibarıyla pilin doluluk seviyesi yüzde 58’e ulaşmıştı. 15:49’da yüzde 81’i gören pil, saat 16:06 itibarıyla da tamamen doldu. Kısacası Reno 3’ün pil dolum hızının Oppo tarafından verilen değerlerle büyük ölçüde örtüştüğü söylenebilir. Oppo’nun portföyünde pili Reno 3’ten daha hızlı dolan telefonlar mevcut. Ancak Reno 3’ün de bu konuda bir orta segment telefona göre çok iyi performans sergilediği söylenebilir.

Oppo Reno 3 inceleme: Yazılım

Oppo Reno 3 kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Oppo’nun ColorOS 7 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Oppo’nun telefonlarına aşina olanları Reno 3’te yazılımsal açıdan tanıdık bir deneyimin beklediği söylenebilir.

ColorOS 7’nin standart Android 10 deneyimini “fazlasıyla” özelleştirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Uygulama ikonlarında, standart uygulamaların tasarımında ve sunulan araçlarda Oppo’nun dokunuşlarını yoğun biçimde görmek mümkün oluyor.

Oppo’nun ColorOS 7’de sunduğu kullanıcı araçlardan biri Akıllı Kenar Çubuğu adını taşıyor. Telefon dikey vaziyetteyken ekranın sağına gizlenen bu çubuk, sola doğru bir sürükleme yapıldığında ortaya çıkıyor. Bu çubuk üzerinden hızlı araçlara erişim sağlanabiliyor veya seçilen uygulamalar başlatılabiliyor.

Söz konusu araç ve uygulamalar serbest pencerede veya tam ekran olarak görüntülenebiliyor. Kullanıcılar bu çubuk üzerinde yer alan düzenle yazısına dokunarak buradaki araç ve uygulamaları kendi tercihleri doğrultusunda ayarlayabiliyor.

Oppo Reno 3’te el hareketleri ve diğer hareketler de telefonla etkileşim kurmaya yardımcı oluyor. Örneğin ekran kapalıyken ekran üzerinde O harfi çizince kamera başlatılabiliyor. Veya üç parmak ekran üzerinde aşağıya doğru kaydırıldığında hızlı şekilde ekran görüntüsü almak mümkün oluyor.

Tıpkı ColorOS yüklü diğer telefonlarda olduğu gibi, Reno 3’te de güç tuşu 0,5 saniye basılı tutulduğunda Google Asistan’ı aktif hâle getirecek şekilde ayarlanabiliyor.

Hemen hemen tüm Android telefonlarda karşımıza çıkan Google uygulamaları, Oppo Reno 3’te de kullanıcıları karşılıyor. Akıllı telefonun ana ekranındaki Google klasöründe Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Duo ve Google Fotoğraflar gibi uygulamalar yer alıyor.

Google’ın Android uygulamalarını Reno 3’ün ana ekranında ve başka klasöründe de görmek mümkün. Örneğin, Google Takvim telefonun varsayılan takvim uygulaması konumunda. Chrome da varsayılan internet tarayıcısı işlevi görüyor. Ancak Oppo Reno 3’te Opera’nın internet tarayıcısının da ön yüklü şekilde sunulduğunu belirtmekte fayda var. Keep Notları uygulaması ise Reno 3’ün Araçlar klasöründe yer alıyor.

Bu klasörde, adından da anlaşılabileceği üzere, kullanıcıların işine yarayacak başka araçlar da bulmak mümkün. Bunlardan biri olan Telefon Yöneticisi uygulaması, kullanıcıların Reno 3’ü hızlı şekilde telefonu en yüksek performansla çalışacak şekilde optimize etmesini sağlıyor. Gizlilik izinlerinin ve telefondaki bileşenlerin kontrolü de yine bu araç üzerinden yapılabiliyor.

Oppo Reno 3’ün ön yüklü uygulama sayısı bakımından oldukça zengin bir telefon olduğu rahatlıkla söylenebilir. Cihazda ön yüklü şekilde sunulan uygulamalardan biri olan OfficeSuite uygulaması kullanıcıların metin dosyaları, sunumlar, elektronik tablolar ve PDF dosyaları oluşturmasına yardımcı oluyor. Solopop uygulamasıyla da kullanıcılar telefonlarındaki fotoğraf ve videoları birleştirip anılarını bir videoda toplayabiliyor.

Oppo Reno 3’te ana ekranda yukarıya doğru sürükleme yapıldığında kullanıcıların karşısına uygulama çekmecesi çıkıyor. Bu çekmecede uygulamalar alfabetik şekilde sıralanıyor. Ancak en üst sırada yakın zamanda kullanılan veya yüklenen uygulamalar, “Uygulama Tahmini” başlığı altında gruplanıyor. Çekmecenin en üstündeki arama çubuğu da kullanıcıların aradıkları uygulamayı bulmalarını kolaylaştırıyor.

Oppo Reno 3’ün bir oyun telefonu olmadığını daha önce belirtmiştik. Ancak bu durum, telefonda oyun odaklı bir özelliğin bulunması için engel teşkil etmiyor. Kullanıcılar Oppo Reno 3’teki oyun alanı üzerinden telefonlarına yükledikleri tüm oyunları görebiliyor. Oyunlar sırasında aktif olacak performans modunun seçimi de Oyun Alanı üzerinden rahatlıkla yapılabiliyor. Oyun oynarken gelecek çağrıların ve bildirimlerin reddi veya engellenmesiyle ilgili ayarlar da bu menü üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Oppo Reno 3 inceleme: Kamera

Oppo Reno 3’ün arkasında daha önce de bahsettiğimiz gibi dört sensörlü bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistemde ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü geniş açılı sensör üstleniyor. Söz konusu sensöre 2x optik zum yapabilen 13 megapiksel telefoto kamera, 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel monokrom sensör eşlik ediyor. Bu monokrom sensör, aynı zamanda makro kamera işlevi de görüyor.

Oppo Reno 3’ün kamera sistemi, iyi ışık koşulları altında kendisinden beklenenleri karşılama konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Doğal ışık koşulları altında Oppo Reno 3 ile oldukça net ve detay seviyesi yüksek fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Fotoğraflarda renklerin canlı göründüğünü ve bu canılıkta yapay bir hava olmadığını da belirtmek gerekiyor.

Ancak günümüzde piyasaya çıkan pek çok telefon gibi, Oppo Reno 3 de kamera uygulamasında yapay zekânın gücünden yararlanıyor. Akıllı telefonun kamerası, yapay zekâ sayesinde çekilen sahneyi tanıyabiliyor ve buna göre gerekli optimizasyonları yapabiliyor. Örneğin, bir yemek fotoğrafı çekerken ekranda Yemek yazısı beliriyor ve fotoğrafta buna uygun dokunuşlar otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor. Bu destek bir çiçek veya manzara fotoğrafı çekerken de devreye giriyor.

Oppo Reno 3’ün 5x optik zum yeteneğine sahip kamera sistemi, yakınlaştırma konsunda da başarılı bir performans sergiliyor. Yaklaşık 10 metre uzaklıktaki bir nesneye yakınlaştırma yapıldığında, fotoğrafın genel renk ve detay kalitesinde bir bozulma gözlemlenmiyor.

Oppo Reno 3, düşük ışıklı ortamlarda ve gece yapılan çekimlerde de kullanıcıları yüz üstü bırakmıyor. Reno 3’ün gece performansı amiral gemisi telefonların kalitesinde olmasa da, yapay aydınlatma koşullarının da bulunduğu ortamlarda çekilen fotoğraflar oldukça net. Burada yapay zekânın da katkısı olduğunu belirtmek gerekiyor.

Oppo Reno 3, ortam daha da karanlık hâle geldiğinde ise Ultra Karanlık moduyla aydınlık kareler yakalayabiliyor. Bu mod aktifken çekilen fotoğraflarda yapay zekâ ile artırılan ışığın etkisi daha net biçimde görülüyor. Dolayısıyla yapaylık hissi de biraz daha yoğun şekilde fark ediliyor. Yine de, bu yapaylık gözü tırmalamıyor. Gece ve Ultra Karanlık modlarında çekilen fotoğraflarda detay seviyesi de oldukça yüksek.

Oppo Reno 3, 44 megapiksel çözünürlüklü bir ön kameraya sahip. Bu ön kamera, gün ışığı altında ve ortamdaki ışık seviyesi yüksekken beklendiği gibi net ve detay seviyesi yüksek fotoğraflar çekiyor. Ön kameraya eklenen gece modu, düşük ışıklı ortamlarda çekilen selfie’lerin bile aydınlık görünmesini sağlıyor. Sadece bu modda kullanılan ekran flaşının doğal olarak biraz göz aldığını belirtmekte fayda var.

Oppo Reno 3’ün arka kamera sistemiyle 4K 30fps video kaydı yapılabiliyor. Buna ek olarak, telefonla 1070p yavaş çekim videolar da çekilebiliyor. Ön kameradaki maksimum video çözünürlüğü ise 1080p.

Oppo Reno 3 inceleme: Sonuç

Oppo Reno 3, genel özellikleri itibarıyla orta ve üst segment arasında konumlanan bir telefon. Ancak akıllı telefonun pek çok bakımdan üst sınıfta konumlanan telefonlara yakın durduğu söylenebilir.

Oppo Reno 3’ün güçlü yönleri arasında 8 GB RAM’e sahip olması göze çarpan ilk unsur oluyor. 8 GB RAM’in varlığı sayesinde akıllı telefon çoklu görevde bir sıkıntı yaşamıyor. Pek çok uygulama arka planda çalışırken bile Reno 3, takılmadan işini yapmaya devam ediyor.

oppo reno 3 incelemeHelio P90 günümüz standartlarına kıyasla biraz “demode” bir işlemci olarak tanımlanabilir. Özellikle bazı oyunlardaki sıkıntılar bunu daha yoğun biçimde hissettiriyor. Yine de, Helio P90’ın yapay zekâ konusundaki yetkinliği, özellikle kamera uygulamasında fazlasıyla işe yarıyor.

Reno 3’ün kameraları, seçilen sensörlerin ve yapılan optimizasyonların da yardımıyla uygun ışık koşulları altında çok iyi bir iş çıkarıyor. Gece performansının da, yapay zekânın da desteğiyle, aynı kategorideki rakiplerinin önüne geçtiğini söylemek gerekiyor.

6.4 inçlik AMOLED ekran da Oppo Reno 3’ün güçlü kasları arasında yer alıyor. Canlılık seviyesi sınıfının üstünde olan ekran, içerik tüketimi konusunda büyük bir keyif veriyor.

Oppo Reno 3, Android 10’un üzerine yapılan ColorOS 7 dokunuşuyla keyifli bir deneyim yaşatıyor. Standart ama şık bir tasarıma sahip olan telefon, 8 GB RAM’i ve kameralarıyla yeni telefon almayı düşünenlerin seçenekleri arasına girmeyi hak ediyor.

oppo reno 3 satın alOppo Reno 3
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.