İncelemelerManşetler

Huawei Nova 5T İncelemesi

huawei nova 5t indirim

Huawei, akıllı telefon sektörünün son yıllarda en hızlı büyüyen oyuncuları arasında yer alıyor. Küresel pazarda ikinci sıraya yerleşen Çinli üretici, agresif büyüme stratejisini yaşadığı problemlere rağmen 2019’da da devam ettirdi. Şirketin geride bırakmak üzere olduğumuz yıllardaki önemli kozlarından birisi de Nova 5 serisiydi. Huawei’nin bu seriye sonradan eklediği modellerden birisi de Huawei Nova 5T oldu. Huawei Nova 5T inceleme yazımızda Huawei’nin orta segmentteki güçlü silahına dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Nova 5T inceleme: Tasarım

Huawei, 2019 ile birlikte Nova serisinde görsel açıdan kapsamlı bir değişikliğe gitmişti. Söz konusu değişikliğin izlerini Nova 5T’de de görmek mümkün oluyor. Test merkezimize gelen ve Huawei tarafından”Midsummer Purple” olarak adlandırılan mor renkli Nova 5T, Huawei’nin son yıllarda kullanıcılara sunduğu parlak ve değişken renkli telefonlardan biraz daha farklı görünüyor.

Huawei Nova 5T’nin 2.5D camla kaplı arka paneli, Nova kelimesinin harflerinden oluşan bir desenle süslenmiş. Yansıtıcı bir yüzeyin üstüne yapılan bu süslemeler, ortaya adeta holografik bir estetik düzen çıkarıyor. Cam arka panel parmak izlerini göstermeye müsait olsa da, panelden yansıyan ışık sayesinde bu izler ustalıkla gizleniyor.

nova 5t incelemeHuawei Nova 5T’nin en güçlü özelliklerinden biri olan dört sensörlü kamera sistemi. Arka panelin sol üst köşesinde bulunuyor. Dikey olarak sıralanan lenslerin dizilimi, akıllara Huawei’nin P30 serisini getiriyor. Üç ana lens ve flaş tek bir hatta hizalanırken, küçük bir sensör bu grubun hemen sağında yer alıyor.

Huawei Nova 5T’nin ön tarafına geçildiğinde ise kullanıcıları 6.26 inç büyüklüğündeki ekran karşılıyor. Bu ekranla ilgili detaylara daha sonra değineceğiz. Ancak Huawei’nin büyük ekranı kompakt bir kasaya yerleştirme konusunda başarılı bir iş çıkardığını şimdiden söylemek gerekiyor.

Elde tutulduğunda sağlam bir cihaz hissiyatı veren telefon, ince ve zarif profili sayesinde ele gerçekten oldukça iyi oturuyor ve bir ağırlık hissi oluşturmuyor.

Telefonun sağ kenarında aynı zamanda parmak izi tarayıcısı olarak da işleyen güç butonu bulunuyor. Güç butonunun hemen üzerinde ise ses kontrol tuşları yer alıyor. Parmak izi tarayıcısının oldukça hızlı çalıştığını ve telefonun kullanımında ciddi bir pratiklik sağladığını belirtmekte fayda var. Bu konuya incelemememizin ilerleyen bölümlerinde bir kez daha değineceğiz.

Huawei Nova 5T’nin sol kenarında ikili nano SIM kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Üst kenarda ise ikinci mikrofon ve kızılötesi sensörü kullanıcıları karşılıyor. Alt kenarda ise soldan sağa doğru mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası sıralanıyor. 3.5 mm. kulaklık jakının eksikliği, hâlâ eski kulaklıklarından vazgeçemeyen kullanıcılar için hayal kırıklığı yaratan bir durum olarak değerlendirilebilir.

Nova 5T inceleme: Ekran

Huawei Nova 5T’de yukarıda da bahsettiğimiz gibi 6.26 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu IPS LCD ekran, 2340 x 1080 piksel çözünürlük sunuyor. Görüntü oranı 19.5:9 olan ekran, ön panelin yüzde 84.2’lik kısmını kaplıyor.

LCD paneldeki renkler, daha yüksek fiyatlı telefonlardaki OLED ve AMOLED panellerin sunduğu renklere kıyasla biraz daha az canlı görünüyor. Renklerin etkisi daha az olsa da, bu durumu normal karşılamak gerekiyor.

Renklerin canlılık seviyesi çok yüksek değil. Buna ek olarak, bazı renk profillerinde kontrast etkisi daha yoğun biçimde gözlemleniyor. Siyahların gerçek anlamda siyah olmaması, kenarlarda gri boşlukların kalması ve karanlık sahnelerde kontrast oranının düşük kalması, Nova 5T’nin ekran performansının diğer eksileri arasında bulunuyor.

Huawei Nova 5T’nin ekranı, pek çok OLED ekrana kıyasla daha parlak. Bu sayede telefonun ekranını direkt gün ışığı altında görme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor.

Full HD+ çözünürlüklü ekran, 412 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu da fotoğraf ve videoların oldukça keskin görünmesini sağlıyor. IPS LCD panel tercihi ise telefonun pilini zorlayan bir durum olarak değerlendirilebilir. Kullanıcılar, pil tüketimini yavaşlatmak adına çözünürlüğü ekran ayarları üzerinden manuel olarak aşağıya çekebiliyor.

Huawei Nova 5T’nin ekranının sol üst köşesinde ön kameranın yerleştirildiği yuvarlak bir delik bulunuyor. Bu kamera deliği, telefonun arayüzündeki kullanıcı deneyimine olumsuz bir etki yapmıyor. Standart kullanımda kamera deliği rahatlıkla göz ardı edilebiliyor.

Tam ekran uygulamalarda ise özellikle de kontrol araçlarının delik bölgesine gelmesi durumunda bazı sıkıntılarla karşılaşılabiliyor. Bu sorunu da tam ekran modunu değiştirerek aşmak mümkün oluyor.

Nova 5T inceleme: Donanım ve Performans

Nova 5T’nin kalbinde Huawei’nin kendi üretimi olan Kirin 980 işlemcisi bulunuyor. Telefonun Türkiye’de satılan versiyonunda bu işlemciye 6 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. 128 GB dahili depolama alanının 18 GB’lık kısmı Android işletim sistemi tarafından kullanılıyor. MicroSD kartla telefonun dahili depolama alanını genişletmek gibi bir seçenek ise mevcut değil.

Huawei’nin Mate 20 ve P30 serilerinde kullandığı Kirin 980, yapay zekâ konusundaki yeteneklerini daha önce kanıtlamıştı. Yüksek performans ve daha uzun pil ömrü vadeden işlemci, 6 GB RAM’in de yardımıyla pek çok işi rahatlıkla yerine getirebiliyor. Nova 5T, birden fazla görevi sırtlandığı zamanlarda bir sorunla karşılaşmıyor.

Huawei Nova 5T, ortalama bir kullanıcının günlük ihtiyaçlarını yerine getirme konusunda oldukça başarılı bir iş çıkarıyor. Ana ekranlar arası geçişlerde, uygulama açılışlarında problem yaşanmıyor. Telefon, ağır yükleri bile ciddi bir problem olmadan yüklenmeyi başarıyor.

Nova 5T’de arka planda Spotify ile müzik dinlerken Chrome ile bir web sitesini ziyaret etmek, Twitter veya Instagram gibi platformları kullanmak sorun teşkil etmiyor. Akıllı telefonda Huawei’nin çok fazla sayıda ön yüklü uygulamaya yer vermemesi de telefonun şişmesini engelliyor. Buna ek olarak, Huawei’nin EMUI kullanıcı arayüzü de telefonun teknik donanımını yormadan çalışıyor.

Buna rağmen, telefonun performansını en üst seviyeye çıkarmak için özel bir Performans modu mevcut. Söz konusu mod aktif hâle getirildiğinde performansta gerçekten marjinal bir artış gözlemleniyor. Ancak bu mod çalışırken pil tüketiminin hızlandığını da belirtmek gerekiyor.

Huawei Nova 5T’de kullanıcılar telefonlarını parmak izi tarayıcısı ve yüz tanıma özelliğiyle koruma altına alabiliyor. Sağ kenardaki güç butonuna yerleştirilen parmak izi tarayıcısının gerçekten etkileyici bir performans sergilediği rahatlıkla söylenebilir. Hem sağ elini hem de sol elini kullananların kolaylıkla erişebildiği tarayıcı, parmak izini algıladıktan sonra telefonun kilidini çok kısa bir süre içinde açıyor.

Normalde telefonlarda yüz tanımayı parmak izi tarayıcısına tercih etsem de, Nova 5T özelindeki favorimin parmak izi tarayıcısı olduğunu söyleyebilirim. Ancak Nova 5T’nin yüz tanıma özelliğinin de yeterince hızlı çalıştığını belirtmekte fayda var.

Kirin 980 işlemcinin varlığı, Huawei Nova 5T’ye oyun performansı konusunda da önemli bir avantaj sağlıyor. Pek çok oyunu Nova 5T’de en yüksek grafik ayarlarında herhangi bir takılmayla karşılaşmadan oynamak mümkün oluyor. Huawei’nin tescilli GPU Turbo 3.0 teknolojisinin varlığı da “gelişmiş” bir oyun deneyimi vadediyor. Bu teknoloji belli oyunlarda işlemci performansını artırırken, pil tüketimini de optimize ediyor.

Huawei Nova 5T, AnTuTu benchmark testinden 367254 puan alıyor. Akıllı telefon, Geekbench 5 benchmark testinden ise tek çekirdekte 676 puan, çok çekirdekte ise 2406 puanla ayrılıyor.

Nova 5T inceleme: Pil

Yoğun sosyal medya kullanımı, internette gezinme, çevrimiçi ortamda müzik dinleme, bir süre oyun oynama gibi eylemlerin bulunduğu bir kullanım senaryosunda Nova 5T, günü yaklaşık yüzde 20 oranında dolu bir pille tamamlıyor.

Kısacası Nova 5T’nin pili kullanıcılarının bir günü çıkarmasına rahatlıkla yetiyor. Daha düşük yoğunluklu bir kullanım senaryosu ve yazılım destekli optimizasyonlar sayesinde bu süreyi daha da uzatmak mümkün.

Ekran parlaklığı maksimum seviyedeyken 90 dakika boyunca Full HD çözünürlüklü bir video izlendiğinde Nova 5T, yaklaşık yüzde 14 oranında bir pil kaybı yaşıyor. Bunun LCD panele sahip diğer telefonlarda görülen kayıp oranına yakın bir miktar olduğu söylenebilir.

Huawei Nova 5T’de kablosuz şarj desteğinin bulunmamasını günümüz standartları çerçevesinde bir eksik olarak değerlendirmek mümkün. Akıllı telefonun 3750 mAh kapasiteli pili ise kutudan çıkan 22W gücündeki şarj aletiyle oldukça hızlı biçimde dolduruluyor. Pil tamamen boşken, 30 dakikalık bir şarj işleminin sonunda doluluk seviyesi yüzde 50’yi buluyor.

Nova 5T inceleme: Yazılım

Huawei Nova 5T kutusundan Android 9 Pie yüklü olarak çıkıyor. Android 9’u Huawei’nin EMUI 9.1 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. EMUI 9.1 ile kullanıcılara sadeleştirilmiş bir arayüzün yanında daha hızlı bir dosya sistemi ve GPU Turbo gibi özellikler sunuluyor.

Android 9’un uyarlanabilir pil kullanımı gibi özellikleri de Nova 5T’de kullanıcıları karşılıyor. Akıllı telefon, Google’ın Huawei’nin Android lisansını askıya almasından sonra piyasaya çıkmasına rağmen Google’ın uygulama ve servisleri cihazda mevcut. Huawei’nin kendi araçları da Nova 5T’de kullanıcıları karşılıyor.

Nova 5T’nin ana ekranındaki Google klasöründe Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Drive gibi Google imzalı uygulamaları bulmak mümkün oluyor. Android’in Mesajlar uygulaması ve Google Chrome da telefonda mevcut. Chrome ve Gmail varsayılan çözümler gibi görünseler de, akıllı telefonda Huawei’nin kendi Tarayıcı ve E-posta uygulamaları da kullanıcıları karşılıyor.

Huawei’nin EMUI kullanıcı arayüzüne aşina olanlar için Nova 5T’nin sunduğu deneyimin fazlasıyla tanıdık olduğu söylenebilir. Nova 5T ön yüklü uygulamalarla fazla şişirilmese de, Huawei’nin arayüzü bir hayli özelleştirdiği ve kullanıcılarına çok sayıda araç sunduğu görülüyor. Bu araçların büyük kısmı, ana ekrandaki Araçlar klasöründe kullanıcıları karşılıyor.

Söz konusu klasörde hava durumu, hesap makinesi ve pusula gibi uygulamalar bulunuyor. Buna ek olarak, başka telefonlardan Nova 5T’ye veri aktarmayı veya Nova 5T’deki verileri başka telefonlara göndermeyi kolaylaştıran Phone Clone uygulamasına da bu klasör üzerinden erişilebiliyor.

Huawei’nin Google Play Store’a alternatif olarak konumlandırdığı AppGallery isimli uygulama mağazası da Nova 5T’de mevcut. Bu mağazadaki uygulama katalogu da oldukça genişlemiş durumda. Kısacası Nova 5T’de uygulama indirmek için kullanıcıların önünde geniş kapsamlı iki seçenek bulunuyor.

Hemen hemen tüm Huawei telefonlarında bulunan Temalar uygulaması, Nova 5T’de de yerini alıyor. Bir tema mağazası olan bu uygulama sayesinde Nova 5T’ye farklı bir görünüm kazandırmak çok daha kolay hâle geliyor.

Nova 5T’de ön yüklü olarak sunulan bir diğer araç ise “Optimizer” adını taşıyor. Bu araç, adından da anlaşılabileceği üzere, telefonun performansını hızlı biçimde optimize etmek için kullanılıyor. Bir tür kontrol merkezi işlevi gören Optimizer ile telefondaki dosyaları hızlı şekilde temizlemek, veri kullanımını ve pil tüketimini kontrol etmek, istenmeyen çağrı ve mesajları engellemek gibi işlemler yerine getirilebiliyor.

Huawei Nova 5T’nin kullanıcı arayüzü genel itibarıyla akışkan ve tepkisel bir deneyim yaşatıyor. Uygulamalar arasında geçiş yaparken belirgin bir takılma yaşanmıyor. Minimalist tasarıma sahip temalar ve uygulama ikonları da göze oldukça hoş geliyor.

Huawei Nova 5T’de Booking.com ve Amazon Shopping uygulamaları da ön yüklü olarak sunuluyor. Cihazla birlikte yüklü gelen herhangi bir sosyal medya uygulamasının bulunmadığını da belirtmekte fayda var.

Nova 5T inceleme: Kamera

Kamera, Huawei Nova 5T’nin amiral gemisi telefonlara yaklaştığı başka bir alan olarak öne çıkıyor. P30 Pro’ya benzer nitelikteki dörtlü arka kamera sistemi, yapay zekânın da desteğiyle etkileyici kareler yakalamayı başarıyor. Nova 5T’nin kamerası P30 Pro’nun Leica destekli kamerasının biraz altında kalsa da, üst sınıfta yer alan başka telefonlara yakın sonuçlara ulaşabiliyor.

Akıllı telefonun arkasındaki dörtlü kamera sisteminde ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü Sony IMX586 sensör üstleniyor. Bu sensörde optik görüntü sabitleme ve lazer otomatik odaklama gibi özellikler bulunuyor. 117 derece görüş açısına sahip 16 megapiksel çözünürlüklü süper geniş açılı lens, 3x kayıpsız ve 5x hibrit zum yapabilen optik görüntü sabitleyicisi olan 8 megapiksellik telefoto lens ve 2 megapiksellik makro lens, telefonun özellikleri arasında yer alıyor.

Fotoğraf çekerken yükün büyük kısmını 48 megapiksellik sensör üstleniyor. 1/2 inç büyüklüğündeki bu sensör, diğer akıllı telefonlarda bulunan ana sensörlerin çoğundan daha büyük. Böylelikle daha fazla ışık yakalayabilen sensör, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebiliyor.

Ortaya çıkan fotoğraf ise 12 megapiksel çözünürlüğünde oluyor. Kullanıcılar kamera ayarları üzerinden manuel olarak 48 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflara geçiş yapabiliyor. Ancak sadece iyi aydınlatılmış ortamlarda 48 megapiksel seçeneğinin kullanılmasında fayda var.

Kamera en iyi performansını, tahmin edilebileceği üzere, gün ışığı altında yapıyor. İnsan fotoğraflarında ortaya çıkan sonuçlar biraz kuru olarak tanımlanabilir. Genelde net ve parlak görünen fotoğraflar, detayların görünmesini sağlayacak ölçüde bir pozlama yapıyor. Gece çekimlerinde kamera ayarları ortama uygun olarak yapılmazsa, çekilen fotoğraflar “aşırı pozlanmış” şekilde görünebiliyor. Bu da solmuş renkler ve gürültü etkisi yüksek fotoğraflar olarak geri dönüyor. Ancak gece modu aktif hâle getirildiğinde bu sorunun biraz olsun çözüldüğü söylenebilir.

Nova 5T’nin kamerasına yapay zekâ desteğini Kirin 980 işlemci ve bu işlemcideki iki adet nöral işlemci birimi (NPU) sağlıyor. Yapay zekâ, Nova 5T’nin kamera menüsü üzerinden tek bir dokunuşla aktif hâle getirilebiliyor veya kapatılabiliyor. Yapay zekâ ile çekilen fotoğraflardan bazılarında doğallığın kaybolduğu görülüyor. Bu nedenle çok fazla ihtiyaç duymadıkça yapay zekâyı aktif hâle getirmemekte fayda olduğu söylenebilir.

Ancak bu, yapay zekânın çeşitli senaryolarda işe yaramadığı anlamına gelmiyor. Hem yapay zekâ aktifken hem de gece modunda daha fazla ışık yakalayan kamera, birkaç fotoğrafı birden birleştirerek daha fazla detay görmeyi sağlıyor. Ancak bu modlarda pozlama ve fotoğraf çekimi için yaklaşık 3 ila 7 saniye gibi bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla bu modları kullanırken sabırlı olmak gerekiyor.

Nova 5T’de optik zum yapabilen bir lens bulunmuyor. Bunun yerine kullanılan dijital zum, 10x’e kadar çıkan seviyelerde yakınlaştırma yapabiliyor. Ancak tahmin edilebileceği üzere, yakınlaşma seviyesi arttıkça kalitede düşüş yaşanıyor. Nova 5T’nin makro lensinin performansı ise oldukça iyi. Ancak bu lensle fotoğraf çekerken nesneyle olan mesafeyi iyi ayarlamak ve fotoğraflanan nesnenin hareket etmemesi konusunda dikkatli olmakta fayda var.

Geniş açılı lens ise bir kareye çok fazla şey sığdırmak isteyenlere yardımcı oluyor. Bu lensin de iyi bir performans sergilediği rahatlıkla söylenebilir. Geniş açılı lensle çekilen fotoğraflarda nesnelerin kenarları deforme olmuş şekilde görünmüyor. Buna ek olarak, fotoğrafların büyük ölçüde standart lensle çekilmiş şekilde göründüğünü söylenebilir.

Nova 5T ile video çekmek, pürüzsüz ve kararlı bir deneyim olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar akıllı telefonun arka kamerasıyla varsayılan olarak 1080p çözünürlüklü videolar kaydedebiliyor. Bu videolar detay ve renk koruma konusunda iyi bir performans sergiliyor. Ancak bu çekim esnasında telefonu mümkün olduğunca oynatmadan tutmak gerekiyor. Daha fazla çözünürlük isteyenler için 4K video çekim özelliği de mevcut.

Nova 5T inceleme: Sonuç

Nova 4’ün üstüne ekstra özellikler koyarak gelen Nova 5T, sunduğu imkânlarla aldığı paranın karşılığını fazlasıyla veriyor. Dörtlü kamera sistemi ve hızlı işlemcisiyle üst sınıf telefonlara yakın duran Nova 5T, bütçesi yüksek olmayan kullanıcıların da kaliteli bir deneyim yaşamasını mümkün kılıyor.

Etkileyici fotoğraflar çeken, pili bir günü rahatlıkla çıkaran, yoğun grafikli oyunları rahatlıkla çalıştırabilen telefon, çoklu görev konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Telefonun büyük ve keskin ekranı da çoklu görev sürecini kolaylaştıran faktörler arasında bulunuyor.

Kompakt tasarımı da Nova 5T’nin dikkat çekici yönlerinden biri. Parlak kaplaması da telefonun cazibesini artırıyor. Ancak Huawei’nin bazı tavizler verdiğini de belirtmek gerekiyor. OLED panel yerine LCD paneli tercih eden Huawei, cihazda kablosuz şarj desteği sunmuyor. Suya dayanıklı olmaması da Nova 5T’nin eksiklerinden biri. Bu eksikleri sorun etmeyen kişiler için Nova 5T, aldığı paranın hakkını fazlasıyla veren, çok kullanışlı bir telefon profili çiziyor.

Huawei’nin Google ile olan ilişkisi şu sıralarda pek iyi gitmiyor. Ancak Nova 5T’nin bu sorunlardan etkilenmediğini belirtmek gerekiyor. Google’ın uygulama ve servisleri, Nova 5T’de eksiksiz olarak kullanılabiliyor. Bu da Nova 5T’nin artı hanesine yazılan noktalar arasında bulunuyor.

Huawei Nova 5T; bütçesini fazla zorlamadan güçlü bir işlemciye ve kameraya sahip, şık bir cihaz arayanlar için uygun bir seçenek olarak dikkat çekiyor.