İncelemelerManşetler

Oppo A74 İncelemesi

Oppo A74 inceleme yazımızda Oppo'nun Türkiye'de üretim hamlesinin en yeni halkası olan cihaza dair detayları bulabilirsiniz.
oppo a74 inceleme

Oppo A74
Amazon.com.tr’den satın alın

SATIN AL

Oppo A serisinde kullanıcıların karşısına geniş bir yelpaze sunuyor. Özellikle orta segment bir telefon arayanlar için Oppo’nun A serisinde çok sayıda seçenek bulmak mümkün. Bu seçeneklerden birisi de geçtiğimiz aylarda tanıtılan Oppo A74. Şirketin Türkiye’de üretim hamlesi çerçevesinde çıkan en son telefon olan Oppo A74 ile ilgili detayları ve önemli bilgileri inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

Oppo A74 inceleme: Tasarım

Oppo A74 tasarımı itibarıyla Oppo A serisinin yakın zamanda piyasaya çıkan diğer üyelerinden pek uzaklaşmıyor. Akıllı telefonda teknik özelliklerine daha sonra değineceğimiz 6.43 inç büyüklüğünde bir AMOLED ekran bulunuyor. Bu ekranı oldukça ince bir çerçeve kaplıyor. Ancak neredeyse her cihazda olduğu gibi, A74’te de alt çerçevenin kalınlığı artıyor.

Tartıda 175 gram çeken Oppo A74’ün hafif bir telefon olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Akıllı telefon elde rahatlıkla tutuluyor. Bunda yuvarlatılmış kenar ve köşelerin de etkili olduğunu söylemek gerekiyor.

Oppo A74 cepte de herhangi bir ağırlık hissettirmeden kolaylıkla taşınıyor. Akıllı telefonun şortların küçük ceplerine de rahatlıkla sığdığını belirtmekte fayda var. Oppo A74, uzun ve ince bir profile sahip.

Akıllı telefonun sol kenarında nano SIM ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Sağ kenarda ise sadece güç butonu bulunuyor. Telefonun alt kenarında ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası yer alıyor. Bu hoparlörden çıkan sesin maksimum yüksekliği makul seviyede olsa da, kalitesinin vasatı aşamadığını belirtmek gerekiyor.

Oppo A74’ün parlak plastik arka paneli pek sıra dışı görünmüyor. Test merkezimize gelen Prizma Siyah renk seçeneğinin parmak izlerini biraz fazla gösterdiğini de belirtmek gerekiyor. Arka panelin sol üst köşesinde üç sensörün yerleştirildiği dikdörtgen kamera adası, sağ alt kenarında ise Oppo logosu bulunuyor.

Oppo A74’ün genel hatları itibarıyla modern bir tasarıma sahip olduğu rahatlıkla söylenebilir. Akıllı telefonun gösterişsiz olmasına rağmen şık görünmesi artı hanesine yazılıyor. Telefonun tasarımında sıra dışı bir dokunuş göze çarpmıyor.

Oppo A74 inceleme: Ekran

Oppo A74’te daha önce de belirttiğimiz gibi 6.43 inç büyüklüğünde bir AMOLED ekran bulunuyor. Bu ekranın sol üst köşesinde telefonun ön kamerasının yerleştirildiği yuvarlak bir delik mevcut. Ekran, Oppo A74’ün parmak izi tarayıcısına ev sahipliği yapıyor. Bu tarayıcının özelliklerine ilerleyen bölümlerde değineceğiz.

Oppo A74’ün ekranı Full HD+ çözünürlük sunuyor. Görüntü oranı 20:9 olan bu ekranın piksel yoğunluğu ise 409 ppi. Ekranın telefonun ön panelinin yüzde 84.4’lük kısmını kapladığını da belirtmekte fayda var.

409 ppi piksel yoğunluğu, Oppo A74’ün ekranının oldukça keskin bir görüntü sunmasını sağlıyor. Buna ek olarak, 430 nit standart ve 800 nit maksimum parlaklık seviyesi de ekranın canlılığını artırıyor. Oppo A74’ün ekranının maksimum yenileme hızı ise sadece 60 Hz.

Oppo A74’ün ekranının parlaklığı ve keskinliği, telefonda bir şeyler izlemeyi keyfli hâle getiriyor. Netflix’te dizi veya YouTube’da video izlerken üst düzeye yakın bir deneyim yaşamak mümkün. Akıllı telefonda ekranın renk sıcaklığı için Soğutucu, Varsayılan ve Isıtıcı adını taşıyan üç farklı ayar da mevcut. En iyi görüntü “Canlı” ekran rengi modu ve Isıtıcı isimli sıcaklık ayarında elde ediliyor.

AMOLED ekranın varlığı, Oppo A74’te Her Zaman Açık Ekran özelliğini sunmayı mümkün kılıyor. Bu ekranda tarih ve saatin yanı sıra bildirimler ve pil yüzdesi gösteriliyor.

oppo a74 incelemeOppo A74’ün ekranı, görüntüleme açıları konusunda iyi bir iş çıkarmayı başarıyor. Düz açılarda zaman zaman yeşil veya mavimsi tonlar görünse de, bunun AMOLED paneller için olağan bir durum olduğunu ve okunabilirliği etkilemediğini belirtelim.

Oppo A74’ün ekranı, yüksek parlaklık seviyesine paralel olarak dış mekanlarda iyi bir performans sergiliyor. Ekranın parlaklığının ortamın aydınlık seviyesine göre otomatik olarak ayarlanabildiğini belirtmek gerekiyor. Bazen direkt güneş ışığı altında ekrandakileri görmekte problem yaşansa da, gölgelerde herhangi bir sorun söz konusu olmuyor.

Oppo A74 inceleme: Donanım ve Performans

Oppo A74’ün kalbinde Qualcomm Snapdragon 662 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 4, 6 veya 8 GB RAM eşlik ediyor. Test merkezimize gelen telefonda 4 GB RAM mevcut. Yeterli depolama alanı bulunanlar, sanal RAM özelliğini kullanarak bellek kapasitesinin üzerine maksimum 3 GB daha ekleyebiliyor.

Akıllı telefonun dahili depolama alanı ise 128 GB. Ancak bu alanın yaklaşık 20 GB’lık kısmı Android işletim sistemi tarafından kullanılıyor. Telefonun depolama alanı microSD kart ile genişletilebiliyor.

Oppo A74’ün teknik kadrosu, ortalama bir kullanıcının günlük işlerini yapması için oldukça yeterli bir performans sergiliyor. Bir yandan sosyal medya uygulamalarını veya internet tarayıcısını kullanırken, diğer taraftan da arka planda müzik dinlerken bir sorunla karşılaşılmıyor.

Ana ekran sayfaları arasında hızlı biçimde geçiş yapabilen Oppo A74, pek çok uygulamayı görece hızlı biçimde başlatılabiliyor. Bazı sosyal medya uygulamalarında akışın yüklenmesi zaman alabilse de, bunun çok rahatsız edici bir durum olmadığını söylemek gerekiyor.

Oppo A74 teknik özellikleri itibarıyla bir oyun telefonu değil. Ancak akıllı telefonun performansı pek çok oyunu pürüzsüz şekilde çalıştırmak için yeterli seviyede. Yine de, hiçbir takılma istemeyenlerin oyunların grafik seviyesini aşağıya çekmesi gerekiyor.

Örneğin, PUBG Mobile bunu otomatik olarak yapabiliyor. Oyuncuların “HD” ayarını seçmesine izin verilmiyor ve sınır en düşük ikinci ayar olan “Dengeli” seçeneğinde çiziliyor. Grafik kapasitesi daha düşük oyunlarda ise bu tarz bir durumla karşılaşılmıyor.

Oppo A74’te biyometrik doğrulama için iki çözüm mevcut. Bunlardan biri yüz tanıma özelliği. Yüz tanıma özelliği, yeterli aydınlığın olduğu senaryolarda ekran kilidinin hemen açılmasını sağlıyor. Ancak tamamen karanlık veya yetersiz aydınlatılmış ortamlarda yüz tanıma özelliği işlemiyor.

Bir diğer biyometrik doğrulama çözümü ise parmak izi tarayıcısı. AMOLED ekranın içine yerleştirilen parmak izi tarayıcısı. Parmak izi tarayıcısının performans bakımından yüz tanıma özelliğinin önüne geçtiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Tarayıcı parmağı tanımasıyla birlikte ekran kilidini anında kaldırıyor. Dışarıda veya kamuya açık kapalı ortamlarda maskeyle dolaştığımız bugünlerde hızlı çalışan bir parmak izi tarayıcısının işlevsel olduğunu söylemek gerekiyor.

Oppo A74, Geekbench 5’in benchmark testinden tek çekirdek performansıyla 310, çok çekirdek performansıyla da 1240 puan alıyor.

Oppo A74 inceleme: Pil

Oppo A74’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5000 mAh kapasiteli pili veriyor. Yapılan testlerde akıllı telefonla 16 saat boyunca internette gezinmenin veya 20 saat boyunca video izlemenin mümkün olduğu görülüyor.

5000 mAh kapasiteli pil, gerçek kullanımda da bir günü çıkarmak için fazlasıyla yeterli oluyor. Hatta ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda neredeyse 36 saat boyunca telefonu şarj etmek gerekmiyor. Ancak yoğun bir senaryoda bile Oppo A74 gün içinde kullanıcılarını yolda bırakmıyor.

Oppo A74’ün kutusundan 33W şarj adaptörü çıkıyor. Akıllı telefonun pilinin görece hızlı dolduğunu belirtmek gerekiyor. Yaptığımız testlerde telefonun pilinin doluluk oranı yaklaşık 1 saatte yüzde 80’e çıkıyor. Yaklaşık 1,5 saat içinde telefonun pili tamamen dolduruluyor.

Oppo A74 inceleme: Yazılım

Oppo A74 kutusundan Android 11 işletim sistemi ve ColorOS 11.1 kullanıcı arayüzüyle çıkıyor. Kısa bir süre önce Teknoblog’da incelediğimiz Oppo Reno 5 Lite’ta da bu ikiliyle karşılaşmıştık. Oppo’nun yeni Android sürümlerini kullanıcılarına ulaştırmadaki hızı ve isteğini düşününce buna pek şaşırmamak gerekiyor.

ColorOS 11’de öne çıkan noktalardan biri Kişiselleştirmeler sekmesi. Bu sekme, tüm arayüz kişiselleştirme araçlarını çatısı altında topluyor. Tema, duvar kağıdı, simge stilleri, uygulama düzeni, parmak izi animasyonu, renkler, yazı tipi ve görüntü boyutu ile bildirim çekmecesi bu ekran üzerinden kullanıcı tercihleri doğrultusunda kişiselleştirilebiliyor.

ColorOS 11’in önemli parçalarından biri olan karanlık modu kişiselleştirme özelliği de A74’te mevcut. Burada stil bölümü üzerinden karanlık modun yoğunluğu belirlenebiliyor. Ancak bunun için karanlık moda geçiş yapmak gerekiyor. Karanlık modun yoğunluğu konusunda iyileştirilmiş, orta ve kibar olmak üzere üç renk seçeneği sunuluyor. Bu modlar kullanıcıları derin siyahlardan alıp koyu griye doğru götürüyor. Bu özellik karanlıkta okuma yaparken de oldukça işe yarıyor.

Oppo telefonların vazgeçilmez parçası olan Oyun Alanı, A74’te de kullanıcıları bekliyor. Oyun Alanı üzerinden telefon, oyun deneyimine uygun hâle getirilebiliyor. Burada düşük güç modu, dengeli mod ve profesyonel oyuncu olmak üzere üç seçenek mevcut.

Düşük güç modunda telefonun güç tüketimi aşağıya çekiliyor. Dengeli mod ise varsayılan ayar olarak sunuluyor. Profesyonel oyuncu modunda ise CPU ve GPU performansı maksimuma çıkarılıyor. Oyun Alanı üzerinden oyun sırasında gelen bildirimler engellenebiliyor veya aramalar otomatik olarak reddedilebiliyor.

Hemen hemen tüm Android telefonların vazgeçilmez bir parçası olan Google uygulamaları Oppo A74’te de mevcut. Gmail, YouTube, Google Drive, Haritalar gibi uygulamalar ana ekrandaki Google klasöründe kullanıcıları karşılıyor.

Bazı Google uygulamalarının da Oppo A74’te varsayılan uygulama işlevi gördüğünü belirtelim. Google Chrome varsayılan internet tarayıcısı olarak karşımıza çıkıyor. Takvim görevini ise Google Takvim üstleniyor.

ColorOS’in uzun süredir değişmeyen parçalarından biri olan Akıllı Kenar Çubuğu, Oppo A74’te de mevcut. Ancak dileyen kullanıcıların bunu manuel olarak aktive etmesi gerekiyor. Buna ek olarak, kullanıcılar ekranda bir uygulama açıkken ekran üzerinde üç parmaklarını yukarıya doğru kaydırarak bölünmüş ekran moduna geçebiliyor ve aynı anda iki uygulamayı çalıştırabiliyor.

Oppo A74’ün ön yüklü uygulama katalogunda da işe yarar uygulamaların çokluğu göze çarpıyor. Facebook, WhatsApp, Amazon, Amazon Prime Video, Amazon Music, Booking.com, Netflix ve TikTok telefonda kullanıcıları karşılayan uygulamalar arasında yer alıyor.

Akıllı telefonun ana ekranındaki Araçlar klasöründe ise Hesap Makinesi, Ses Kaydedici, Telefon Yöneticisi gibi işe yarar araçları bulmak mümkün oluyor. Telefon Yöneticisi üzerinden cihazı optimize etmek, uygulamaları yönetmek ve güvenlik izinlerini değerlendirmek gibi işlemler yapılabiliyor.

Oppo A74 inceleme: Kamera

Oppo A74’ün arkasında üçlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 2 megapiksel makro kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü sistemi tamamlıyor. Oppo’nun bu telefonda ultra geniş açılı kameraya yer vermemesinin dikkat çekici bir karar olduğu söylenebilir.

oppo a74 incelemeOrtam yeterince aydınlık olduğunda Oppo A74’ün kamerasıyla detayların iyi ve kontrastın da canlı göründüğü kareler yakalamak mümkün oluyor. Ancak zaman zaman çekilen fotoğrafların kenarlarının bulanık ve gürültülü olması da gözden kaçmıyor.

Kamera yazılımı HDR modu aktifken renklerle biraz fazla oynayabiliyor. Bu da doygunluğu biraz fazla kaçmış ve doğallığı azalmış fotoğraflar elde edilmesine neden oluyor. Kamera, ortamın fazla aydınlık olmadığı senaryolarda ise sınırlı bir işlev sergiliyor. Yine de, ortaya çıkan sonuçların makul olarak tanımlanabileceğini belirtmek gerekiyor. Ancak bazı Oppo telefonlarda bulunan Ultra Karanlık Modu’nun A74’te olmaması, gece çekilen fotoğraflarda kaliteyi biraz aşağıya çekiyor.

Oppo A74’ün kamerası, sosyal medyada paylaşılacak fotoğraflar çekmek isteyenler için yeterli bir performans sergiliyor. Akıllı telefonun önünde bulunan 16 megapiksel çözünürlüklü kamera da selfie’ler ve video görüşmeler için sağlam bir kalite sunuyor.

Oppo A74’ün hem arka hem de ön kamerasıyla 1080p video kaydı yapılabiliyor. Bu videolar makul kalitede olsa da, renkler normalden biraz doygun görünüyor. Kamerada optik görüntü sabitleme özelliğinin bulunmaması biraz titreme hissettirse de, burada devreye elektronik görüntü sabitleme özelliği giriyor ve daha fazla sıkıntı yaşanmasını engelliyor. Videolarda gelen sesin biraz düşük kaldığını da belirtmekte fayda var.

Oppo A74 inceleme: Sonuç

Oppo A74’ün iyi bir orta segment telefon olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle pil, kamera ve ekran konusunda A74 kullanıcılarını yolda bırakmıyor. 5000 mAh pil kullanıcılara çok uzun pil ömrü vadederken, 48 megapiksel ana kamera da iyi aydınlatılmış ortamlarda güzel kareler yakalamayı sağlıyor. Yüksek kaliteli AMOLED ekran ise Oppo A74’ü muadillerinden ayıran bir özellik olarak öne çıkıyor. Bu segmentte böyle kaliteli bir ekran bulmak pek kolay olmuyor.

oppo a74 incelemeQualcomm Snapdragon 662’nin çok hızlı bir işlemci olmaması, Oppo A74’ün yumuşak karnı olarak görülebilir. Akıllı telefon günlük işleri kolaylıkla yerine getirebiliyor. Ancak zaman zaman yavaş kalabiliyor. Şimdiden tam kapasite çalışan işlemcinin gelecek uygulamaları çalıştırma kapasitesinin soru işaretleri barındırdığı söylenebilir.

Yine de, Oppo A74’ün iyi bir orta segment telefon olduğunu yeniden söylemek gerekiyor. Günümüz standartları çerçevesinde bütçesini fazla zorlamadan standart işlerin yapılabileceği, makul kalitede fotoğraflar çeken ve ekranı video izlemeye uygun bir telefon arayanlar Oppo A74’ü değerlendirilecek seçenekler arasına almalı.

Oppo A74
Amazon.com.tr’den satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.