Opera One internet tarayıcısı sonunda geniş ölçekli kullanıma hazır. Nisan ayında erken erişime açılan yapay zekâ destekli internet tarayıcısı artık Windows, Mac ve Linux’ta kullanıcılarla buluşuyor. Tarayıcı, Opera’nın internet sitesi üzerinden indirilebiliyor.
Opera, kenar çubuğundan erişilebilecek Aria adlı entegre bir yapay zekâ sunuyor. Aria’yı kullanmaya başlamak için bir klavye kısayolu (CTRL veya Komut ve /) yeterli oluyor. Aria’yı Opera’nın Android internet tarayıcısında da kullanmanın mümkün olduğunu belirtelim.
Aria’nın temelinde Opera’nın ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI ile yaptığı iş birliği bulunuyor. Yapay zekâ, kullanıcı sorgularını yanıtlamaya yardımcı olabilmek için GPT’ye bağlanıyor. Aria; web’deki bilgileri harmanlayabiliyor, metin veya kod oluşturabiliyor, aynı zamanda Opera ürünleriyle ilgili destek sorularını yanıtlayabiliyor.
One’da metin sağ tıklatıldığında veya vurguladığında Aria için bağlamsal istemler oluşturulabiliyor. ChatGPT veya ChatSonic kullanmayı tercih edenler, bunlara One’ın kenar çubuğu üzerinden erişebiliyor. Kullanıcıların istemedikleri takdirde yapay zekâ özellikleriyle etkileşime geçmeyebilecek. Ancak Aria’dan yararlanmak için Opera hesabına giriş yapmak gerekiyor.
Opera One modüler tasarımla geliyor
Opera One, modüler tasarım ilkelerine dayanan yeni bir görünüme sahip. Opera, bunun tarayıcının temel özellikleri ortaya çıkararak kullanıcıların ihtiyaçlarına uyum sağlamasına yardımcı olacağını söylüyor. Şirketten yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “One içindeki ilgili modüller, bağlama göre otomatik olarak ayarlanarak kullanıcıya daha akıcı ve zahmetsiz bir tarama deneyimi sunar.”
Opera, sekme adaları adını verdiği bir özellik ile sekme karmaşasını da temizlemeyi umuyor. Opera One, bir seyahat programı için bakıyor olabileceğiniz oteller ve rotalar veya bir iş projesi için açtığınız tüm Google Dokümanları gibi ilgili sekmeleri birlikte gruplandırmak için bağlamı kullanıyor.