Oppo A96
Oppo Türkiye’de genellikle A serisi giriş ve orta segment Android telefonlarıyla faal durumda bulunuyor. Bu serinin yeni üyeleri de gelmeye devam ediyor. Son çıkan ürünlerden biri, serinin üst segment ürünü olarak nitelendirebileceğimiz Oppo A96 oldu. Günlük işleri rahatlıkla karşılayacak bir performansı sergileyen bu telefon Full HD+ çözünürlüklü ekranıyla da büyük ekranlı telefon kullanmak isteyenleri fazlasıyla tatmin edecek bir görsel deneyim vadediyor. Kamera tarafında ise arkada yer alan 50 megapiksel kamera, yüksek piksel sayısı olmadan olmaz diyenleri tatmin edecek gib görünüyor. Kağıt üstünde oldukça iyi görünen bu telefonun gerçek hayattaki performansı ile ilgili detaylar ve yorumlar Oppo A96 inceleme yazısında yer alıyor.
Oppo A96 inceleme: Tasarım
Tasarım tarafında Oppo A96 yeni bir şey sunmuyor. Daha önce Oppo’nun telefonlarında sıklıkla gördüğümüz bir tasarımı ve malzeme seçimini burada görüyoruz. Ancak bunu olumsuz algılamayın, çünkü A96 gerçekten oldukça şık ve kullanması zevkli bir telefon. Arka tarafı kaplayan panel mat yüzeyiyle rahat tutuş sağlıyor. Üstelik parmak izi ve kiri tutmaması da en büyük artıları arasında yer alıyor. Yıldızlı Siyah ve Gün Batımı Mavisi gibi iki renk seçeneği var. Bize test için gelen ürün ikinci renkte ve gerçekten hoş bir görüntüsü var. Aslında mavi rengi ancak telefonun arkasını ışığa tuttuğumuzda görüyoruz. Geri kalan zamanlarda biraz daha gümüş renk havasına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ortada hoş bir ışık oyunu var.
Arka panel kenarlara doğru kavis yaparak telefonu daha rahat kavramayı sağlıyor. Sol üst köşede dikdörtgen biçiminde bir kamera modülü var. Bu kamera dışarı doğru fazla çıkıntı yapmadığı için, telefon bir yüzeye konulduğu zaman fazla oynama yapmıyor. Yine de, bu kamera çıkıntısının etkisini tamamen kaldırmak için telefonun kutusundan çıkan şeffaf silikon kılıfı kullanabilirsiniz. Sizi ek kılıf masrafından kurtaracak bu kılıf telefonu sıkıca sarıyor ve hoş tasarımını gölgelemiyor. Ne var ki, biz bu telefonu deneyimlediğimiz süre boyunca kılıfı kullanmadık ve herhangi bir olumsuzluk görmedik. Arka yüzü gerçekten kir tutmuyor, çizilmelere karşı dayanıklı. Aynı durum kenarları saran plastik çerçeve için de geçerli. Bu arada ön tarafı kaplayan sağlam camın üstünde de koruyucu filmin en baştan yerleştirildiğini belirtmeden geçmeyelim. Ne var ki, Oppo bu filmi yapıştırırken fazla özenli davranmamış, özellikle kamera deliğinden hizalamanın düzgün biçimde yapılmadığı görülüyor. Yine de, ekran koruyucu filmi olmadan yapamayanlar ek masraftan kurtarılıyor. Üstelik kendi başınıza yapıştırıp hava kabarcıklarıyla mücadele etmek zorunda da kalmıyorsunuz.
İlginçtir ki, gün batımı mavisi rengi, diğer renkten 0,1 mm daha kalın, ancak bunun etkisini hiç hissetmeyeceğinizi düşünebiliriz. Kenarlara doğru kavis yapan arka panel sayesinde, telefon uzun kenarlarda daha ince bir profile sahip. Bu durum telefonu biraz daha ince gösteriyor ve tutuşu da kolaylaştırıyor. Ön tarafta yüzde 84’lük bir ekran-gövde oranı elde edilmesini sağlayan yerleşim var. Ekranın etrafını saran çerçevenin çok ince sayılmaz. Ekranın üst kısmında, ön yüzün bitiminde ahize hoparlörü var. Ekranın sol üst köşesine ise selfie kamera deliği yerleştirilmiş. Alt kenardaki çene bölümü ise diğer kenarlara göre biraz daha kalın.
Oppo A96’nın IP54 ile belgelenen toza ve suya dayanıklılık derecesi var. Telefonu suya düşürmeseniz iyi olur, ancak sıvı sıçramalarına karşı korunaklı. Yağmur altında telefon görüşmeleri yaparken veya harita uygulamasıyla yol tarifi alırken telefonu saklamanıza gerek olmayacaktır.
Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Sol kenarda ise ses tuşları bulunuyor. Tuşlar dışa doğru çok çıkıntı yapmasa da derinlik yeterli. Karşı kenarda ise, daha sığ olan, yine de rahatlıkla kullanılan güç düğmesi var. Buraya parmak izi okuyucu da eklenmiş. Solda, ses tuşlarının hemen üstünde ise microSD ve nano SIM kart tepsisi var. Bu telefon çift hat destekli ve tepside iki tane SIM kart yuvası bulunuyor. Üst kenarda ise ikinci mikrofon bulunuyor.
Oppo A96 inceleme: Donanım
Oppo A96’nın ekranı 6.59 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip. Ekran köşeleri, telefonun yuvarlatılmış köşeleriyle uyum taşıyor. IPS LCD ekran 1080 x 2412 piksel çözünürlüğe sahip. 20:9 görüntü oranıyla ince ve uzun formda, daha çok düşey yönde kullanım, web sitelerini görüntüleme ve işler için elverişli görünüyor. Bununla birlikte yatayda video izlerken de ihtiyaçlara iyi şekilde cevap veriyor. Videoları 16:9 formatta izlerken sağda ve solda kalın çerçeveler var, ancak bunun bizi çok fazla etkilemediğini söyleyebiliriz. Alttan ve üstten alan kaybetmeyenler için 16:9 formatında görüntüleme de iyi.
A96’nın ekranı geniş görüş açılarına sahip. Ekrana epey kenardan baksanız bile ekranda neler olduğu görülüyor, parlaklıkta pek azalma yok. Renklerde ise hafif de olsa bir koyulaşma oluyor. 401 ppi ile bu ekran keskinlik ve netlik açısından fazlasıyla yeterli. Renk tarafında da doygunluk iyi, bununla birlikte renk sıcaklığı hafif de olsa mavi tarafa doğru kayıyor. Ekranın parlaklığı 480 nitlik tipik değeriyle telefonun sınıfının ortalamasının üzerinde. Parlaklık 600 nitlik tepe değere çıkabiliyor. Parlak güneş ışığı altında da rahat kullanım sağlanıyor. Özellikle dışarıda fotoğraf ya da video çekmek veya harita uygulamalarını kullanmak söz konusu olduğunda parlaklık bir hayli işe yarayacaktır.
Ekranın dikkat çekilmesi gereken bir özelliği de 90 Hz yenileme hızına sahip olması. Yenileme hızı ekrandaki içeriğe bağlı olarak dinamik biçimde ayarlanıyor. Bununla birlikte sürekli 90 Hz kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Bu yüksek yenileme hızı sayesinde kullanıcı arayüzündeki geçişler daha akıcı, web sayfalarında veya sosyal medya uygulamalarında kaydırmalar daha gerçekçi görünüyor. Destekleyen oyunlarda da bu yüksek yenileme hızı gerçekçiliği artırıyor. Oppo A96’nın ekranının oyun oynarken veya bir şeyler izlerken görsel açıdan beklentileri fazlasıyla karşılayacağını söyleyebiliriz.
Ses tarafında da Oppo, A96 sahiplerini çift hoparlör ile memnun ediyor. Biri alt kenarda, ikincisi ise ekranın üstündeki ahizeye yerleştirilmiş hoparlörler bir akıllı telefon ortalamasının üstünde ses çıkış şiddetine sahip. Baslar çok fazla hissedilmiyor, tizler daha yoğun. Bununla birlikte pop şarkılarında vokaller kaybolup gitmiyor. Çevresel ses etkisi de fena sayılmaz. Alt kenardaki hoparlör biraz daha fazla şiddette ses çıkışı üretse de, stereoya çok yakın bir ses etkisi var. Harici hoparlöre fazla ihtiyaç duyacağınızı düşünmüyoruz. Alt kenardaki 3.5mm ses jakı ise kablolu kulaklıkları rahatlıkla bağlamaya izin verecektir. Kutudan kulaklık çıkmadığını belirtelim.
A96’nın kalbinde 4G destekli Snapdragon 680 işlemci var. 6nm tabanlı bu işlemci dört adet 2.4 GHz performans çekirdeği ve dört adet 1.9 GHz verimlilik çekirdeği barındırıyor. Türkiye’de satılan modelde 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza var. microSD kart yuvası ile depolama alanını daha artırabilirsiniz. Bu arada Oppo, RAM genişletme özelliği sayesinde RAM’i 5 GB’ye kadar artırma imkanı veriyor. Böylelikle çoklu görev tarafında performansı artırmak, aynı anda daha fazla uygulamayı arka planda aktif tutup birden fazla uygulama arasında geçişi, uygulamaların herhangi birindeki işleri kaybetmeden yapmak mümkün hâle gelecektir.
Oyun konusunda da A96’yı oldukça iyi bulduk. Google Play Store’dan indireceğiniz ve fazla sistem kaynağı gerektirmeyen oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz. PUBG Mobile gibi daha yüksek profilli oyunlarda da çeşitli ödünlerle akıcı bir deneyim elde edilebilir. PUBG grafik ayarları içinde sadece Akıcı ve Dengeli grafik modlarına izin varken, kare hızında da yüksek seçenekler desteklenmiyor. Yine de, akıcı ve iyi bir oyun deneyimi elde etmek mümkün oluyor ki, en önemlisi de bu olsa gerek.
5000 mAh kapasiteli piliyle Oppo A96 rekabette kendi sınıfının diğer üyelerinden pek geri kalmıyor. Bu pil normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor, hatta ikinci günün öğlenine kadar da size yetebilir. Cihazın 33W hızlı şarj desteği var. Oppo, sadece 26 dakikada yüzde 50’lik doluluğa ulaşabileceğinizi belirtiyor. Ne var ki, yerli üretim Oppo A96’nın kutusundan güç adaptörü çıkmıyor. Bu hızlı şarj desteğinden tam anlamıyla yararlanmak için, destekleyen güç çıkışlı bir adaptörden edinmek olacak.
Öte yandan 5000 mAh kapasiteli pili bir powerbank gibi kullanabilirsiniz. Ne de olsa, A96 ters kablolu şarjı destekliyor. Özellikle kablosuz kulaklık gibi yanınızda telefonla birlikte taşıdığınız aksesuarların şarjı için A96’nın USB-C portunu kullanabilirsiniz. Yine de, bu özellikten tam anlamıyla yararlanmak için her iki ucu da USB-C olan bir kabloya ihtiyacınız olacaktır.
Kenara yerleştirilmiş parmak izi okuyucu sağ veya sol elle tutuşta rahatlıkla erişilebilecek bir noktada. Parmak izi hızlı biçimde ekleniyor, kullanımı da gayet rahat. İsabet oranı yüksek ve kilitli ekranı rahatça geçmeyi sağlıyor. Bununla birlikte ön kamera yardımıyla yüz tanımayı kullanabilir ve kilitli ekranı hızlıca geçebilirsiniz. Ne var ki, bu yöntemin güvenlik seviyesinin parmak izi okuyucusuna göre daha düşük olduğunu hatırlatmak gerekiyor.
Oppo A96 inceleme: Yazılım
Oppo A96 elimize Android 11 ve ColorOS 11 yüklü biçimde gelmişti, ancak birkaç gün önce Android 12 ve ColorOS 12 güncellemeleri cihaza ulaştı. Güncelleme ile birlikte ColorOS 12 ile birlikte sunulan başlıca yenilikler A96 sahiplerinin kullanımına da sunulmuş oluyor. ColorOS, 11 sürümüyle birlikte kullanıcı arayüzünde çeşitli kişiselleştirmelere izin veriyordu. ColorOS 12 ile birlikte renkler konusunda yeni seçenekler sunuluyor. Seçtiğiniz duvar kağıdına uygun şekilde uygulama ikonlarının ve kontrollerin renklerini ayarlayabilirsiniz. Hızlı ayarların simgeleri ve uygulama ikonlarının stilini de kişiselleştirmeler bölümünden ayarlayabilirsiniz.
Oppo telefonlarında kullanımı daha pratik ve verimli hâle getiren bazı “özel özellikler” var. Bunları Ayarlar içindeki özel bölümden etkinleştirebilir, gerekli ayarları yapabilirsiniz. Akıllı Kenar Çubuğu, ekranın sağına veya soluna yerleştireceğiniz çekmeceyi ortaya doğru sürüklediğinizde açılıyor. Burada Ekran Resmi, Ekran kaydı, Ekran çevirisi gibi kullanışlı araçlar var. Ayrıca sık kullandığınız birkaç uygulamanın kısayolunu da buraya yerleştirebilirsiniz. Daha fazla aracı veya uygulamayı ekleme imkanınız da var. Esnek pencereler ise bu çubuktan, son görevler bölümünden veya açık bir uygulamadan ekran üstünde yüzen ve büyüklüğü ayarlanabilen pencereler açmaya izin veriyor. Öte yandan son görevler ekranından iki uygulamayı bölünmüş ekranda açma imkanınız var. A96’nın büyük ekranı iki uygulamayı aynı anda kullanmaya izin veriyor, ancak metin girişi yapacak olursanız, ilgili uygulamayı tam ekranda açmanız yararınıza olacaktır. Bu arada Son Görevler ekranı ayarlarına girerek sık kullandığınız uygulamaların sürekli burada kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu, RAM’i boşaltmak istediğinizde biraz daha az alanın temizlenmesi anlamına da gelecektir, ancak rahatlığınız sizin için önemliyse, sunulan bu kilitleme imkanından yararlanabilirsiniz.
Bu kullanışlı araçların dışında Google uygulamalarının ve Google Play Store’un başrolde olduğu bir kullanıcı deneyimi sizi bekliyor. Çeşitli Oppo uygulamaları da yüklü olarak geliyor. Örneğn Oyunlar uygulaması, telefona yüklediğiniz oyunları portal niteliğindeki bir sayfada gösteriyor ve daha kolay şekilde erişmeyi sağlıyor. Burada ne kadar süre boyunca oyun oynadığınızı, en çok hangi oyunu oynadığınızı grafikler eşliğinde görebilirsiniz. Oyun Araç Seti ise, oyun oynarken ekranın bir köşesinde gizlenen çekmeceyi ortaya doğru sürüklediğinizde açılıyor. Rahatsız etme seçenekleri, performans ayarı, oyun içinde ekran görüntüsü veya ekran kaydı alma gibi araçlar sunuluyor. Eğer sık oynayan bir kişiyseniz, Oyunlar uygulaması en sık kullanacaklarınız arasında yer alabilir gibi görünüyor.
Oppo A96 inceleme: Kamera
Oppo, arkada yer alan 50 megapiksel ana kamera ile yüksek piksel sayısı isteyenleri tatmin ediyor. Buna ek olarak f/1.8 diyafram, 27mm odak uzaklığı, faz algılamalı odak gibi özelliklere sahip. Oppo, ultra geniş açılı kameraya yer vermemiş. Bu kamera türünün özellikle manzara ve grup çekimleri için daha fazla kullanıldığını düşünecek olursak, eksikliğini hissetmeniz söz konusu olabilir. Oppo, ikinci kamerayı derinlik kamerası olarak seçmiş. 2 megapiksel çözünürlük ve f/2.4 diyafram açıklığı gibi özellikleri bulunuyor. Önde ise 16 megapiksel, f/2.0 diyafram, 26mm odak uzaklığı gibi özellikleri barındıran bir selfie kamerası var.
Daha önce incelediğimiz Oppo telefonlarından alıştığımız bir Kamera uygulaması var. Ekranın bir kenarında çekim modları, diğer kenarında ise yapay zekâ, 50 MP, HDR gibi hızlı kontroller var. Oppo, 2 kat yakınlaştırma için bir kontrol de yerleştirmiş. Bununla birlikte kişi fotoğrafları çekerken kullanabileceğiniz bir güzellik kontrolü ayarı da varsayılan olarak karşımıza çıkan Fotoğraf modunda görülüyor. Bu arada Oppo, kamera arayüzünün bir köşesine de Google Lens kestirmesini eklemiş.
Oppo A96 ile çektiğimiz fotoğrafları genel olarak beğendik. Işık koşulları yeterli olduğunda çektiğimiz fotoğraflar parlaklık açısından gayet memnun edici, renk seviyesi de iyi ayarlanmış. Bununla birlikte renkler biraz daha soğuk tarafa doğru kaçıyor. Yapay zekâ destekli sahne algılama hızlı çalışıyor ve fotoğraflarda ton ayarını optimumda ayarlıyor. Bu tür fotoğraflarda bile renklerin fazla doygun tarafa kaçmadığını görüyoruz. Portre çekimlerde renk doygunluğu biraz daha fazla, bu dikkat çekici. Bununla birlikte Oppo’nun arkada derinlik kamerasına yer vermesi isabetli olmuş. Çektiğimiz portre fotoğraflarda renklerin ve ışığın yansıtılması gayet başarılı. Işık farklı açılardan gelse bile iyi sonuçlar elde ediliyor. Saç teli gibi detayların da fena olmadığını söyleyebiliriz. Bazı ince saç telleri bulanıklaştırmadan kurtulamasa da, genel olarak iyi bir performans sergilenmiş.
Yakın çekimlerde de Oppo A96’nın performansını genel olarak beğendik. Yakınlaştırma yapmak isterseniz, 50 megapiksel kameranın varlığı sayesinde 2 kat yakınlaştırma pek bir kalite kaybı olmadan yapılabiliyor. Sonrasında ise bozulmalar gözlenmeye başlıyor. Düşük ışıkta da genel olarak parlak ve canlı kareler elde etmek mümkün. Ancak loş ışıkta veya gece çekim yaparken A96’yı mümkün olduğu kadar sabit tutmanızı ve çekimin bitip de Galeri ön izleme simgesinde çekilen fotoğraf görülmeden telefonu hareket ettirmemenizi tavsiye ederiz. Aksi takdirde bulanık kareler elde edebilirsiniz. Düşük ışıkta kumlanma etkisi gözle görülür seviyede, ancak bu durum genel performansa pek de olumsuz etki etmiyor. Pürüzsüzleştirme uygulandığı için detaylarda kayıplar var. Karanlıkta da flaşın tek başına anlaşılır fotoğraflar çekmeye yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.
Ön taraftaki selfie kamera ile farklı ışık koşullarında tatmin edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu kameranın da portre fotoğraf performansını genel olarak beğendik, saç teli ve benzeri unsurların ayrımını fena yapmıyor. Bununla birlikte, pürüzsüzleştirme uygulandığı için detaylarda kayıplar var. Yine de, bu tarz fotoğrafları genel olarak sosyal medyada paylaşacağınız için sorun olmayacaktır.
Video tarafında en fazla 1080p Full HD video kaydını görüyoruz. Görüntü kalitesi ortalamanın üstüne pek geçmiyor, düşük ışıkta ise gürültü etkisi belirgin seviyede oluyor. Durağanlık ise iyi, beğendik. Ses kayıt kalitesi tatmin edici, özellikle ses kayıtları berrak ve anlaşılır. Dış ortamda rüzgar uğultusu ise hissedilir derecede oluyor. Her ne olursa olsun, Oppo A96’nın kamera sistemi günlük hayatta ihtiyaçlarınızı karşılayacak seviyede bulunuyor.
Oppo A96 inceleme: Sonuç
Oppo A96, tatmin edici bir akıllı telefon deneyimi isteyen kullanıcıları tatmin edecek birçok özelliği bir arada sunuyor. Günümüzün genel akıllı telefon tasarım kalıplarının dışına pek çıkmasa da, şık görünümlü ve zevkli bir kullanım sunan tasarımla geliyor. İnceliği ve hafifliği de kullanışlılığı artıyor. Büyük ekranlı bir telefon isteyenleri hayal kırıklığına uğratmayacak, üstelik Full HD+ çözünürlük, geniş görüş açılı IPS LCD ekran, 90 Hz yenileme hızı ve sınıf ortalamasının üstünde ekran parlaklığıyla iyi bir görsel deneyim sunuyor. Stereo hoparlör de müzik dinleme, oyun oynama veya video izleme noktalarında önemli bir artı oluyor. Snapdragon 680 işlemcinin başrolde olduğu donanım paketi, bir akıllı telefondan beklenen temel işleri rahatlıkla yerine getiriyor. Pil tarafında ise 5000 mAh kapasiteli pil, bir günü rahatlıkla aşan, iki güne kadar çıkabilecek bir çalışma süresine erişmeyi sağlıyor. Keşke Oppo, 33W hızlı şarj destekli bu telefonun kutusuna uygun bir güç adaptörü yerleştirseydi. Yazılım tarafında Android 12 ve ColorOS 12 güncellemelerinin gelmiş olması memnun edici. Artık Android 13’ü konuşmaya başladık, ancak gelen son sürüm de A96 kullanıcılarını fazlasıyla memnun edecektir. Üstelik Oppo’nun ColorOS’e has bazı özellikleri telefonu kullanırken daha fazla verim almaya yardımcı oluyor. Kamera tarafında A96’nın bizi genel olarak şaşırttığını ve memnun edici kareler ürettiğini görüyoruz. Video tarafında karşılaşılan sıradan olayların veya manzaraların çekiminin ötesinde pek kullanılmaz, ancak fotoğraf tarafında özel günlerde işe yarayabilir. Ancak bu tarz durumlarda bir tripod veya gimbal kullanmak yerinde olacaktır. 7000 TL’nin biraz üstündeki fiyatıyla, Oppo A96 fiyatının hakkını veren bir Android telefonu olmuş.
Oppo A96
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.