Son yıllarda yapay zekâda (AI) yaşanan gelişmeler görüntü tanımadan anında çeviriye kadar her alanda algoritmaların üretilmesinin mümkün kıldı. Ancak söz konusu bu gelişmelerin gerçek hayata uygulanmasına geldiğinde, sadece başlangıç aşamasındayız. Nvidia’nın GPU Teknolojileri Konferansı (GTC) etkinliğinde tanıtımını gerçekleştirdiği 99 dolar fiyatlı AI bilgisayarı Jetson Nano bu süreci hızlandırmaya yardımcı olmayı hedefliyor.
Nano Nvidia’nın Jetson adlı gömülü bilgisayar devre kartları serisinin son halkasını teşkil ediyor. Bu donanım robotların veya yapay zekâ destekli diğer cihazların beyni işlevini görecek. Bunun yer aldığı bir donanım nesne tanıma ve otonom navigasyon gibi işlevleri bulut tabanlı işlemci gücüne bağlı kalmadan gerçekleştirebilecek.
Bu tür kurulumlara Edge Computing, ya da Sınır Bilişim adı veriliyor. Çünkü kameralar veya mikrofonlar tarafından işlenen veri cihazı hiçbir zaman terk etmiyor. Sonuç olarak donanım da daha hızlı, güvenilir ve güvenli hâle geliyor. Herkes kazanmış oluyor. Geçmişte çıkan Jetson kartları Lowe için geliştirilen raf tarama robotlarından Skydio’nın otonom drone’larına kadar çeşitli araçlarda kullanılmıştı. Nano ise daha küçük cihazlara girmeyi hedefliyor.
Nvidia, gömülü sistem tasarımcıları, araştırmacıları ve kendin-yap işleriyle uğraşanlar için Nano’ya özel bir geliştirici araç seti çıkarıyor. Bunun fiyatı 99 dolar olarak belirlendi. Aynı zamanda ticari şirketler için de 129 dolarlık fiyata sahip, üretime hazır modüller çıkarılıyor. Tabii ki, bunlardan en az 1000 adet satın alınması gerekiyor.
Öte yandan Nvidia kendin-yap (DIY) projelerinde gelişmiş kişiler için eğlenceli bir proje de gösterdi. 250 dolarlık maliyeti bulunan JetBot otonom robot seti. Robot gövdesiyle birlikte Jetson Nano, pil paketi ve motorları içeriyor. Kullanıcılar bunun sayesinde kendi kendine giden robotlarını geliştirebilecek.
99 dolarlık geliştirici araç setiyle birlikte dört çekirdekli ARM A57 işlemci, 128 çekirdekli Maxwell GPU, 4 GB LPDDR RAM gibi başlıca donanım bileşenlerine sahip olan, 472 gigaflop işlem gücüne sahip bir donanım sunuluyor. Nano aralarında TensorFlow, PyTorch, Caffe, Keras ve MXNet’in de bulunduğu popüler AI çatılarını destekliyor. Böylelikle çoğu algoritmayla ilgilenmek fazlasıyla kolay olacaktır. Ayrıca bu devre kartı USB-A, USB-B, gigabit Ethernet gibi portlara ve microSD depolama desteğine de sahip.
Nvidia, Nano’nun fiyatıyla yapay zekâ donanım geliştirme çalışmalarını yeni kullanıcılara açmasını hedefliyor. Nvidia’nın otonom makinalardan sorumlu genel direktörü ve başkan yardımcısı Deepu Talla, yapay zekâya girmek isteyen, ancak geçmişte bunu yapamayan yapımcı kitlesinin Jetson Nano sayesinde bunu gerçekleştirebileceklerini dile getirdi.