Oculus tıp fakültelerinde eğitim gören öğrencilerin hayati tehlike barındıran durumlarda yapmaları gerekenleri öğrenmelerine yardımcı olacak bir proje geliştirdi. Şirket “İyilik için Sanal Gerçeklik” adını verdiği projede Los Angeles’ta bulunan Children’s Hospital isimli çocuk hastanesiyle birlikte çalıştı. Oculus çocuk doktoru olmak isteyen öğrencilere kritik kararlar verme yeteneği kazandırmak adına sarmalayıcı deneyimler yaşatan bir simülasyon aracı geliştirdi.
Ameliyat yapmak oldukça zor bir iş. Teknik yeterlilik ihtiyacının yüksekliğinin yanı sıra masada yatan kişinin hayatının sorumluluğunu üstlenmek, ciddi bir duygusal yükü beraberinde getiriyor. Hastanın küçük bir çocuk olması ise bu sorumluluğu iyiden iyiye artırıyor.
Hâli hazırda ameliyat eğitimlerinin büyük kısmı cansız mankenler üzerinde yapılıyor. Bu mankenler fiziksel açıdan gerçek insanlardan farklı olmasa da, duruma duygusal bir önem kazandırma konusunda biraz eksik kalıyor.
Oculus yeni girişimiyle bu durumu değiştirmek istiyor. Şirketten yapılan açıklamada, sanal gerçekliğin gücü sayesinde eğitim senaryolarının daha gerçekçi biçimde test edilebildiği belirtildi. Hastanın yaşam değerlerini hızlı biçimde sayan sağlık görevlileri, doktorun karar vermesini bekleyen hemşire ve teknisyenler ve çocuklarının hayatta kalması için dua eden ebeveynler, şirketin simülasyonunun parçaları arasında yer alıyor.
Oculus çocuk ameliyatı simülasyonu sanal gerçekliğin tıp eğitimindeki ilk kullanımı değil
Sanal gerçeklik teknolojisi tıp eğitiminde ilk kez kullanılmıyor. Daha önce de sanal gerçeklik üzerinden ameliyat yayınları yapılmış ve böylelikle öğrencilerin ameliyathanede olmanın nasıl bir his olduğunu görebilmeleri amaçlanmıştı. Artırılmış gerçeklik teknolojisi de Royal College of Surgeons tarafından ameliyat eğitiminde kullanılıyor.