ChatGPT‘nin geliştiricisi OpenAI, kendi çiplerini yapma fikrini değerlendiriyor. Reuters’ın haberine göre, şirket şu anda kendi yapay zekâ çiplerini üretme olasılığını araştırıyor ve hatta bunun için potansiyel satın alma seçeneklerini değerlendiriyor. OpenAI CEO’su Sam Altman, daha önce yaptığı bir açıklamada kullanıcıların şirketin API’sinin hızı ve güvenilirliğiyle ilgili endişelerinin GPU eksiklikleri olduğunu belirtmişti. Bu nedenle daha fazla yapay zekâ çipi satın almanın şirket için önceliklerden biri hâline geldiği söyleniyor.
Şirketin kendi çiplerini kullanması, GPU tedariğindeki sıkıntıları aşmanın yanı sıra, sunulan ürün ve hizmetlerin operasyonuyla ilgili maliyetleri de daha yönetilebilir hâle getirebilir. Bernstein Research’ten Stacy Rasgon tarafından yapılan bir analize göre, her ChatGPT sorgusunun şirkete maliyeti yaklaşık 4 sent. Servis, ilk iki ayda aylık 100 milyon kullanıcıya ulaştı; bu da günde milyonlarca sorgu anlamına geliyor. Temmuz ayında ChatGPT’nin kullanıcı sayısı ilk kez düşmüştü. Rasgon, ChatGPT sorgularının Google’ın aldığının onda birine ulaşması durumunda başlangıçta 48.1 milyar dolar değerinde GPU’ya ihtiyaç duyacağını ve şirketin gelecekte çiplere yılda 16 milyar dolar harcayacağını belirtiyor.
Hâlihazırda yapay zekâ uygulamalarına yönelik çip pazarı Nvidia’nın kontrolü altında. Örneğin, OpenAI’ın teknolojisini geliştirirken kullandığı Microsoft yapımı süper bilgisayarda 10 bin adet Nvidia GPU mevcut. Bu nedenle teknoloji sektöründeki pek çok şirket kendi yapay zekâ çiplerini geliştirmek için çalışıyor.
OpenAI henüz kesin kararını vermiş değil
Reuters’ın haberinde, OpenAI’ın henüz konuyla ilgili kararını vermediği belirtiliyor. Şirketin kendi yapay zekâ çiplerini üretmeyi seçmesi durumunda bile bu çiplerin kullanılmaya başlamasının yıllar sürebileceğinin altı çiziliyor.