NVIDIA, Kepler GPU’yu buluta çıkardı. Şirketin CEO’su Jen-Hsun Huang’in sahne aldığı, 2012 GPU Teknoloji Konferansı kapsamında düzenlenen bir toplantıda tanıtılan bu yeni servis sayesinde yeterli donanım gücüne sahip olmayan bilgisayarlarda bile oyunları iyi bir grafik performansı eşliğinde, düşük gecikmeyle oynamak mümkün olacak. NVIDIA bu servisi için bulut tabanlı oyun sağlayıcısı Gaikai ile işbirliği yapıyor. Şirketin iddiasına göre GeForce Grid GPU sayesinde, oyunları akıtma sırasındaki gecikme oyun karelerini hızlı bir şekilde yakalama ve işleme sayesinde sadece 10 ms’ye indirgeniyor. Gaikai’nin geliştirilmiş servisleriyse Android veya iOS ile çalışan TV, tablet veya akıllı telefonlardan erişilebilir olacak.
NVIDIA’nın bu yeniliği tanıttığı basın toplantısında sahne alan Gaikai yöneticisi David Perry bu yeni teknolojinin sunumunu gerçekleştirdi. Gaikai, NVIDIA ile GeForce Grid bulut tabanlı grafik işlemci teknolojisi için içerik üretmek için iş ortaklığını kurduğunu da duyurdu. David Perry’nin sunumunda Hawken adı verilen bir oyun yeni GeForce Grid GPU ile güçlendirilmiş Asus Transformer Prime üzerinde çalıştırıldı. Perry’nin karşı tarafındaysa LG Cinema TV üzerinden oyunu oynayan bir rakip yer alıyordu. Bu noktada TV’ye herhangi bir oyun konsolunun bağlı olmadığını, sadece bir ethernet kablosunun bağlı olduğunu belirtelim. Grid sayesinde farklı platformlarda, farklı güçte donanımlara sahip olanlar aynı oyunu rahatlıkla oynayabiliyor, arka plandaki tüm işlemleri Grid hallediyor. Sunumu gözleriyle gören The Verge editörü oyunun barındırıldığı sunucunun yaklaşık 30 km. ötede olmasına rağmen oyunda herhangi bir gecikmenin olmadığını, her şeyin sanki yerel makinede çalışıyormuş hissi verdiğini dile getirdi.
Donanım açısından bakacak olursak GeForce Grid’de iki adet, her birinde 3072 CUDA çekirdeği yer alan ve 4.7 teraflop 3D gölgeleme performansı sunan Kepler GPU bulunuyor. Grid’deki CUDA çekirdeği sayısı NVIDIA’nın GTX 690 grafik kartındaki sayıyla aynı. Görünüşe göre NVIDIA, müşterilerine sunduğu en üst sınıf grafik kartı teknolojisini Grid’e ejekte etmiş.
GeForce Grid’in çalışması sırasında istemci tarafında herhangi bir şeye ihtiyaç duyulmuyor, sadece standart H.264 donanım tabanlı video çözücüsü yeterli. YouTube videolarını düzgün oynatabilen herhangi bir sistem GeForce Grid ile akıtılan oyunları da düzgün bir şekilde oynatabilir. Bununla birlikte kullanıcı tarafında ek optimizasyonlar yapılarak gecikme daha da azaltılabilir. Bununla birlikte NVIDIA veya ortakları GeForce Grid’e özel bir istemci üzerine çalışıp çalışılmadığı konusunda bir ipucu vermedi.
Bu arada NVIDIA’nın GeForce Grid’de abonelik sistemi kurmayı düşündüğü de söyleniyor. Yani aylık belli bir ücret karşılığında NVIDIA’nın bulut tabanlı oyun katalogundan yararlanmak mümkün olacak. Bu durumda OnLive’ın internet üzerinden canlı oyun servisine doğrudan bir rakip hâline gelen servisle karşı karşıya kalacağız demektir. Gaikai’nin yanı sıra Ubitus ve Playcast de NVIDIA’nın bu işte işbirliği yaptığı diğer iki oyun servis sağlayıcısı olarak yer alıyor. Epic, Capcom ve THQ gibi yazılımcılar da ilk baştan desteklerini duyurdu. NVIDIA doğru bir işe adım atmış gibi görünse ve bazı iş ortakları şimdiden bir şeyler yapmaya başlamış olsa da, GeForce Grid’in ne zaman kullanıcılarla buluşacağı henüz kesinlik kazanmadı.