Oppo akıllı telefon pazarının son zamanlardaki en aktif oyuncuları arasında yer alıyor. Şirket pazarın farklı kategorilerini kapsayan çok sayıda cihazı kullanıcılarla buluşturuyor. A serisini de dinamik biçimde yenileyen Oppo, burada kullanıcılara dikkat çekici özelliklere sahip telefonları uygun fiyatlar karşılığında sunuyor. A73 de bu grubun en yeni üyeleri arasında bulunuyor. Oppo A73 inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Oppo A73 inceleme: Tasarım
Oppo A73’ün gösterişsiz ve zarif bir tasarıma sahip olduğunu en baştan söylemek gerekiyor. Akıllı telefon teknik özelliklerine daha sonra değineceğimiz 6.44 inç büyüklüğünde bir AMOLED ekrana sahip.
Bu ekranın üst kısmında ön kameraya ev sahipliği yapan damla şeklinde bir çentik bulunuyor. Ekranın sağ ve sol kenar çerçevelerinin alt ve üst kenar çerçevelerine kıyasla biraz daha ince olduğunu belirtmekte fayda var.
Telefonun sol kenarında nano SIM ve microSD kart yuvası ile ses kontrol tuşları bulunuyor. Güç butonu ise sol kenara yerleştirilmiş. Üst kenarda ikinci mikrofon yer alıyor. Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor. Bu hoparlörden çıkan ses en üst kalitede olmasa da bir hayli yüksek.
Akıllı telefonun plastik arka paneli deriyle kaplıymış gibi görünüyor ve hissettiriyor. Bu tercihin telefona daha klas bir hava kazandırdığını söylemek yanlış olmayacaktır. Panelin sol üst köşesinde dört kamera sensörünün yerleştirildiği kare şeklindeki modül bulunuyor. Bu modülün hemen sağında LED flaş yer alıyor. Arka panelin sağ alt köşesindeki metal plakaya ise Oppo logosu yerleştirilmiş.
Oppo A73’ün ele oldukça iyi oturduğunu ve hafif olduğunu belirtmek gerekiyor. Hatta bu hafiflik, telefona ciddi bir artı puan kazandırıyor. Oppo A73 tartıda 163 gram çekiyor. Bunun günümüz akıllı telefon standartları çerçevesinde epey düşük bir ağırlık olduğu söylenebilir. Kasanın kalınlığının 7.5 mm. olması da telefonun hafifliğini tamamlıyor.
Oppo A73, en başta da belirttiğimiz gibi zarif bir tasarıma sahip. Test merkezimize gelen lacivert Oppo A73 çok gösterişli görünmüyor. Ancak gösterişten uzak olmasının da Oppo A73’e ayrı bir hava kazandırdığını söylemek gerekiyor. Hafif ve ince kasa kullanımda da önemli bir kolaylık sağlıyor.
Oppo A73 inceleme: Ekran
Opppo A73’te daha önce de belirttiğimiz gibi 6.44 inç büyüklüğünde bir AMOLED ekran bulunuyor. Bu ekran, ön panelin yüzde 86’lık kısmını kaplıyor. Ekranın üstündeki damla şeklindeki çentik 16 megapiksel ön kameraya ev sahipliği yapıyor.
Parmak izi tarayıcısı da ekranın içine yerleştirilmiş. Telefonda ayrıca yüz tanıma özelliği de bulunuyor. Bu özelliklerin işleyişine ilerleyen bölümlerde değineceğiz.
Oppo A73’ün ekranı 2400 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. Piksel yoğunluğu 409 ppi olan ekranın görüntü oranı ise 20:9. Oppo A73’ün AMOLED ekranının parlaklığı yeterli seviyede olsa da, renkler bir AMOLED panel için biraz kumlu gibi görünüyor. Buna ek olarak, siyahların derinliğinin çok yüksek seviyede olmadığı söylenebilir.
Yine de, ekranın büyüklüğü A73’ü multimedya içerik tüketimi ve belli basit oyunları oynamak için uygun bir cihaz hâline getiriyor. Telefonun hafifliği ve ekranın büyüklüğü, uzun süre boyunca A73’ü elde tutarken bir şeyler izlemeyi ya da oynamayı kolaylaştırıyor. Görüntüleme açıları da iyi olan ekran, dış mekanlarda güneş ışığı altında çok rahat bir şekilde görülebiliyor.
Oppo A73’te de ekranla ilgili ayarlar, Ayarlar menüsündeki “Ekran ve parlaklık” bölümü üzerinden yapılıyor. Burada otomatik parlaklık, karanlık mod ve göz rahatlığı gibi özellikler aktif hâle getirilebiliyor. Oppo A73’te ekranın renk sıcaklığı da kullanıcılar tarafından ayarlanabiliyor.
Ekran rengi modu konusunda ise “Canlı” ve “Kibar” adını taşıyan iki farklı profil mevcut. Standart olarak sunulan Canlı mod, adından da anlaşılabileceği üzere renkleri daha canlı şekilde gösteriyor. Kibar profilinde ise renkler sRGB modunda basit biçimde kullanıcıların karşısına çıkarılıyor.
Oppo A73’te AMOLED panelin varlığına bağlı olarak “Her Zaman Açık Ekran” özelliği de mevcut. Bu özellik aktif hâle geldiğinde kullanıcılar daima ekranda saati görebiliyor. Saatin hemen altında da bildirimi bulunan uygulamaların ikonlarını görmek mümkün oluyor.
Oppo A73 inceleme: Donanım ve Performans
Oppo A73’ün kalbinde Qualcomm Snapdragon 662 işlemci bulunuyor. Test merkezimize gelen versiyonda bu işlemciye 4 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun dahili depolama alanı ise 128 GB. Ancak bu alanın 20 GB’lık kısmı işletim sistemi tarafından kullanılıyor. Bu da cihaz sahiplerine 108 GB’lık bir alan bırakıyor. MicroSD kart desteğiyle dahili depolama alanı büyütmek de mümkün oluyor.
Bu üçlü, kağıt üzerinde “makul” veya “ortalama” şeklinde tanımlanabilecek bir performans vadediyor. Oppo A73, genel performansı itibarıyla içinde bulunduğu segmentin genel çerçevesinin dışına çıkmıyor. Akıllı telefon, belli noktalarda beklenen ve hissedilen gecikmeler yaşıyor.
Yine de, Oppo A73 ile günlük standart işlerin yapılması konusunda ciddi bir sıkıntıyla karşılaşılmıyor. E-posta gönderme veya alma, web’de gezinme, sosyal medyada dolaşma veya oyun oynama gibi işlerde rahatsız edici bir problem yaşanmıyor. PUBG Mobile gibi oyunlar Oppo A73’te büyük ölçüde sorunsuz olarak çalıştırılabiliyor.
Oppo A73’te yükleme ekranlarında amiral gemisi telefonlara kıyasla biraz daha uzun süre beklemek gerekebiliyor. Kare hızı konusunda da Oppo A73 amiral gemisi cihazların seviyesinin biraz altında kalıyor. Yine de, Oppo A73 ile Netflix, Amazon Prime Video veya YouTube gibi uygulamalarda bir şeyler izlerken sıkıntı yaşanmıyor.
Oppo A73’te daha önce de belirttiğimiz gibi iki farklı biyometrik doğrulama çözümü mevcut. Bunlardan birisi AMOLED ekranın içine yerleştirilen parmak izi tarayıcısı. Diğeri ise yüz tanıma özelliği.
Parmak izi tarayıcısı, ekranın içinde olmasına rağmen, sorunsuz biçimde çalışıyor. Ekranın alt orta kısmında işaretli yere parmak yerleştirildiğinde telefonun ekran kilidi hızlı biçimde açılıyor. Yüz tanıma özelliği ise tamamen karanlık ortamlarda işlemiyor. Ortam biraz loş olduğunda ise yüz tanıma özelliği oldukça hızlı çalışıyor. Telefonun kilidi yüzün algılanmasının hemen ardından açılıyor.
Oppo A73, Geekbench 5’in benchmark testinden tek çekirdekte 312, çok çekirdekte ise 1245 puan alıyor.
Oppo A73 inceleme: Pil
Oppo A73’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4015 mAh kapasiteli pili veriyor. Bu pil 30W hızlı şarj desteğine sahip. Oppo’nun paylaştığı katalog değerlerine göre bu pil 30 dakika içinde yüzde 50, doluluk oranına ulaşıyor. Pilin tamamen dolması içinse 53 dakika yeterli oluyor.
Akıllı telefonların pil ömürleri, kullanıcıların eylemlerine bağlı olarak değişiyor. Oppo A73, standart bir kullanım senaryosunda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Oppo’nun ColorOS kullanıcı arayüzünde pil tüketimini optimize etmek adına bazı yararlı özellikler sunuluyor.
Pili yoğun biçimde tüketen uygulamalar konusunda kullanıcıları uyaran arayüz, pil ömrünü uzatacak ayar değişiklikleri konusunda uyarılar da bulunuyor. Yapılan her düzeltmenin pil ömrünü ne kadar uzatabileceği konusunda da kullanıcılara bilgi veriliyor.
Oppo A73’ün pili tamamen doluyken, internet üzerinden iki saat boyunca video izlendiğinde doluluk oranı yüzde 75 seviyesine iniyor. Bu da kullanıcıların Oppo A73 ile yaklaşık 8 saat boyunca internetten video izleyebileceği anlamına geliyor.
Oppo’nun pilin dolma süresi konusunda verdiği değerler de gerçek performansla büyük ölçüde örtüşüyor. Telefonun pili yüzde 10 seviyesindeyken şarja takıldığında yaklaşık 45 dakika içinde tamamen doluyor.
Oppo A73 inceleme: Yazılım
Oppo A73 kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. İşletim sistemini Oppo’nun Color OS 7.2 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Kısacası daha önce Oppo’nun telefonlarını kullananları Oppo A73’te aşina oldukları bir yazılım deneyimi bekliyor.
Color OS’in yoğun biçimde özelleştirilmiş bir arayüz olduğu söylenebilir. Uygulama ikonlarında, standart uygulamaların tasarımında ve sunulan araçlarda Oppo’nun dokunuşunun etkisi yoğun biçimde hissediliyor.
Color OS’in vazgeçilmez parçalarından biri olan Akıllı Kenar Çubuğu, Oppo A73’te de kullanıcıları karşılıyor. Ekranın sağına gizlenen bu çubuk, sola doğru bir sürükleme yapıldığında ortaya çıkıyor. Bu çubuk üzerinden hızlı araçlara erişim sağlanıyor. Ayrıca seçilen uygulamalar da pratik biçimde başlatılabiliyor.
Bu araç ve uygulamalar serbest pencerede ya da tam ekran olarak görüntülenebiliyor. Kullanıcılar bu çubuk üzerinde yer alan düzenle yazısına dokunarak buradaki araç ve uygulamaları kendi tercihlerine göre belirleyebiliyor.
Oppo A73 ile etkileşim kurmak için el hareketlerinden veya farklı diğer hareketlerden yararlanmak mümkün. Örneğin ekran kapalıyken ekran üzerinde O harfi çizince kamera başlatılıyor. Ya da üç parmak ekran üzerinde aşağıya doğru kaydırıldığında hızlı şekilde ekran görüntüsü alınabiliyor.
Tıpkı Color OS yüklü diğer telefonlarda olduğu gibi, Oppo A73’te de güç tuşu 0,5 saniye basılı tutulduğunda Google Asistan’ı çalıştıracak şekilde programlanabiliyor.
Neredeyse tüm Android telefonlarda bulunan Google klasörü Oppo A73’ün ana ekranında da kullanıcıları karşılıyor. Burada Gmail, YouTube, Google Haritalar ve Google Duo gibi uygulamalar bulunuyor.
Bazı Google uygulamaları, telefonda varsayılan uygulama işlevi de görüyor. Örneğin, Google Takvim telefonun varsayılan takvim uygulaması olarak belirlenmiş. Varsayılan internet tarayıcısı görevi de Chrome’a verilmiş. Google’ın Keep Notları uygulamasının da telefonun Araçlar klasöründe kullanıcıları bekliyor.
Bu klasörde, adından da anlaşılabileceği üzere, kullanıcıların işine yarayacak başka araçlar bulmak da mümkün. Bunlardan biri olan Telefon Yöneticisi uygulaması sayesinde A73, en yüksek performansla çalışacak şekilde optimize edilebiliyor.
Tıpkı diğer Oppo telefonlar gibi, A73 de ön yüklü uygulama sayısı bakımından zengin bir telefon. Cihazda ön yüklü şekilde sunulan uygulamalardan biri olan WPS Office uygulaması kullanıcıların metin dosyaları, sunumlar, elektronik tablolar ve PDF dosyaları oluşturmasına yardımcı oluyor. Solopop uygulamasıyla da kullanıcılar telefonlarındaki fotoğraf ve videoları birleştirip anılarını bir videoda toplayabiliyor. Facebook, WhatsApp ve Netflix gibi uygulamalar da A73 açılır açılmaz kullanıcıları karşılıyor.
Oppo A73’te ana ekranda yukarıya doğru sürükleme yapıldığında kullanıcıların karşısına uygulama çekmecesi çıkıyor. Bu çekmecede uygulamalar alfabetik şekilde sıralanmış biçimde gösteriliyor. En üst sırada yakın zamanda kullanılan veya yüklenen uygulamalar, “Uygulama Tahmini” başlığı altına yerleştiriliyor. Çekmecenin en üstündeki arama çubuğu da kullanıcıların aradıkları uygulamayı bulmalarını hızlandırıyor.
Color OS kullanıcı arayüzünün bilinen unsurlarından biri olan Oyun Alanı, Oppo A73’te de mevcut. Kullanıcılar Oyun Alanı’nda telefonlarına yükledikleri tüm oyunları görebiliyor. Oyunlar sırasında aktif olacak performans modunun seçimi de Oyun Alanı üzerinden rahatlıkla yapılabiliyor. Oyun oynarken gelecek çağrıların ve bildirimlerin reddi veya engellenmesiyle ilgili ayarlar da bu menü üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Oppo A73 inceleme: Kamera
Oppo A73’ün arkasında dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistemde ana kamera görevini 16 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 8 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı kamera, ve 2 megapiksel çözünürlüklü iki derinlik sensörü sistemi tamamlıyor.
16 megapiksel çözünürlüklü ana kamera, uygun ışık koşulları yakalandığında net kareler yakalamayı başarıyor. Kameranın standart modunda çekilen fotoğraflarda renk doğruluğu yüksek seviyede. Yapay zekâ modu açıldığında ise renkler biraz daha parlak görünüyor. Yakınlaştırma yapıldığında ise görüntüdeki tanecikler kolaylıkla fark ediliyor. Yine de çekilen fotoğrafların sosyal medya deneyimi paylaşımları için uygun kalitede olduğu söylenebilir.
Kameranın düşük ışık ve gece performansı ise, tahmin edilebileceği üzere, çok parlak değil. Düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğraflarda gürültü etkisi çok bariz şekilde fark edilebiliyor. Bu fotoğraflardaki detay seviyesi de düşük kalıyor.
Oppo A73’ün kamera uygulamasında gece modu da mevcut. Gece modunda çekim süresi biraz daha uzuyor. Bu modla çekilen fotoğraflar standart moda kıyasla daha iyi olsa da, sorunları ortadan kaldırmıyor. Yine de, bu gece performansının Oppo A73’ün segmenti için doğal olduğunu söylemekte fayda var.
Oppo A73’ün önünde 16 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamera da tıpkı telefonun ana kamerası gibi uygun ışık koşullarında tatmin edici bir performans sergiliyor. Yapay Zekâ Güzelleştirme 2.0 özelliğiyle de desteklenen ön kamerada gece çekimleri için ekran flaşı kullanılabiliyor.
Oppo A73’ün hem arka hem de ön kameralarıyla 1080p video kaydı yapmak mümkün.
Oppo A73 inceleme: Sonuç
Oppo A73, tıpkı yine bu yıl piyasaya çıkan Oppo A72 gibi, akıllı telefon pazarının günümüz kriterleri çerçevesinde uygun fiyatlı ürünleri arasında bulunuyor. Fiyat ve performans arasında iyi bir denge kuran Oppo A73, bütçesini çok fazla zorlamak istemeden temel işleri yapmak isteyenlerin değerlendirebileceği seçenekler arasında bulunuyor.
ColorOS kullanıcı arayüzü, Android’in saf versiyonuna kıyasla farklılaştırılmış bir deneyim sunuyor. Bu farzlasıyla özelleştirilmiş deneyim herkesin hoşuna gitmeyebilir. Ancak burada kullanıcılara sağlanan esneklikleri de unutmamak gerekiyor. Performans ve pil ömrünün yönetimi konusunda sunulan imkanlar, Color OS arayüzünün artı hanesine yazılıyor.
Oppo A73’ün kamera sistemi çok övgüye değer bir performans sergilemiyor. Ancak özellikle ışık koşulları iyiyken Oppo A73 ile çekilen fotoğraflar, sosyal medyada beğeni toplamaya yardımcı olabilir. Düşük ışıklı ortamlarda ise gece modunun varlığı işleri bir nebze de olsa toparlıyor.
Oppo A73, sunduğu genel deneyim itibarıyla ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak bir profil çiziyor. Yüksek oyun performansı, mükemmel bir kamera, çok net bir ekran gibi özellikler aramayanlar için Oppo A73 şık ve hafif tasarımıyla uygun bir tercih olabilir.