Teknoloji

OpenAI beş yıl içinde ChatGPT fiyatını 44 dolara çıkarmayı planlıyor

openai chatgpt

OpenAI tarafından yatırımcılara verilen bilgilere göre, ChatGPT kullanım ücreti yıl sonuna kadar aylık 22 dolara yükseltilecek. Şirketin ayrıca önümüzdeki beş yıl içinde bu fiyatı kademeli olarak artırarak 44 dolara çıkarmayı planladığı bildiriliyor.

The New York Times tarafından elde edilen belgelere göre, OpenAI bu yılın Ağustos ayında 300 milyon dolar gelir elde etti ve yıl sonuna kadar toplam 3,7 milyar dolar satış yapmayı hedefliyor. Ancak maaşlar, kira ve operasyonel maliyetler gibi çeşitli giderler nedeniyle şirketin bu yıl 5 milyar dolarlık zarar edeceği belirtiliyor.

OpenAI’nin bu belgeleri dolaşıma sokmasının arkasındaki temel nedenin, yeni yatırımcılar bularak ya da mevcut finansal açığı hafifleterek şirketin mali durumunu dengelemek olduğu ifade ediliyor.

Neyse ki OpenAI, 150 milyar dolar değerinde bir piyasa değerlemesiyle yatırım çekiyor ve yeni yatırım turundan 7 milyar dolara kadar fon toplayabileceği öngörülüyor.

ChatGPT fiyatını artırmayı planlayan OpenAI, yeni bir iş modeline geçiyor

Ayrıca OpenAI’nin, kâr amacı gütmeyen bir modelden kâr amacı güden bir şirkete dönüşüm sürecinde olduğu da belirtiliyor. Bu yeni iş modeli, yatırımcı getirilerindeki sınırlamaların kaldırılmasına olanak tanıyor ve yeni yatırımcılarla daha yüksek oranlar üzerinden pazarlık yapılmasına kapı açıyor.