İncelemelerManşetler

Oppo A55 İncelemesi

oppo a55 inceleme

Oppo, A serisinde art arda yeni seçenekler sunmayı sürdürüyor. Daha önce incelemesini yayınladığımız giriş segment Oppo A16’nın ardından şimdi de, yine bir “yerli üretim” Android telefonu olan Oppo A55 karşımızda. 3000 TL etrafında değişen fiyatlarla satışta olan bu Android telefon büyük ekran deneyimini 50 megapiksel çözünürlüklü yüksek bir kamerayla birleştirerek kullanıcılara her ortamda memnun edici fotoğraflar çekme imkanını sunuyor. Oppo A55 inceleme yazısında ve videosunda bu Android telefon ile ilgili önemli detaylar ve yorumlar yer alıyor.

Oppo A55 inceleme: Tasarım

Oppo A55, A serisinin klasik tasarım özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Yuvarlatılmış köşeler, kenarlara doğru kavis yapan arka yüz, Oppo’nun diğer A serisi telefonlarında da gördüğümüz tarzda bir kamera modülü gibi unsurları Oppo A55’te de görüyoruz. Telefon cam ve plastik birleşimi bir yapıda geliyor. Verdiği sağlamlık hissi ve kalite oldukça yüksek. Özellikle arka yüzün yumuşak yüzeyi ve buna rağmen hafif pürüzlü yapısı, kullanırken hoş bir his veriyor. Ayrıca tek elle tutuşta telefonu daha iyi şekilde kavramaya yardımcı oluyor.

oppo a55 inceleme

Telefonun 8.4 milimetrelik gövde kalınlığı ve 193 gram ağırlığı var. Yaklaşık 6.5 inçlik ekrana sahip telefon için bunların makul değerler olduğunu söyleyebiliriz. Ön yüzde ekran oldukça geniş bir alanı kaplıyor, yüzde 82.6’lik bir ekran gövde oranı var. Ekranın altındaki çene bölümü, diğer kenarlara göre biraz daha geniş. Selfie kamerası sol üst köşedeki ekran deliğine yerleştirilmiş. Kameranın kapladığı alan ne çok az ne de çok fazla. Tam ekranda video izlerken veya oyun oynarken fazla göz tırmalamıyor. Ekranın hemen üstünde ahize hoparlörünü görüyoruz.

Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Sağ kenarda parmak izi okuyucusunun yerleştirildiği güç düğmesini görüyoruz. Sol kenarda ise ses tuşları ve nano SIM ve microSD kart tepsisi bulunuyor. Hem sağdaki güç tuşu hem de soldaki ses tuşları sağ veya sol elle tutuşta rahatlıkla erişilebilecek noktalara yerleştirilmiş. Yumuşaklık ve tuş basma derinliği de oldukça iyi.

oppo a55 inceleme

Arka panelin yumuşak ve hafif pürüzlü yüzeyinden bahsetmiştik. Kamera modülü sol üst köşeye yerleştirilmiş. Arka yüzün tasarımı bir bas-çek fotoğraf makinesini andıracak biçimde kurgulanmış. Oppo logosu yataya eksende basılmış, kamera modülü de aynı doğrultuya sahip. İki kamera bir arada gruplandırılırken üçüncü kameranın LED flaş ile ayrı bir grup olduğunu görüyoruz. 50 megapiksel kameranın kullanıldığını gösteren bir simge de kamera modülüne yerleştirilmiş.

Oppo ekran koruyucu filmi daha en baştan ekranın üstüne muntazam biçimde yapıştırmış. Üstüne üstlük, telefonun kutusundan bir adet şeffaf kılıf da çıkıyor. Böylelikle şirket sizi ek masraftan kurtarmış oluyor.

Oppo A55 inceleme: Ekran, Performans ve Pil

Oppo A55’te 6.51 inç, 720 x 1600 piksel çözünürlüklü IPS LCD ekran bulunuyor. Bu ekran 20:9 görüntü oranına ve 270 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Ekran çözünürlüğü ve piksek yoğunluğu bu boyutlardaki bir ekran için yüksek olmayabilir. Buna rağmen A55’in ekranı yeteri kadar keskin yazı ve grafikler sunuyor. İnternette gezinirken veya video izlerken çözünürlük konusunda şikayet edeceğinizi düşünmüyoruz. Pikseller kullanım uzaklığında fark edilmiyor, ancak ekrana yakından baktığınızda onları seçmeniz mümkün olacaktır.

oppo a55 inceleme

Ekran 480 nit tipik ve 550 nit tepe parlaklık değerine sahip. Bu segmentteki bir telefonda bulunan ekran için bunlar oldukça iyi parlaklık değerleri. Gerçekten de bunun etkisini günlük hayatta görmek mümkün oluyor. Telefonun doyurucu bir ekran parlaklığı var, daha fazlasını aramıyorsunuz. Dışarıda, güneş ışığı altında da yeterli bir kullanım sağlıyor. Fotoğraf veya video çekerken zorlanmadık.

Ekranın renk sıcaklığı hafif de olsa sıcak tarafa kaçıyor. Bununla birlikte Oppo, ekran ayarları içinden ekranın renk sıcaklığını sıcak veya soğuk arasında ayarlamanıza izin veriyor. Otomatik parlaklık ayarı da mevcut. Pil tasarrufunu göz önünde bulunduranlar için bu özellik kullanışlı olacaktır.

oppo a55 inceleme

Ses tarafına geldiğimizde, alt kenarda tek bir hoparlör var. Bu hoparlörün sunduğu ses çıkış şiddeti tatmin edici. Ses kalitesi ise akıllı telefon ortalamalarını pek geçmiyor. Daha çok orta frekanslara odaklanan, basın ve çevresel ses etkisinin olmadığı bir ses çıkışı mevcut. YouTube’da ayaküstü video izlerken veya bir şeyler dinlerken ihtiyaçlara cevap verebilir. Ancak iyi bir multimedya keyfi için harici hoparlör kullanmak yerinde olacaktır, özellikle arkadaşlarınızla birlikte müzik dinleyecekseniz…

3.5mm kulaklık jakının bulunması memmun edici. Üstelik Oppo, A55’in kutusuna kulaklık da yerleştirmiş. Klasik Oppo kulaklığı iyi bir ses çıkışına ve kaliteye sahip. Kulaklığın çoğu kullanıcı için yeterli olacağını tahmin ediyoruz.

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, Oppo A55’in A16 ile aşağı yukarı aynı bileşenleri barındırdığını görüyoruz. 12 nm tabanlı, MediaTek MT6765G Helio G35 işlemci dört adet 2.3 GHz Cortex-A53 ve dört adet 1.8 GHz Cortex-A53 çekirdek barındırıyor. Türkiye’de satılan versiyonda 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza bulunuyor. microSD kart yuvası 256 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekliyor. 64 GB, günümüz şartlarında normale göre daha çabuk dolabilir, bu durumda microSD kart yuvası A55’te daha önemli hâle geliyor.

oppo a55 inceleme

Pil tarafına geldiğimizde, Oppo A55’te 5000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Ekranı ve işlemcisi de göz önünde bulundurulduğunda bu pil, bir günü rahatlıkla aşan ve iki güne varan bir çalışma ömrünü tek şarjla sunacaktır. YouTube uygulamasında gerçekleştirdiğimiz video izleme testini maksimuma çıkardık, ses seviyesi ise yüzde 15 seviyesindeydi. Bu şekilde 1 saat 15 dakika boyunca video izlediğimizde yüzde 11’lik bir pil tüketimiyle karşılaştık. Bu da tek bir şarjla 10 saati aşan bir YouTube video keyfinin yaşanabileceği anlamına geliyor. Normal yoğunluklu kullanımda da tek bir şarjla bir günü rahatlıkla çıkardığımızı belirtelim. Kısacası, Oppo A55 sahip olduğu pil performansıyla yarı yolda bırakmayacaktır.

Akıllı telefonun kutusundan 18W şarj adaptörü çıkıyor. Yaptığımız testte pil, telefon açık durumdayken iki saati biraz aşan bir zamanda 0’dan yüzde 100’e tamamen doldu. Bir saatte ise pilin yüzde 60’a varan kısmı doldu. En güzeli telefonu gece yatarken şarj etmek olacaktır.

A55 ile telefon görüşmeleri de rahatlıkla gerçekleştiriliyor. Karşı tarafın sesi iyi biçimde duyuluyor, aynı biçimde karşı taraf da sesinizi iyi şekilde alacaktır. Kablosuz bağlantı tarafında çift bant 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0 desteği mevcut. A-GPS GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS gibi farklı GPS şebekelerini destekleyerek iyi bir konum belirleme performansı da sergiliyor.

Oppo A55 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Oppo A55’te Android 11 ve bunun üzerinde de Oppo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü ColorOS 11 yüklü olarak geliyor. Daha önce incelediğimiz Oppo telefonlarından alıştığımız bir kullanıcı deneyimi burada da mevcut. Oppo’ya has duvar kağıtları, uygulama simgeleri, özelleştirilmiş bildirim merkezi ve hızlı ayarlar bölümü ile farklı bir kullanıcı deneyimi var. Üstelik Oppo, birçok unsuru özelleştirme imkanını da sağlıyor. Uygulama ikonlarını, yazı tipini, duvar kağıdını, ana ekran yerleşimini ve kullanım modunu özelleştirebilir, en rahat edeceğiniz düzeni kurgulayabilirsiniz. Üstelik yaşlı kullanıcılar için Basit mod gibi; daha büyük metin ve simgelerin, daha yüksek zil seslerinin ve daha sade ayarlar listesinin bulunduğu özel bir mod da mevcut.

oppo a55 inceleme

Google’ın YouTube, Haritalar ve bunun gibi birçok uygulaması yüklü olarak geliyor. Bunları ana ekrandaki Google klasöründe görebilirsiniz. Ayrıca Araçlar bölümü altında Kaydedici, Pusula, Keep Notları gibi uygulamaları görüyoruz. Telefon Kopyalayıcı uygulaması da burada ve eski telefonunuzdan Oppo A55’e geçişinizi kolaylaştırıyor. Yine bu klasörde gördüğümüz Telefon Yöneticisi ise tek bir tıklatmayla telefonun optimize edilmesini ve performansın iyileştirilmesini sağlıyor.

Oyun Alanı da Oppo’nun diğer telefonlarından bildiğimiz bir uygulama. A55’e yüklediğiniz oyunlar otomatik olarak bu alana da ekleniyor. Burada oyun performansını artıracak çeşitli kontroller var. Oyun oynarken de ekranın sol üst köşesinde göreceğiniz çekmeceyi sürükleyerek oyun alanına özel panel erişebilirsiniz. Buradan rahatsız etme özelliğini ayarlamak, ekran görüntüsü alıp paylaşmak ve anında performans kontrollerini yapmak mümkün oluyor.

Facebook, WhatsApp, LinkedIn gibi çeşitli üçüncü taraf uygulamalar yüklü olarak geliyor. Daha fazlasını da Google Play Store’dan indirebilirsiniz.

oppo a55 inceleme

Güvenlik tarafında ise sağ kenara yerleştirilmiş parmak izi okuyucu var. Bu birim hem sağ hem de sol elle tutuşta, baş parmağınızın ya da işaret parmağınızın rahatlıkla erişebileceği noktada. Tek seferde ekran kilidini açma oranı yüksek, kullanışlı bir birim. Oppo A55’i kullandığımız süre boyunca da başlıca kimlik doğrulama yöntemimiz oldu. Arzu edenler için, daha kolay bir kullanım imkanı sağlayan yüz tanımayı da kullanabilirsiniz.

Oppo A55 inceleme: Kamera

Kamera tarafına geldiğimizde, arkada üç tane kameranın bulunduğunu görüyoruz. 50 megapiksel ana kamera, bu telefonu Oppo A16’dan ayıran en önemli unsurlardan bir tanesi oluyor. F/1.8 diyafram açıklığı, faz algılamalı otomatik odak da bu kameranın özellikleri arasında bulunuyor. Ayrıca bu kameranın yanında 2 megapiksel çözünürlük ve f/2.4 diyafram açıklık gibi özelliklere sahip olan makro ve derinlik kameraları bulunuyor. Önde ise 16 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı bir selfie kamerası yer alıyor.

oppo a55 inceleme

Oppo A55’in Kamera uygulaması, diğer Oppo telefonlarında gördüğümüz tarzda, kolay bir kullanıma sahip. Ekranın bir tarafında çekim tuşu, kamera değiştirme tuşu, galeri kısayolu mevcut. Fotoğraf, Portre, Video, Gece gibi çekim modları da kolaylıkla erişebilecek bir konumda. Daha fazla bölümüne girdiğinizde ise burada Makro, Pro gibi modları görebilirsiniz. Yakın çekim amaçlı makro kamerayı kullanmak için Makro modunu kullanmalısınız. Ekranın diğer kenarında ise Ayarlar, filtreler, Parlak Renk, HDR, flaş gibi kontroller var. Yine bu tarafta küçük bir çubuk göreceksiniz, bunu ortaya sürükleyerek açacağınız çekmecede ise çerçeve, sayaç ve 50 megapiksel ayarı bulunuyor. Bu çekmecenin biraz daha belirgin hâle getirilmesi yerinde olurdu.

50 megapiksel kamera ve bunun nispeten geniş diyafram açıklığı, Oppo A55’in segment ortalamasının üzerinde bir performans sergilemesini sağlıyor. Yeterli ışık koşulları altında yeterli parlaklıkta fotoğraflar çekiliyor. Bununla birlikte renklerde hafif de olsa solgunluk olduğunu gözlemledik. Bu durumda Parlak Renk ayarını açık duruma getirerek renklerin biraz daha canlanmasını sağlayabilirsiniz. Düşük ışıktaki çekimlerde de parlaklık memnun edici, kumlanma beklediğimizden düşük seviyede, bu açıdan bizi şaşırttı. Çektiğimiz gece manzara fotoğrafları oldukça iyi görünüyor. Gece modunun da memnun edici çekimler üreteceğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte düşük ışıkta veya karanlık ortamlarda çekim yaparken telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Bu durumda harekete bağlı bulanıklık etkisi azalacaktır.

Yakın çekimlerde 50 megapiksel ana kamera fena iş çıkarmıyor, ancak süjeye daha da yakınlaşarak detay yakalamak için 2 megapiksel makro kamerayı kullanabilirsiniz. Çözünürlük düşse, detaylar azalsa da, iyi makro çekimleri bu şekilde çekebilirsiniz. Portre çekimlerde de Oppo A55’in memnun edici bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak süjeye fazla yaklaşmadan, daha geniş açılı portre fotoğraflar çekmeye olanak sağlıyor. Arka plan bulanıklaştırması da yapay değil.

Önde yer alan selfie kamera da memnun edici işler çıkarıyor. Özellikle düşük ışıktaki performansı beklentilerin ötesinde. Parlaklığın yüksek olduğu, gürültü etkisinin de düşük kaldığı fotoğraflar çekilebilir. Ancak, özellikle düşük ışıkta çekim yaparken A55’i mümkün olduğu kadar sabit tutmanız yerinde olacaktır. Düşük ışıkta veya karanlıkta ekran da yardımcı ışık kaynağı olarak kullanılabiliyor. Bu da parlaklığı artırmada yardımcı bir unsur oluyor.

Video tarafında ise en fazla saniyede 30 kare hızında 1080p Full HD video kaydı gerçekleştiriliyor. Çekimlerde telefonun hareketine bağlı titreşimler hissediliyor, ancak bunlar rahatsız edici seviyede değil, netleme ise hızlı biçimde yapılıyor. Ses kaydı da ortalamanın üstünde bir kaliteye sahip. A55, günlük hayatta iyi bir video çekim aracı olabilir. Özel günler için belki birincil cihaz olmasa da, ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda video çekimi için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Oppo A55 inceleme: Sonuç

Oppo A55, ilgi gören A54 modelinin devamı niteliğinde. Ekran, işlemci, pil ve bunun gibi birçok açıdan A54 ile aynı olsa da, 50 megapiksel kameranın varlığı Oppo A55’i biraz daha yüksek seviyeye çıkarıyor. Kamera tarafında gösterilen bu ilerlemenin olumlu sonuçlarını A55 ile çektiğimiz fotoğraflarda ve video örneklerinde görüyoruz. A55, doğum günü, düğün gibi özel günleriniz için belki ana çekim aracı olmayabilir, ancak ihtiyaç duyduğunuzda, mecbur kaldığınızda onu da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tasarımıyla çok fazla gösterişli olmayabilir, ancak sağlam ve rahat kullanım sağlayan bir telefon. Ekranı da büyük ekran deneyimini iyi şekilde yansıtıyor, çözünürlük ve keskinlik de yeterli. Helio G35 işlemci günlük işler için yeterli, belki yüksek seviyeli bir oyun deneyimi sunmasa da, oyun tarafında da ihtiyaçları karşılayacaktır. 5000 mAh kapasiteli pil, iki güne varan bir kullanım imkanı sağlıyor. Yazılım tarafında Android 11 ve ColorOS 11 ile yüklü olarak gelmesi de, selefi A54’e göre bir artı olarak kabul edilebilir. Sonuç olarak Oppo A55, fiyatının karşılığını veren bir Android telefonu.