Oppo akıllı telefon pazarının son yıllarda istikrarlı şekilde büyüyen üyeleri arasında yer alıyor. Orta ve üst segment telefonlarıyla adından söz ettiren şirketin portföyünde giriş segmentinde konumlanan çok sayıda telefon da mevcut. Bu telefonlardan birisi de A15s. A15s’i özel kılan unsur ise Oppo’nun Türkiye’de ürettiği ilk akıllı telefon olması. Oppo A15s inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
OPPO A15s SATIN AL (GittiGidiyor)
Oppo A15s inceleme: Tasarım
Oppo A15s genel tasarımı itibarıyla modern akıllı telefonların alışılmış tasarım dilinden uzaklaşmıyor. Giriş segmentinde konumlanan telefonda ana materyal olarak plastiğin tercih edilmesi de pek şaşırtıcı olmuyor. Oppo’nun A15s’i biraz daha “süslü” hâle getirmek için ekstra bir çaba göstermediğini de söylemek gerekiyor.
Oppo A15s’in önünde 6.52 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran, ön panelin yüzde 83’lük kısmını kaplıyor. Ekranın üstünde ön kameranın yerleştirildiği damla çentik mevcut. Ekranın etrafındaki çerçevenin ise günümüz telefonlarına kıyasla biraz kalın göründüğü söylenebilir.
Oppo A15s’in üst kenarında herhangi bir şey bulunmuyor. Sol kenarda ise telefonun microSD ve nano SIM kart tepsisinin yerleştirildiği yuva yer alıyor. Sağ kenarda ise güç butonunu ve ses kontrol tuşlarını görmek mümkün.
Telefonun alt kenarı ise diğer kenarlara kıyasla daha kalabalık. Burada soldan sağa doğru sırayla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, micro USB girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor. 2021’de çıkan bir telefonda micro USB girişini görmenin hayal kırıklığı yarattığı söylenebilir. Ancak A15s giriş segmentinde konumlandığı için bunu doğal karşılamak gerekiyor. Hoparlör ızgarasından çıkan sesin yüksekliği de makul seviyede.
Oppo A15s’in plastik arka paneli parlak bir görünüme sahip. Bu parlak arka panelin parmak izlerini göstermeye meyilli olduğunu belirtmek gerekiyor. Arka panelin sol üst köşesinde ise telefonun kare şeklindeki kamera adası bulunuyor. Burada özelliklerine daha sonra değineceğimiz üç kamera ve LED flaş yer alıyor. Panelin orta üst kısmında ise telefonun parmak izi tarayıcısı yer alıyor.
Oppo A15s’in kalınlığı 7.9 milimetre. Akıllı telefon tartıda 177 gram çekiyor. Bu değerler çok düşük görünmese de A15s’in hem cepte hem de elde taşıması oldukça rahat bir telefon olduğu söylenebilir.
Oppo A15s inceleme: Ekran
Oppo A15s’te daha önce de belirttiğimiz gibi 6.52 inç bir ekran bulunuyor. Görüntü oranı 20:9 olan bu IPS LCD panel, 1600 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. 259 ppi piksel yoğunluğuna sahip ekranın maksimum parlaklık seviyesi ise 480 nit.
Ekranın parlaklığına özellikle değinmek gerekiyor. 480 nit ekranın telefonun segmentine kıyasla bir hayli parlak olduğu söylenebilir. Bu parlak ekranda renkler de makul seviyede dengeli görünüyor. Ancak ekranın parlaklık seviyesinin medya içeriklerine büyük bir fayda sağlamadığını belirtmek gerekiyor. Yüksek parlaklığa bağlı olarak telefonun ekranı dış mekanlarda rahatlıkla görülebiliyor. Otomatik parlaklık ayarlama özelliğinin de telefonda mevcut olduğunu söylemekte fayda var.
Oppo A15s’te ekranla ilgili ayarlar, Ayarlar menüsündeki “Ekran ve parlaklık” bölümü üzerinden yapılıyor. Burada otomatik parlaklık, karanlık mod ve göz rahatlığı gibi özellikler aktif hâle getirilebiliyor. Akıllı telefonda ekranın renk sıcaklığı da kullanıcılar tarafından ayarlanabiliyor.
Oppo A15s’in ekranının üzerindeki çentik, telefonun ön kamerasına da ev sahipliği yapıyor. Ön kamera, telefonun yüz tanıma özelliği için de kullanılıyor. Bu özelliğin nasıl işlediğine ilerleyen bölümlerde değineceğiz.
Günümüzde pek çok akıllı telefonda Full HD+ çözünürlüklü ekranlar bulunsa da, Oppo A15s’te çözünürlük HD+ seviyesinde kalıyor. Bunun telefonda multimedya içerik tüketimi açısından biraz sıkıntılı bir durum olduğu söylenebilir. Full HD video içerikleri yerel olarak telefonda izlemek mümkün olmuyor. Ancak ekranın büyüklüğünün bunun için ideal olduğunu belirtmek gerekiyor.
Oppo A15s’te ekranın yenileme hızı da 60 Hz seviyesinde. Bu da akıllı telefondaki oyun deneyimini aşağıya çekiyor. Ancak giriş segmentinde konumlanan bir cihaz için hem HD+ çözünürlüğün hem de 60 Hz yenileme hızının normal değerler olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Oppo A15s inceleme: Donanım ve Performans
Oppo A15s’in kalbinde MediaTek’in Helio P35 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemciye 4 GB RAM eşlik ediyor. Akıllı telefonun dahili depolama alanı ise 64 GB. Ancak microSD kart desteğiyle 256 GB daha eklemek mümkün oluyor.
Bu kadronun giriş segmentinde konumlanan bir telefon için standart olduğu söylenebilir. Oppo A15s ile internette gezinme, sosyal ağlarda dolaşma, e-posta kontrol etme gibi standart işlemler rahatlıkla yapılabiliyor. 4 GB RAM’in varlığı sayesinde telefon çoklu görev konusunda da pek sıkıntı yaşamıyor. Arka planda müzik dinlerken başka bir uygulama kullanıldığında somut bir problemle karşılaşılmıyor.
Oppo A15s’te daha önce de belirttiğimiz gibi iki biyometrik güvenlik seçeneği mevcut. Bunlardan ilki telefonun arka panelinde yer alan parmak izi tarayıcısı. Her iki elin işaret parmaklarıyla da parmak izi tarayıcısına rahatlıkla erişilebiliyor. Sensör parmak izini algıladıktan sonra çok kısa bir süre içinde ekran kilidini açıyor.
Oppo A15s’in diğer biyometrik çözümü ise yüz tanıma özelliği. Yüz tanıma özelliğinin de oldukça iyi çalıştığını söylemek gerekiyor. Tamamen karanlık bir odada bile A15s kullanıcıların yüzünü algılayıp ekran kilidini açmayı başarıyor. Telefonun buradaki hızının da etkileyici olduğunu belirtmek gerekiyor.
Giriş segmentindeki Oppo A15s’in odak noktasında oyun deneyiminin olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Bu durum telefonda oyun oynanamadığı anlamına gelmiyor. Ancak oyunlardan maksimum verimi almak pek mümkün olmuyor. Örneğin, PUBG Mobile oynarken ayarlar Balanced/Medium seviyesinin ötesine geçmiyor. Buna ek olarak, daha az performans isteyen oyunlarda da takılmalar yaşanabiliyor.
Oppo A15s, Geekbench’in benchmark testinden tek çekirdek performansıyla 168, çok çekirdek performansıyla da 954 puan alıyor.
Oppo A15s inceleme: Pil
Oppo A15s’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4230 mAh kapasiteli pili veriyor. Bu pil, micro USB girişi üzerinden dolduruluyor. Pilin maksimum şarj hızı ise 10W seviyesinde.
4230 mAh pil kapasitesinin bu segmentte bir akıllı telefon için fazlasıyla yeterli olduğu söylenebilir. İşlemci kapasitesi nedeniyle Oppo A15s’te çok uzun süre oyun oynanmayacağı söylenebilir. Ekranın HD+ çözünürlüklü olması da pil ömrüne olumlu katkı sağlayan faktörler arasında bulunuyor.
Ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda A15s’in pili bir günü çıkarmak için yeterli oluyor. Hatta kullanım çok az daha azaltılırsa bu süre iki güne de çıkabiliyor. Medya içerikleri tüketmek de pil ömrünü çok fazla etkilemiyor. Örneğin, ekranın parlaklık seviyesi maksimuma çıkarıldığında 1 saat boyunca Amazon Prime Video üzerinden bir şeyler izlendiğinde pil kapasitesinde yüzde 5 ila 8’lik bir düşüş yaşanıyor.
Oppo A15s’in pili yukarıda da belirttiğimiz gibi USB-C girişi üzerinden dolduruluyor. 10W şarj hızının da çok yüksek olmadığını söylemek gerekiyor. Yaptığımız testlerde telefonun pilinin yüzde 19’dan yüzde 100 doluluk oranına 2 saatten uzun bir sürede ulaştığını gördük. 30 dakikalık şarj işlemi ise pili yaklaşık yüzde 30 oranında dolduruyor.
Oppo A15s inceleme: Yazılım
Oppo A15s kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. İşletim sistemini şirketin Color OS 7.2 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Kısacası daha önce Oppo’nun telefonlarını kullananları Oppo A15s’te de fazlasıyla aşina oldukları bir yazılım deneyimi bekliyor.
Daha önceki incelemelerimizde de Color OS’in yoğun biçimde özelleştirilmiş bir arayüz olduğunu belirtmiştik. Bu durum Oppo A15s’te de değişmiyor. Uygulama ikonlarında, standart uygulamaların tasarımında ve sunulan araçlarda Oppo’nun etkisi fazlasıyla hissediliyor.
Color OS’in önemli parçalarından biri olan Akıllı Kenar Çubuğu, A15s’te de mevcut. Ancak Oppo bu telefonda Akıllı Kenar Çubuğu’nu varsayılan olarak açık biçimde sunmuyor. Dileyen kullanıcılar bunu telefonun ayarlar menüsü üzerinden aktif hâle getirebiliyor. Ekranın sağına gizlenen bu çubuk, sola doğru bir sürükleme yapıldığında ortaya çıkıyor. Bu çubuk üzerinden hızlı araçlara erişim sağlanıyor. Ayrıca seçilen uygulamalar da pratik biçimde başlatılabiliyor.
Bu araç ve uygulamaları serbest pencerede ya da tam ekran olarak görüntülemek mümkün. Kullanıcılar bu çubuk üzerinde yer alan “düzenle” yazısına dokunarak buradaki araç ve uygulamaları kendi tercihlerine göre düzenleyebiliyor.
El hareketlerini kullanarak Oppo A15s ile etkileşime girmek mümkün. Örneğin ekran kapalıyken ekran üzerinde O harfi çizince kamera başlatılıyor. Ya da üç parmak ekran üzerinde aşağıya doğru kaydırıldığında hızlı şekilde ekran görüntüsü alınabiliyor. Kullanıcılar güç butonuna 0,5 saniye basarak Google Asistan’ı aktif hâle getirebiliyor. Bunun da tercihe bağlı olduğunu belirtmek gerekiyor.
Neredeyse tüm Android telefonlarda bulunan Google klasörü Oppo A15s’in ana ekranında da yerini alıyor. Burada Gmail, YouTube, Google Haritalar ve Google Duo gibi uygulamalar bulunuyor.
Daha önce başka Oppo telefonlarında da gördüğümüz gibi, bazı Google uygulamaları, telefonda varsayılan uygulama işlevi de görüyor. Örneğin, Google Takvim telefonun varsayılan takvim uygulaması olarak belirlenmiş. Varsayılan internet tarayıcısı görevi de Chrome’a verilmiş. Google’ın Keep Notları uygulamasının da telefonun Araçlar klasöründe kullanıcıları bekliyor.
Bu klasörde, adından da anlaşılabileceği üzere, kullanıcıların işine yarayacak başka araçlar bulmak da mümkün. Bunlardan biri olan Telefon Yöneticisi uygulaması sayesinde A15s, en yüksek performansla çalışacak hâle getirilebiliyor.
Oppo A15s, ön yüklü uygulama sayısı bakımından Oppo’nun daha önce çıkardığı diğer telefonlara kıyasla daha mütevazı olarak değerlendirilebilir. Kullanıcılara Google uygulamaları dışında pek fazla ekstra seçenek sunulmuyor. Facebook ve WhatsApp’ın varlığının kayda değer olduğu söylenebilir.
Oppo A15s’te ana ekranda yukarıya doğru sürükleme yapıldığında kullanıcıların karşısına uygulama çekmecesi çıkıyor. Bu çekmecede uygulamalar alfabetik şekilde sıralanmış biçimde gösteriliyor. En üst sırada yakın zamanda kullanılan veya yüklenen uygulamalar, “Uygulama Tahmini” başlığı altına yerleştiriliyor. Çekmecenin en üstündeki arama çubuğu da kullanıcıların aradıkları uygulamayı bulmalarını hızlandırıyor.
Oppo A15s inceleme: Kamera
Oppo A15s’in arkasında üçlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 13 megapiksel sensör üstleniyor. 2 megapiksel makro kamera ve yine 2 megapiksel çözünürlüklü olan derinlik sensörü sistemi tamamlıyor. Bu kurulumun uygun fiyatlı bir telefon için standart olduğu söylenebilir.
Oppo A15s’in ana kamerası iyi bir performans gösteriyor. Fazla aydınlık olmayan ortamlarda bile Oppo A15s’in ana kamerasıyla makul kalitede kareler yakalanabiliyor. Ortaya çıkan sonuç, telefonun segmenti çerçevesinde değerlendirildiğinde iyi görünüyor. Oppo’nun renk yönetimi konusundaki dokunuşları da “dengeli” kareler yakalamaya yardımcı oluyor.
Fotoğrafların detaylarına inildiğinde ise özellikle kenarlara doğru bariz bir detay kaybı yaşandığı görülüyor. Ağaçlar veya çalılar gibi karmaşık detaylara sahip unsurlar taneli ve yoğun biçimde işlenmiş bir görünüme kavuşuyor.
Yakın çekim portre fotoğraflarda da bir odaklama sorunu söz konusu. Ancak standart portre moduyla çekilen fotoğraflarda bir problemle karşılaşılmıyor. HDR’ı otomatik olarak oldukça hızlı biçimde devreye alan kamera, HDR devredeyken aşırı pozlama yapabiliyor. Yine de, daha önce de belirttiğimiz gibi, Oppo A15s’in kamerası uygun ışık koşulları altında iyi fotoğraflar çekebiliyor.
Gece fotoğraf çekimi konusunda ise Oppo A15s pek iyi bir deneyim sunmuyor. 5 megapiksel ön kamera da uygun ışık koşulları altında yeterli bir performans sergiliyor. Akıllı telefonun hem arka hem de ön kamerasıyla 1080p video kaydı yapmak mümkün.
Oppo A15s inceleme: Sonuç
Oppo’nun Türkiye’de ürettiği ilk akıllı telefon olan A15s’in en önemli özelliklerinden birisi uygun fiyatlı olması. Akıllı telefonun tavsiye edilen satış fiyatı 2 bin 499 TL. Bunun mevcut piyasa koşulları için iyi bir fiyat olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Telefon alırken uzun pil ömrüne öncelik verenler için de Oppo A15s uygun bir seçenek olarak değerlendirilebilir. 4230 mAh kapasiteli pil, HD+ çözünürlüklü ekran ve Helio P35 işlemciyle birleşince ortaya fazla enerji sarfetmeyen bir cihaz çıkıyor.
Oppo A15s’in en parlak noktası ise parlak ekranı. Uygun fiyatlı telefonların ekranları genellikle küçük ve karanlık olur. Oppo A15s’in 6.5 inç büyüklüğündeki ekranı ise kelimenin tam anlamıyla “parlıyor”.
Oppo A15s’in yüksek performans, Full HD ekran ve kamera gibi konularda çok tatmin edici bir iş çıkarmadığı söylenebilir. Ancak fiyat çerçevesinde bakıldığında A15s’in ortalama bir kullanıcının işini rahatlıkla göreceğini belirtmek gerekiyor.