Teknoloji

OpenAI ve Shutterstock, iş birliğini altı yıl daha sürdürme kararı aldı

openai shutterstock

Yapay zeka (AI) alanında öncü olan OpenAI ve görsel içerik devi Shutterstock, iş birliklerini altı yıl daha uzatma kararı aldı. Bu anlaşma, OpenAI’ın Shutterstock’un geniş kütüphanesindeki görselleri, videoları, müzikleri ve meta verilerini kullanarak modellerini eğitmesine olanak sağlıyor.

Bu iş birliği, 2021 yılında başlamıştı. O zamanlar Shutterstock, OpenAI’ın metinden görsel oluşturma modeli DALL-E’yi eğitim için kullanmasına izin vermişti. Bu anlaşma, OpenAI CEO’su Sam Altman tarafından modelin eğitimi için kritik derecede önemli olarak nitelendirilmişti. Geçtiğimiz yıl ise Shutterstock, sanatçıların çalışmalarının OpenAI modellerinin eğitiminde kullanılması durumunda onları tazmin etmek için bir “Katılımcı Fonu” başlatmıştı.

Bunlara ek olarak Shutterstock, OpenAI’ın görsel oluşturucu aracını doğrudan web sitesine entegre etmiş ve kendi DALL-E aracı kullanılarak oluşturulmayan AI üretilen görsellerin satışını yasaklamıştı. Ancak şimdi, Shutterstock bu entegrasyonu genişletiyor ve kullanıcılara “Shutterstock kütüphanesindeki herhangi bir görseli düzenleme ve dönüştürme” yeteneği vereceğini söylüyor. Ayrıca, bu yılın başlarında Meta’dan satın aldığı GIF oluşturma platformu Giphy’ye AI özellikleri getirmeyi planlıyor.

OpenAI’nın baş operasyon sorumlusu Brad Lightcap, konuyla ilgili bir basın açıklamasında “Shutterstock’un yüksek kaliteli içerik kütüphanesini lisanslama imkanına sahip olmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi. “Bu genişletilmiş iş birliği, sadece görsel modellerimizin yeteneklerini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda markaları, dijital medyayı ve pazarlama şirketlerini içerik oluşturma ve fikir üretme konusunda dönüştürücü olanakları açığa çıkarmaya da yetkilendiriyor.”

Getty Images Shutterstock ve OpenAI arasındaki ilişkinin tersine ilerliyor

Getty Images gibi diğer görsel paylaşım platformlarının aksine, Shutterstock tamamen yapay zekâyı ve bununla gelebilecek tüm sonuçları benimsiyor. Sanatçılar, çalışmalarının AI modellerini eğitmek için kullanılması konusunda endişelerini dile getirdiler. Getty Images, platformundan tamamen AI tarafından üretilen içeriği yasaklayarak bu konuya karşı kontrolü ele aldı. Ayrıca Getty Images, AI sanat aracı Stable Diffusion’ın arkasındaki şirket olan Stability AI’ı, web sitesinde “telif hakkı ile korunan milyonlarca görseli yasadışı bir şekilde kopyaladığı ve işlediği” iddiaları üzerine dava etti.

Shutterstock, DALL-E ile entegrasyonu sayesinde kütüphanesinin büyüdüğünü görebilir, ancak bu durum platformu, AI üretilen içerikle ilgili hukuki gri alanlardan kurtarmayabilir.

İLGİLİ HABERLER