OLED TV’lerin gelecekte evlerimizin baş köşesine kurulacağı tahmin ediliyor. Şu an için bu televizyonların maliyeti hem üreticiler hem de tüketiciler için yüksek ve bu durum en azından bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Ancak ABD’li şirket Kateeva gibilerin yapacağı çalışmalarla fiyatlar aşağı inebilir.
Kateeza’nın geliştirdiği YieldJet OLED panel baskı sistemi büyük bir mürekkep püskürtmeli yazıcı olarak nitelendiriliyor. Bu yazıcı OLED piksellerini mürekkebin kağıda püskürtüldüğü gibi cam ya da plastik üstüne yerleştiriyor. Mantık benzer olsa da, sonuç olarak bu makine akıllı telefonlar ve televizyonlar için küçük veya büyük boyutlarda, ayrıca yüksek hacimlerde OLED panel üretimi yapabilecek kapasiteye sahip.
OLED panellerin üretimi şu an için pahalı bir süreç, çünkü vakumlu buharlaştırma ve gölge maskeleme tekniklerini içeriyor ve bunların hepsi hem verimsiz hem de atık savurgan olarak nitelendiriliyor. Büyük bir OLED ekranı üretmek diğer popüler görüntü teknolojileri kullanılarak üretilen ekranlardan daha uzun zamanda üretiliyor ve başarısızlık oranı da daha yüksek.
YieldJet, pikselleri saf azot bölmelere baskılama yaparak OLED üretimini gerçekleştiriyor. Kateeva bu yöntemin film tabakasının bütünlüğünü de artırdığına dikkat çekiyor.
Bu teknoloji ve diğer istatistikler göz önünde alındığında, OLED TV pazarının 2016 yılında uçuşa geçmesi bekleniyor. Fiyatların düşüşe geçmesi de bunda büyük etkide bulunacaktır.
İlgili >> Engadget, Gigaom