Teknoloji

Oculus Rift S emekliye ayrılıyor

oculus rift s

Facebook’un sahibi olduğu sanal gerçeklik şirketi Oculus, önümüzdeki bahar Rift S başlığının satışını sona erdirecek. Oculus’un Link özelliği aracılığıyla bir bilgisayara da bağlanabilen bağımsız Oculus Quest 2‘ye odaklanmak için, PC tabanlı VR cihazı kullanımdan kaldırılıyor.

Quest 2 ürün yöneticisi Prabhu Parthasarathy, Quest 2’nin çıkışını “tek bir başlığa geçmek için doğru bir an” olarak nitelendiriyor. Quest’te PC VR oyunlarını desteklemek için bir USB-C kablosu kullanan Link, 2019’da orijinal Quest için deneysel olarak piyasaya sürülmüştü. Bu özellik, bu yılın sonlarında beta sürümünden çıkacak ve resmi olarak 299 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olan Quest 2’yi çift amaçlı bir kulaklık haline getirecek.

Quest 2, Rift ile aynı Oculus uygulaması aracılığıyla bilgisayarlara bağlanacak. Parthasarathy, Oculus’un PC tabanlı sanal gerçekliği, bağımsız Quest sisteminden farklı bir platform olarak desteklemeye devam edeceğini söylüyor. Buna yakın gelecek için Rift’i desteklemek de dahil. Parthasarathy, “Eski Rift, insanların kullanmaya ve zevk almaya devam ettiği bir şey.” diyor. Rift S, Facebook girişi gerektiren yeni Quest 2’nin aksine, 2023 yılına kadar Facebook dışı bir Oculus hesabıyla giriş yapmayı desteklemeye devam edecek.

Facebook geçen yıl Quest’i birincil VR başlığı olarak tanıtmıştı. Rift S’i ise denetleyicisiz el izleme gibi yükseltmelerin dışında bıraktı. Oculus, Rift serisinin üst düzey PC oyunları oynamak için “altın standart” olduğu düşüncesini yıllardır sürdürüyor. Ancak orijinal 2016 model Oculus Rift’in halefi olan Rift S, odak ayarı yapılmayan lensler de dahil olmak üzere bazı ödünlerle gelmişti. Facebook kısa süre önce Oculus Go başlığını sonlandırdı ve bu nedenle Rift’in emekliliği de şaşırtıcı sayılmaz.

Her ne olursa olsun, bir devir kapanıyor. Kickstarter destekçileri, 2012’de orijinal Oculus Rift prototipine yaklaşık 2,5 milyon dolar bağışta bulunarak bireysel tüketici seviyesinde sanal gerçeklik başlıkları için bir patlama başlattı. Facebook, Oculus’u 2014 yılında satın aldı ve Rift’i Valve ve HTC’nin Vive başlığı ile Sony’nin PlayStation VR’ı ile rekabet eden üst düzey bir cihaza dönüştürdü.

Bu şirketlerin yolları 2016’dan beri farklılık gösteriyor. HTC, Vive Pro sistemi ile uzmanlık ve iş pazarlarına hitap ediyor, ancak aynı zamanda ev oyunları için Cosmos kulaklığını da üretiyor. Valve, geçen yıl kendi PC VR altın standardı olan 999 dolarlık Index başlığını piyasaya sürdü. Sony, PSVR’ının erken satışlarına güçlü başladı, yaklaşan PlayStation 5 ile çalışabilecek yeni bir başlık hakkında ise çok az ayrıntı sundu.

Bu arada Oculus ise, farklı biçimler ve özellik setleri ile deneyler yapan bir dizi başlık çıkardı. Buna, ucuz bir mobil VR başlığı elde etmek için akıllı telefonun etrafına sığan plastik bir kabuk olan Samsung Gear VR ve hareket kontrol cihazları içermeyen veya kullanıcıların dolaşmasına izin vermeyen, tamamen bağımsız bir kulaklık olan Oculus Go da dahildi. Rift, bir Xbox oyun kumandasıyla piyasaya sürüldü, ancak kısa süre sonra, HTC Vive’ın arkasından giderek izleyerek Oculus Touch adlı tam teşekküllü hareket denetleyicileri de ekledi.

İlk olarak 2017’de “Santa Cruz” olarak duyurulan Quest, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg‘in “ideal VR sisteminin temel nitelikleri” olarak adlandırdığı şeyi sundu. Aynı zamanda, sanal gerçekliği ucuz ve kitlesel bir pazar için erişilebilir hale getirme yönünde bir itici güç oldu; bu, PC tabanlı bir sistemle yapılması zor bir şeydi. Geçen yıl Oculus, ikinci nesil Rift’i, Rift S‘i piyasaya sürdü, ancak kendi kendine yeten, içten dışa kamera takibi gibi temel Quest özelliklerini içeren tam bir nesil geçişinden daha fazlasıydı.

Rift S’nin emekli olması, bazı PC VR meraklılarını Valve Index, HTC Vive Cosmos veya yakında çıkacak olan HP Reverb G2 başlıklara itebilir. Bu başlıklar, Facebook entegrasyonu gerektirmiyor ve Valve’in “parmak eklemleri” denetleyicileri ve Reverb G2’nin yüksek çözünürlüklü ekranı gibi benzersiz avantajlara sahip.

Ancak Facebook, bu cihazların çok daha pahalı olduğu ve Oculus’un sahip olduğu uygulama ve içerik vitrinine erişim sunmayacağı gerçeğine güveniyor. Parthasarathy, “Quest 2’nin, VR deneyimleri söz konusu olduğunda her iki dünyanın da en iyisi olduğunu düşünüyoruz.” diyor.