Teknoloji

OpenAI, Avrupa’da yapay zeka yönetmeliklerinin gevşetilmesi için lobi faaliyetleri yürütüyor

chatgpt android

Yapay zekâ konusundaki öncü isimlerden OpenAI, Avrupa Birliği’nin (AB) yeni yapay zeka yasalarını hafifletme çabalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Time dergisi tarafından elde edilen belgelere göre, ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI, AB Yapay Zeka Yasası’nın taslak versiyonuna bir dizi değişiklik yapılmasını talep etti. Bu yasa, yapay zekanın kullanımını daha iyi düzenlemek amacıyla tasarlanmış ve 14 Haziran’da Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmıştı. OpenAI’nin önerdiği bazı değişiklikler sonuçta yasaya dahil edildi.

Yasanın onaylanmasından önce, yasa yapıcılar, OpenAI’nin ChatGPT ve DALL-E gibi genel amaçlı yapay zeka sistemlerini (GPAI) “yüksek risk” altında sınıflandıracak terimleri genişletmeyi düşündüler. Bu durum, bu sistemlerin en sıkı güvenlik ve şeffaflık yükümlülüklerine tabi olmalarını gerektirecekti. Time’a göre, OpenAI, 2022 yılında şirketinin generatif yapay zeka sistemlerinin bu sınıflandırmaya girmesine defalarca karşı çıktı ve sadece yapay zekayı yüksek riskli kullanım alanlarına uygulayan şirketlerin düzenlemelere uyması gerektiğini savundu. Bu argüman, GPAI geliştiren şirketlerin üzerindeki AI Yasası’nın etkisini azaltmak için AB’ye lobi yapan Google ve Microsoft gibi şirketler tarafından da desteklenmiştir.

OpenAI, Eylül 2022 tarihli ve yayınlanmamış bir makalede, “Öncelikle genel amaçlı AI sistemleri kullanıyoruz – örneğin, GPT-3 dil modelimiz dil ile ilgili bir dizi kullanım durumu için kullanılabilir, örneğin özetleme, sınıflandırma, sorular ve cevaplar ve çeviri,” dedi. “Tek başına, GPT-3 yüksek riskli bir sistem değil, ancak potansiyel olarak yüksek riskli kullanım durumlarında kullanılabilen yeteneklere sahip.”

2022 Haziran’ında, OpenAI’nın üç temsilcisi, AI Yasası’ndaki önerilen risk sınıflandırmalarını netleştirmek üzere Avrupa Komisyonu yetkilileriyle bir araya geldi. Toplantının resmi kaydına göre, “Genel amaçlı AI sistemlerinin yüksek riskli sistemler olarak dahil edileceği konusunda endişeliydiler ve daha fazla sistemin varsayılan olarak yüksek riskli olarak sınıflandırılacağından endişe ediyorlardı.” Bir Avrupa Komisyonu kaynağı da Time’a, bu toplantıda OpenAI’nin, bu algılanan aşırı düzenlemelerin yapay zeka inovasyonunu olumsuz etkileyebileceği konusunda endişe belirttiğini ve yapay zeka ile ilgili risklerin farkında olduğunu ve bunları hafifletmek için elinden geleni yaptığını ifade ettiğini bildirdi.

OpenAI sözcüsü Time’ya yaptığı açıklamada, “AB’deki politika yapıcıların talebi üzerine, Eylül 2022’de GPT-3 gibi sistemleri güvenli bir şekilde nasıl konuşlandırdığımıza dair bir genel bakış sağladık ve o zamanlar taslak halinde olan [AI Yasası] üzerine bu deneyime dayanarak yorum yaptık,” dedi. “O zamandan beri, [AI Yasası] önemli ölçüde gelişti ve teknolojinin ilerleyen yetenekleri ve kabulü hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulunduk. Politika yapıcılarla iletişim halinde olmayı ve yapay zeka araçlarının şimdi ve gelecekte güvenli bir şekilde inşa edilmesi, konuşlandırılması ve kullanılmasını sağlamak için AB’nin hedefini desteklemeye devam ediyoruz.”

AB Yapay Zeka Yasası’nın yürürlüğe girmesi için hala bir yol var. Yasama metni, detayları belirlemek ve yasanın nasıl ve nerede uygulanacağını belirlemek için Avrupa Konseyi arasında son bir “üçlü diyaloğ” aşamasına girecek. Son onayın bu yılın sonuna kadar alınması bekleniyor ve yasanın yürürlüğe girmesi yaklaşık iki yıl sürebilir.