Teknoloji

OpenAI, yapay zekâsının eğitimi için haber kuruluşlarına yılda 5 milyon dolar ödemeye hazır

openai chatgpt

Haber kuruluşları, modellerini haber içerikleriyle eğitmek isteyen yapay zekâ şirketleriyle anlaşma yoluna gidiyor. Yapay zekâ denince aklan gelen ilk şirketlerden biri olan OpenAI da haber kuruluşlarının telif hakkıyla korunan içerikleri için hatırı sayılır meblağlar ödemeye hazır görünüyor.

The Information’ın haberine göre; OpenAI, yapay zekâ modellerini eğitmek için kullanacağı haber makalelerini lisanslamak için yılda 1 ila 5 milyon dolar ödemeyi teklif ediyor. Bu yapay zekâ şirketlerinin lisanslı içerikler için ödemeyi planladığı paralara ilişkin ilk göstergelerden biri niteliğinde. Kısa süre önce Apple’ın da yapay zekâ eğitimi için medya şirketleriyle iş birliğine gitmek istediği ve en az 50 milyon dolar ödemeye hazır olduğuna dair haberler gündeme gelmişti.

Sayılar yapay zekâ ile bağlantısız lisans anlaşmalarına benzer görünüyor. Meta, Avrupa’da faaliyetlerini durdurduğu Facebook Haber sekmesini başlattığında iddiaya göre; haberler, manşetler ve ön izleme lisansları için yılda 3 milyon doları bulan paralar teklif etmişti. Ancak toplam ödemelerin daha önce görülen büyük meblağlardan bazılarına eşit olup olmayacağı şu an için belli değil. Örneğin, Google 2020 yılında haber kuruluşlarıyla iş birliği için toplam 1 milyar dolar yatırım yapacağını duyurmuştu. İnternet devi, yeni yasa baskısı altında olduğu Kanada’da ise yayıncılara haber içeriklerine bağlantı vermeleri için yılda toplam 100 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

Günümüzün büyük dil modelleri, eğitim verilerinde ne olduğunu bildiğimiz kadarıyla, çoğunlukla internetten gelen bilgilerle eğitiliyor. Bazı yapay zekâ modelleri eğitim verilerini nasıl elde ettiklerini açıklamasa da genellikle hangi veri kümelerinin veya web tarayıcılarının kullanıldığına dair bilgiler mevcuttur. Eğitim veri kümelerinin fiyatlandırması sağlayıcıya, boyuta ve veri kümesinin içeriğine göre değişiyor. LAION gibi bazı veri sağlayıcılar açık kaynaklıdır ve tamamen ücretsiz olarak Stable Diffusion gibi modeller tarafından kullanılır. Yapay zekâ geliştiricileri ayrıca modellerini eğitmeye yardımcı olmak için sıklıkla internetteki verileri alan web tarayıcıları da kuruyor.

OpenAI The New York Times tarafından dava edilmişti

Ancak bu uygulama artık büyük zorluklarla karşı karşıya. Öncelikle OpenAI’nin GPT tarayıcısının verilere erişimi New York Times da dahil olmak üzere bazı şirketler tarafından engellendi. İkincisi, birçok kuruluş kendi verileriyle ilgili eğitimin telif hakkı ihlali teşkil ettiğini savunuyor. New York Times, diğerlerinin yanı sıra, ChatGPT ve Microsoft’un Copilot’unun çalışmalarının neredeyse birebir çıktısını üretebildiğini iddia ederek OpenAI ve Microsoft’a telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı.

Ortaklıklar kurmak, yapay zekâ şirketlerinin bu sorunlardan kaçınmasına olanak tanıyor ve bu, geçtiğimiz yıl daha yaygın bir uygulama haline geldi. Politico ve Business Insider’ın ana şirketi Axel Springer ve Associated Press gibi yayıncılar, GPT-4 gibi modelleri eğitmek ve haber toplama için teknoloji geliştirmek amacıyla hikayeleri lisanslamak için OpenAI ile anlaşmalar imzaladı.

OpenAI ve Apple, haber kuruluşlarıyla çalışmayı isteyen tek yapay zekâ geliştiricileri değil. Google’ın, The New York Times, The Wall Street Journal ve The Washington Post’tan yöneticilere Genesis adlı bir yapay zekâ aracının tanıtımını yaptığı kısa süre önce gündeme gelmişti.