İncelemeler

Nokia X İncelemesi

Nokia akıllı telefon stratejisini Windows Phone üzerine kurduğu zamanlarda Finlandiyalı şirketin Android’i tercih etmesi gerektiği şeklinde birçok yoruma rastlamıştık. Nokia’nın böyle bir yolu izlemesi durumunda nelerin olabileceği noktasında çok şey yazıldı, çizildi, hayal edildi. Sürpriz bir şekilde, Microsoft’un Nokia’nın Akıllı Cihazlar ve Servisler birimini satın alacağını duyurmasının ardından Nokia’nın Android cihazı geliştirdiği şeklinde çeşitli dedikodulara rastladık. Nokia X kod adlı bir Android telefonunun fotoğrafları ve bilgileri internette dolaşmaya başladı. Bunun gerçek olup olmayacağını düşünürken Nokia, geçtiğimiz şubat sonunda düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde, Microsoft çatısı altında girişten yaklaşık iki ay kadar önce, Android cihazlarının duyurusunu gerçekleştirdi.

nokia-x-inceleme-00012

Nokia X şirketin Lumia serisi Windows Phone cihazlarıyla giriş seviyesi Asha telefonların arasına konumlandırılan yeni bir seri olarak karşımıza çıktı. Nokia’nın Android Açık Kaynak Projesi tabanlı olarak geliştirdiği Nokia X platformu Android uygulamalarını çalıştırabilmesiyle, daha başlangıçta binlerce uygulamayı destekler şekilde çıkış gerçekleştirdi. Nokia X sayesinde Nokia’nın Android yorumlamasını da görmüş olduk. Nokia X kendi segmentindeki Android cihazlarıyla ne kadar rekabet edebilir? Cevabını hep birlikte arayalım.

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları:
Tasarım  – Donanım ve PerformansYazılımKameraSonuç

Tasarımda Lumia ve Asha birleşimi

Nokia X’in tasarımına baktığımızda Lumia ve Asha serisi telefonlardan esintiler görüyoruz. Plastik gövdeden ibaret olan telefon 115.5 x 63 x 10.4 mm.’lik boyutlara ve 128.7 gr. ağırlığa sahip. 4 inç ekranlı bu telefon tek elle rahatlıkla kavranıyor, baş parmakla ekranın her yerine erişmek mümkün oluyor. Keskin hatlara sahip olması ergonomik açıdan çok büyük olumsuzluk yaratmıyor, ne de olsa telefonun yüzey alanı çok büyük değil.

nokia-x-inceleme-00003

Arkayı ve kenarları saran plastik kapak çıkarılabiliyor. Açık yeşil, açık kırmızı, cam göbeği, sarı, siyah ve beyaz gibi alıştığımız Nokia renklerini Nokia X telefonlarında da görüyoruz. Kapağın değiştirilebilir olması özelleştirilebilirliği de beraberinde getiriyor. Ayrıca kapağın arkasında yer alan 1500 mAh kapasiteli bataryayı yerinden çıkarıp değiştirmek de mümkün. Pil kapağının altında yer alan bir başka dikkat çekici unsur da Nokia X’in çift SIM kart yuvasına sahip oluşu. Bu da iki hat taşıyanların iki yerine bir telefonla gezmelerine izin veriyor. Birinci yuva 3G desteği sunarken ikinci yuva sadece 2G desteğiyle yetiniyor.

nokia-x-inceleme-00014

Önde yer alan 4 inç ekran 480 x 800 piksel çözünürlükle ortalama görüntü kalitesi sunmayı başarıyor. IPS teknolojisi barındırması görüş açıları bakımından avantaj sağlıyor. Her ne kadar parlaklık ve renkler bakımından mükemmel olmasa da, Nokia X gibi giriş-orta seviyedeki bir telefon için bu ekran fazlasıyla yeterli ve tatmin edici. Ekranın altında Asha serisi telefonlardan bildiğimiz bir geri tuşu yer alıyor. Ekranın üstünde de Nokia logosunu ve ahize hoparlörünü görüyoruz.

nokia-x-inceleme-00004

Nokia’nın klasik tuş dizilimi Nokia X serisinde de geçerli. Sağ kenarda ses ve açma/kapatma tuşlarını görüyoruz. Sol kenar ise temiz bırakılmış. Üstte 3.5 mm. kulaklık jakı, altta da microUSB portu bulunuyor. Mikrofon da ön yüzde, kapakla ön panelin buluştuğu alt çizgi üstünde yer alıyor. Arkada 3.2 megapiksel kamera, Nokia logosu aynı yatay eksende dizilmiş. Alt kenara doğru, biraz da arkadan bakıldığında sağa yanaşık olacak şekilde hoparlörün yerleştirildiğini görüyoruz. Hoparlörün ses çıkış seviyesi fena sayılmaz.

Galeri: Nokia X

Giriş seviyesinde donanım ve ona karşılık gelen performans

Nokia X barındırdığı donanım bileşenleri bakımından giriş seviyesinin çizgisini yansıtıyor. 1 GHz çift Cortex A5 çekirdekli Snapdragon S4 Play işlemci, Adreno 203 GPU, 4 GB dahli hafıza, 512 MB RAM ve 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası bu cihazda yer alıyor. Nokia X’in bir versiyonu olan Nokia X+ ise 768 MB RAM ve 4 GB kapasiteli microSD kart yuvasıyla beraber gelmesiyle farklılık taşıyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 ve GPS’i görüyoruz. Birinci SIM kart yuvasında takılı olan hat için 7.2 Mbps HSDPA ve 5.76 Mbps HSUPA mobil geniş bant desteği de sunuluyor.

nokia-x-inceleme-00019

Performans bakımından Nokia X’ten çok fazlasını beklememek gerekiyor. AnTuTu Benchmark testinde bu özelleştirilmiş Android telefonu 7000 puan seviyelerinde geziniyor. Bu da telefonun biraz ortalamanın altında kaldığını gösteriyor. Pratikte de Nokia X’te biraz yavaşlık gözleniyor, özellikle de uygulamaların açılışı sırasında. Ancak Nokia X’in özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünün biraz daha seri işlediğini söylemek yanlış olmaz. Haziran başında gelen yazılım güncellemesiyle birlikte performansın biraz daha olumlu yönde değiştiğini söylemek gerekiyor. Oyun severler için de Nokia X’in giriş seviyesinde, fazla güç gerektirmeyen oyunları oynatabileceğini söyleyebiliriz.

1500 mAh kapasiteli batarya 408 saate kadar bekleme, 13 buçuk saate kadar konuşma ve 26 saate kadar müzik dinleme imkanı sunuyor. Pratikteki duruma bakıldığında Nokia X’in bu teorik değerlere uygun düşecek performans sergilediği söylenebilir. Çift SIM kart takılı olduğu durumda ve fazla yoğun olmayan bir kullanımda Nokia X tek bir şarjla 1-2 gün arasında çalışma imkanı sunuyor.

Android’e Nokia yorumu

Nokia X giriş-orta seviyede bir telefon olsa da, işletim sistemi nedeniyle “power user” olarak nitelendirebileceğimiz, genelde daha üst segmentteki mobil cihazlarla ilgilenen kitlenin bile ilgisini çekmiş olmalıdır. Nokia X, Finlandiyalı şirketin Android’e getirdiği yorum olarak nitelendirilebilir. Nokia X sayesinde “Nokia bir Android cihazı yapsaydı, bu nasıl olurdu?” sorusu da bir anlamda cevaplanmış oldu.

nokia-x-ekran-goruntuleri-00001

Android 4.1 Jelly Bean versiyonunu temel alan Nokia X platformu Android Açık Kaynak Projesinin üstünde yükselen bir işletim sistemi olarak dikkat çekiyor. İşletim sisteminin genelinde Android’in izlerini fazlasıyla görebilirsiniz. Uygulama yükleme ekranında, Ayarlar uygulaması içinde bunları görmek mümkün oluyor. Bununla birlikte Nokia, geçmişteki MeeGo deneyimlerinden de yararlanıyor.

nokia-x-ekran-goruntuleri-00013

Kullanıcı arayüzünde hem Lumia hem de Asha’dan izler bulunuyor. Ana ekran Windows telefonların arayüzünden ödünç alınmış, canlı kutucuk benzeri uygulama kısayolları ana ekrana yerleştirilmiş. Bunların üstüne basılı tutarak boyutlarını değiştirmek, klasörler oluşturup bu kutucukları klasörler içine atmak mümkün oluyor. Ayrıca uygulama kısayollarının arasına çeşitli widget’leri de ekleyebilirsiniz. Fastlane adı verilen bölüm ise Asha’dan ödünç alınmış. Ana ekrandayken sağa veya sola sürüklediğinizde karşınıza çıkan Fastlane hem gelen uygulama bildirimlerini gösteriyor, hem de açık olan son uygulamaları listeliyor. Tüm bunları kronolojik bir düzende yapıyor, yani en son gerçekleşen olay listenin tepesinde bulunuyor.

nokia-x-inceleme-00015
Fastlane hem gelen uygulama bildirimlerini gösteriyor, hem de açık olan son uygulamaları listeliyor.

Ekran altında yer alan geri tuşu herhangi bir uygulama içinde geri gitmeye, ana ekrandayken Fastlane’i açmaya veya Fastlane açıkken ana ekrana dönmeyi sağlıyor. Herhangi bir uygulama içindeyken başka bir uygulama doğrudan geçmeniz mümkün değil. Yani Android cihazlarında gördüğümüze benzer bir çoklu görev deneyimi Nokia X’te bulunmuyor. Açık olan uygulamadan çıkıp ana ekrana döndükten sonra Fastlane’i açarak açık olan en son uygulamaları görebilir ve oradan dilediğiniz uygulamaya geçebilirsiniz.

Kullanıcı arayüzünde çeşitli dokunmatik hareketler de işe yarıyor. Örneğin ana ekrandayken parmağınızı aşağı sürüklediğinizde karşınıza arama çubuğu çıkıyor. Bunu kullanarak telefon genelinde içerik veya uygulama araması yapabilirsiniz. Herhangi bir uygulama içindeyken parmağınızı ekranın altından yukarı doğru sürüklediğinizde de menüyü göreceksiniz. Bu arada bildirim çubuğu en tepede mevcut, ancak Android’in genel versiyonunda olduğu gibi bildirimler yerine sinyal seviyesi, Wi-Fi, pil durumu ve saat gibi bilgileri gösteriyor. Bu çubuğu aşağı sürüklediğinizde Wi-Fi, Bluetooth, mobil veri, ses gibi hızlı ayarları görüntülemeniz mümkün oluyor. Bu tepsi üzerinden kullanacağınız hattı da seçmeniz mümkün. Bu arada Ayarlar içinde de hangi hattın aramalar ve mesajlar için varsayılan olacağını, mobil veri için hangi SIM’in kullanılacağı belirleniyor.

nokia-x-inceleme-00013

Nokia X’in kilit ekranında bildirimler kutucuklar şeklinde gösteriliyor. Herhangi bir bildirimi sağa veya sola sürüklediğinizde o uygulamayı açmanız mümkün oluyor. Kilit ekranınının bildirim kutucukları dışında kalan bir alanında sürükleme yaptığınızda da ana ekrana ulaşıyorsunuz. Lumia telefonlarında yer alan Göz atma Nokia X’te de bulunuyor. Ayarlar’dan bu özelliği açabilir, böylelikle ekran kapalıyken saat ve gelen bildirimlere özel ikonları görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca ekran kapalıyken çift tıklatarak kilit ekranına da erişebilirsiniz.

nokia-x-inceleme-00016

Microsoft’un sahibi olduğu bir cihazda Google’ın uygulamalarının yüklü olarak gelmesini bekleyemezsiniz. Nokia X’te yüklü gelen Android’de Google deneyimi ayıklanmış, bunun yerine Nokia ve Microsoft’un muadil niteliğinde uygulamalarına yer verilmiş. Skype, Here Maps, Mix Radio, Viber, WeChat, Opera, OneDrive gibi uygulamalar yüklü geliyor. Ayrıca Fruit Ninja, Real Football, SimCity Deluxe gibi beğenilen oyunlar da Nokia X kullanıcılarına başlangıçta sunuluyor. Her bir uygulama ve oyunu dilediğiniz gibi kaldırabilirsiniz.

nokia-x-inceleme-00018

Yeni uygulama yüklemek isteyenler için Google Play yok. Bunun yerine Nokia’nın alternatif mağazası Nokia Mağaza yer alıyor. Her ne kadar Google Play kadar zengin olmasa da, Nokia Mağaza’da da dikkat çekici popüler uygulamalar ve oyunlar yer alıyor. Ayrıca Aptoide, 1MobileMarket, Yandex.Store gibi alternatif uygulama mağazalarında yararlanabilirsiniz. Özellikle Yandex.Store’u öneririz. Yandex üyeliği şartının Nokia X kullanıcıları için kalktığı bu mağazada işinize yarayacak popüler Android uygulamalarını bulmanız mümkün. Eğer isterseniz Nokia X’e internetten indirdiğiniz veya bellek kartından yüklediğiniz APK dosyaları üzerinden de uygulama kurabilirsiniz. Bunun için Bilinmeyen Kaynaklardan yükleme için izin vermelisiniz. Ancak APK dosyalarının güvenli olduğundan iyice emin olmadan bu şekilde uygulama yüklememenizi tavsiye ederiz.

Galeri: Nokia X Kullanıcı Arayüzünden Görüntüler

Kameradan çok fazlasını beklemeyin

Nokia X, kendi segmentindeki çoğu akıllı telefon gibi düşük profilli bir kamerayla geliyor ve flaş barındırmıyor. 3.2 megapiksel çözünürlüklü kameranın sabit odağa sahip oluşu ve özel modlara sahip olmaması hareket alanını kısıtlıyor. Yine de, bu kameranın cihazın hitap ettiği kitle için yeterli olacağını söyleyebiliriz.

nokia-x-inceleme-00011

Kamera uygulaması basit, ancak bir o kadar kullanışlı bir kullanıcı arayüzüyle geliyor. Çekim tuşu, yakınlaştırma ayar, beyaz dengesi ve pozlama kontrolü kullanıcı arayüzünde dikkat çekiyor. Ayrıca çekilen fotoğrafları görmeyi sağlayan bir galeri kısayolu da arayüzün köşesinde dikkat çekiyor. Video kayıt modu veya panorama modlarına da geçiş yapmak mümkün. Bunun için alt köşede yer alan kamera ikonuna dokunmanız, açılan kısayollardan istediğinizi seçmeniz yeterli oluyor.

nokia-x-kamera-fotograf-00010

Fotoğraf çekerken ISO, beyaz dengesi, pozlama gibi ayarları elle yaparak biraz olsun özelleştirme imkanına sahip oluyorsunuz. En fazla 2048 x 1536 çözünürlükte ve 4:3 görüntü oranında çekim yapmak mümkün oluyor. Genel görüntü kalitesi düşük, ancak fotoğraflar Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda paylaşım için yeterli derecede sayılır.

Galeri: Nokia X Kamerasından Fotoğraflar

Nokia X ile en fazla 854 x 480 piksel çözünürlüğünde vieo kaydı yapılıyor. Her ne kadar sürekli odaklama yapılamasa da, çekilen video stabil ve bazı pahalı cihazların çektiği videoları bile gölgede bırakabiliyor. Videolar aralarında MPEG4’ün de bulunduğu farklı formatlarda saklanabiliyor. Bu da paylaşımı daha kolay hâle getiriyor.

Nokia X diğer Android cihazlarıyla rekabet edebilir

Sadece Asha serisi cihazlarla Nokia’nın giriş seviyesi Android cihazlarıyla rekabet etmesi çok kolay değil. Belki Türkiye gibi, Nokia markasına olan sadakatin yüksek seviyede olduğu ülkelerde sorun yok gibi görünebilir, ancak Çin, Hindistan gibi pazarlarda Android cihazları daha fazla ilgi görüyor. İşte bu noktada Nokia, X serisiyle Asha ile hedeflediği “gelecek bir milyar internet kullanıcısını kucaklama” projesine katkıda bulunuyor. Nokia X sayesinde kullanıcılar binlerce Android uygulamasından yararlanma fırsatı bulunuyor.

nokia-x-inceleme-00001

Her ne kadar performans noktasında pek parlak görünmese de, sunduğu esnek kullanıcı arayüzü, farklı Android deneyimiyle Nokia X kullanıcılar için ilginç görünen bir cihaz olma özelliğini taşıyor. Google’ın uygulamalarına ve Google Play Store’a erişememek sorun gibi görünebilir, ancak bunların yaratacağı boşluk rahatlıkla dolduruluyor. Üstelik biraz gayret göstererek Google uygulamalarını bile Nokia X’e kurmanız mümkün.

Nokia markasından kopmak istemeyip Android deneyimi yaşamak isteyenler için Nokia X çekici bir cihaz olabilir.