İncelemelerManşetler

Oppo A9 2020 İncelemesi

oppo a9 2020 inceleme

Oppo A9 2020
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Oppo bu yılın başlarında Türkiye pazarına giriş ve orta segment RX modelleriyle girdi. Yılın ikinci yarısında ise A serisi modellerle ülkemizde rekabetin epey yüksek olduğu bu ürün yelpazesi içinde rekabete giriştiğini görüyoruz. Oppo A9 2020, daha  önce gördüğümüz A serisi modellerin aksine, güçlü özelliklerle giriş-orta segmentte iddialı bir ürün olarak karşımıza çıktı. Oppo da bu telefona verdiği önemi ve iddiasını, reklamlarında Sıla’yı oynatarak gösteriyor. Reklamda kamera yeteneklerini ön plana çıkaran Oppo A9 2020 aynı zamanda tasarımı ve yüksek pil kapasitesiyle de dikkat çekici bir ürün. Keramet Sıla’da mı, yoksa Oppo A9 2020’de mi? Oppo A9 2020 inceleme yazısında bu sorunun cevabını arıyoruz.

Oppo A9 2020 inceleme: Tasarım

Oppo A9 2020, bugünlerde sıklıkla gördüğümüz cam ve metal birleşimi tasarımla karşımıza çıkıyor. Tasarım konusunda Oppo’nun Reno serisinden izler taşıdığını söylesek yanlış olmayacaktır. Arka yüz kenarlara doğru kavis yapıyor. Bununla birlikte gradyan renkleri bu telefonda da görüyoruz. Elimizdeki uzay moru renkli modelin arka yüzünde, telefonu ışığa doğru tuttuğumuzda gördüğümüz S şekilli ışık yansıması oldukça etkileyici görünüyor. Sonuç olarak Oppo A9 2020’nin tasarımı ve malzeme kalitesiyle sınıfının çizgisinin üstüne çıkmaya başardığına tanık oluyoruz.

Telefonun arkasını kaplayan cam yüzey hafif de olsa leke tutsa da, genel olarak parmak izi lekelerine karşı dayanıklı duruyor. Çizilmelere karşı da iyi bir performans sergilediğini görüyoruz. Eğer isterseniz, A9 2020’nin kutusundan çıkan silikon kılıfla telefonu kullanmanız mümkün. Bu sayede cihazın şık tasarımını gölgelemeden koruma imkanını da bulacaksınız.

Ön tarafta ise düz bir ekranın yer aldığını görüyoruz. Oppo, bu telefonun ekranına koruyucu filmi en baştan yerleştirmiş. Biz de kullandığımız süre boyunca bu filmi çıkarmadan telefonu kullandık. Ne de olsa, çoğu A9 2020 sahibi de telefonu bu şekilde kullanmayı tercih edecektir. Oppo, filmi ustalıkla yerleştirmiş, telefonun üstünde böyle ek bir katman olduğunu anlamanız bile zor olabilir.

6.5 inç ekran, ön yüzün büyük bir bölümünü kaplıyor. Sadece alt kenarın diğer kenarlara göre daha kalın bir çerçeveye sahip olduğunu görüyoruz. Ekranın üst kısmına su damlası biçiminde çentiği görüyoruz. Bu alan 16 megapiksel selfie kamerasına ev sahipliği yapıyor. Ön tarafta görmediğimiz unsurlardan bir tanesi LED bildirim lambası oluyor. Bu lamba yeni gelen mesajları takip etmekte veya pilin tamamen dolduğunu anlamakta yardımcı olabilirdi.

Alt kenarda hoparlör, USB-C portu, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı yer alıyor. Sağ kenarda güç butonu, sol kenarda ise ses tuşları var. Bunların her biri rahatlıkla basılabilir şekilde tasarlanmış ve her iki elde tutarken de zahmetsizce erişilebiliyor. Öte yandan güç butonunun üstüne yerleştirilmiş küçük bir çizgi sayesinde el yordamıyla da bu tuşun ayırt edilmesi kolaylaşıyor. Bu arada, sol kenarda güç tuşlarının hemen üstünde microSD ve nano SIM kart yuvalarının yer aldığı tepsiyi görüyoruz. Üst kısmında herhangi bir şey yok, temiz bırakılmış.

Arka taraftaki tasarıma baktığımızda, Oppo’nun bu telefonda da bir fotoğraf makinesini andıran tasarımı tercih ettiğini görüyoruz. Telefon yatay biçimde tutulurken rahatlıkla okunabilecek Oppo logosu, bununla aynı doğrultuda parmak izi okuyucusu ve kamera modülü sıralanıyor. 48, 8 ve 2 megapiksel kameralar üçlü olarak gruplandırılmış. Aynı zamanda 2 megapiksel çözünürlüklü dördüncü kamera ve LED flaş kamera modülünün hemen altında gruplandırılmış.

Oppo A9 2020 inceleme: Ekran ve Ses

Oppo A9 2020’nin 6.5 inç ekranı 720 x 1600 piksel çözünürlüğe sahip. Bu da 270ppi gibi piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Günümüzün akıllı telefonlarında bu yoğunluğu düşük olarak nitelendirebiliriz. Ne var ki, A9 2020’nin ekranı o kadar da bulanık görünmüyor. Tabii ki, bir Full HD+ ekranın keskinliği yok, ancak telefonu deneyimlediğimiz on günlük süre boyunca ekranın keskinliği ve netliğinden hiçbir şekilde şikayet etmediğimizi belirtmemiz gerekiyor.

Ekranın üst kısmındaki damla çentik, tam ekranda oyun oynarken veya video izlerken görsel deneyimi fazla etkilemiyor. Ekran parlaklığı da yeterli seviyede. Dış ortamda kullanırken de herhangi bir olumsuzluk veya sıkıntı yaşanmıyor. Öte yandan mavi ışık filtresi sayesinde özellikle akşam ve gece saatlerinde ekranın mavi ışığının gözünüze olumsuz etkilerini azaltabilir, uykunuzun kaçmasının önüne geçebilirsiniz. IPS LCD ekranın görüş açıları yüksek, renkler ise çok canlı sayılmaz, renk skalasının biraz daha soğuk tarafına doğru kayan bir durum söz konusu.

Ekranın özellikleri ve nitelikleri çok da göz alıcı olmayabilir. Yine de, Oppo A9 2020’nin iyi bir multimedya deneyimi sunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Örneğin, YouTube’da yararlanabileceğiniz maksimum çözünürlük 720p, ancak bu çözünürlükteki video, A9 2020’nin ekranına tam olarak oturtulduğunda ilgimizi çekmeyi başardı. Benzer durum Netflix için de geçerli. Kısacası, bu telefonun 6.5 inçlik büyük ekranın bir şeyler izlemek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılar.

Tabii ki, ekranın video izlerken iyi bir izlenim bırakmasında telefondan çıkan sesin de etkisi var. Oppo Reno 2 gibi, “amiral gemisi” olarak nitelendirilebilecek bir Oppo telefonunda tek hoparlör varken, Oppo A9 2020 gibi orta üst segment Android telefonunda çift hoparlörün bulunduğunu görüyoruz. Alttaki ana hoparlörün yanı sıra, ahizeye yerleştirilmiş bir hoparlör daha var.

Sesin daha çok alt kenardaki hoparlörden çıktığı anlaşılıyor. Buna rağmen stereo ses etkisini belli bir seviyede yaşamak mümkün oluyor ve bu durum memnun edici de sayılır. Ses çıkış şiddeti fazlasıyla yeterli, çevresel ses etkisi de hissediliyor. Tabii ki, Dolby Atmos desteğinin varlığı da bu telefon için önemli artılardan bir tanesi. Bu da A9 2020’nin multimedya deneyimini bir tık daha yukarı çıkarıyor.

A9 2020’nin alt kenarında 3.5mm kulaklık jakı var. Kutudan çıkan kulaklık yeterli sayılır. Başka bir kulaklığa ihtiyaç bırakmaz. Çoğu telefon sahibinin kutudan çıkan kulaklıkla yetineceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Oppo A9 2020 inceleme: Performans ve Pil

Oppo A9 2020’de Snapdragon 665 işlemci bulunuyor. Sekiz çekirdekli bu işlemci Adreno 610 GPU grafik işlemci birimini de bünyesinde barındırıyor. Telefonun 4 GB ve 8 GB RAM barındıran versiyonları var. Bizim elimizdeki model 4 GB RAM’e sahip. 128 GB dahili depolama alanı standart ve çoğu kullanıcı için fazlasıyla yeterli olacaktır. microSD kart yuvası da kapasitesi 256 GB’ye kadar olan bellek kartlarını destekliyor.

A9 2020’nin kağıt üstünde giriş-orta segment telefonlarda gördüğümüz seviyedeki teknik özellikleri, benchmark testlerinde beklediğimiz seviyelerde sonuçlar veriyor. Telefon iki yıl öncesinin amiral gemisi telefonlarıyla hemen hemen aynı seviyelerde sonuçlar alıyor. Bunun yanı sıra bu zamanlarda çıkan Redmi Note 8 gibi modellerle de aynı grupta sayılabilecek sonuçlar alıyor.

Sonuç olarak Oppo A9 2020’den amiral gemisi telefon düzeyinde performans beklemek haksızlık olur. Bu telefon çoğu kullanıcının günlük hayatta ihtiyaç duyacağı işleri karşılamak için yeterli olacaktır. E-posta iletişimi, mesajlaşma uygulamalarının kullanımı, Twitter, Facebook veya Instagram gibi sosyal medya uygulamalarında gezinme ve paylaşım gibi işler için bu telefon yeterli. Oyun konusunda ise çok yüksek beklentilerde olmayın. Ancak Google Play’de rastlayacağınız çoğu oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz. Biz, Oppo A9 2020’de PUBG oynadık. En düşük grafik ayarlarında, akıcı ve hızlı sayılabilecek bir deneyim elde etmek mümkün oluyor. Oynadığımız yarım saatlik süre boyunca telefonun aşırı derecede ısınmadığını da not edelim.

Pil tarafına geldiğimiz de ise, 5000 mAh kapasiteli piliyle Oppo A9 2020’nin epey güçlü bir performans ortaya koyduğunu görüyoruz. Telefonu sabah yüzde 50 civarında bir seviyeye kadar doldurup yola çıktıktan sonra, internet üzerinden radyo dinleme, internette gezinme, fotoğraf ve video çekme gibi yoğun işlerden sonra bile, akşam eve geldiğimizde yüzde 20 civarında bir şarj vardı. Yani, bu telefon normal yoğunluklu kullanımda iki güne kadar varan çalışma süresine ulaşabilir. Kutudan çıkan şarj aleti hızlı şarj desteğine sahip değil, ortalama iki ila iki buçuk arasında bir sürede telefonun pili tam olarak doluyor. Bu arada Oppo A9 2020 ters şarj desteğine sahip. Bu sayede başka telefonları da Oppo A9 2020’ye bağlayıp şarj edebilirsiniz.

Oppo A9 2020 inceleme: Yazılım

Oppo A9 2020’de Android 9 Pie yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de ColorOS 6.1, yani Oppo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü çalışıyor. Saf Android’e göre epey farklı bir görünüme sahip olsa da, Oppo’nun kullanıcı arayüzünün kendi çapında sade bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Oppo’nun diğer telefonlarında olduğu gibi, A9 2020’de de Smart Assistant olarak adlandırılan bir bölüm var. Burada hava durumu, takvim, sık kullanılan araçlar ve adım izleyici gibi bölümlere erişebilirsiniz. Hızlı Ayarlar ise saf Android’dekinden bile daha anlaşılır ve kullanışlı bir yapıya sahip. Aynı zamanda bildirimler de daha anlaşılır bir şekilde görünüyor. Ekranın alt kenarında görünen navigasyon çubuğunun görünümünü de özelleştirebilirsiniz. Android’in klasik navigasyon çubuğunu kullanabileceğiniz gibi, son sürümlerde görmeye başladığımız, sadece geri ve ana ekran düğmelerinin bulunduğu görünümü de tercih edebilirsiniz. Öte yandan navigasyon çubuğunu kaldırarak dokunmatik ekran hareketlerini de kullanabilirsiniz.

A9 2020’de çeşitli uygulamalar da yüklü geliyor. Oyun Alanı, oyun oynarken sunduğu ekran kaydetme, rahatsız etme ayarları, performans artırma gibi araçlarla deneyimi daha da yukarı çıkarıyor. Kaydedici, Müzik, AquaMail, Dosya Yöneticisi gibi uygulamaları da yüklü olarak görüyoruz. Bu arada hâlâ FM radyo kullananlar için, böyle bir uygulama da A9 2020’de mevcut durumda. Pusula, ekranı tek dokunuşla kapatma, Telefon Yöneticisi ve Telefon Kopyala gibi araçlar da bulunuyor.

Öte yandan Samsung’un amiral gemisi telefonlarında gördüğümüz Edge uygulamalarına benzer bir kenar çekmecesi de var. Ekranın sağ kenarına bakarsanız, ince ve uzun bir çekmece simgesi görürsünüz. Bunu ekranın ortasına doğru çektiğinizde de Dosya Konsolu, Kamera, Ekran Resmi, Ekran Kaydı gibi araçları görebilirsiniz. Aynı zamanda Mesajlar, Facebook, YouTube gibi uygulamaların kısayolları var. Buraya başka uygulamaları da ekleyebilirsiniz.

Güvenlik tarafına baktığımızda Oppo’nun kullanışlı araçlar sunduğunu görüyoruz. Arkadaki parmak izi okuyucusu rahatça erişilebilir bir yerde ve ekran kilidini hızlıca açıyor. Yüz tanıma ise, nispeten daha düşük seviyede güvenliğe sahip olsa da, hızlı çalışıyor ve ekrana daha kenardan baksanız bile iş görüyor. Bu açıdan daha kullanışlı. Oppo’nun yazılımında bulunan güvenlik aracı sayesinde Mesajlar, Fotoğraflar, WhatsApp gibi uygulamalara girişleri şifre veya parmak izi kullanımı ile kontrol altına alabilirsiniz.

Oppo A9 2020 inceleme: Kamera

Oppo A9 2020’nin kamera sistemine o kadar güveniyor ki, reklamlarında Sıla gibi popüler bir sanatçının olduğu iddialı bir kampanya ile yola çıktı. Telefonun arkasında dört adet kamera bulunuyor. 48 megapiksel çözünürlüklü ana kameraya 8 megapiksel ultra geniş açı, 2 megapiksel derinlik ve 2 megapiksel monokrom lensler eşlik ediyor.

İyi şekilde aydınlatılmış ve dışarıda doğal ışığın bulunduğu ortamlarda, Oppo A9 2020 ile çekilen fotoğraflar gerçekten keskin ve yüksek renk doğruluğuna sahip. Fotoğraflar varsayılan olarak 12 megapiksel çözünürlükte çıkıyor. Tam çözünürlükte, yani 48 megapiksel çözünürlükte çekim yapmak için ayarlar içinden değişiklik yapmanız gerekiyor. Bu şekilde daha fazla detay elde etmeniz mümkün olabilir. Ancak çoğu kullanıcı için 12 megapiksel olarak belirlenmiş varsayılan ayarı değiştirmek gereksiz olacaktır.

Düşük ışıktaki çekimlerde ise elde edilen sonuçlar biraz karmaşık görünüyor. Gece yaptığımız çekimlerde, özellikle manzara çekimlerinde görüntülerin netliği, keskinliği ve parlaklığı yine memnun edecek derecelerde. Ancak fotoğraflarda, özellikle köşelere doğru gürültü etkisi, ya da kumlanmanın dikkat çekecek şekilde var olduğu görülüyor. Oppo’nun Gece modunu kullanmak ise bu noktada biraz daha iyi sonuç verebilir. Bunun dışında fazla aydınlık olmayan iç mekanlarda yaptığımız bazı çekimlerde de fotoğrafların memnun edici derecede aydınlık ve net olduğunu gördük. Genel olarak düşük ışık performansını ortalamanın üstünde konumlandırabiliriz.

Portre modu da, 2 megapiksel derinlik sensörünün etkisiyle fena işler çıkarmıyor. Ortamdaki ışık miktarı iyi olmasa bile, çekilen portre fotoğraflarla iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Saç teli gibi ince detaylarda bulanıklaştırmalarda kusurlar gözlenebilir, ancak genel olarak ön plandaki süje ile arka planın sınırlarının ayrılması iyi şekilde yapılıyor. Sonuç olarak, doğru koşullar altında Oppo A9 2020 ile güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu telefon özel günlerinizde yapacağınız çekimler için de yeterli olacaktır.

OPPO A9 2020 İLE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR
(TAM ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ)

Önde yer alan 16 megapiksel kamera da, yeterli ışıkta gayet canlı ve parlak fotoğrafların çekilmesini mümkün kılıyor. Düşük ışık koşullarında çekilen fotoğraflarda tatmin edici sayılır, ancak bazılarında gürültü ve pürüzsüzleştirme etkisi açık şekilde görünüyor. Yine de, ön kameranın çekeceği fotoğraflar Facebook, Instagram veya Twitter’da yapılacak paylaşımlar ve hikâyeler için fazlasıyla yeterli olacaktır.

 

Video tarafına geldiğimizde, Oppo A9 2020’nin 4K video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Video çekimi sırasında normal ve geniş açılı lensler arasında da geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca 5 kat zum yapma imkanı da bulunuyor. Video çekimlerinde dengeleme nispeten düzgün biçimde yapılıyor. Yazılım yardımıyla dengelemenin yapıldığı hafif titremelerden anlaşılıyor. Ancak genel olarak ortaya çıkan sonuç fena sayılmaz. Ortamın ses kaydı da kaliteli biçimde gerçekleştiriliyor.

Oppo A9 2020 inceleme: Sonuç

Piyasada Oppo A9 2020 seviyesinde, fiyatı 2000-3000 TL bandında olan, aynı zamanda 6.5 inç gibi büyük ekran barındıran birçok telefon görüyoruz. Oppo A9 2020, öncelikle tasarımı ve malzeme kalitesiyle rakiplerinin arasından sıyrılmayı başarıyor. Oppo, daha üst segment telefonlarında gördüğümüz tasarım uygulamalarını bu telefonundan mahrum bırakmamış.

Ekran çözünürlüğünü 720p olması rakiplerine karşı bir dezavantaj. Ancak IPS LCD ekranın yeterli parlaklık ve görsel kaliteye sahip olduğunu görüyoruz. Ekran keskinliği de yeterli sayılır, Full HD+ ekran arayanları çok rahatsız edeceğini düşünmüyoruz. Snapdragon 660 işlemci, A9 2020’nin içinde bulunduğu fiyat segmentindeki telefonlardan beklenen performansı sunuyor. Günlük işler için yeterli, makul bir oyun deneyimi de sunar. 5000 mAh kapasiteli pil ise, A9 2020’yi en güçlü kılan noktalardan bir tanesi oluyor. İki güne varan bir pil ömrüne ulaşmak mümkün. Android 9 Pie ile gelmesi bir handikap sayılabilir, ancak Oppo’nun bu telefonu Android 10’dan fazla mahrum bırakmayacağını düşünüyoruz.

Tabii ki, Oppo A9 2020’yi satın almayı düşünenlerin en fazla merak edeceği ayrıntı kamera performansı olacaktır. Reklamlarında Sıla’nın oynadığı, iddialı bir mesajın da verildiği telefonun kamera sisteminin gerçekten de memnun edici sonuçlar verdiğini görüyoruz. Bazı ufak tefek hususlar olsa da, Oppo A9 2020’nin kamerasıyla gayet güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Telefonun içinde bulunduğu fiyat segmenti içinde güçlü bir kamera sistemine sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Oppo A9 2020
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.