Oppo Find X2
GittiGidiyor’dan satın alın
2019 yılının başlarında Türkiye’ye giriş yapan Oppo için geçen yıl epey iyi geçti. Şirket Türkiye’deki bilinirliğini epey artırdı. Geçen yıl çıkan telefonlara baktığımızda yelpazenin genellikle giriş-orta segmentten orta-üst segmente doğru uzandığını görüyoruz. Aslında bu durum normal, çünkü Oppo uzun zamandır gerçek anlamda bir amiral gemisi telefon çıkarmamıştı. 2020 yılının başlarında bu boşluğu dolduran telefonlar; Oppo Find X2 ve Find X2 Pro tanıtıldı. Bu telefonlardan ilkini yaklaşık beş gün boyunca deneyimleme imkanı bulduk. İzlenimlerimizi Oppo Find X2 inceleme yazısında ve videosunda aktarıyoruz.
Oppo Find X2 inceleme: Tasarım
Günümüzde amiral gemisi telefonlarda gördüğümüz birçok tasarım unsuruna Oppo Find X2’de rastlıyoruz. Corning Gorilla Glass 6 ile kaplı ön yüzey kenarlara doğru kavis yapıyor. Evet, Find X2’nin ekranı da kavisli. Arka yüz de öndeki kadar olmasa da uzun kenarlarında hafif kavis yapıyor ve bu iki yüz, kenarlarda alüminyum çerçeve ile buluşuyor. Find X2’nin elimizde bulunan siyah renkli versiyonunun arkası seramikten yapılmış. Bu yüzeyin kamera modülü boyunca düşey hat üzerinde uzanan bölümü düz ve parlak, geri kalan kısmı ise dairesel bir desende tasarlanmış. Arka yüzün parmak izini tutma konusunda cömert olduğunu görüyoruz.
Find X2 Pro suya ve toza dayanıklı (IP68) bir telefon. Buna karşın Find X2 ise IP54 sertifikasıyla belgelenen, sıvı sıçramalarına karşı dayanıklı bir model. Havuzda veya denizde rahatlıkla kullanamayabilirsiniz, ancak su veya başka bir sıvının dökülmesi veya yağmur altında telefonun kullanılması herhangi bir sıkıntı çıkarmayacaktır. Bu arada telefonun kutusunda şeffaf bir silikon kılıf çıkıyor. Oppo Find X2’nin şık tasarımını saklamadan, telefonu daha korunaklı hâle getirebilirsiniz.
Find X2’nin uzun kenarları yuvarlak hatlara sahipken, altta ve üstteki kenarların yassılaştırıldığın görüyoruz. Alt kenarda USB-C portu, nano SIM kart tepsisi, mikrofon ve hoparlör mevcut. Üst kenarda da ikinci bir mikrofon yer alıyor. Ses tuşları sol kenarda ve tek elle tutuşta rahatlıkla kullanılabilir noktada bulunuyor. Güç düğmesi de sağ kenarda, yine rahatlıkla erişilebilir bir yerde konumlandırılmış. Güç düğmesinin üstünde yeşil renkli bir işaret de bulunuyor. Bu işaret düğmeyi el yordamıyla bulmayı da kolaylaştırıyor. Tuşların derinliği iyi, sert değil. Bu sayede hafif bir basmayla kullanılabiliyor.
Ön tarafta yer alan ekranın büyük bir alanı kapladığını görüyoruz. Zaten yüzde 90.9 ekran-gövde oranı da Find X2’nin buradaki farkını gösteriyor. Ekranın sol üst köşesinde selfie kamera deliği mevcut. Ekranın üst kısmında, ön yüzün alüminyum çerçeveyle buluştuğu yerde de ahize hoparlörü mevcut. Ayrıca Find X2’nin ikinci hoparlörü de burada yer alıyor.
Arka tarafta ise üç kameranın dikdörtgen şekilli bir modülde düşey yönde sıralandığını görüyoruz. Çift LED flaş da bu modüle dahil edilmiş. Ayrıca üçüncü bir mikrofonu da bu modül üzerinde görüyoruz. Kamera modülü dışa doğru hafif çıkıntı da yapıyor. Find X2 şık bir arka tasarıma sahip ve kamera modülünün görünümü de bu şıklığa uyum gösteriyor.
Find X2 büyük ekranlı bir telefon olsa da, tek elle tutup kullanmak çok zor değil. Telefon elden kayıp gitmiyor, yüzey sürtünmesi iyi. Kenardaki tuşların yerleşimi de bunları kullanmak için telefonu avuç içinde hareket ettirme gereksinimini ortadan kaldırıyor.
Oppo Find X2 inceleme: Ekran ve Ses
Oppo Find X2’de 6.7 inç, 1440 x 3168 piksel çözünürlüklü AMOLED ekran mevcut. 513 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğuna sahip olan ekran böylelikle fazlasıyla keskin ve berrak yazılar, grafikler sunuyor. Tabii ki, pil tasarrufu amacıyla ekranı maksimum çözünürlük yerine Full HD+ çözünürlükte kullanma imkanınız da bulunuyor. Doğrusu, aradaki farkı yüzeysel biçimde baktığınızda anlamanız kolay değil. Ancak dikkatli baktığınızda aradaki keskinlik farkını görebilirsiniz. Belki de bu otomatik hâle getirerek Find X2’nin ekran çözünürlüğünü içeriğe göre ayarlamasına izin verebilirsiniz. Bu sayede pil tüketimini de optimumda tutmaya yardımcı olacaksınız.
Ekranın bir başka özelliği de 120 Hz yenileme hızını desteklemesi. Bu sayede kullanıcı arayüzünde gezinirken veya oyun oynarken daha akıcı grafiklerden yararlanma veya geçişleri daha pürüzsüz biçime görme gibi imkanlara sahip olacaksınız. Samsung Galaxy S20 ailesindeki üyelerde gördüğümüzün aksine, Oppo Find X2’de maksimum ekran çözünürlüğünde de 120 Hz yenileme hızından yararlanabilirsiniz. Ekran yenileme hızı ayarını da otomatik olarak seçme imkanınız bulunuyor. Tabii ki, yüksek yenileme hızı daha fazla pil tüketimi anlamına da geliyor.
Find X2’deki AMOLED ekranın özellikleri sadece çözünürlük ve yenileme hızıyla sınırlı değil. iPhone 11 Pro Max ile karşılaştırdığımızda maksimum ekran parlaklığının aynı seviyelerde olduğunu görüyoruz. Ortalamanın üstünde parlaklığa ulaşan ekran bu sayede HDR içerikleri de iyi şekilde gösteriyor. Netflix’teki HDR içerikleri de destekliyor. Ekran parlaklığı o kadar yüksek ki, gece vakti karanlık bir odada ekran parlaklığını minimuma indirseniz bile parlaklığın istediğiniz seviyenin üstünde olduğunu hissedebilirsiniz. Yüksek parlaklık dışarıda da telefonu rahat biçimde kullanmaya izin verecektir.
Ekranın renk sıcaklığını ortamdaki ışığa göre otomatik olarak ayarlamak mümkün. Tabii ki, ekranın renk sıcaklığını isteğinize göre ayarlamanız da imkan dahilinde bulunuyor. Ayrıca düşük parlaklıkta titreşimi azaltarak gözün daha rahat etmesini sağlayan bir özellik de mevcut. O1 Ultra Görüntü Motoru ise HDR videoları netleştirerek ayrıntıları daha net gösteriyor veya videoların hareketini 60 fps’ye çıkararak daha gerçekçi görünmesini sağlıyor.
Ses tarafına bakarsak, Oppo Find X2’nin iki tane hoparlörü var. Bunlardan bir tanesi alt kenarda, diğeri de ekranın hemen üstünde. Alt taraftaki hoparlör biraz daha yüksek şiddette ses çıkışı sunuyormuş gibi hissettirse de, genel olarak stereo ses etkisi iyi şekilde veriliyor. Tiz seviyesi aşırıya kaçmıyor, ancak baslar o kadar güçlü değil gibi görünüyor. Kutudan çıkan kulaklık ise yeterli. USB-C portundan bağlanıyor. 3.5mm kulaklık jakı yok. Kutudan da herhangi bir adaptör çıkmıyor. İyi bir müzik ve sinema keyfi için, Dolby Atmos desteğine sahip olan bir Bluetooth kulaklık seçimi mantıklı olabilir.
Oppo Find X2 inceleme: Performans ve Pil
Oppo Find X2, şu sıralar Türkiye’de satın alabileceğiniz sayılı Snapdragon 865 işlemcili telefonlardan bir tanesi. 7nm tabanlı bu işlemci sekiz çekirdek barındırıyor. Ayrıca Adreno 650 GPU da bünyesinde yer alıyor. 12 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza da işlemciye eşlik ediyor. microSD kart yuvası yok, ancak yüksek kapasiteli dahili hafıza çoğu kullanıcı için fazlasıyla yeterli olacaktır. Zaten bulut depolama servisleri de fotoğraf ve video saklama konusunda zengin destek sunuyor. Bu sayede fotoğraflar ve videolar da cihazınızda zaman geçtikçe fazla yer tutmayabilir. Otomatik olarak yedekleyip, yedeklediğiniz fotoğrafları ve videoları Find X2’den kaldırabilirsiniz.
Find X2’nin güçlü bir donanım paketine sahip olduğu kağıt üstünde görülüyor. Bu güç pratikte de kendisini gösteriyor. Telefonun kullanıcı arayüzü gerçekten akıcı. 120 Hz yenileme hızında akıcılığın etkisi daha fazla görülüyor ve hayran bıraktırıyor. Uygulama ve oyunlar hızlı biçimde açılıyor. Web sitelerinin yüklenmesi ve sayfa içinde kaydırma da hızlı. Kısacası, Find X2 kendisinden beklenen yüksek performansı sunuyor. Oyun tarafında da bu gücün sonuçları görünüyor. PUBG Mobile’ı HDR görüntü ve yüksek hızlı grafiklerle akıcı biçimde oynamak mümkün oluyor. Diğer oyunlarda da aynı durum söz konusu. Isınma konusuna gelirsek, telefonun sıcaklığının arttığını hissediyorsunuz, ancak bu sıcaklık artışı rahatsız edici seviyelere çıkmıyor.
Benchmark testleri de Oppo Find X2’nin gücünü ortaya koyuyor. AnTuTu Benchmark testinde elde ettiği 600 bin üzeri puan ile birinci sırada gelen bu telefon GeekBench 5’te de farkını ortaya koyuyor.
Pil de Oppo Find X2’nin güçlü olduğu yanlardan bir tanesi. Telefonda 4200 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu pil normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Biraz daha seyrek kullandığınızda ve gerektiğinde pil tasarruf modunu etkinleştirdiğinizde, ekran çözünürlüğünü ve yenileme hızını da azalttığınızda, iki güne varan bir çalışma süresini yakalamanız da mümkün olabilir.
Find X2’nin pil performansındaki etkileyici unsur hızlı şarj tarafında bulunuyor. Kutudan çıkan Super VOOC hızlı şarj destekli adaptörle Find X2’nin pilini çok ama çok hızlı şekilde doldurmak mümkün oluyor. Gerçekleştirdiğimiz şarj testinde telefon açık durumdaydı ve sadece 12 dakikada yüzde 50 doluluğa ulaştı. Sadece 32 dakikada ise telefonun pili tamamen şarj oldu. Bu hızlı şarj performansı olduktan sonra Oppo Find X2’yi neredeyse her zaman kesintisiz biçimde kullanmanız mümkün olacaktır. Kablosuz şarj özelliği bulunmuyor, ancak bu kadar kısa sürede kabloyla şarj olabilen telefon için bu eksiklik çok da dert değil gibi görünüyor.
Oppo Find X2 inceleme: Yazılım
Oppo Find X2’de Android 10 yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de Oppo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü ColorOS 7 var. Daha doğrusu ColorOS 7.1 yüklü olarak bulunuyor. Oppo, ColorOS’in yeni sürümünde kullanıcılara daha fazla özelleştirme imkanı sunuyor. Uygulama ikonlarının görünümünü değiştirme bunların başında geliyor. Uygulama çekmecesi varsayılan olarak sunuluyor, ancak arzu ettiğiniz takdirde sadece ana ekran panellerinden oluşan bir görünümü de tercih edebilirsiniz. Hızlı ayarlar bölümünde de kontrollerin boyutları küçültülmüş, aralarındaki mesafe artırılmış. Find X2’ye özel birçok kontrolü bu bölümden gerçekleştirebilirsiniz. Akıllı Asistan bölümü yine mevcut. Ancak daha önceki ColorOS sürümünde olduğu gibi Adım İzleyici, Hızlı Fonksiyonlar, Hava Durumu ve Favori Kişiler dışında herhangi bir araç görmüyoruz. Akıllı Asistan’ı Ayarlar bölümünden kapatabilirsiniz.
Yüklü gelen uygulamalara baktığımızda Google’ın birçok uygulamasının en baştan kullanıma hazır olduğunu görüyoruz. Opera, OfficeSuite, Netflix gibi uygulamalar da yüklü olarak sunuluyor. Soloop adı verilen, fotoğraflardan ve videolardan klipler oluşturmaya izin veren bir uygulama da varlığını sürdürüyor. Dosya Yöneticisi, Posta, Müzik, Videolar gibi araçlar da mevcut. Oppo Relax adını taşıyan yeni bir uygulama ise sunduğu rahatlatıcı seslerle dinlenmenize, uykuya dalmanıza veya işinize daha rahat odaklanmanıza yardımcı oluyor. Bunların dışında daha fazla uygulamayı Google Play’den yükleyebilirsiniz.
Ayarlar bölümüne baktığımızda çeşitli özelliklerin burada menüler içine gizlendiğini görüyoruz. Örneğin Kolaylaştırıcı Araçlar bölümüne girerek Gezinti Düğmeleri ayarını yapabilir, dilerseniz Android’in klasik navigasyon kontrolleri yerine elle hareket kontrollerinden yararlanabilirsiniz. Daha önceki Oppo telefonlarından da bildiğimiz Akıllı Kenar Çubuğu ise ekran resmi veya videosunu alma, sık kullanılan uygulamalara hızlı şekilde erişme fırsatı sunuyor. El Hareketleri ve Hareketler bölümünden de ekran kapalıyken gerçekleştirebileceğiniz hareketleri ayarlayabilir veya üç parmakla aşağı doğru kaydırarak ekran görüntüsü alma özelliğini etkinleştirebilirsiniz.
Güvenlik tarafına baktığımızda, Oppo Find X2’de ekran içi parmak izi okuyucusunun bulunduğunu görüyoruz. Optik parmak izi okuyucusu hızlı şekilde çalışıyor ve ekran kilidini pratik biçimde açmayı sağlıyor. Yüz tanıma özelliğini de kullanabilirsiniz, ancak iki boyutlu tarama yapıldığı için güvenlik seviyesi parmak izi okuyucusundan daha düşük seviyede olacaktır.
Oyun Alanı bölümünü daha önceki Oppo telefonlarında da görmüştük. Find X2’ye yüklediğiniz oyunların bazıları otomatik olarak buraya yerleştiriliyor. Bazılarını ise sizin yerleştirmeniz gerekiyor. Buradan açıldığı takdirde performans artırıcı araçları kullanma, rahatsız edilmemeyi sağlayan kontrolleri etkinleştirme, hızlı biçimde ekran görüntüsü veya videosu alma gibi imkanlardan yararlanabiliyorsunuz.
6.7 inç ekranda çoklu görev desteği de daha verimli şekilde kullanılabilir. ColorOS 7’de aynı anda iki uygulamayı bölünmüş ekranda kullanmayı sağlayan bir Bölünmüş Ekran özelliği de bulunuyor. Üç parmağınızı ekranda yukarı kaydırdığınızda o an açık olan uygulama yukarı kaydırılıyor ve ekranda açılan yerde ikinci bir uygulamayı açma imkanına sahip oluyorsunuz. Bir yandan video izlerken bir yandan da internette gezinmek veya başka türlü senaryolar için bu özellik kullanışlı olacaktır.
Oppo Find X2 inceleme: Kamera
Oppo Find X2 ile Find X2 Pro’nun ayrıldığı noktalardan bir tanesi de kamera. Her iki telefonun arkasında da üç kamera var, ancak X2 Pro modelinin kamera özellikleri biraz daha gelişmiş durumda. Ne var ki, Find X2’nin de kağıt üstünde oldukça güçlü görünen bir kamera sistemi var. Pratikte de bu gücün boş olmadığı görülüyor.
48 megapiksel çözünürlüklü ana kamera f/1.7 diyafram değerine sahip. Lazer otomatik odak, optik görüntü sabitleme gibi özellikler de mevcut. Telefoto kamera ise 13 megapiksel, f/2.4, optik görüntü sabitleme özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Ultra geniş açılı kamera ise 12 megapiksel çözünürlük ve f/2.2 diyafram değerlerine sahip. Önde ise 32 megapiksel, f/2.4 selfie kamera bulunuyor.
Find X2 ile varsayılan olarak 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiliyor. 48 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar çekmek için Kamera uygulamasında yer alan hamburger menü simgesine tıklatıp, açılan panelden 48 MP modunu tercih etmelisiniz. Oppo’nun daha önce deneyimlediğimiz telefonlarında gördüğümüz kamera uygulaması, ufak tefek güncellemelerle birlikte Find X2’de sunuluyor. Ekranın bir kenarında hızlı kontroller ve ayarlar bulunuyor. Diğer kenarında ise çekim modlarında geçiş ve çekim tuşu bulunuyor. Kamera değiştirme düğmesi de burada yer alıyor. Pro, yani uzman modunda ise ISO, pozlama, beyaz dengesi ve bunun gibi ayarlar mevcut. Ayrıca bu modda kameralar arasında geçişi de elle yapabilirsiniz.
Yeterli ışık koşulları altında çekilen fotoğraflarda parlaklık ve renklerin canlılığı etkileyici seviyede. Renk sıcaklığı belli sahnelerde normale göre yüksek, ancak bu durum rahatsız edici değil. Instagram’da yüksek beğeni toplayacak fotoğraflar çekebilirsiniz. 5 kat hibrit yakınlaştırma da iyi işler çıkarıyor, görüntü kalitesinde meydana gelen kayıp düşük seviyede kalıyor. 2 kat optik yakınlaştırma yaparken de, telefoto lensin optik görüntü sabitleme özelliği sayesinde netlikten kaybetmeden çekim yapabilirsiniz. Ultra geniş açılı lens ve telefoto lensin renk sıcaklığı, ana lensin renk sıcaklığına göre biraz daha düşük, yani renkler biraz daha soğuk görünüyor. Özellikle fotoğraf veya video çekimi sırasında yakınlaştırma veya uzaklaştırma yaparsanız, lensler arasında geçişi fark edeceksiniz. Bu arada yapay zekâ destekli sahne modları Find X2’nin kamera uygulamasında da mevcut.
Düşük ışıkta yaptığımız çekimleri de genel olarak iyi bulduk. Ana kamerayla yaptığımız çekimlerde gürültü etkisi düşük. Yakınlaştırma yaptığımızda ise gürültü etkisi daha da gözle görülür hâle geliyor. Düşük ışıkta 48 megapiksel tam çözünürlüklü fotoğraflarda da düşük gürültü ve yüksek detaylar dikkat çekiyor. Gece modu da mevcut, ancak bu moda pozlamayı biraz fazla bulduk. Gece manzara çekimlerini Fotoğraf modunda yapmak yeterli olacaktır. Ultra geniş açılı lensin çektiği fotoğraflar ana kamerayla çekilen fotoğraflara göre daha soğuk renklere sahip olsa da, bu kameranın çekimleri de tatmin edici seviyede. Portre fotoğraflarında, özellikle ince saç tellerini ayırma konusunda gelişme kaydedilmesi gerekiyor. Ayrıca ön plandaki süje ile arka planı ayıran çizgi bazı karelerde çok keskin ve belirgin görünüyor. Makro çekimlerde ise Oppo Find X2’nin iyi işler çıkardığını söyleyebiliriz.
Oppo Find X2, saniyede 60 kare hızında 4K videoya kadar farklı çözünürlük ve kare hızlarında çekim imkanı sunuyor. Hem ana kamerada hem de telefoto kamerada optik görüntü sabitleme mevcut. Bunun farkını çekimlerde görüyoruz. Ne var ki, videoların sabitlenmesinde yazılımdan da destek alındığı anlaşılıyor. Bazı durumlarda görüntünün yazılım müdahalesiyle de dengelendiği hafif titreşimlerle belli oluyor. Ayrıca video çekimine başladıktan sonraki ilk saniyede görüntüdeki titreşim de açık şekilde belli oluyor. Daha sonra görüntü sabitleme devreye giriyor. Oppo, bu durumu gelecekte çıkaracağı yazılım güncellemesiyle düzeltmeli.
Bu durumun dışında, 4K çekimlerde bile durağanlık memnun edici. Ayrıca görüntü kalitesi, renklerin canlılığı ve parlaklık da bazı durumlarda etkileyici seviyeye çıkıyor. Özellikle güneşli havalarda etkileyici çekimler yapabilirsiniz. Video çekimi sırasında yakınlaştırma veya uzaklaştırma yaparken lensler arasındaki geçiş gözle görülür durumda. Üstelik yukarıda sözünü ettiğimiz ilk andaki titreşim, lensler arasındaki geçişlerde de açık şekilde hissediliyor. Video çekimlerinde ses kalitesini iyi bulduğumuzu belirtmeden geçmeyelim.
Oppo Find X2 inceleme: Sonuç
Find X2, bazı özellikler ve bakımından kardeşi Find X2 Pro’nun gerisinde, ancak bu durum onun bir amiral gemisi telefon olarak değerlendirilmesinin önüne geçmiyor. Üst sınıf telefona yakışır bir tasarımı var. Malzeme kalitesi de yüksek. Ekranı da beklenen standartları fazlasıyla tutturuyor, hatta daha da üstüne çıkıyor. Pil performansı da iyi seviyede, hızlı şarj performansı ise inanılmaz. Find X2 sahiplerinin şarj konusunda herhangi bir sıkıntısı olmayacaktır. Snapdragon 865 işlemci ise şu sıralar bir akıllı telefondan alabileceğiniz en iyi performansı sunuyor. Bunun farkını yüksek profilli oyunlarda da açık şekilde görebilirsiniz.
Yazılım tarafında ColorOS’in yeni sürümüyle birlikte özelleştirme imkanının daha da arttığını görüyoruz. Öte yandan kullanımı kolaylaştıran çeşitli araçlar ve hareketler de deneyimi artırıyor. Kamera ise bir akıllı telefona yakışır seviyede. İster fotoğraf ister video olsun, Oppo Find X2’yi özel günlerinizde çekimler için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Oppo Find X2, amiral gemisi telefon arayanlar için nispeten daha uygun fiyatlı güzel bir alternatif olma özelliğini taşıyor. Akıllı telefon kararı vermeden önce bu telefonu da değerlendirme listesine eklemenizi tavsiye ederiz.
Oppo Find X2
GittiGidiyor’dan satın alın