Manşetler

Çinli telefon devleri Oppo ve OnePlus Avrupa’dan çekiliyor mu?

oppo oneplus

Çin’in en popüler akıllı telefon markalarından ikisi olan ve Türkiye piyasasında da ürünleriyle yer alan Oppo ve OnePlus, Avrupa pazarlarında başarıyı yakalayamadıktan sonra faaliyetlerini sonlandırma kararı almayı düşünüyor. Söz konusu Çinli markalar; Vivo, Realme ve iQOO’nun da sahibi olan Çinli konglomera BBK Electronics’e ait. Bu bilgi ilk olarak, ünlü sızıntı uzmanı Max Jambor tarafından paylaşıldı. Jambor, tweet’inde şirketlerin öncelikle Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda’dan çekilmeyi planladığını belirtti.

Oppo ve OnePlus, birkaç yıldır Avrupa pazarına girmeye çalışıyor. OnePlus, 2014’te Avrupa pazarına giriş yaptı. Telefonları manşet haberlerinde yer alsa da, cihazlar Avrupa’da büyük sayılarda satılmadı. Türkiye’de de son birkaç yıla kadar telefonların geldiğini pek görmedik. Oppo ise 2018’de Avrupa pazarına girdi ve aynı yılın sonlarına doğru Türkiye’ye geldi. Oppo’nun Türkiye’deki grafiği fena olmasa da, Avrupa’da OnePlus’takine benzer bir tablo ortaya çıktı. 2022 itibarıyla her iki markanın da Avrupa pazarında yüzde 5’ten az payı bulunuyor ve pazar, Apple, Samsung ve Xiaomi tarafından domine ediliyor. İlginçtir ki, Google sertifikasından yoksun olduğu için dezavantajlı bir durumda olan Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei’nin, Oppo ve OnePlus’tan çok daha fazla pazar payı bulunuyor.

Oppo’nun Avrupa operasyonlarını sonlandırma ihtimali, şirketin 2020’de Almanya, Düsseldorf’ta bir Avrupa Ar-Ge birimi kurduğu düşünülünce birçok kişi için şaşırtıcı oldu. OnePlus’ın da Londra’da da önemli bir varlığı olduğu biliniyor.

Oppo ise, yaptığı açıklamada Avrupa pazarlarına “bağlı” olduğunu söylüyor. Prakhar Khanna adlı bir blog yazarının gönderdiği bir e-postaya verilen yanıtında Oppo, “mevcut Avrupa pazarlarına bağlı” olduğunu doğruladı. Şirket henüz resmi bir açıklama yapmadı.

İki şirket için Avrupa’da işlerin yolunda gitmemesine ek olarak, Oppo ve OnePlus, Fin telekom devi Nokia ile patent anlaşmazlığı yaşadı. Nokia lehine verilen bir mahkeme kararı sonrasında, OnePlus ve Oppo’nun Almanya’daki telefon satışlarını askıya alması gerekti. Açıklamasında Oppo, Nokia ile görüşmelerin sürdüğünü de söyledi.

BBK’nin OPPO ve OnePlus’ın Ar-Ge bölümlerini birleştirme kararının, Avrupa’dan çekilme kararıyla ilgisi olup olmadığı belirsiz. Bu birleşme, OnePlus’un övgüye değer OxygenOS’unun, Oppo’nun ColorOS’una benzemesine yol açtı. BBK, bir zamanlar ayrı platformlar olan bu işletim sistemlerinin aynı kod tabanını paylaşmasına karar verdi, ancak bu durum OnePlus’ın küresel hayran kitlesi tarafından pek hoş karşılanmadı.

Avrupa’dan çekilme kararı, OnePlus’ın ürün yelpazesini akıllı telefonların ötesine taşıdığı bir dönemde gündeme geliyor. Şirket, giyilebilir teknoloji ve akıllı televizyon segmentlerine girmeye çalışıyor, ancak sınırlı başarı elde ediyor. Oppo ise, 2023 amiral gemisi akıllı telefonu Oppo Find X6 Pro‘nun sadece Çin dışında satılmayacağını doğruladı.

Eğer gerçekleşirse, bu çekilme kararı, Çinli akıllı telefon üreticileri için Avrupa pazarının ne kadar zorlayıcı olduğunu gösteriyor. Diğer yandan, Avrupa pazarında daha başarılı olan Xiaomi gibi markalar, bu durumu fırsata çevirerek pazar paylarını artırabilir. Oppo ve OnePlus’ın Avrupa’dan çekilip çekilmeyeceğini ve bu durumun diğer pazarlar üzerinde ne gibi etkileri olacağını önümüzdeki aylarda göreceğiz.