(Bu metin NordVPN desteğiyle yayınlanan bir tanıtım yazısıdır.)
Dünya çapında VPN, yani Sanal Özel Ağ kullanarak internete bağlanan kullanıcıların sayısı giderek artıyor. Kullanıcılar bu şekilde verilerini koruma ve gizliliği sağlamlaştırma yolunda daha somut adımlar atmış oluyor. NordVPN de dünya çapında hizmet veren ve ülkemizde de bilinirliği giderek artan VPN servisleri içinde yer alıyor. NordVPN Chrome eklentisi de çok talep edilen araçlar arasında bulunuyor, Chrome internet kullanıcıları için pratik özellikleri sunuyor.
NordVPN, Panama merkezli bir kuruluş olarak o ülkenin kanunlarına tabi bir şirket olma özelliğini taşıyor. Panama’nın veri tutma kanunları bulunmuyor. Uygulama kullanıcıların gizliliğine ve güvenliğine önem verdiği için herhangi bir kullanıcı aktivite kaydnu tutmuyor. Kayıtlar bakımından katı bir politika uyguluyor.
NORDVPN indir
Şifreleme konusunda NordVPN askeri seviyede standartları destekliyor. AES-256-CBC şifreleme ve aralarında Open VPN (UDP ve TCP), PPTP, L2TP/IPSec ve IKEv2/IPSec’in de bulunduğu çeşitli protokoller destekleniyor.
Güvenlik tarafında dikkate değer başka özellikler de mevcut durumda. CyberSec olarak adlandırılan bir özellik tehlikeli web sitelerini engelliyor ve kullanıcılara rahatsız edici ve dikkat dağıtıcı reklamları engelleme imkanı veriyor. Çift şifreleme ise üst seviye gizlilik ve güvenliği garanti altına alıyor.
NordVPN dünya çapında geniş sunucu ağına sahip
Dünya çapında 60’ı aşkın ülkeye yayılmış yayılmış 5 binden fazla sunucuyla hizmet veren NordVPN’in Türkiye konumlu sunucuları da bulunuyor. Üstelik sunucu sayısı geçen zamanla birlikte daha da artıyor. Servis kullanıcılarına sınırsız bant genişliği ve veri kullanım imkanı sunuyor. Öte yandan servis, yüksek hızlı sunucularının güvenli ve tutarlı olduğunun altını çiziyor.
NordVPN aynı anda 6 farklı bağlantı kurma imkanı veriyor. Öte yandan P2P dostu, böylelikle uçtan uca dosya transferleri gibi işlemlerde de güvenlik ve hız anlamında dikkate değer artışlar sunuyor.
Otomatik kesme düğmesi, her bir işlemi veya tüm internet bağlantısını tek bir seferde kesme imkanı veriyor.
Son birkaç yıldır Türkiye’de VPN servislerinin kullanımına ciddi sınırlamalar getiriliyor. NordVPN de doğal olarak bu sınırlamalardan etkileniyor. NordVPN, gizlenmiş sunucular (obfuscated servers) olarak adlandırabileceğimiz bir özellik sayesinde internet erişiminin kısıtlandığı ülkelerde de servisin kullanılabilmesine izin veriyor.
NordVPN’in farklı platformlarda kullanım imkanını sağlayan yazılımlar, uygulamalar ve eklentiler bulunuyor. Windows, Linux, Mac uygulamaları dizüstü veya masaüstü bilgisayarlar üzerinden hızlı biçimde bağlanmaya izin veriyor. iOS ve Android uygulamaları App Store veya Google Play’den ücretsiz olarak indirilebiliyor. Öte yandan Android TV sahipleri için de NordVPN uygulaması mevcut.
Öte yandan Windows, Linux veya Mac masaüstü uygulamalarını indirmek yerine; Firefox ya da Chrome eklentilerini indirerek de sadece internette gezinirken NordVPN’in imkanlarından yararlanabilirsiniz. NordVPN’in bu tanıtıcı yazının hazırlanması için temin ettiği kullanıcı hesabı ile yaptığımız denemelerde, Chrome eklentisinin hızlı ve kesintisiz bir internet bağlantısı sağlamak için kullanılabilecek en iyi yöntem olduğunu tespit ettik. Windows uygulaması veya Android uygulamasının daha yavaş çalıştığını gördük. Tabii ki, günün farklı saatlerine veya bağlanılan sunuculara göre hız da değişebilir.
VPN’in sağladığı katkılar arasında bilgi gizliliği ve güvenliğinin yanı sıra hız artışı da gelir. Özellikle yurt dışından indirme hızını NordVPN aracılığıyla daha yüksek seviyeye çıkarabilirsiniz. Bunun yanı sıra Türkiye’den erişmekte sıkıntı yaşadığınız içeriklere de VPN aracılığıyla erişme imkanı elde edebilirsiniz.
Öte yandan Netflix’in Türkiye’de izlemeye açık olmayan katalogdaki yapımları da, para vererek kullandığınız aboneliğiniz üzerinden izlemeniz de imkan dahilinde bulunuyor. Bu bağlantı üzerinden indirebileceğiniz NordVPN Chrome eklentisi üzerinden, ABD kaynaklı bir sunucuya bağlanarak Netflix’in ABD katalogunu görüntüleme ve buradaki bir dizinin bölümlerini izleme imkanı bulunuyor. Benzer şekilde diğer ülke kısıtlamalı içeriklere erişim için de VPN kullanımına başvurulabilecek birinci seçenekler arasında yer alıyor.
NordVPN’in aylık kullanım ücreti 11.95 dolar. Ancak servisin bir yıllık veya iki yıllık abonelik paketleriyle aylık ödemeleri daha düşük seviyeye getirmek ve bu şekilde avantajlı çıkmak mümkün oluyor. Türkiye’de VPN servislerine karşı izlenen politika NordVPN ve benzeri servislerin kullanımına biraz mesafeli yaklaşmaya neden oluyor. Ancak NordVPN, Türkiye’deki servislerinin sorunsuz işlediğini belirtiyor. İnternet üzerinden denk geldiğimiz yorumlar da, şirketin servisini işler kılmak için aktif biçimde çalıştığını gösteriyor.