Teknoloji

OnePlus 13, daha verimli özel Snapdragon 8 Elite ile gelecek

oneplus 12 oneplus 13

OnePlus 13’ün, Qualcomm’un yeni nesil amiral gemisi mobil işlemcisinin özel bir versiyonuyla geleceği iddia ediliyor. Qualcomm, 21 Ekim’de gerçekleşecek olan Snapdragon Zirvesi’nde yeni çipini tanıtmayı planlıyor. Ancak işlemcinin resmi adı henüz açıklanmadı. Snapdragon 8 Gen 4 ya da Snapdragon 8 Elite olarak adlandırılabileceği söyleniyor. OnePlus 13 bu yeni çipi kullanan ilk cihazlardan biri olacak.

Weibo üzerinden yapılan bir paylaşımda, OnePlus çalışanı Cai Zuxuan, şirketin bu yeni Snapdragon çipinin özel bir versiyonunu kullanacağını öne sürdü. Bu özel çipin enerji verimliliği konusunda önemli bir gelişme sağlayacağı belirtiliyor. Cai, şirketin iç verilerine dayandırarak, bu özel çipin Apple’ın A18 Pro işlemcisini enerji verimliliği konusunda geride bıraktığını iddia etti. Eğer bu doğruysa, Qualcomm’un akıllı telefon çip verimliliği sıralamasında yeniden zirveye yerleşmesi mümkün olabilir. Aynı paylaşımda, çipin “genel versiyonu”nun ise özel sürüm kadar verimli olmadığı da dile getiriliyor.

Snapdragon 8 Elite’in iki farklı versiyonla sunulacağına dair ipuçları daha önce de ortaya çıkmıştı. Ağustos ayında sızdırılan bir veri sayfası, SM8750 ve SM8750P kod adlı iki farklı modelin varlığını göstermişti. “P” varyantının performansa odaklanan bir model olduğu düşünülüyor. Qualcomm, geçmişte amiral gemisi işlemcilerinin “Galaxy” sürümlerinde benzer bir yaklaşım benimsemişti. Örneğin, Galaxy telefonlar için üretilen Snapdragon 8 Gen 3, standart versiyondan biraz daha yüksek saat hızına sahipti. Bu işlemci daha sonra Nubia telefonlarında “Leading Edition” ismiyle yer aldı.

OnePlus 13 teknik detaylarıyla dikkat çekiyor

OnePlus 13 hakkında resmi bilgilere ulaşmak için fazla beklemeye gerek kalmayacak. Snapdragon Zirvesi, 21 Ekim’de başlayacak ve bu etkinlikte yeni çip, varyantları ve Qualcomm’un 3nm işlemcisinin performans ile enerji verimliliği açısından rakipleriyle nasıl bir rekabete gireceği ortaya çıkacak.

Sızıntılara göre, OnePlus 13’ün teknik özellikleri oldukça etkileyici. Telefonun, hafif kavisli 2K LTPO ekran, üç adet 50 MP arka kamera sistemi ve 50W manyetik kablosuz şarj desteği ile gelmesi bekleniyor. Ayrıca cihazın çift hücreli 5840mAh batarya, 100W SUPERVOOC hızlı şarj ve manyetik kablosuz şarj desteği sunacağı da iddia ediliyor.

Bu arada, rakip firmalar da Snapdragon 8 Elite işlemcili amiral gemilerini tanıtmaya hazırlanıyor. Honor, Magic 7 serisinin çıkışını doğrularken, Xiaomi 15 ve iQOO 13’ün de ekim ayında piyasaya sürülmesi bekleniyor.