Oppo, A Serisi altında fiyat-performans oranı yüksek olan, tüketicilere en uygun fiyat noktasında beklediklerinin en fazlasını alabilecekleri seçenekler sunuyor. Ve şirket bu seriyi sürekli biçimde yeni modellerle zenginleştiriyor. Geçtiğimiz yaz aylarında duyurusu gerçekleştirilen ve yakın zamanda Türkiye’de satışa sunulan Oppo A16, şirketin giriş segmentinde sunduğu dikkate değer ürünlerden bir tanesi. “Yerli üretim” etiketini taşıyan Android telefon; 6.52 inç HD ekran, üçlü arka kamera gibi özellikleri sunuyor. Oppo A16 inceleme yazısında ve videosunda, bu yeni Android telefon ile ilgili yorumlar yer alıyor.
Oppo A16 inceleme: Tasarım
Oppo A Serisi telefonlarının kendine has bir tasarım çizgisi var. Yuvarlatılmış köşeler, kenarlara doğru kavis yapan üç boyutlu kenar tasarımı, dikdörtgen şekilli kamera modülü gibi unsurları şirketin çoğu A Serisi modelinde görüyoruz. Bunlar Oppo A16’da da karşımıza çıkıyor. Ön tarafı camla kaplı olan telefon kenarlarına metalik bir görünüm verilmiş. Arka tarafta da cam görünümü oluşturulmuş. Bununla birlikte hem kenarları hem de arkayı plastik malzemenin kapladığını belirtelim. Her şeye rağmen Oppo, A16’ya şık ve havalı bir görünüm vermeyi başarmış. Arkadaki mat yüzey, ışığa tutulduğunda hoş bir gradyan efekti oluşturuyor.
8.4 milimetre kalınlığa sahip olan telefon, kenarlara doğru kavis yapan arka yüz tasarımı sayesinde daha ince bir kenar çerçevesine sahip. Bu da telefonun normale göre daha ince hissedilmesine olanak sağlıyor. Aynı zamanda tutuşu biraz daha rahatlatıyor. Yaklaşık 190 gram ağırlığıyla, boyutlarına göre ortalamalarda ağırlık taşıyan bir telefon olarak nitelendirilebilir. Elinize aldığınızda da fazla ağır gelmediğini hissedeceksiniz. Ön yüzde bulunan 6.52 inç ekranın etrafını saran çerçeve, çene bölümündeki hafif kalınlığı saymazsak, çok kalın sayılmaz. Yüzde 80’in üzerinde bir ekran-gövde oranını sunuyor. Yüzey alanı fazla artmadığı için tek elle tutuş zor değil.
Ekranın üstünde su damlası biçiminde çentik var. Bu çentik ekrandan çok az bir alan alıyor, bu durum tam ekranda video izlerken veya oyun oynarken gözünüzün daha az tırmalanmasını sağlayacaktır. Ekranın üst kısmındaki ince yere ise ahize hoparlörünün yerleştirildiğini görüyoruz.
Oppo, A16’nın ekranın en baştan bir koruyucu ekran filmi yerleştirmiş. Bu film çizilmelere karşı epey sağlam görünüyor ve telefonu da gönül rahatlığıyla kullanmanıza yardımcı olacaktır. Bir Oppo güzelliği daha; telefonun kutusundan bir adet şeffaf silikon kılıf da çıkıyor. Böylelikle kılıf masrafından da kurtulacaksınız. Üstelik telefonun hoş görünümünü gölgelemeden, onu daha rahat şekilde kullanabilirsiniz.
Telefonun alt kenarı epey kalabalık görünüyor. Burada hoparlör, USB-C portu, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Sağ kenarda parmak izi okuyucusu yerleştirilmiş güç düğmesi var. Bu düğme hem sağ hem de sol elle tutuşta rahatlıkla temas edilebilecek noktada bulunuyor. Ayrıca yumuşak ve yeterli derinliğe sahip. Böylelikle rahatlıkla kullanılıyor. Ses tuşları ise sol kenarda, onlar da ince ve uzun yapıda, aynı zamanda doğal tutuşta rahatlıkla erişilebilecek noktalarda. Güç düğmesine göre çok az daha sert olsa da, epey fazla basma aralığı var ve rahat kullanım sağlıyor. Ses tuşlarının hemen üstünde ise nano SIM ve microSD kart tepsisi var. Aslında yurt dışında bu telefon çift SIM kart yuvalı, ancak Türkiye’deki modellerde tek SIM kart yuvası kullanılabilir durumda bulunuyor.
Arka tarafa ise bir bas-çek fotoğraf makinesi görünümü verilmiş. Yatay doğrultuda yerleştirilmiş Oppo logosu, onun hemen yanındaki yazılar ve sol üst köşedeki kamera modülünün üzerindeki üçlü kamera ibaresi bize bunu gösteriyor. Üçlü kamera modülünün görünümünde çok olağanüstü bir durum olmasa da, burası yeteri kadar şık görünüyor.
Oppo A16 inceleme: Ekran, Performans ve Pil
Oppo A16’nın 6.52 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip olan ekranı 720 x 1600 piksel çözünürlük sunuyor. Bu da 269 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Yoğunluk değeri yüksek olmayabilir, ancak optimum kullanım uzaklığında pikselleri fark etmek oldukça zor, deyim yerindeyse, gözünüzü ekranın içine sokmanız gerekiyor. Sonuç olarak kullanıcılar için fazlasıyla yeterli olacak bir keskinlik ve netlik sunuluyor. 20:9 görüntü oranı, özellikle web sayfalarını görüntülerken veya bir şeyler okurken yeteri kadar fazla satırı görmenize izin verecektir. Videoları görüntülerken kenarlardaki siyah çubukların kalınlığı biraz daha geniş olabilir, ancak görüntünün bir kısmını çentiğe ve kenarlara feda ederek tam ekranda iyi bir seyir zevki elde edebilirsiniz.
Ekranın 480 nitlik tipik parlaklık değeri var ve bunun segmentindeki bir telefon için ortalamanın üstünde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun pratikte yansımalarını da iyi biçimde görüyoruz. Dışarıda da bu ekran rahat bir kullanım imkanı sağlıyor. IPS LCD teknolojisine sahip olmasına bağlı olarak görüş açıları geniş. Tabii ki, ekrana iyice kenardan baktığınızda renklerde ve parlaklıkta azalmalar oluyor, ancak ekranda neler olduğunu görmeye devam edebiliyorsunuz. Diğer taraftan ekran normal olarak biraz daha soğuk tarafa kayacak bir renk sıcaklığına sahip. Ancak Oppo, ekran ayarları içinden renk sıcaklığını ayarlamanıza izin veriyor. Ayarı biraz daha sıcağa kaydırarak daha doğal renkler elde edebilirsiniz. Ekranın siyah renk derinliği de fena sayılmaz. Bu da renk canlılığını artıran bir unsur olarak dikkat çekiyor. Göz sağlığınızı da düşünen Oppo, ekran ayarları veya hızlı panel içinden tek bir dokunuşla açabileceğiniz Göz rahatlığı ile ekranın mavi ışığını kısıyor ve özellikle geceleri uykunuzun kaçmasını önlüyor. Sonuç olarak Oppo A16, kendi fiyat segmenti içindeki rakiplerine göre öne çıkan bir görsel deneyimi sunmayı başarıyor.
A16’nın alt kenarında hoparlörün bulunduğunu söylemiştik ve tek ses çıkış noktası da burası. Ses çıkış şiddeti akıllı telefon ortalamalarını geçmiyor. Bir odayı tamamen dolduracak şiddette ses çıkışı olmasa da, karşısında duran kişinin yeterli sesi rahatlıkla almasını sağlayacak bir seviyeyi sunuyor. Yeterli bir bas seviyesi hissediliyor, en yüksek ses seviyesinde tizler biraz aşırıya kaçıyor gibi hissedilse de, hoparlör genel olarak doyurucu bir ses deneyimi sağlıyor. YouTube’da video izlemek isteyenler için bu hoparlör yeterli olacaktır. Alt kenarda bulunan 3.5mm kulaklık jakı, istediğiniz kulaklığı kullanma konusunda size yardım sağlayacaktır. Bu arada Bluetooth 5.0 ve aptX desteği sayesinde Bluetooth kulaklıklarla da tatmin edici bir deneyim elde edebilirsiniz. Oppo’nun Enco Free 2, Enco Air, Enco Buds gibi kulaklıklarıyla oldukça iyi biçimde anlaşacaktır.
İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, Oppo A16’nın 12nm tabanlı MediaTek MT6765G Helio G35 işlemciyle sunulduğunu görüyoruz. Bu işlemci dört adet 2.3 GHz Corte-A53 ve 4 adet 1.8 GHz Cortex-A53 çekirdek ve PowerVR GE8320 GPU barındırıyor. 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza da, elimizde bulunan modelin diğer özellikleri arasında yer alıyor.
Helio G35 işlemci, özellikleri itibarıyla giriş seviyesi bir işlemci ve bu işlemciyi taşıyan bir telefondan çok büyük işler beklememek gerekiyor. Ancak Oppo A16’yı tercih edecek kullanıcıların temel iletişim, sosyal medya, kamera, internette gezinme ve oyun ihtiyaçları için fazlasıyla yeterli olacaktır. PUBG Mobile ve bunun gibi yüksek profilli oyunlarda harikalar beklememek gerekiyor. Ancak PUBG Mobile hayranları, Düşük seviyeli ayarlarla tatmin edici bir akıcılık ve oyun deneyimi elde edebilirler. Okey ve benzeri hafif oyunlarda ise Oppo A16, yeterli bir deneyimi sağlayacaktır.
Pil tarafına geldiğimizde, Oppo A16’nın 5000 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu görüyoruz. Fazla güç tüketimine sahip olmayan ekranı ve işlemcisi sayesinde bu telefon, tek bir şarjla iki güne rahatlıkla varan bir kullanım imkanı sağlıyor. Hafta sonu seyahatlerinizde Oppo A16, tek bir şarjla, yanınıza şarj aleti almadan çalışacaktır. Bununla birlikte USB-C portu üzerinden şarj edilebilir olması, başkalarının şarj aletlerini kullanma konusunda elinizi rahatlatacaktır. Telefonun kutusundan 10W’lık güç adaptörü ve USB-C kablosu çıkıyor. Telefon bir saatte yüzde 60’lık bir doluluğa ulaşıyor. Tam doluluğa ulaşması ise iki saati biraz aşan bir sürede gerçekleşiyor. Kısacası, Oppo A16’nın sağlam bir pil performansı sergilediğini görüyoruz.
Kablosuz bağlantı tarafında çift bant 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi desteğini görüyoruz. Bluetooth 5.0 + LE desteği de var. Listede NFC desteğini göremiyoruz. İstanbul Kart gibi kartlara NFC destekli akıllı telefonlar üzerinden yükleme yapılabildiği bir ortamda, bu özelliğin de bulunduğunu görmek güzel olurdu.
Oppo A16 inceleme: Yazılım ve Güvenlik
Oppo A16’da Android 11 yüklü olarak geliyor. Onun üzerinde ise Oppo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü ColorOS var. Daha doğrusu, ColorOS 11.1 sürümü çalışıyor. ColorOS, Oppo’nun kendine has kullanıcı arayüzü, uygulama simgeleri ve uygulamalarını barındırıyor ve kullanıcılara farklı bir deneyim sağlıyor. Pastel renklere sahip, yuvarlatılmış köşeli uygulama ikonları, kullanımı kolay hızlı ayarlar paneli, anlaşılır bir düzene sahip olan bildirim merkezi gibi unsurları var. Üstelik Oppo, özelleştirme imkanı da sunuyor. Uygulama simgelerinin büyüklüğü ve şekillerini, ana ekran düzenini ve bunun gibi çeşitli unsurları özelleştirme imkanına sahipsiniz. Ayarlar içinde yer alan Kişiselleştirmeler bölümüne giderek, buradan tema, duvar kağıdı, simge stilleri, uygulama düzeni, renkler, yazı tipi, bildirim çekmecesi gibi tüm unsurları bir arada görebilir ve düzenleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Daha önce deneyimlediğimiz Oppo telefonlarından bildiğimiz çeşitli araçlar ve uygulamalar mevcut. Örneğin Oyun Alanı, telefona yüklediğiniz tüm oyunlar için bir portal niteliğini taşıyor. Yüklediğiniz oyunlar otomatik olarak buraya da ekleniyor. Ayrıca oyun performansını artırmaya yardımcı olacak, oyuna konsantre olmanızı sağlayacak araçlar da burada mevcut. Oyun sırasında ekran görüntüsü alma imkanı da sağlanıyor. Bunun dışında Telefon Yöneticisi uygulamasıyla tek bir tıklatmayla telefon performansını optimize edebilirsiniz. Hesap Makinesi, Ses Kaydedici, Pusula gibi araçlar da mevcut.
Bunların dışında, Google uygulamaları deneyimin başrolünde bulunuyor. Ana ekrandaki Google klasöründen Gmail, Haritalar, YouTube, YouTube Music gibi uygulamalara hızlıca ulaşabilirsiniz. Daha fazla uygulama veya oyunu da Google Play Store üzerinden indirebilirsiniz.
Güvenlik tarafına geldiğimizde, Oppo A16’nın sağ kenarında parmak izi okuyucusunun entegre edildiği bir güç düğmesinin bulunduğunu belirtmiştik. Parmak izi okuyucusu rahat kullanılabilir bir noktada bulunuyor. Üstelik oldukça hızlı çalışıyor. Siz ekranı uyandırmak için güç butonuna bastığınız anda parmak iziniz de okunacak ve ana ekran karşınıza çıkacaktır. Parmak izi okuyucusunu pratik bulmayanlar için yüz tanıma da mevcut. O birim de hızlı biçimde çalışıyor.
Oppo A16 inceleme: Kamera
Oppo A16’nın arkasında üç tane kamera var. Ana kamera 13 megapiksel, f/2.2 diyafram, faz algılamalı otomatik odak gibi özelliklere sahip. Bunun yanında 2 megapiksel ve f/2.4 diyafram açıklığı gibi özelliklere sahip olan makro ve derinlik kameraları bulunuyor. Önde ise 8 megapiksel, f/2.0 selfie kamerası bulunuyor.
A16’nın kolay öğrenilen ve kullanılabilen bir kamera uygulaması var. Ekranın bir kenarında ayarlar, filtreler, HDR, flaş ve parlak renk için kısayollar var. Parlak renk özelliğini açtığınızda renkler biraz daha canlı hâle getiriliyor ve sosyal medyada paylaştığınızda daha fazla beğeni toplaması muhtemel fotoğraflar ortaya çıkıyor. Ekranın diğer tarafında ise çekim tuşu, kamera değiştirme kontrolü ve çekim modları bulunuyor. Gece, Video, Portre, Fotoğraf gibi modlar ön plana çıkarılırken Daha Fazla bölümü altında makro ve uzman gibi modlar görüyoruz.
Oppo A16’nın 13 megapiksel kamerası, yeterli ışık koşulları altında tatmin edici parlaklıkta fotoğraflar çekiyor. Renkler biraz daha sıcak tarafa doğru kayıyor. Keskinlik ve kontrast da makul seviyede, aslında bazı karelerde kontrastın biraz daha fazla olduğunu gözlemledik. Düşük ışıkta detaylarda azalmalar söz konusu, ancak bu durumda da tatmin edici kareler yakalayabilirsiniz. Ancak özellikle düşük ışıktaki çekimlerde telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmaya dikkat edin. Portre çekimleri genel olarak beğendik, bazı karelerde ise sınırlarda bulanıklaştırmanın fazla olduğunu veya bazı detayların kaçırıldığını gördük. Makro çekimlerde de sonuçlar memnun edici, aslına bakarsanız, makro kameraya çok fazla ihtiyaç duymazsınız. Ancak nesneye iyice yakınlaşıp fotoğraf çekmek isterseniz, bu durumda makro moduna geçiş yapabilirsiniz. Önde yer alan selfie kamera genel olarak başarılı. Ancak portre modunda yapılan çekimlerde pozlama artırılarak ortaya daha iyi sonuçlar koyuluyor gibi görünüyor.
Hem arka hem de ön kameralarla 1080p Full HD video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Videolar yeterli ışık koşulları altında makul bir keskinliğe ve kaliteye sahip. Ses kaydı da iyi seviyede. Bununla birlikte el hareketlerinin ve titreşimlerinin videoya etki ettiğini görüyoruz. Aslında bu etki, telefonun kendi ekranında videoları izlerken çok belli olmuyor, ancak çektiğiniz videoları bilgisayara aktarırsanız, bu etki daha belirgin oluyor. Her şeye rağmen, Oppo A16’nın kamera sistemi, günlük hayatta karşınıza çıkan sahneleri ölümsüzleştirmek için yeterli bir performansı sunuyor. Doğum günü, düğün gibi özel günlerde, özellikle video çekimi için A16’yı bir alternatif olarak düşünmeniz daha iyi olacaktır.
Oppo A16 inceleme: Sonuç
Oppo A16, tasarımıyla giriş segment bir Android telefon için fazlasıyla çekici görünüyor. İyi malzeme kalitesi, düzgün hatları da bu telefonu kullanırken elde ettiğiniz zevki ve deneyimi yükseltecektir. Ekran çözünürlüğü HD ile sınırlanmış olsa da, IPS LCD ekran sınıfına göre ortalamanın üstünde bir parlaklık ve renk kalitesi sunuyor. Oppo A16 sahiplerini tatmin edici bir görsel deneyim bekliyor. Ses konusunda da ekranı sunduğu deneyim büyük oranda tamamlanıyor. 3.5mm kulaklık jakının bulunması güzel haber. İşlemci, RAM ve depolama alanı da günlük işler için yeterli, çok fazla yük gerektirmeyen oyunları da rahatlıkla oynatacaktır. Android 11 ile gelmesi dikkate değer bir artı, ColorOS’in de sunduğu kullanışlı araçlar ve bileşenler mevcut. Kameraları yeterli ışık koşulları altında memnun edici fotoğraflar çekebiliyor. Sosyal medyada paylaşmak için yeterli kalitede fotoğraflar ve videolar çekecektir. Oppo A16, özellikle anne veya babanıza satın almak için düşünebileceğiniz, kullanımı kolay ve uygun fiyatlı bir Android telefonu olarak nitelendirilebilir.