Oppo markasını giderek daha fazla duyuyoruz ve bunu Reno serisine olduğu kadar A serisine de borçluyuz. Şirket özellikle son bir yıldır A serisini farklı üyelerle zenginleştiriyor. A91 de son bir yıl içinde duyurusu yapılan bir Android telefon modeli. Geçen yılın sonlarında duyurusu yapılan bu telefon temmuz ayı biterken Türkiye’ye geldi. Büyük bir OLED ekranı yüksek çözünürlüklü arka kamera ve şık bir gövdeyle birleştiren Android telefon ile ilgili izlenimlerimiz Oppo A91 inceleme yazısında yer alıyor.
Oppo A91
GittiGidiyor’dan satın alın
Oppo A91
Trendyol’dan satın alın
Oppo A91 inceleme: Tasarım
Oppo son aylarda birbirine epey benzeyen telefonlar çıkarıyor. Ön tarafta yerine göre çentikli ya da delikli ekran, yuvarlatılmış köşeler, arkada ise düşey yönde sıralanmış birden fazla kamera. Bunlar ortak unsurlar ve her biri A91 için de geçerli. Cam ve plastik birleşimi bir gövdeye sahip olan Oppo A91, orta segment telefona göre epey şık ve çekici bir görünüme sahip. Elimizdeki siyah renkli modelin arkası, ışığa tutulduğunda laciverte çalan tonlarıyla hoş bir görünüm oluşturuyor. Plastik arka panelin yüzeyi parlak ve pürüzsüz, çizilmelere karşı dayanıklı. Ancak toz ve kiri tutma konusunda cömert davranıyor. Kutusundan çıkan şeffaf kılıfı kullanmayı isteyebilirsiniz.
A91’in 7.9 milimetrelik bir gövde kalınlığı ve 171 gram ağırlığı var. Günümüz şartlarında yeteri kadar ince ve hafif bir telefon. Taşırken ve kulanırken de sıkıntı yaşamıyorsunuz. Arkayı ve kenarları saran plastik gövde önde Corning Gorilla Glass 5 camla buluşuyor. Oppo, bu camın üstüne ekran koruyucu filmi en baştan yerleştirmiş. Telefonu da bu filmi çıkarmadan kullandık. Bu şekildeyken ekranın sunduğu görsellik veya dokunmalara verdiği tepkiye dair herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık.
20:9 görüntü oranlı ekran yüzde 86 civarında bir gövde oranına sahip. Ekranın sadece alt kenarında diğer kenarlara göre daha kalın bir çerçeve alanı bulunuyor. Köşeler ise gövdenin köşelerine uyum sağlayacak biçimde kavislendirilmiş. Arka yüzün her iki kenarın yanlara doğru yaptığı kavis telefonun ergonomisine olumlu katkıda bulunuyor. Suya ve toza dayanıklılık gibi özellikleri orta segment telefonlarda pek görmüyoruz. A91’de de böyle bir özellik bulunmuyor.
Alt kenarda soldan sağa 3.5mm kulaklık jakı, mikrofon, USB-C portu ve hoparlör sıralanıyor. Üst kenarda ikinci bir mikrofon var. Sol kenarda yukarıdan aşağı nano SIM ve microSD kart tepsisi ile ses tuşları sıralanıyor. Sağ kenarda güç butonunu görüyoruz. Bu tuşların yerleşimi telefonu hem sağ hem de sol elle tutarken rahat edeceğiniz biçimde ayarlanmış. Herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.
Arka taraftaki tasarım Oppo’nun Reno 3 serisi veya Find X2 serisi telefonlarındakine benziyor. Dört tane kamera, düşey yönde sıralanmış. Yatay biçimde yerleştirilmiş bir Oppo logosu da bu kamera grubuyla aynı hat üstünde yer alıyor. Dışa doğru hafif çıkıntı yapan ince ve uzun kamera modülünün hemen yanında ise LED flaşı görüyoruz. Çok farklı bir tasarımı bulunmasa da, Oppo A91’in arka yüzünün göze hoş göründüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.
Oppo A91 inceleme: Donanım, Performans ve Pil
Ekran konusunda Oppo orta segment telefonlarında da iyi bileşenlere yer vermeye özen gösteriyor. A91 modelinde de böyle bir durum söz konusu. 6.4 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip olan ekran AMOLED teknolojisini barındırıyor. Ekran çözünürlüğü ise 1080 x 2400 piksel. 408ppi gibi bir piksel yoğunluk değerine sahip olan ekran yeteri kadar keskin ve net görüntüler üretiyor. Videoları izlerken, internette gezinirken veya fotoğraflara bakarken bu keskin görünüm görsel zevki daha da artırıyor.
Ekranın keskinliği ve netliği yerinde, ancak parlaklık çok yüksek seviyelere çıkmıyor. Ancak parlak güneş ışığı altında telefonun ekranında bulunanları görme ve ekranı kullanma noktasında herhangi bir sıkıntı yok. Siyah renk derinliği yerinde ve renklerin canlılığı da makul seviyede. Videoları izlerken veya çektiğiniz fotoğraflara bakarken bu ekranın sunduğu kalite sizin için yeterli olacaktır.
Alt kenarda tek bir hoparlörün bulunduğunu belirtmiştik. Bu hoparlör çok yüksek bir ses çıkış şiddetine ulaşmıyor. Yine de, akıllı telefon ortalamalarında; sosyal medya veya YouTube videolarını izlerken yeterli olacak bir ses çıkış seviyesi mevcut. Kutudan çıkan kulaklığın ses kalitesi yeterli. Zaten 3.5mm kulaklık jakı bulunduğu için, istediğiniz kulaklığı kullanma konusunda hareket alanınız daha geniş.
İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, bu telefonda son zamanlarda çıkan çoğu orta segment telefonda karşımıza çıkan MediaTek Helio P70 işlemciyi görüyoruz. Sekiz çekirdekli bu işlemcinin yanında 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza bulunuyor. microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırabilirsiniz. Yine de, 128 GB’lık alanın ek bir yatırıma gerek bıraktırmayacağını düşünüyoruz.
Bir orta segment telefondan beklenen performansı Oppo A91 sunuyor. İnternette gezinme, video izleme, basit fotoğraf düzenleme işleri gibi, kullanıcıların bir akıllı telefonda en fazla gerçekleştirdiği işlerde A91 yeterli oluyor. Oyun konusunda da yeterli bir performansı sunuyor. Her ne kadar yüksek profilli oyunlarda grafik kalitesinden ve hızdan biraz ödün vermek gerekse de, genel olarak akıcı bir oyun deneyimi elde ediliyor.
A91’in öne çıkan yanlarından bir tanesi de hızlı şarj özelliği oluyor. Oppo’nun VOOC 3.0 olarak adlandırdığı hızlı şarj teknolojisi var. Kutudan çıkan 20W’lık şarj adaptörüyle telefonun 4025 mAh kapasiteli pilinin yarım saatte yüzde 50’lik bir kısmının doldurulabildiği belirtiliyor. Pratikteki deneyimlerimiz de Oppo’nun bu iddiasının aşağı yukarı doğru olduğunu gösteriyor. Pil performansına gelecek olursak, tam dolu pille bir günü rahatlıkla çıkaran bir performans elde ediliyor. Hatta ikinci günün büyük bir kısmını da tek bir şarjla götürebilirsiniz. Telefonu temel ihtiyaçların dışında fazla kullanmazsanız, 3-4 gün arası bir çalışma süresi elde etmeniz de zor olmayabilir. Genel olarak pil performansıyla kullanıcıları yarı yolda bırakmayacaktır.
Oppo A91 inceleme: Yazılım ve Güvenlik
Bu zamanlarda çıkan orta segment telefonlarda Android 10 yaygın bir özellik hâline gelmeye başladı. Ne var ki, Oppo A91’de Android 9 Pie ve bunun üstünde ColorOS 6 kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Sanıyoruz ki, 2019 sonlarında tanıtılan bir telefon olması, yazılım sürümü konusunda A91’in geriden gelmesine neden oluyor. Ancak bu telefonun Android 10 ve ColorOS 7 güncellemesini almasını bekliyoruz. Tabii ki, bu gerçekleştiğinde Android 11 de muhtemelen yayınlanmış ve telefonlar da bu güncellemeyi almaya başlamış olacak.
Daha önce Android 10 ve ColorOS 7 yüklü çeşitli Oppo telefonlarını; Oppo Reno 3, Reno 3 Pro, Find X2 gibi modelleri inceledik. O telefonlardan gördüklerimize göre konuşacak olursak, genel kullanıcı deneyimi açısından arada büyük bir fark bulunmuyor. Görsellik için de aynı durum geçerli. Ancak ColorOS 7 ile birlikte sunulan uygulama ikonlarını özelleştirme imkanı A91’de bulunmuyor. Bunun dışında yüklü gelen uygulamalar, Smart Assistant gibi araçlar bakımından A91 de Android 10 yüklü telefonlarla aynı seviyede görünüyor. Kısacası, daha eski bir sürüm kullanmanın çok da olumsuz bir etkisi bulunmuyor.
A91’in AMOLED ekran barındırmasının sunduğu en büyük avantaj ekran içi parmak izi okuyucu oluyor. Oppo’nun daha önce deneyimlediğimiz telefonlarında en beğendiğimiz unsurlardan bir tanesi de ekran içi parmak izi okuyucudur, gayet akıcı ve hızlı şekilde çalışır, isabet oranı yüksektir. A91 için de benzer sözleri sıralayabiliriz. İster ilk kurulum esnasında ister daha sonra parmak izinizi ekleyebilirsiniz. Parmak izi okuyucusu hem pratik hem de yüksek güvenlik sunuyor. Ancak daha fazla rahatlık isteyenler için yüz tanıma da bulunuyor. Tabii ki, önde tek bir kamera kullanıldığı için bunun güvenlik seviyesi daha düşük olacaktır.
Oppo A91 inceleme: Kamera
Oppo A91’in arkasında dört tane kamera bulunuyor. Ana kamera 48 megapiksel çözünürlük, f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak gibi özelliklere sahip. Bunun yanında 8 megapiksel, f/2.3 diyafram açıklıklı ultra geniş açılı kamera var. Aynı zamanda iki adet 2 megapiksel çözünürlüklü kamera var, bunlardan bir tanesi monokrom lens, diğeri de derinlik sensörü.
Daha önce incelediğimiz Oppo telefonlarından bildiğimiz kolay kullanımlı bir kamera uygulaması bulunuyor. Ekranın bir kenarında büyükçe bir çekim düğmesi var. Bunun hemen yanındaki kontrolle ön ve arka kameralar arasında hızlı şekilde geçiş yapabilirsiniz. Çekim modları ise çekim tuşunun hemen yanına yerleştirilmiş ve ekranda sürükleyerek modlar arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Portre, Fotoğraf, Video modları arasında geçiş yapabileceğiniz gibi hamburger menüden de Panorama, Zaman Atlaması gibi çekim modlarına erişebilirsinizi. Aynı zamanda barkod gibi etiketlerin okunması için özel bir mod da bulunuyor. Ekranın diğer kenarında ise ayarlar, filtreler, HDR ve flaş gibi hızlı kontrolleri görüyoruz. Yüz güzelleştirme aracı ise çekim modlarının hemen yanına yerleştirilmiş. Hem ön hem de arka kamerada bundan yararlanabilirsiniz.
Işık koşullarının ideal olduğu durumlarda Oppo A91 ile gerçekten memnun edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak çekimlerin genellikle koşuldan koşula değişiklik gösterdiğini görüyoruz. Bazı fotoğraflarda önde ve arkadaki nesneleri odaklama konusunda çeşitli sıkıntıların olduğu dikkatimizi çekiyor. Sonuç olarak bulanık fotoğraflarla karşılaşmanız mümkün. Bunun dışında yakın çekimlerde de A91 iyi sonuçlar sergiliyor. Işığın ters geldiği karelerde dinamik aralığın ayarlanması istenen düzeyde değil, ancak HDR performansının çok iyi olduğu kareleri de yakaladık. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde A91 pozlamayı yüksek tutuyor. Bu durum fotoğrafların normale göre daha aydınlık görünmesini sağlıyor, ancak pozlama süresi arttığı için bulanıklık artabilir. Bu nedenle gece çekimlerinde A91’i mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Düşük ışıkta gürültü, yani kumlanma makul seviyelerde bulunuyor.
Önde 16 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası bulunuyor. Bu kamera gerek yeterli ışıkta gerek düşük ışıkta makul sonuçlar üretiyor. Düşük ışıkta biraz gürültü etkisi fazla, ancak oradaki sonuçlar da idare eder seviyede bulunuyor. Yüz güzelleştirme araçları da etkin biçimde çalışıyor. Bu tarz araçlar doğallığı bozduğu için pek sevmeyiz, ancak selfie fotoğraflarında kusurlarını örtmek ve daha farklı bir görünüm yaratmak isteyenler için Oppo A91’in yüz güzelleştirme araçları genel olarak başarılı.
Video tarafında A91 kullanıcılarının en fazla 1080p Full HD video kaydıyla yetinmeleri gerekiyor. Günümüzde 4K çözünürlük özelliği genel bir özellik hâline gelse de, A91 kullanıcıları 1080p kayıt formatından memnun kalacaklardır. Optik görüntü sabitleme yok, ancak elektronik görüntü sabitleme sistemi yeterli şekilde çalışıyor. Video çekimlerinde harekete bağlı titremelerin yok edilmesinde bu sistem genel olarak başarılır. Ara sıra geçişlerde titremenin düzeltilmeye çalıştığı anlaşılıyor, ancak bunda rahatsız edici bir taraf yok. Ortamın ses kaydı konusunda da Oppo A91’in mikrofon sistemi iyi şekilde çalışıyor.
Oppo A91 inceleme: Sonuç
Oppo A91, Türkiye’de yeni piyasaya çıktı, ancak 2019’un sonlarında tanıtıldığını dikkate alırsak, şu anda kendi segmentinde satışta olan önde gelen modellere göre birkaç ay eski sayılır. Yine de, sahip olduğu teknik özelliklerle güncelliğini korumaya devam eden bir model. Yalnızca Android sürümü konusunda bunu söyleyemeyiz. Umarız Oppo, A91’i tercih eden kullanıcıları fazla bekletmez ve bir an önce bu güncellemeyi ve ColorOS 7’yi sunar.
Tasarım ve malzeme kalitesi bakımından A91, gerçekten iyi seviyede bulunuyor. Telefon ağır değil, sağlamlık hissini iyi biçimde veriyor, ele de iyi oturuyor. OLED ekranı belki çok parlak değil, ancak hem içeride hem de dışarıda yeterli bir görüş sunuyor. Full HD+ çözünürlüklü olması ve ekran içi parmak izi okuyucu da bu ekranın öne çıkan özellikleri arasında. MediaTek Helio P70 işlemci günlük işler için yeterli bir performans sunarken 8 GB RAM performans konusunda biraz daha artı katıyor. 4050 mAh kapasiteli pili ise bir günü rahatlıkla çıkarıyor ki, bu da çoğu kullanıcı için ikna edici olacaktır. VOOC 3.0 hızlı şarj teknolojisi de önemli bir artı.
Kamera tarafında ise sonuçlar karışık. Bazı durumlarda A91 gayet iyi sonuçlar verirken bazı durumlarda ise beklentilerimizi karşılamadı. Yine de, düşük ışık performansının tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Ancak özellikle düşük ışıkta iyi kareler yakalamak isterseniz, telefonu bir yere sabitlemeniz yerinde olacaktır.
Oppo A91 piyasaya 4000 TL’ye yakın bir fiyattan çıkmıştı, ancak şu sıralar bu telefonu 3000-3500 TL arası fiyatlardan satın almak mümkün. İlk çıkış fiyatı özelliklerine göre biraz yüksek olabilirdi, ancak indirimli bir fiyata denk gelirseniz, Oppo A91’i tercih edebilirsiniz. Bu arada Oppo’nun Türkiye’deki organizasyonu giderek gelişiyor. Satış sonrası destek konusunda da Oppo Türkiye’nin iyi bir destek sunacağını düşünüyoruz.
Oppo A91
GittiGidiyor’dan satın alın
Oppo A91
Trendyol’dan satın alın