Teknoloji

Nvidia otonom robotları güçlendirecek yapay zekâ bilgisayarını tanıttı

nvidia xavier

nvidia isaac xavier computex 2018Yonga tasarımcısı Nvidia, son zamanlarda tanık olduğumuz yapay zekâ rönesansında büyük rol oynuyor. Daha çok araştırma ve geliştirme alanını güçlendiren işlemciler geliştiren Nvidia, şimdi de geleceğe bakış atmamızı sağlıyor. Şirket Computex 2018’de iki yeni ürünün duyurusunu gerçekleştirdi. Bunlardan bir tanesi Nvidia Isaac adlı yeni bir geliştirici platformu, diğeri de Jetson Xavier adını taşıyan bir yapay zekâ bilgisayarı. Her ikisi de otonom robotları çalıştırmak amacıyla tasarılandı.

Nvidia CEO’su Jensen Huang, Isaac ve Jetson Xavier’in yapay zekâ inovasyonunun gelecek aşamasını yakalamak amacıyla tasarlandığını söylüyor. Yapay zekâ buluttaki yazılımları çalıştırmaktan gerçek dünyada hareket eden robotlara doğru ilerleme içinde bulunuyor. Huang, yapay zekânın sensörler ve uygulayıcılar ile birlikte gelecek nesil otonom makinelerin beyni olacağını söyledi. Günün birinde üretimde, evlere serviste, donanım taşımada ve bunun gibi birçok alanda milyarlarca akıllı makinenin kullanılacağını da sözlerine ekledi.

Isaac platformu şirketlerin robotları geliştirmesini ve eğitmesini kolaylaştıran bir dizi yazılım aracından oluşuyor. API koleksiyonu sayesinde üç boyutlu kameralara ve sensörlere bağlantı imkanı sağlıyor, AI hızlandırıcı kütüphanesiyle algoritmaların gecikmesiz ve pürüzsüz şekilde çalışmasını sağlıyor. Ayrıca robotların sanal ortamda eğitilmesini ve test edilmesini sağlayan Isaac Sim adlı yeni bir simülasyon ortamı içeriyor. Böylelikle işler IRL testinden daha hızlı ve güvenli biçimde gerçekleşiyor, yine de gerçek dünyanın karmaşıklığı yakalanamıyor.

Nvidia Xavier
Görsel: The Verge

Isaac platformunun kalbinde ise Nvidia’nın Jetson Xavier bilgisayarı yer alıyor. İnanılmaz derecede kompakt bir donanım parçası olan bu bilgisayar sadece belirli sayıda işlem parçasından oluşuyor. Bunların arasında Volta Tensor Core GPU, sekiz çekirdekli ARM64 CPU, iki NVDLA derin öğrenme hızlandırıcı, statik görüntüler ve video için işlemciler bulunuyor. Toplamda, Jetson Xavier 9 milyondan fazla transistör içeriyor ve saniye başına 30 trilyonun üstünde operasyon işleme kabiliyeti sunuyor. Üstelik sadece 30 vatlık güç çekiyor, bu da ortalama bir ampülün kullandığı elektrik enerjisi miktarının yarısına denk geliyor.

Jetson Xavier’in, Isaac platformuna erişimle birlikte maliyetinin 1299 dolar olduğu belirtiliyor. Huang, bu bilgisayarın 10000 dolar fiyata sahip bir iş istasyonuyla aynı işlem gücünü sunduğunun altını çiziyor. Bu, Jetson Xavier’in karşılaştırıldığı yongaların detaylarını bilmeden pek anlamlı görünmüyor, ancak bu donanımın makul fiyata çok fazla güç sunduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Yapay zekâ destekli robotlar güvenlik, yemek dağıtımı ve mağazalarda envanter yönetimi gibi alanların dışına çıkmaya başladı. Nvidia’nın yongaları, Fellow adlı bir şirketin ürettiği robotlar tarafından zaten kullanılıyor. Nvidia’nın yeni donanım ve yazılım platformlarıyla yapay zekâlı robotların devrimine giden yol hızlanacaktır.