Teknoloji

Microsoft ve Apple, OpenAI’ın yönetim kurulundaki koltuklarından vazgeçiyor

openai

Microsoft, bundan yaklaşık sekiz ay önce OpenAI yönetim kurulunda oy hakkı olmayan bir koltuk kazanmıştı. Yazılım devinin bu koltuktan vazgeçtiği açıklandı. Buna ek olarak, Apple’ın da OpenAI’ın yönetim kuruluna girme kararını rafa kaldırdığı öğrenildi.

OpenAI’dan The Verge sitesine gönderilen açıklamayla Microsoft’un kararı doğrulandı. Microsoft da yönetim kurulundan çekilme kararıyla ilgili olarak OpenAI’a baş hukuk müşaviri yardımcısı Keith Dolliver’ın imzasını taşıyan bir mektup gönderdi.

OpenAI’dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Yönetim Kuruluna ve şirketin yönetimine duyduğu güveni dile getirdiği için Microsoft’a minnettarız ve başarılı ortaklığımızı sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. CFO Sarah Friar’ın liderliğinde, Microsoft ve Apple gibi önemli stratejik ortakları ve Thrive Capital ve Khosla Ventures gibi yatırımcıları bilgilendirmek ve onlarla etkileşime geçmek için yeni bir yaklaşım oluşturuyoruz.”

OpenAI’nin Microsoft ve Apple’a yönelik yeni yaklaşımı ise şu şekilde özetleniyor: “Misyonumuzdaki ilerlemeyi paylaşmak ve emniyet ve güvenlik alanında daha güçlü işbirliği sağlamak için düzenli paydaş toplantılarına ev sahipliği yapmak.”

OpenAI yönetim kurulundaki değişiklikler, Microsoft’un OpenAI ile yaptığı anlaşmaya ilişkin tekel endişelerinin son aylarda artması üzerine geldi. İngiliz yetkililer, CEO Sam Altman’ın görevden alınmasına ve geri dönmesine yol açan çalkantıdan kısa bir süre sonra, aralık ayında Microsoft’un OpenAI’la ortaklığı hakkında görüş aramaya başladı. AB yetkilleri, diğer Büyük Teknoloji Yapay Zeka anlaşmalarının yanı sıra ortaklığı da araştırıyor. Ayrıca ABD Federal Ticaret Komisyonu da Microsoft, Amazon ve Google’ın OpenAI’a ve Anthropic’e yaptığı yatırımları inceliyor.

OpenAI, Microsoft’tan 10 milyar dolardan fazla yatırım aldı

Microsoft, kendisini OpenAI’ın özel bulut ortağı haline getiren bir anlaşmayla OpenAI’a 10 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Microsoft’un bulut hizmetleri aynı zamanda ürünler, API hizmetleri ve araştırmalar genelindeki tüm OpenAI iş yüklerine de alt yapı sağlıyor. Bu anlaşma, Microsoft’a yapay zeka yarışında avantaj sağladı ve OpenAI’nin modelleri, Microsoft’un Bing arama motorunu, Copilot’u ve ürün ve hizmetlerindeki bir dizi yapay zeka özelliğini güçlendirmeye de yardımcı oluyor.

İLGİLİ HABERLER